Kto rozhoduje o štátnom záujme a reprezentácii SR – štát či samospráva?! Štátny pamätník Ľudovíta Štúra v Štúrove sabotuje samospráva

Kto rozhoduje o štátnom záujme a reprezentácii SR – štát či samospráva?! Štátny pamätník Ľudovíta Štúra v Štúrove sabotuje samospráva

Štúrovo 16. decembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Napriek prvotnej proklamovanej ústretovosti štátny pamätník Ľudovíta Štúra pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Petra Pellegriniho – ktorý chce osadiť Miestny odbor Matice slovenskej (MO MS) na dunajskom nábreží v Štúrove – neustále blokujú predstavitelia maďarskej menšiny prostredníctvom štátnych orgánov alebo samosprávy

Portrét Ľudovíta Štúra

Stavebný úrad v Štúrove (SÚ) nechce vydať stavebné povolenie pre pamätník, neustále požaduje nové dodatky a doplnenie žiadosti. V roku 2015 pre základný kameň pamätníka s rozmermi cca 50 x 50 cm deň pred slávnosťou poklepania základného kameňa neuznal predbežný písomný súhlas vlastníka pozemku na osadenie pamätníka, v roku 2016 neuznal stavebné ohlásenie inštalácie pamätníka (hoci pre podobné pamätníky maďarských dejín nie je potrebné ani ohlásenie), ale požadoval stavebné povolenie s ďalšími prílohami – vyjadrenia viacerých dotknutých subjektov, v auguste roku 2018 opätovne zamietol stavebné ohlásenie pre pamätník a žiadal stavebné povolenie s množstvom vyjadrení a stanovísk dotknutých subjektov.

Reklama

Keď ich MO MS predložil, po ústnom konaní na mieste s ďalšími dotknutými subjektmi Dopravný úrad nesúhlasil s umiestnením pamätníka, údajne prekáža vo výhľade na vodnú cestu. SÚ následne pozastavil stavebné konanie a požaduje presné určenie miesta pamätníka.

Pri podobných drobných stavbách na Slovensku sa ich umiestnenie môže spresniť aj dodatočne, tzv. zmenou stavby, s čím pôvodne SÚ predbežne aj súhlasil. MO MS bol nútený presunúť umiestnenie pamätníka do úzadia – až o 5 metrov od dunajskej promenády! – aj v prípade vyjadrenia dotknutého subjektu Vodohospodárskeho podniku, údajne kvôli podzemnej drenáži.

Reklama

MO MS bol nútený podať aj podnet na OO Policajného zboru v Štúrove (PZ) na obyvateľa Štúrova, pravdepodobne zamestnanca Vodohospodárskeho podniku za vyjadrenie so sklonom k extrémizmu, že ak mu bude prekážať busta Štúra, odpíli mu hlavu. Vyšetrovaný občan je blízky príbuzný zamestnankyne Dopravného úradu zastupujúcej podnik na ústnom konaní, čo je evidentný konflikt záujmov.

Odhalenie pamätníka Štúra organizačný výbor naplánoval na 21. októbra 2018, kedy si mali Slováci a všetci kultúrni občania – nielen zo Štúrova, ale z celého Slovenska a zahraničia –  pripomenúť 203. výročie narodenia tejto významnej osobnosti za prítomnosti predsedu Vlády SR a ďalších vysokých predstaviteľov nášho štátu.

Na slávnosti mali vystúpiť folklórne súbory, zástupcovia krajov mali sypať symbolické prste zeme zo všetkých okresov Slovenska vrátane Štúrovej rodnej obce Uhrovec. Pamätník mali požehnať predstavitelia katolíckej cirkvi a evanjelickej cirkvi ausgburského vyznania.

Štúrovo ako slovenské mesto, ktoré má tú česť niesť meno velikána a bojovníka za práva všetkých národov by malo byť hrdé, že sa môže  stať jedným z kľúčových miest, ktoré má vzťah k humanistickému odkazu Ľudovíta  Štúra.

Sprievodnými podujatiami slávnosti odhalenia pamätníka bolo otvorenie filatelistickej výstavy s uvedením príležitostnej poštovej pečiatky Ľudovít Štúr prichádza v štúrovskom matičnom dome. Výstavu a jej otvorenie vo svojich priestoroch najprv sľúbila, ale krátko pred jej otvorením odmietla miestna Základná škola, čím neumožnila ani žiakom slovenskej národnosti, ktorých je na škole až 65 % priblížiť ojedinelé výtvarné dielo a výnimočnú udalosť pečiatkovať pečiatkou so štúrovskou bustou. Pečiatka bola prístupná verejnosti iba týždeň, potom sa natrvalo archivuje.

Reklama

V Štúrove je viacero pamätníkov osadených zástupcami maďarskej menšiny, ani proti jednému z nich Slováci neprotestovali, hoci ide o tzv. sikulské stĺpy, ktoré Slováci chápu ako značkovanie „svojho“ územia a ktoré raz chce Maďarsko opäť Slovákom odcudziť a privlastniť si ho ako to už urobilo za horthyovsko-nyilašiovskej fašistickej okupácie počas II. svetovej vojny. Toto tragické a slovenský národ diskriminujúce a ponižujúce obdobie pripomína aj pamätná doska Jánošovi Esterházimu, priateľovi a spolupracovníkovi Konráda Henleina.

Pretože obaja menovaní  sa nachádzajú na oficiálnych zoznamoch vojnových zločincov, za čo bol Esterzházi aj právoplatne odsúdený, považujeme ich pamätníky za pohŕdanie miliónmi obetí vojny, ktorú aj oni svojim konaním zapríčinili! Pamätník Esterházimu porušuje aj právne normy Slovenskej republiky a viacero pamätníkov v Štúrove a pravdepodobne aj v okolitých obciach sú tzv. čiernymi stavbami.

Na bustu Ľudovíta Štúra venoval bývalý predseda vlády SR Robert Fico 5 000 € a prevzal aj záštitu nad pamätníkom, pamätník finančne alebo odborne podporili aj Matica slovenská, obec Uhrovec, autor busty Martin Pala, Združenia slovenskej inteligencie Korene a ďalší podporovatelia. Pamätník spolu s vápencovým podstavcom je pripravený na osadenie už takmer pol roka na štátny pozemok majiteľa Verejné prístavy, a. s., s ktorým má MO MS uzavretú nájomnú zmluvu.

Organizačný výbor a výbor Miestneho odboru Matice slovenskej Štúrovo

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:24

Úrady na gréckom ostrove Samos v pondelok uviedli, že z potápajúceho sa člna, ktorý vyplával z tureckého pobrežia, zachránili 25 migrantov. Jedna osoba zahynula.

12:14

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

11:55

Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní.

11:44

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo za tri mesiace. Analytici však očakávali ešte vyššiu mieru inflácie v dôsledku zdraženia plynu.

11:33

Švédska ekonomika za tri mesiace do konca marca vykázala pokles už v štvrtom kvartáli po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt (HDP) zmenšil o 0,1 %, teda rovnako ako v poslednom štvrťroku vlaňajška.

11:21

Najmenej 42 ľudí prišlo o život na juhu Kene, keď sa po silných dažďoch pretrhla hrádza priehrady v blízkosti mesta Mai Mahiu. Informovala agentúra AFP.

11:12

V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením.

11:03

Indický premiér Naréndra Módí poprel, že by jeho krajina smerovala k autokracii. Reagoval tak na obvinenia, že vláda zorganizovala trestné konania s cieľom oslabiť oponentov pred prebiehajúcimi parlamentnými voľbami.

Opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti
Na snímke indický premiér Naréndra Módí
10:55

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách. V pondelok o tom informoval predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

10:44

Bývalého námestníka starostu poľského mesta Gdaňsk za sexuálne napadnutie mladistvej osoby odsúdili na jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom tri roky.

10:39

Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi začiatkom mája Francúzsko, oznámila v pondelok kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Návšteve bude dominovať predovšetkým téma vojny na Ukrajine a konfliktu na Blízkom východe.

10:12

V Španielsku v pondelok očakávajú vyhlásenie premiéra Pedra Sáncheza o odstúpení.

Sánchez minulú stredu uviedol, že zvažuje odstúpenie pre vyšetrovanie jeho manželky Begone Gómezovej na základe podozrení z korupcie. Vyhlásil, že svoje rozhodnutie oznámi v pondelok a dovtedy pozastavuje svoj oficiálny program.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali