Jana Žitňanská: Deti majú právo na prítomnosť rodičov v nemocnici

Jana Žitňanská: Deti majú právo na prítomnosť rodičov v nemocnici

Bratislava 8. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Europoslankyňa Jana Žitňanská vyzvala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, aby rešpektoval právo dieťaťa mať počas hospitalizácie pri sebe rodiča alebo jeho zástupcu.

Na snímke poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská
Na snímke poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská

Poslankyňa EP tak reagovala na vystúpenie Jána Richtera v pléne NR SR, kde počas rozpravy k zákonu o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia na margo prítomnosti rodiča v nemocnici počas hospitalizácie uviedol: “Nepreberajme a neriešme veci, za ktoré musí niesť zodpovednosť to zariadenie, aby sa nestalo, že po tom, čo tam nosíme príbor, toaletný papier, budeme musieť nosiť aj obsluhu, ktorá sa bude starať o našich chorých, postihnutých.”

Reklama

Ako uviedla Jana Žitňanská, podľa odborníkov je prítomnosť rodiča počas hospitalizácie dieťaťa dôležitou súčasťou zdravotnej starostlivosti, navyše sú to oni, ktorí často po prepustení dieťaťa z nemocničnej starostlivosti pokračujú v ošetrovaní, starostlivosti o dieťa doma. “Už len samotný fakt byť hospitalizovaný nie je nič príjemné, preto pre duševnú a psychickú pohodu, ktorá je významnou súčasťou akejkoľvek liečby, je dôležité, aby sa dieťa cítilo bezpečne, malo vo svojej blízkosti osobu, ktorej dôveruje, ktorá sa mu v čase, keď nie je priamo v starostlivosti lekárov alebo sestier, môže venovať.”

Slovenská vláda v roku 2001 prijala Chartu práv pacienta, ktorá v článku 7 hovorí o možnosti prijať do nemocnice dieťa do šiestich rokov v sprievode rodiča na základe odporúčania ošetrujúceho lekára. Staršie deti takúto možnosť majú po posúdení ich psychického a fyzického stavu, ale k odporúčaniu ošetrujúceho lekára navyše potrebujú súhlas revízneho lekára. Podľa Jany Žitňanskej je načase túto čas Charty novelizovať.

Reklama

“Od roku 1988 existuje Charta práv hospitalizovaného dieťaťa, ktorá jasne ustanovuje, že deti v nemocnici majú vždy právo mať pri sebe svojich rodičov alebo ich zástupcov. V EÚ máme niekoľko krajín, ktoré dokonca toto právo majú zakotvené v legislatíve. V každom prípade trend vo svete je jednoznačný – umožniť rodičovi aktívne sa zapojiť,” uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá plánuje začiatkom budúceho týždňa prerokovať túto tému s vedením ministerstva zdravotníctva.

“Som presvedčená, že prihlásenie sa ku Charte práv hospitalizovaného dieťaťa je v najlepšom záujme všetkých detí,” dodala poslankyňa.

TASR informovala poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali