Likvidácia výroby hliníka na Slovensku: iba ignorantstvo alebo už sabotáž?

Likvidácia výroby hliníka na Slovensku: iba ignorantstvo alebo už sabotáž?

Bratislava 20. augusta 2022 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Vláda plagiátorov a babrákov to dokázala: nechala padnúť supermodernú výrobu, ktorá držala nad vodou celý región a živila tisíce ľudí. Príde tak o desiatky miliónov ročne na daniach a ešte bude musieť tým ľuďom platiť podporu v nezamestnanosti. Bingo!

Slovalco
Na snímke hliníkový šrot v a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom

Po 70 rokoch sa v Žiari nad Hronom prestane vyrábať primárny hliník. Hlinikáreň Slovalco bola donútená to urobiť kvôli vysokým cenám elektriny a nedostatočnej štátnej kompenzácii. Vláda o probléme vedela viac ako dva roky, ale nebola schopná prijať novelu zákona, ktorá by situáciu vyriešila tak, aby slovenské fabriky s vysoko energeticky náročnou výrobou boli konkurencieschopné voči tým západným.

Reklama

Uvoľnenie financií na kompenzácie z envirofondu by štát nestálo ani cent, takže ide o čistú škodu. Škoda je o to väčšia a nezmyselnejšia, že ide o odstavenie supermodernej, ekologicky šetrnej fabriky, ktorej produkcia bude nahradená mnohonásobne „špinavšou“ výrobou v Číne či Rusku. Prístup vlády sa dá vnímať doslova ako sabotáž, ktorá poškodí všetkých občanov Slovenska, no najviac ľudí z regiónu, kde vznikne ďalšia „hladová dolina“.

Na otázky súvisiace s aktuálnou situáciou spoločnosti Slovalco nám odpovedal generálny riaditeľ firmy Milan Veselý.

Reklama

 

Hlavné správy: Je už rozhodnutie prestať vyrábať hliník definitívne? Mohlo by ho niečo ešte zvrátiť?

Veselý: Vzhľadom na vysoké ceny elektrickej energie v budúcom roku a nedostatočné kompenzácie nepriamych CO2 nákladov, je výroba v budúcom roku ekonomicky neudržateľná. Odstavovanie pecí na výrobu primárneho hliníka už bolo zahájené a bude ukončené koncom septembra. Prípadný reštart pecí v budúcnosti bude závisieť práve od vývoja cien elektrickej energie a od toho, či parlament schváli novelu Zákona č. 414/2012 Z.z. o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorý by stanovil výšku kompenzácií pre energeticky náročné podniky na úroveň iných priemyselných krajín EÚ – napríklad Nemecka.

 

Ak som správne pochopil z vašich predošlých vyjadrení, štát sa k problému postavil ignorantsky, ako keby nechápal hĺbku problému. Teraz, keď je už vec na stole, už by mohol každý vidieť, že tu hrozí škoda pre Slovensko a región. Prečo ani teraz nereagujú ústretovo, aký je Váš názor na to?

Reklama

Slovalco nie je jedinou fabrikou, ktorej sa problém dotýka. Vyššie kompenzácie potrebuje spolu približne 11 energeticky náročných fabrík. Na problémy spôsobené nedostatočnými kompenzáciami tak upozorňuje nielen Slovalco, ale aj iné podniky a asociácie zastupujúce slovenských priemyselníkov už viac ako dva roky.

Jednotliví ministri vyjadrili Slovalcu v minulosti podporu a sami hovorili o potrebe novelizácie zákona, ktorý nastaví predvídateľný rámec pre slovenské fabriky. Bez kompenzácií na úrovní iných priemyselných členských krajín je totiž slovenský priemysel, ktorý je hnacím motorom našej ekonomiky, nekonkurencieschopný nielen voči ázijským, ale aj európskym producentom.

Po odstávkach výroby v Slovalcu a v železiarňach na Orave tak môžu prísť na rad aj ďalšie fabriky. To bude mať negatívne dopady na tisícky pracovných miest najmä v regiónoch, štátny rozpočet, ekonomiku či životné prostredie. Preto nečinnosti vlády nerozumieme.

 

Existuje aj iná schodná cesta štátnej pomoci pre podniky ako Slovalco, než len kompenzácie za drahú elektrinu vo forme zvýšenia vratiek z platieb za emisné kvóty?

Reklama

Schéma kompenzácie má oporu v Európskej legislatíve a je to nástroj na pomoc energeticky náročným firmám v štátoch EÚ. Netreba vymýšľať nič iné.

 

Viete vyčísliť približnú sumu, o akú bude štátny rozpočet ročne ukrátený, keď Slovalco zruší výrobu hliníka? Myslím v čistom, keď sa zohľadnia všetky vplyvy a položky.

Slovalco do štátneho rozpočtu prispieva sumou približne 70 miliónov EUR ročne.

 

Ako dlho by mohlo v optimálnom prípade trvať oživenie výroby hliníka?

Naštartovanie všetkých 226 pecí by trvalo približne jeden rok a vyžiadalo by si to investíciu vo výške 90 – 100 miliónov eur. Ide tak o veľmi zdĺhavý a finančne náročný proces.

**********

Hlinikáreň Slovalco patrí medzi najekologickejšie a najmodernejšie hlinikárne na svete a je jedným z najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji. Je jedným z kľúčových dodávateľov hliníka pre európske podniky. Vznikla z bývalého národného podniku Závody Slovenského národného povstania v Ladomerskej vieske pri Žiari nad Hronom. Má dvoch majiteľov: 55,3 percent vlastní nórska spoločnosť Hydro a 44,7 percent patrí spoločnosti Penta Investments.

Slovalco má ročnú výrobnú kapacitu 175 tisíc ton primárneho hliníka a kapacitu odlievarne približne 250 tisíc ton. Fabrika vyrábala približne 160 tisíc ton hliníka a hliníkových výrobkov ročne, ale už na prelome rokov 2021 a 2022 obmedzila výrobu na dnešných 60 percent z rovnakého dôvodu, z akého ide teraz výrobu ukončiť.

Reklama

Ola Sæter, vedúci divízie primárnej výroby spoločnosti Hydro a predseda predstavenstva spoločnosti Slovalco vysvetľuje, že za daných okolností by bola ďalšia výroba primárneho hliníka výrazne nerentabilná: „Slovensko nezaviedlo konkurencieschopný rámec EÚ na kompenzáciu nepriamych CO2 nákladov, čo znemožnilo Slovalcu uzavrieť dlhodobú zmluvu na dodávku elektrickej energie. Ak by Slovalco pokračovalo v prevádzke aj po roku 2022, pri súčasných slovenských rámcových podmienkach a vysokých cenách elektriny by utrpelo značné finančné straty.“

V dôsledku ukončenia výroby primárneho hliníka bude prepustených cca 300 zamestnancov fabriky a viac ako tisícky externých zamestnancov v subdodávateľskom reťazci. To bude znamenať existenčné problémy pre ďalšie tisíce ich rodinných príslušníkov a výrazné ochudobnenie života v celom okolí Žiaru nad Hronom.

Po odstavení primárnej výroby hliníka vo fabrike zostane už iba recyklačné centrum na spracovanie šrotu, ktoré podnik uviedol do prevádzky tento rok. Vo fabrike zostane pracovať približne 130 ľudí, ktorí budú ročne vyrábať zhruba 75 tisíc ton výrobkov. Spoločnosť si tiež ponechá kľúčových zamestnancov potrebných pre prípadný reštart výroby primárneho hliníka v budúcnosti.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali