Lafata k vyčíňaniu fanúšikov Sparty: “Kazí nám to radosť z víťazstva”

Lafata k vyčíňaniu fanúšikov Sparty: “Kazí nám to radosť z víťazstva”

Bratislava 24. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Pre výtržnosti, ktoré odštartovali priaznivci “rudých” v závere prvého polčasu, sa zápas prerušil asi na 40 minút

Štvrtková repríza kedysi slávneho federálneho derby medzi futbalistami Slovana Bratislava a Sparty Praha zanechala v Davidovi Lafatovi zmiešané pocity. Jeho tím v dueli tretieho kola I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 triumfoval nad “belasými” presvedčivo 3:0, no radosť z cenného víťazstva mu pokazilo nezmyselné vyčíňanie fanúšikov.

Reklama
Na snímke kapitán Sparty Praha David Lafata (vľavo) sa raduje zo svojho gólu, vpravo Ladislav Krejčí v zápase skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta

Práve pre výtržnosti, ktoré odštartovali priaznivci “rudých” v závere prvého polčasu, sa zápas prerušil asi na 40 minút. V druhom dejstve Sparta udrela trikrát a na Letnú si odniesla všetky body. “Sme radi, že sme vyhrali. Ale to, čo sa stalo, nám kazí trošku radosť a nepatrí to na trávnik a už vôbec nie v pohárovej Európe. Nebolo príjemné následne stáť a mrznúť niekde vo VIP-priestoroch, potom sa vrátiť a hrať. Bolo to ťažké a aj vietor a terén to komplikovali. Aj preto sme radi, že sme to zvládli,” vydýchol si po stretnutí Lafata.

Práve tridsaťtriročný kanonier naštartoval svoj tím za cenným triumfom. V 56. minúte prekonal domáceho brankára Dušana Perniša z ofsajdovej pozície a hoci gól platil, jeho autor priznal po stretnutí neistotu. “Láďa Krejčí nejako prešiel do ‘vápna’ a priznám sa, tiež som sa pozrel ihneď na čiarového rozhodcu, či neodmával ofsajd. Bál som sa, že som v ňom bol, ale rozhodcovia to pustili,” okomentoval rozhodujúci moment skúsený český reprezentant.

Reklama

Po ňom už ostalo na trávniku len jedno mužstvo. Sparta “dorazila” súpera ďalšími dvomi gólmi, no dobrý pocit z prestížneho víťazstva negovalo dianie na tribúnach. V závere prvého polčasu sa utrhla z reťaze skupina fanúšikov hostí, ktorá vylomila oplotenie a fyzicky napadla ľudí sediacich v susedných sektoroch. Diváci hľadali pred agresormi mnoho únikových ciest, väčšina si to však namierila priamo smerom k hracej ploche.

Hráči odišli na pokyn hlavného arbitra z ihriska a v hre sa pokračovalo až po 40 minútach “hasiacich” prác polície a ťažkoodencov. Po siedmich mesiacoch sa tak “rudým” opäť vrátili spomienky na ligový duel s Baníkom Ostrava, kde taktiež utekali pred výtržnosťami fanúšikov. “Bohužiaľ, už sa nám to stalo v Ostrave. Neviem, čo na to povedať. Kazí nám to radosť z pekného víťazstva. Ale keď vidíte tie deti na tribúne a to, čo sa deje, vôbec vám nie je dobre,” dodal Lafata.

Už vo štvrtok 6. novembra sa oba tímy opäť stretnú v rámci odvety v I-skupine EL, tentoraz bude na Letnej hostiteľom pražská Sparta.

 

Polícia predviedla dvoch Čechov za napadnutie policajtov

Reklama

Okrem zásahu priamo na futbalovom štadióne Pasienky vo štvrtkovom zápase Európskej ligy UEFA Slovan Bratislava – Sparta Praha nezaznamenala slovenská polícia ďalšie väčšie narušenie verejného poriadku. Ako TASR informovala prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy hovorkyňa KR PZ v Bratislave Karina Považanová, pred, počas a po zápase prišlo len k menším incidentom, pri ktorých predviedli aj dvoch českých fanúšikov, ktorí napadli policajtov.

Na snímke fanúšikovia Sparty prerážajú zábrany počas prerušenia zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha

“V súvislosti s konaním štvrtkového futbalového zápasu Európskej ligy UEFA 2014/2015 medzi mužstvami ŠK Slovan Bratislava a AC Sparta Praha pripravilo Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave opatrenia bezpečnostného charakteru. Situáciu v meste a v okolí štadiónu polícia monitorovala už niekoľko hodín pred samotným futbalovým stretnutím. Vykonané boli taktiež doprovody organizovaných skupín fanúšikov hostí. Dopravné prostriedky s fanúšikmi Sparty Praha policajti na služobných vozidlách sprevádzali z hraničného prechodu Kúty – Břeclav do uzatvoreného parkoviska pri štadióne Pasienky. Krátko pred 15.00 h boli policajti vyslaní na preverenie incidentu do podniku na Mostovej ulici, kde malo dôjsť k napadnutiu fanúšikov Sparty a k poškodeniu zariadenia podniku. Po incidente sa útočiace osoby dali na útek. Policajti v blízkosti podniku zadržali 24-ročného muža z Bratislavy, ktorého predviedli na príslušné policajné oddelenie k podaniu vysvetlenia a po vypočutí prepustili. Poverený príslušník PZ už v tomto prípade začal trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci.

Pre podozrenie z útoku na verejného činiteľa policajti predviedli na príslušné policajné oddelenie dvoch občanov Českej republiky vo veku 18 a 23 rokov. Tí v čase krátko po 16.30 h pri čerpacej stanici na Trnavskej ulici nereagovali na výzvu policajtov. Namiesto toho, aby výzvu uposlúchli, fyzicky napadli dvoch príslušníkov PZ. K zraneniu policajtov pri útoku neprišlo.

Pár minút potom došlo v podniku na Mostovej ulici k útoku na príslušníka PZ, pri ktorom dosiaľ neznámy páchateľ hodil po policajtovi sklenený pohár. V dôsledku útoku utrpel policajt tržné poranenie a edém v oblasti hlavy s predpokladanou dobou liečenia 14 dní. Vyšetrovateľ PZ začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci zločinu útoku na verejného činiteľa,” uvádza sa tlačovej správe o vyhodnotení bezpečnostných opatrení polície.

Svetlica medzi ochrankármi počas prerušenia zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha

“Do začiatku samotného futbalového zápasu polícia v blokovom konaní na mieste vyriešila 2 prípady, kedy účastníci podujatia neuposlúchli výzvu verejného činiteľa a 3 prípady, kedy došlo zo strany účastníkov podujatia k porušenie povinností a zákazov podľa zákona č. 1/2014 Z.z. o organizovaní verejných športových podujatí.

Reklama

Bezpečnostnú situáciu v uliciach hlavného mesta polícia naďalej monitorovala aj po začatí futbalového zápasu. V jeho priebehu sme narušenie verejného poriadku v uliciach hlavného mesta nezaznamenali. V čase krátko po 19.30 h došlo na štadióne k narušeniu verejného poriadku. Keďže organizátor podujatia nedokázal vlastnými silami a prostriedkami zjednať nápravu, požiadal veliteľa bezpečnostných opatrení o pomoc pri riešení danej situácie. Po príchode policajtov do areálu štadióna až do ukončenia futbalového zápasu k narušeniu verejného poriadku ani k páchaniu iného protiprávneho konania neprišlo. Narušenie verejného poriadku, či páchanie inej protiprávnej činnosti sme počas futbalového zápasu v uliciach hlavného mesta nezaznamenali.

Po ukončení futbalového zápasu policajti vykonali doprovody autobusov fanúšikov hostí na hraničný prechod. Vážne narušenie verejného poriadku v súvislosti s konaním dnešného športového podujatia polícia v okolí štadióna ani po trasách presunu fanúšikov nezaznamenala. Situáciu v meste polícia monitorovala až do samotného odchodu fanúšikov hostí a rozptylu domácich fanúšikov,” stojí v policajnom vyhodnotení.

 

“Belasí” cítia sklamanie i hanbu, Perniš optimistom: “Nie sme na dne”

 Osem súťažných zápasov bez víťazstva v rade, len jeden strelený gól a až dvadsaťjeden inkasovaných. To je aktuálna vizitka slovenského futbalového majstra ŠK Slovan Bratislava, ktorý podčiarkol rapídny pokles formy aj vo štvrtkovom dueli tretieho kola I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 proti Sparte Praha. Negatívny podtón prehry 0:3 v spojení s výtržnosťami fanúšikov evokoval v tábore “belasých” pocity sklamania aj hanby.

Na snímke s loptou brankár Slovana Dušan Perniš a vľavo dobiedza Jakub Brabec (Sparta) počas zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha

Po Františkovi Strakovi, ktorého vedenie klubu odvolalo pre neuspokojivé výsledky, zasadol na trénerskú stoličku Slovana ďalší exsparťan Jozef Chovanec. Debut mu však nevyšiel podľa predstáv, čo po stretnutí mrzelo aj Richarda Lásika. “Opäť nám nevyšla premiéra pod novým trénerom. Treba ísť ďalej, chvíľku to potrvá, kým zapracujeme do hry jeho myšlienky. Prvý polčas sme ešte udržali, ale postupne sme odpadávali a oni nás prehrávali vo všetkom,” zhodnotil defenzívny stredopoliar “belasých”.

Už v 42. minúte musel spoločne so všetkými hráčmi predčasne zamieriť do vnútorných priestorov hlavnej tribúny. Na vine boli fanúšikovia Sparty, ktorí sa po vylomení oplotenia pustili do domácich priaznivcov. “Videl som len to, ako nás rozhodca poslal do šatní. Je to smutné. Tieto veci by sa nemali stávať, organizácia by sa mala zlepšiť. Boli tam deti s matkami, ktoré zo sektora museli odchádzať poriadne vystrašené. Je to hanba, aj výsledok, aj to, čo sa stalo,” nešetril kritikou Lásik.

Len strohé vyjadrenia našiel v sebe Dušan Perniš. “Prvý polčas sme hrali celkom dobre, mali sme aj príležitosti. Na gól ich však potrebujeme až príliš veľa a v podstate ešte aj z ofsajdu sme inkasovali,” uviedol 29-ročný brankár Slovana. Ešte ťažšie hľadal odpoveď na riešenie súčasnej nelichotivej situácie: “Neviem to pomenovať. Nemyslím si, že sme na dne. Prečo by sme mali byť? Máme pred sebou ešte fúru zápasov.”

Podľa Igora Žofčáka je recept na prelomenie krízovej situácie jasne definovaný. “Potrebujeme strieľať góly. Momentálne ich nedávame, a preto nemôžeme víťaziť,” ozrejmil kapitán slovenského šampióna a k zápasu dodal: “Bolo to o prvom góle. Ak by sme ho dali my, možno by nám spadol kameň zo srdca a hlava by bola čistejšia. Bohužiaľ, dali ho oni a bolo to o to ťažšie.”

“Belasí” si prehrou s bývalým veľkým rivalom výrazne skomplikovali postupové šance zo skupiny. V doterajších troch dueloch sa nepresadili ani raz, inkasovali pritom až desať gólov, no prekvapivý triumf Young Boys Bern nad SSC Neapol v pomere 2:0 ich naďalej udržal v teoretickej hre o postup. V súčasnosti však tak ďaleko nehľadia. “Nepozeráme sa na postup, ale na ďalší zápas a ten musíme vyhrať,” dodal Žofčák.

Reklama

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:54

Taliansky minister obrany Guido Crosetto v pondelok vyjadril presvedčenie, že ekonomické sankcie uvalené na Rusko nesplnili svoj účel, a vyzval Západ, aby sa pokúsil intenzívnejšie rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o diplomatickom riešení s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:09

Ceny zemného plynu a elektriny na burzách sa v minulom týždni zvýšili o 5 % a blížia sa k tohoročným maximám zo začiatku roka. 

Oproti februárovým najnižším cenám je aktuálne plyn drahší o viac ako 30 % a elektrina o takmer 29 %.

09:01

Búrky v americkom štáte Texas v nedeľu zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston. Záchranné zložky museli evakuovať stovky ľudí zo zaplavených domov a cestných komunikácií. Povodeň si vyžiadala jeden život, päťročného chlapca. Informovala agentúra AP a stanica CNN.

búrky záplavy v Texase
Na snímke Alvaro Trevino ťahá kanoe s 8-ročnou Jennifer Tellezovou a 8-ročnou Ailyn po kontrole ich domu v meste Spendora v Texase
08:08

Ceny ropy v pondelok ráno vyrovnali časť strát z predchádzajúceho týždňa potom, ako Saudská Arábia oznámila, že na viacerých dôležitých trhoch pristúpi k zvýšeniu svojich predajných cien. Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.17 h SELČ 83,28 USD (77,51 eura) za barel (159 litrov).

08:06

Izraelská armáda v pondelok vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa presunuli do “humanitárnej oblasti”. Informáciu priniesol denník Times of Israel, podľa ktorého ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.

08:04

Prokuratúra v mexickom štáte Baja California potvrdila, že tri telá nájdené minulý piatok v studni v okolí mesta Ensenada patria trojici nezvestných surferov – dvom Austrálčanom a jednému Američanovi. Informovali agentúry AP a AFP.

Úrady prípad vyšetrujú ako vraždu a spolupracujú s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) a austrálskym i americkým konzulátom.

08:03

Americký minister obrany Lloyd Austin a jeho izraelský náprotivok Joav Galant v nedeľu prostredníctvom telefónu hovorili o pretrvávajúcich rokovaniach o prepustení rukojemníkov i situácii v okolí mesta Rafah. TASR informuje podľa oficiálnej tlačovej správy amerického ministerstva obrany. Vyplýva to z oficiálnej tlačovej správy amerického ministerstva obrany.

Austin potvrdil svoj záväzok dosiahnuť bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas v Pásme Gazy zadržiava.

07:51

Anglický futbalový klub Manchester United v nedeľu oznámil, že mu bude približne tri týždne chýbať obranca Harry Maguire. Anglický reprezentant utrpel svalové zranenie na tréningu.

07:36

Volejbalistky talianskeho Conegliana získali titul v Lige majstrov. Vo finále v tureckej Antalyi zdolali krajanky z Milána v piatich setoch 3:2.

07:27

Najmenej 16 ľudí zomrelo v nedeľu počas leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, uviedli zdroje z prostredia zdravotníckych úradov a záchranárov. Správu priniesla agentúra AFP.

Zdroje z prostredia zdravotníckych úradov potvrdili, že dva útoky sa odohrali na dvoch rôznych miestach v Rafahu.

07:19

Panamská ústredná volebná komisia na základe predbežných výsledkov vyhlásila bývalého ministra verejnej bezpečnosti Josého Raúla Mulina za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb. Informujú agentúry AP a Reuters a webová stránka El Confidential.

Mulinovi po zrátaní 90 percent všetkých hlasov patrilo približne 34 percenta. Druhý kandidát v poradí, Ricardo Lombana, získal 25-percentnú podporu. Volebná účasť dosiahla viac než 77 percent. Voľby sú len jednokolové a víťazom sa stáva kandidát s najvyšším počtom hlasov, pripomína AP.

José Raul Mulino voľby Panama
Prezidentský kandidát José Raul Mulino sa drží za ruku s podporovateľom po víťazstve vo voľbách v Panama City
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali