Le Penová: Mali by ste vedieť, že je v Európe veľa strán, ktoré vo voľbách hovoria, že sú proti migrácii, ale po voľbách úplne otočia

Le Penová: Mali by ste vedieť, že je v Európe veľa strán, ktoré vo voľbách hovoria, že sú proti migrácii, ale po voľbách úplne otočia

Bratislava 14. mája 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Pondelková konferencia európskeho bloku Európa národov a slobody v réžii hnutia Sme rodina bola parádnym politickým mítingom a kvalitným predvolebným divadlom. Otázka však je, či jednoznačné prihlásenie sa k táboru Salviniho a Le Penovej bude pre Kollára a spol. výhrou

Na snímke predsedníčka francúzskeho Národného frontu Marine Le Pen a predseda hnutia SME RODINA Boris Kollár

V Bratislavskom grand hoteli River park sa včera konala konferencia frakcie európskeho parlamentu Európa národov a slobody (Movement for a Europe of Nations and Freedom, MENL). Hlavným organizátorom stretnutia bol Boris Kollár, čerstvý líder nového slovenského člena MENL – hnutia Sme rodina.

Reklama

Veľkolepá a profesionálne urobená PR Kollára bola pred blížiacimi sa eurovoľbami aj veľkou reklamou jeho kandidátovi do EP Ľudovítovi Gogovi, ktorý bol prvým rečníkom podujatia.

Zaujímavé bolo vystúpenie Failosa Kranidiotisa z gréckej strany Nea Dexia. Povedal, že dnešná únia už nie je tá, do ktorej krajiny kedysi vstupovali, je to Európa byrokratov, ktorí sú nebezpečenstvom pre krajiny aj ľudí. A zdôraznil, že nie slniečkari, ale práve vlastenci sú skutoční Európania, lebo obhajujú skutočné európske hodnoty, ktorými sú práve pestrosť rozdielov medzi jednotlivými národmi a kultúrami a bohatá história.

Reklama

„Európa, to sú Atény, Rím, kresťanstvo a nie Perzia, Egypt alebo islam,“ uviedol, za čo bol odmenený búrlivým potleskom.

Konferenciu a menovite Borisa Kollára na diaľku pozdravili aj Geert Wilders a Matteo Salvini, lídri strán MENL v Holandsku a Taliansku.

Georg Mayer zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) upozornil, že Európska únie nie je Európa a Európa je viac než len Európska únia. Heslom jeho strany je „menej EÚ a viac Rakúska“ a hovorí, že strany s podobnými cieľmi sa už potrebujú spájať, a to je práve úloha hnutia MENL.

Predsedníčka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová nie je za vystúpenie z Európskej únie, pretože nastali nové možnosti, ako zmeniť Európu zvnútra. Uviedla, že v Európe je potrebná veľká politická zmena: „Európa totiž v súčasnosti odopiera národom mať svoju vlastnú existenciu a vlastný názor. Toto národy a ľudia, samozrejme, odmietajú. Naďalej sa politika robí v prospech oligarchov. Je veľmi dôležité, aby tieto európske voľby nastolili rovnováhu medzi národmi a globalizáciou.“

Po Le Penovej vystúpila hlavná hviezda podujatia, Boris Kollár. Začal tým, že porozprával prítomným podobenstvo o troch Svätoplukových prútoch. Vysvetlil prítomným, že rozdiel medzi jeho stranou a ostatnými, korupčnými stranami, je ten, že on za sebou nemá žiadneho sponzora-oligarchu, ale jeho strana išla do politiky kvôli ľuďom. Tvrdí, že dôvod, prečo sa majú ľudia zle, sú korupční a neschopní politici, ktorí nebránia dostatočne záujmy ľudí a je čas, aby ich vystriedal niekto čestný a schopnejší (s touto zaujímavou myšlienkou prichádzajú aj ďalšie opozičné strany, pozn. red.).

Reklama

Kollár sa posťažoval, že za tri roky, odkedy je v politike, s jeho stranou nemali tzv. elity žiadny problém, ale odkedy sa spojil s tými, ktorých nálepkujú ako fašistov, zrazu dávajú túto nálepku aj jemu. Zvláštne… Vymedzil sa voči extrémizmu, ktorý pomenoval z jednej strany (ĽSNS a snaha vystúpiť z NATO a EÚ), z druhej strany (liberálne strany a ich snaha o úplnú odovzdanosť vzdialenému centru), aj z tretej strany, keď kritizoval extrémne kradnutie politikov (súčasná vládna koalícia). Povedal, že by si jednotlivé tábory mali prestať nadávať: „Nie je tu len Denník N; máme tu aj Hlavné správy. Myslím si, že to je správne vyvážené a nebolo by dobré sa navážať len do jedného typu médií, pretože všetky tu majú svoje miesto,“ uviedol.

Potom bol priestor aj na otázky z pléna a otázky novinárov. Na otázku Hlavných správ, čo by mohlo zobudiť Európanov, ktorí ešte stále vo veľkom volia strany, ktoré sú zárukou masovej imigrácie, liberalizmu, multikulturalizmu, vazalstva voči Spojeným štátom americkým, Marine Le Pen odpovedala: „Pokiaľ ide o budúcnosť, my si vôbec nemyslíme, že Európania budú za imigráciu. Sme presvedčení, že je to presne naopak. Potvrdzujú to aj všetky prieskumy vo všetkých európskych štátoch, ktoré ukazujú, ze z vecí, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie Európanov pri voľbách, je imigracia tou najväčšou obavou. Ale mali by ste tiež vedieť, že určité množstvo politických strán, a u nás vo Francúzsku je to veľmi výrazné, pred voľbami tvrdí, že sú za reguláciu imigrácie a ochranu hraníc, ale po zvolení do europarlamentu hlasujú za imigráciu a za otvorenie hraníc. Myslím si, že veľa Európanov je v skutočnosti ich politickými hnutiami podvedených, zradených, a že v skutočnosti sú určite jednoznačne proti migračnej záplave. Táto imigračná záplava spôsobila nárast islamistického fundamentalizmu, ktorý predstavuje v Európe novú totalitu.“

Konferenciu narúšali liberalistickí extrémisti hlásiaci sa k strane Progresívne Slovensko (ktorej čoraz viac ľudí hovorí „Agresívne Slovensko“) a strane Spolu. Títo extrémne slušní ľudia, medzi ktorými nechýbali ani politici ako Beblavý či Štefunko, si na nábreží postavili mohutnú reproduktorovú stenu a pekelným bubnovaním a iným lomozom a vreskotom počas konania konferencie rušili nielen účastníkov akcie, ale aj hotelových hostí a obyvateľov celého okolia. Radšej sa ani nepýtajme, aká by bola reakcia médií, keby toto isté urobili nejakí vlastenci na mítingu niektorej liberálnej strany. Hoci ktovie, možno sa tým niekto nechá inšpirovať – ako sa do hory volá…

Kollár uviedol, že na pokus s nimi diskutovať a pohostiť ich croissantmi od pani Le Penovej, s francúzskymi vlajočkami, extrémisti reagovali pokrikmi a pohostenie začali do nich hádzať. A spomenul, že sa vraj slušniaci vyhrážali hotelu znížením ratingu, ak usporiada túto akciu. Nuž, to je počínanie také… typicky slniečkové.

Kollárovci teda urobili profesionálnu PR akciu vo veľkom štýle. Jednoznačne zabodovali. Uvidíme ako bude bodovať ich poslanec/poslanci (zrejme Ľudovít Goga a možno aj Petra Krištúfková či Ivan Bella) v europarlamente, kde sa po májových voľbách chystajú zmeny v rozložení síl a črtajú sa zaujímavé názorové spory. A ako zareaguje na ich prihlásenie k frakcii MENL slovenský volič? Prinesie im Marine Le Pen plusové body alebo „bozk smrti“ za spojenie s tzv. „fašistami“?

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali