Kritika Progresívneho Slovenska na Fond vzájomnej pomoci je nepochopiteľná, mieni šéf Úradu vlády SR Július Jakab

Kritika Progresívneho Slovenska na Fond vzájomnej pomoci je nepochopiteľná, mieni šéf Úradu vlády SR Július Jakab

Bratislava 10. septembra 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Progresívne Slovensko (PS) kritizuje systém, ktorého funkčnosť, zmysluplnosť a vierohodnosť preveril čas. Vedúci Úradu vlády SR Július Jakab to uviedol v súvislosti s kritikou mimoparlamentnej strany na adresu Fondu vzájomnej pomoci a jeho procesného systému, využívajúceho skúsenosti neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. “Biháriovcom“ odkázal, že by sa mali hanbiť

Július Jakab
Na snímke vedúci Úradu vlády SR Július Jakab

“Kritizujú fond, vytvorený zo súkromných peňazí, ktorých sa prispievatelia vzdali, aby pomohli ľuďom v núdzi, tým, ktorí prepadli cez sito plošnej štátnej pomoci v čase koronakrízy,“ zdôraznil Jakab. “Sami pritom do tohto fondu ničím neprispeli,“ dodal na adresu PS.

Reklama

Konanie PS považuje za nepochopiteľný útok o to viac, že je namierený aj voči neziskovej organizácii Ľudia ľuďom, ktorá sa forme pomoci ľuďom v núdzi dlhodobo venuje. „Takéto prostriedky rozdeľujú už desať rokov, rozdali 12 miliónov eur a majú 120.000 aktívnych prispievateľov,“ upozornil Jakab.

Ak by bolo prerozdeľovanie prostriedkov len v gescii ÚV, obáva sa, že by bola spochybňovaná nezaujatosť a transparentnosť systému. Prízvukoval taktiež, že Ľudia ľuďom spolupracujú s ÚV bez nároku na odmenu.

Reklama

“Naozaj si neviem predstaviť lepší, transparentnejší spôsob, ako overiť žiadateľa a zároveň umožniť ľuďom, aby im mohli prispieť aj tí, ktorí chcú pomôcť,“ dodal Jakab o nastavených procesoch.

PS v stredu kritizovalo zriadený Fond vzájomnej pomoci, ktorý založil premiér Igor Matovič (OĽANO) na poskytnutie finančnej pomoci ľuďom zasiahnutým koronakrízou. Podľa PS je “hanebnou ponukou sociálnej politiky, ktorou premiér unáša Slovensko dekády rokov späť”. Líderka strany Irena Biháriová kritizuje spôsob, akým funguje vyplácanie pomoci z fondu. Tvrdí, že namiesto objektívne stanovených kritérií sú v ňom ľudia “ponižujúco nútení čo najemotívnejšie opísať svoj príbeh a dúfať, že niekoho zaujme natoľko, aby im poslal dar, ktorý následne fond dorovná”. Štát sa podľa PS nesmie zbavovať svojej zodpovednosti za pomoc tým najslabším a prenášať svoje úlohy na súkromných darcov.

ÚV vypláca prostriedky z fondu pomoci s pomocou neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. Zriadil webový portál, kde môžu uchádzači o pomoc uverejniť svoju žiadosť. Každý overený žiadateľ má automaticky nárok na 200 eur z fondu.

Ďalšie príspevky závisia od podpory verejnosti. Z fondu poskytne ÚV konkrétnemu žiadateľovi o pomoc toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť. Ak prispeje verejnosť desiatimi eurami a viac, z fondu pôjde desať eur, pričom každému žiadateľovi sa z neho môže prispieť maximálne 1000 eurami. Vo fonde pomoci je aktuálne takmer 690.000 eur.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:33

Deväťdesiatosemročná Ukrajinka z obce Očeretyne v Doneckej oblasti v čase ťažkých bojov a ostreľovania prešla za pomoci drevených palíc desať kilometrov do bezpečia. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:31

Influenceri by si mali byť vedomí, že za propagáciu nelegálnych webových stránok týkajúcich sa nelegálnych hazardných hier im hrozí pokuta. A to aj pri reklame vo forme bonusových kódov, odkazov na nelegálne online kasína alebo živého streamovania priebehu hry. V prípade fyzickej osoby ide o pokutu do výšky 50.000 eur, pri právnickej osobe do 250.000 eur.

11:30

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý Národná rada SR definitívne schválila. Poslanci o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

11:29

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

11:28

Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore “vnútropalestínskeho zmierenia”. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

11:27

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za “moment európskeho šťastia”. 

11:26

Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.

11:25

 Britský hlavný inšpektor väzníc Charlie Taylor skritizoval neprijateľné podmienky zadržiavania migrantov na letisku neďaleko Londýna.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali