Každú minútu zmizne amazonský prales vo veľkosti futbalového ihriska

Každú minútu zmizne amazonský prales vo veľkosti futbalového ihriska

Bratislava 2. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Dolores Ochoa)

 

Každú minútu zmizne podľa satelitných záberov amazonský dažďový prales s rozlohou približne jedného futbalového ihriska. Miera odlesňovania sa zrýchlila po nástupe nového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara do úradu začiatkom tohto roka, ktorý je viac ako ochrane prírody naklonený rozvoju. Najrozsiahlejší dažďový prales na svete v brazílskej Amazónii je pritom životne dôležitý pre spomaľovanie globálneho otepľovania

Ilustračné foto

Ako pre britskú BBC uviedol významný brazílsky predstaviteľ, ktorý si prial zostať v anonymite, vláda odlesňovanie podporuje. Drevo následne predajú alebo spália a krajinu pripravia na farmárčenie. V iných oblastiach nelegálni drevorubači vysekajú porastom cesty, aby sa dostali k zvlášť hodnotným drevinám, ktoré následne predajú na čiernom trhu, často na objednávku. V prvej polovici tohto roka, odkedy je Bolsonaro brazílskym prezidentom, ukázali satelitné snímky prudký nárast odlesňovania v Brazílii, krajine, na ktorej území sa nachádza väčšina Amazonského pralesa.

Reklama

Posledné analýzy ukázali enormný rozsah výrubov zvlášť za posledné dva mesiace, keď v priemere zmizne za minútu jeden hektár lesa. Hlavným dôvodom výrubu stromov je podľa oficiálnych údajov vytvorenie nových pastvín pre dobytok. Za posledné desaťročie dokázali predchádzajúce vlády znižovať úbytok pralesa spoločným úsilím federálnych úradov a systémom pokút, čo sa po nástupe nového prezidenta zmenilo.

Prales zadržiava vo svojich miliardách stromov enormné množstvá uhlíka akumulované za stovky alebo dokonca tisíce rokov. Každoročne listy týchto stromov absorbujú obrovské množstvá oxidu uhličitého, ktorý by v opačnom prípade zostal v atmosfére a prispel by tak k nárastu globálnych teplôt. Prales je tiež domovom najväčšej biodiverzity na Zemi, biotopom pre možno desatinu všetkých druhov rastlín a zvierat. Žije tam tiež asi milión pôvodných obyvateľov, ktorí sa živia zberom plodín a lovom.

Reklama

Po desaťročia farmárske organizácie tvrdia, že sieť chránených lesných území, vrátane rezervácií pre domorodé obyvateľstvo, je pre rozvojovú krajinu, ktorá potrebuje vytvárať pracovné miesta, príliš obmedzujúca. Vanderley Wegner, vedúci predstaviteľ zväzu farmárov v meste Santarem, ktoré je centrom pestovania sóje a chovu hovädzieho dobytka, pre BBC povedal, že iné krajiny pre účely poľnohospodárstva lesy vyrúbali, teraz však od Brazílie chcú, aby to isté nerobila. Spojené štáty a Európa, ktoré kupujú produkty z amazonského regiónu, majú podľa neho oveľa menej prísne kontroly svojich lesov a v Európe zostalo už len veľmi málo lesov. “Amazóniu musíme rozvíjať. Žijú tu viac ako štyri milióny ľudí a tí tiež potrebujú rozvoj, je to ústavné právo každého občana Brazílie,” uviedol.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali