Krúpa: Dlhodobé problémy v rezorte vnútra si vyžadujú systémové zmeny

Krúpa: Dlhodobé problémy v rezorte vnútra si vyžadujú systémové zmeny

Bratislava 4. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Ak má vedenie ministerstva vnútra záujem riešiť dlhodobo pretrvávajúce problémy, bude potrebné začať robiť systémové zmeny presahujúce jedno volebné obdobie. V hodnotení pre TASR na to upozornil poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa (SaS)

Juraj Krúpa
Na snímke poslanec Juraj Krúpa (SaS)

“Problémy, ktoré boli identifikované novým vedením ministerstva, sú dlhodobo pretrvávajúce, na ktoré upozorňovalo snáď asi každé predošlé vedenie rezortu, či už sa bavíme o podstavoch v polícii, vybavení, nedostatkovej infraštruktúre, nízkom platovom ohodnotení… Ak má nové ministerstvo reálny záujem tieto problémy riešiť, tak bude potrebné začať robiť systémové zmeny, ktoré presiahnu jedno volebné obdobie,” načrtol Krúpa.

Reklama

Poukázal tiež, že v rámci vládou predkladanej novely Trestného zákona bude musieť polícia zvládať oveľa väčšiu záťaž pri riešení priestupkovej agendy vzhľadom na zvýšenie hranice škody považovanej za trestný čin. “Zároveň je problémom polície, že má viazaných množstvo síl na výkon administratívnej agendy, ktorá by mohla byť zverená zamestnancom civilnej štátnej správy,” poznamenal poslanec.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas niekoľkých týždňov vo funkcii dokázal podľa Krúpu urobiť veľa krokov, ktoré síce zlepšujú situáciu obvinených ľudí z okruhu Smeru-SD a Hlasu-SD, ale pre políciu a hasičov zatiaľ neurobil ani jeden krok k zlepšeniu ich situácie. “Práve naopak. Dokonca zhoršuje situáciu policajtov, keďže im chce zobrať možnosť mať ochranu podľa zákona o ochrane oznamovateľov,” zhodnotil.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:15

Viac ako tri štvrtiny cestujúcich volia na cestovanie v mestskej a regionálnej doprave autobus. Za najlepšiu voľbu považuje autobusovú dopravu 78 % cestujúcich. Pri rozhodovaní o tom, či využijú služby verejnej dopravy, je pre cestujúcich dôležitá predovšetkým spoľahlivosť (63 %), krátka čakacia doba (46 %), čistota a pohodlie (43 %) či cena (41 %). Vyplýva to z prieskumu spokojnosti cestujúcich spoločnosti Arriva.

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

09:27

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

08:57

Parahokejisti zámorských veľmocí Kanady a USA sa stretnú v nedeľnom finále elitnej kategórie MS v Calgary. Domáci Kanaďania si v semifinále poradili s Čínou 2:1, Američania zdolali Česko 3:1. Slovenskí reprezentanti sa v súboji o konečnú piatu priečku stretnú s Kórejskou republikou, ktorú už v základnej skupine zdolali 4:2.

08:10

Vedci na Edinburskej univerzite (University of Edinburgh) objavili pečeňové bunky, ktoré tomuto orgánu pomáhajú pri regenerácii. Objav môže podľa nich viesť k vývoju nových liečebných metód poškodenej pečene.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali