Jelšava čelí chudobe i ťažkým environmentálnym podmienkam, povedala prezidentka

Jelšava čelí chudobe i ťažkým environmentálnym podmienkam, povedala prezidentka

Jelšava 2. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR – Ján Krošlák)

 

Mesto Jelšava má jednu z najťažších situácií vzhľadom na vysokú mieru nezamestnanosti, ale čelí i chudobe a ťažkým environmentálnym podmienkam. Pri návšteve mesta to počas regionálneho výjazdu povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová

Jelšava kaštieľ Koburgovcov prezidentka
Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová, vľavo primátor Milan Kolesár a vpravo koordinátorka pamiatkovej obnovy Viera Kozárová počas prehliadky kaštieľa Coburgovcov v Jelšave

“Chcem oceniť ľudí, ktorí v Jelšave žijú a napriek ťažkým pracovným a sociálnym podmienkam odvádzajú veľký kus roboty,“ povedala Čaputová. Ako dodala, problémy tu spôsobuje aj energetická chudoba, v dôsledku ktorej dochádza k spaľovaniu nevhodných látok na vykurovanie.

Reklama

„Pre malé mesto na Gemeri je to pocta, keď k nám zavíta hlava štátu. Keď sa venuje témam, ktoré nás naozaj trápia, ako je nezamestnanosť, sociálna a environmentálna oblasť, ktorou je Jelšava v regióne najšpecifickejšia,“ uviedol primátor Jelšavy Milan Kolesár. Prezidentka v rámci mesta navštívila kláštor Coburgovcov, ktorý prechádza rekonštrukciou, i komunitné centrum YMCA, kde rómski dobrovoľníci pomáhajú rómskym deťom.

 

Reklama
Enviromentálne kroky Slovenských magnezitových závodov

Hlava štátu absolvovala i prehliadku Slovenských magnezitových závodov, kde sa informovala o environmentálnych krokoch, ktoré spoločnosť robí. Zdôraznila, že závod patrí k najväčším zamestnávateľom v regióne a v minulosti predstavoval pre región veľkú environmentálnu záťaž. Aktuálne ho s mestom Jelšava spája téma poplatkov z ťažby.

„Na Slovensku to zatiaľ máme tak, že mestu, kde sa ekologická záťaž deje, idú poplatky z ťažby vo výške nula percent,“ pripomenula Čaputová s tým, že situácia v Poľsku a Česku je výrazne odlišná. Ako dodala, verí, že sa podarí prehodnotiť environmentálne spravodlivejšie riešenie a časť poplatkov bude v budúcnosti plynúť do miest a obcí, kde sa ťažba realizuje.

Prezidentka počas utorka navštívila i Rimavskú Sobotu, kde po stretnutí s opatrovateľkami upozornila na potrebu vytvorenia lepších pracovných podmienok pre túto profesiu. Prezrela si i areál budúceho priemyselného parku a prisľúbila, že sa bude usilovať o to, aby do regiónu prišli investori schopní vytvoriť nové pracovné príležitosti.

Dvojdňový regionálny výjazd prezidentky bude v stredu (2. 6.) pokračovať v Lučenci, kde bude hlava štátu diskutovať so študentmi strednej zdravotníckej školy, no navštívi aj krízové centrum občianskeho združenia Za dôstojný život a sociálny podnik v Rovňanoch.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:20

Jemenskí húsíovia tvrdia, že už druhýkrát zaútočili na americkú lietadlovú loď Dwight Eisenhower v Červenom mori.

Prvé takéto tvrdenie bolo vyslovené v piatok, druhé v nedeľu večer. Predstavitelia hnutia tvrdia, že na loď zaútočili raketami a bezpilotnými lietadlami.

Spojené štáty to nepotvrdili. Hovorca Pentagónu pre agentúru Reuters uviedol, že nevie o žiadnom útoku na Eisenhower.

Centrálne velenie USA medzitým potvrdilo, že dve balistické rakety húsíov zaútočili na USS Gravely, ale boli zostrelené. Loď vraj neutrpela žiadne škody. Zostrelené boli aj bezpilotné lietadlá v južnej časti Červeného mora.

Vyhlásenia húsíovia boli reakciou na novú sériu úderov na Jemen zo strany Američanov a Britov, ktorí na skupinu zaútočili vo štvrtok.

08:11

Severná Kórea v noci na nedeľu obnovila vypúšťanie balónov s odpadkami smerom do vzdušného priestoru Južnej Kórey. Počas tejto noci ich bolo identifikovaných asi 600, pričom vypúšťaných ich bolo 20 až 50 za hodinu. Podľa agentúr Reuters a AFP o tom v nedeľu informovali juhokórejská vláda a armáda.

08:10

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v sobotu pricestoval do Singapuru na bezpečnostnú konferenciu Dialóg Šangri-La, vyzval štáty v ázijsko-tichomorskom regióne, aby sa zúčastnili na mierovom summite zvolanom v polovici júna do Švajčiarska.

08:09

Irán si predvolal dočasného švédskeho chargé d’affaires. Ako dôvod uviedol “nepodložené a zlomyseľné obvinenia” voči Iránu.

07:50

Čile sa pripojilo k skupine štátov, ktoré podporujú žalobu proti Izraelu, ktorá bola vlani podaná na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD).

07:49

Úrady v Mexiku oznámili, že v dvoch mestách v štáte Chiapas na juhu krajiny sa v nedeľu pre prudký nárast násilia nebude hlasovať vo voľbách. Občania Mexika v nedeľu volia nového prezidenta, všetkých 500 členov Poslaneckej snemovne a všetkých 128 členov Senátu.

07:49

Kuvajtský emir Mišal Ahmad Džábir Sabáh v sobotu vymenoval nového korunného princa – stal sa ním šejk Sabáh Chálid Hamad Sabáh.

07:48

Dvaja krajne pravicoví izraelskí ministri v sobotu pohrozili odchodom z vlády, ak kabinet premiéra Benjamina Netanjahua pokročí vo finalizácii dohody o prepustení rukojemníkov, ktorú v piatok prezentoval americký prezident Joe Biden.

07:48

Pri čelnej zrážke auta s autobusom v severonemeckom meste Wismar sa zranilo štrnásť ľudí, oznámila polícia v nedeľu skoro ráno.

07:47

Čína je otvorená komunikácii so Spojenými štátmi na vojenské témy, povedal v nedeľu čínsky minister obrany Tung Ťün na bezpečnostnej konferencii v Singapure. Varoval súčasne, že čínska armáda je pripravená použiť silu, aby zastavila snahy o nezávislosť Taiwanu.

07:47

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zúčastní na summite lídrov siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7), ktorý sa bude konať od 13. do 15. júna v juhotalianskom regióne Apúlia. Podľa nedeľnej správy agentúry DPA to v sobotu neskoro večer potvrdil hovorca talianskej premiérky Giorgie Meloniovej.

07:43

Vo veku 84 rokov zomrel ruský polárnik a poslanec Štátnej dumy Artur Čilingarov, informovala v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačovú službu dolnej komory ruského parlamentu. V jej vyhlásení sa neuvádza, kde Čilingarov zomrel, ani aká bola príčina smrti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali