Kandidát na post šéfa Za ľudí Kollár vidí stranu v stredopravej časti politického spektra: “Naši voliči sú viac liberálni a stredoví ako konzervatívni – typická stredná trieda”

Kandidát na post šéfa Za ľudí Kollár vidí stranu v stredopravej časti politického spektra: “Naši voliči sú viac liberálni a stredoví ako konzervatívni – typická stredná trieda”

Bratislava 1. augusta 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Dano Veselský)

 

Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár, ktorý sa bude uchádzať o funkciu predsedu strany Za ľudí, by zo svojej pozície chcel dosiahnuť presnejšie programové vymedzenie či lepšiu komunikáciu strany s voličmi

Na snímke Miroslav Kollár

Zároveň by ako líder Za ľudí začal rozhovory so zástupcami viacerých malých strán o obsahu a načasovaní možnej spolupráce s cieľom „stať sa po najbližších voľbách relevantnou dvojcifernou politickou silou“. Ako uviedol pre agentúru SITA, stranu Za ľudí vidí v stredopravej časti politického spektra.

Reklama

„Opakujem už niekoľko mesiacov, že by sme sa mali vrátiť ku koreňom a pozrieť sa, kto boli a sú naši reálni voliči. Zistíme, že sú to viac mestskí ako vidiecki voliči, viac stredopraví ako ľavicoví, viac liberálni a stredoví ako konzervatívni, typická stredná trieda. A dobrá správa je, že v tejto cieľovej skupine je niekoľko stotisíc ,neobhospodárených´ voličov. Preto by sme sa na týchto ľudí mali sústrediť ako na našu hlavnú cieľovú skupinu a tomu prispôsobiť a zúžiť aj programové zameranie, aby sme sa stali čitateľnejšou stranou s jasnou identitou,“ priblížil Kollár.

Poslanec parlamentu a kandidát na predsedu strany Za ľudí je presvedčený, že súperiť v sociálno-konzervatívnom priestore s populistickými lídrami, za ktorých označil predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) či predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO), je cesta na „politický cintorín“. „Pokiaľ ide o možnosť pokračovania v koncepte stredovej strany s vlastnou identitou, ktorá cieli na všetkých, dnes už to vidím ako chiméru. Ak sme s týmto konceptom na čele s osobnosťou exprezidenta Andreja Kisku dosiahli 5,77 percenta, nevidím reálny dôvod domnievať sa, že s rovnakým konceptom bez Andreja Kisku získame nejaký výrazne lepší výsledok,“ ozrejmil koaličný poslanec.

Reklama

Ako prvý krok vo funkcii predsedu strany by navrhol delegátom personálne zloženie podpredsedov a predsedníctva strany. „A to také, ktoré bude na jednej strane jasným signálom rešpektovania rozloženia názorov v strane a na druhej potvrdením aj personálneho smerovania strany podľa vízie, ktorú delegátom predstavím,“ uviedol. Druhým krokom bude podľa jeho slov snaha o stretnutie s predsedami koaličných strán za účelom ďalšieho fungovania a rešpektovania koaličnej zmluvy. Následne chce osloviť členov strany v regionálnych štruktúrach.

Kollár má primárne záujem o konsolidáciu voličskej základne, čo však nepovažuje za dlhodobo možné, ak sa o tých istých voličov bude uchádzať štyri či päť „malých strán s pár percentami“. „V istej chvíli teda bude nevyhnutné hovoriť aj o nejakej podobe spájania nielen malých strán, ale aj niektorých individuálnych politikov, s ktorými sme si hodnotovo blízki, ale vzhľadom na roztrieštenosť slovenskej politickej scény sme dnes roztratení do piatich – šiestich strán,“ konštatoval.

Ďalšou kandidátkou do funkcie líderky strany Za ľudí je jej podpredsedníčka Veronika Remišová. V médiách sa dlhšie hovorí aj o podpredsedovi Za ľudí Jurajovi Šeligovi. Na otázku agentúry SITA, či bude do funkcie predsedu kandidovať aj Šeliga alebo v nej podporí práve Kollára, Miroslav Kollár odpovedal, že o svojej prípadnej kandidatúre musí rozhodovať a informovať samotný Šeliga. Ak sa rozhodne nekandidovať, tak sa Kollár bude uchádzať o jeho podporu. „Poznám ho totiž ako úprimného a hodnotového človeka a jeho spôsob výkonu politiky je mi blízky. Som si vedomý aj sily jeho hlasu vnútri našej strany. Zároveň vnímam našu doterajšiu spoluprácu aj ako príklad vzájomného rešpektovania hodnotových rozdielov v niektorých otázkach,“ uzavrel Miroslav Kollár.

Vládna strana Za ľudí získala vo februárových parlamentných voľbách 5,77 percenta hlasov voličov. Po niekoľkodňových rokovaniach vstúpila do vládnej koalície s hnutiami Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina a so stranou Sloboda a Solidarita (SaS). Súčasný predseda strany Andrej Kiska sa krátko po voľbách z politiky pre zdravotné problémy stiahol a rokovaním o zostavení vlády poveril práve Remišovú, ktorej následne vyslovil aj svoju podporu za šéfku strany. Snem Za ľudí, na ktorom má byť zvolený nový predseda, sa má uskutočniť 8. augusta.

 

Reklama

Za ľudí bude o týždeň voliť predsedu,kandidujú zatiaľ Remišová a Kollár

 

Budúcu sobotu (8. 8.) si budú delegáti na sneme koaličnej strany Za ľudí vyberať nového predsedu. Na tento post zatiaľ kandidujú podpredsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová a člen predsedníctva a poslanec parlamentu Miroslav Kollár. Kandidatúru zvažuje aj podpredseda strany a parlamentu Juraj Šeliga, definitívne rozhodnutie ešte neoznámil. Do snemu šéfuje strane jej zakladateľ Andrej Kiska, ktorý avizoval, že opätovne kandidovať nebude

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová

Remišovú i Kollára podporili delegáti viacerých okresných snemov, ktoré sa konajú pred celoštátnym snemom. Remišová zastupuje v líderskej pozícii Kisku po tom, čo sa po parlamentných voľbách pre zdravotné problémy stiahol z politiky. Exprezident Remišovú zároveň v médiách podporil za šéfku strany, a to tesne pred odštartovaním okresných snemov. To prekvapilo niektorých predstaviteľov strany, ktorí to vnímali ako “korunováciu”, upozorňovali na potrebu slobodnej voľby delegátov na sneme.

Remišová si podľa svojich slov Kiskovu podporu váži, jej cieľom je, aby bol hlas regiónov v strane silný a akceptovaný. Podľa Kollára nastal čas predstaviť viaceré názory na budúce smerovanie Za ľudí “s ambíciou urobiť z našej strany stabilnú súčasť politickej scény s dvojciferným potenciálom”.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali