Kamenický: “Matovič v Bruseli pre Slovensko vyrokoval stratu. Namiesto pompézne deklarovaných 43,8 miliárd eur nám zostane čistá pozícia cca 13,5 miliárd”

Kamenický: “Matovič v Bruseli pre Slovensko vyrokoval stratu. Namiesto pompézne deklarovaných 43,8 miliárd eur nám zostane čistá pozícia cca 13,5 miliárd”

Bratislava 22. júla 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Ku výsledkom samitu lídrov EÚ sa v utorok vyjadril aj bývalý minister financií SR Ladislav Kamenický zo Smer-SD.

Na snímke Ladislav Kamenický

Exminister financií pripomenul, že premiér Matovič na tlačovke po návrate zo samitu v Bruseli prehlásil, že výsledok nie je dobrý, ale je údajne “geniálny”, pričom podľa Kamenického chcel navodiť u všetkých Slovákov dojem, že získal pre SR sumu vo výške 43,8 mld. eur.

Reklama

“Ja jeho nadšenie nezdieľam! Tak ako sme si už na zavádzanie premiéra Matoviča zvykli (a nielen v súvislosti s jeho diplomovkou), tak aj toto číslo je zavádzajúce. Pozrime sa spolu na to: Obsahuje totiž okrem iného aj 8 mld. z minulého rozpočtu EÚ s ktorým on nemá nič spoločné.”

Podľa slov Kamenického premiér Matovič do celkovej sumy zahrnul tzv. úspory na spolufinancovaní 2,9 mld. “Pre vašu informáciu, doteraz sme mali spolufinancovanie 15% pri čerpaní EÚ fondov (platí sa zo štátneho rozpočtu). Aj keď si EK želala viac, dohodlo sa tých istých 15% ako sme mali doteraz (na tejto požiadavke SR vždy trvala) a vraj sme ušetrili 2,9 mld. eur. To je skoro ako s Matovičovým nákupom rúšok, kúpime polovicu za vyššiu cenu a ušetríme.”

Reklama

“Matovič nezabudol do tejto sumy zarátať aj možné pôžičky z Fondu obnovy 6,8 mld. eur, o ktoré prijímatelia nebudú mať veľký záujem, lebo ich treba v plnej miere splatiť. Pri hotovosti 8-9 mld. eur, ktorú má ministerstvo financií momentálne k dispozícii a neskúsenosti s prípravou projektov, tieto pôžičky SR skoro určite nevyužije.”

Nový podpredseda Smeru-SD Kamenický dodal, že v tomto čísle sú len hrubé príjmy rozpočtu EÚ 2021-27, t.z. 18,6 mld. eur, a Fondu obnovy EÚ 7,5 mld. eur. “Matovič akosi zabudol na tlačovke povedať, že aj Slovensko odvádza do rozpočtu EÚ cca 8 mld. eur a za podiel SR z Fondu obnovy, musí SR zaplatiť zvýšené odvody vo výške 5,1 mld.”

“Namiesto Matovičom pompézne deklarovaných 43,8 mld. eur tak zostane Slovensku čistá pozícia ca 13,5 mld. eur. Len pre porovnanie v starom rozpočte EÚ 2014-2020 a to bez Fondu obnovy nám zvýšilo 14,4 mld. eur, vzhľadom na podstatne nižšie odvody SR do starého rozpočtu EÚ. Toľko k Matovičovmu divadlu pred kamerami. O tom, že Matovič na samite neuspel, jasne svedčí to, aký bol stav tesne pred odjazdom do Bruselu a s čím sa Matovič z Bruselu vrátil.”

Ladislav Kamenický poznamenal, že z pôvodných celkových 500 mld. eur na granty z Fondu obnovy zostalo 390 mld. “Matovič sa dokonca v médiách chválil, že sumu 390 mld. eur na granty navrhol na summite on osobne. Svedčí to o ťažkom Matovičovom amaterizme a neznalosti. Ak sa totiž nenavyšuje celkový balík peňazí, tak pri rokovaniach v EÚ zväčša platí, že to čo získa pre seba jeden štát tak druhý stratí. Preto treba mať široké lakte. Aká bola realita? Česká republika Maďarsko🇭🇺 a krajiny F4 (Dánsko🇩🇰, Holandsko🇳🇱, Rakúsko🇦🇹 a Švédsko🇸🇪) si svoje vyboxovali a Matovič púšťal slovenské perie.”

“Slovensko malo dostať z grantov Fondu obnovy pôvodne ca 8 mld., Matovič priniesol 7,5 mld., t.z. prišli sme ca o 500 mil. eur. Z fondov Just Transition Fund, ktoré slúžia na financovanie zelených projektov a napr. aj na transformáciu Hornej Nitry, železiarstva a výroby hliníka. Matovič “vyrokoval” pre Slovensko o 600-650 mil. eur menej. Ak odrátame 200 mil. eur ktoré sme získali na priame platby poľnohospodárom, tak celková strata, ktorú priniesol Matovič z rokovaní na samite v Bruseli je skoro 1 mld. eur.”

Reklama

Podpredseda Smeru na Facebooku dodal, že Matovič namiesto rokovaní s partnermi a hájenia záujmov Slovenska v EÚ jedol mušle, fotil sa na motorke, riešil svoje opraté tričko a ponožky, fotil si jedlo a kelímky ktoré dostal na raňajky. “Bravó. Vzorná reprezentácia Slovenska? Nie, kdeže! Hanba na sto rokov!”

“Vzhľadom na doterajšiu mizernú výšku, rýchlosť a zložitosť pomoci podnikateľom, zvyšujúcu sa nezamestnanosť a hrozbu prepúšťania ďalších 60 000 zamestnancov sa vôbec nečudujem ostrej reakcii Klubu 500 na nečinnosť a neschopnosť predsedu vlády Matoviča. Zaslúži si to! Na čerpanie EÚ fondov a Fondu obnovy bude potrebné pripraviť kvalitné projekty.”

“Pri “profesionalite” súčasnej vlády a jej predsedu Igora Matoviča mám zlý pocit, že ako krajina máme veľký problém! Nie Matovičova diplomová práca, ale neschopnosť riadiť Slovenskú republiku je skutočný dôvod jeho aktuálneho odvolávania v NR SR!”, píše Kamenický.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali