Moskva 3. augusta 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Russian Direct Investment Fund)
Alergické reakcie na vakcíny proti koronavírusu sú zriedkavé. Dostupné vakcíny neobsahujú bielkoviny z kuracích vajec, kravského mlieka, želatínu a antibakteriálne liečivá, čo výrazne znižuje riziko vzniku alergií na ne. Takéto informácie vyplývajú zo stanoviska vypracovaného odborníkmi Ruskej asociácie alergológov a klinických imunológov
“Všeobecne platí, že alergické reakcie na vakcíny vznikajú len zriedkavo. Podľa rozsiahlych štúdií sa výskyt alergických reakcií pohybuje od 0,65 do 1,53 prípadov na jeden milión dávok, a to v závislosti od typu vakcíny,” uvádza dokument.
A ako už bolo naznačené vyššie, dostupné vakcíny proti covidu-19 neobsahujú niektoré látky, čo výrazne znižuje riziko vzniku alergickej reakcie.
Zdôraznime však, že očkovanie proti koronavírusu sa neodporúča u pacientov s predchádzajúcou závažnou alergickou reakciou na zložky, ktoré sú súčasťou vakcíny, uvádza sa v danom materiáli. Ak teda existujú nejaké obavy, pacienti by mali vyhľadať svojho lekára a poradiť sa s ním.
Tretia dávka očkovania v hre
V poslednej dobe sa vedú diskusie o tom, či bude potrebná tretia dávka vakcíny proti koronavírusu alebo nie. V súvislosti s tým bývalý minister zdravotníctva Roman Prymula odpovedal na otázku o tom, aké kategórie občanov by mali byť prípadne treťou dávkou očkovaní. Prymula totiž odkazuje na dáta z amerických štúdií, z ktorých vyplýva, že oslabený imunitný systém ľudí má nižšiu mieru ochrany, a preto by mohli dostať tretiu dávku. Títo ľudia tak patria do tzv. ohrozenej skupiny občanov, ktorí majú nižšiu ochranu proti covidu-19.
“Pramení to z amerických dát, že u imunokompromitovaných jedincov je tá imunitnú odpoveď nižšia a je nižšia i miera ich ochrany. To znamená, tu sa jednoznačne uvažuje o tom, že by dostali ďalšiu dávku,” poznamenal Prymula.
Okrem ľudí so zníženou imunitou by nárok na tretiu dávku očkovacej látky mohli mať aj starší ľudia. Podľa Prymulu sa taky variant teraz zvažuje, však, je potrebné počkať na ďalšie štatistické dáta, a to najmä z európskych krajín.
Spory o pôvode koronavírusu
Pripomeňme, že od začiatku epidémie koronavírusu vo Wuchane koncom decembra 2019 sa v médiách objavovali rôzne verzie, že nový vírus mohol “uniknúť” z laboratória virologického ústavu vo Wuchane. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie navštívili tento rok v marci tento ústav, vrátane maximálne izolovaného laboratória BSL-4, s ktorým práve súviseli verzie úniku vírusu alebo o jeho eventuálnom umelom pôvode.
WHO zverejnila v marci úplnú verziu správy medzinárodného tímu expertov o návšteve Wuchanu za účelom zistenia pôvodu koronavírusu, v ktorej označila jeho únik z laboratória za “krajne málo pravdepodobný“. V správe sa ďalej píše, že koronavírus nového typu bol zrejme prenesený na človeka z netopierov cez iné živočíchy.
Inú verziu pôvodu koronavírusu, priamy prenos na človeka zo živočíchov, zaradili experti do zoznamu hypotéz “od možných do pravdepodobných“. Misia WHO tiež označila za “možnú” verziu vzniku koronavírusu cez chladené potraviny.
USA a 13 ďalších štátov zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom vyslovili znepokojenie ohľadom záverov správy WHO k výsledkom návštevy medzinárodných expertov, a zdôraznili potrebu “priehľadného a nezávislého vyšetrovania” pôvodu covidu-19.