J.ČARNOGURSKÝ: Nechcem, aby dievčatá ako Pussy Riot tancovali v Dóme sv. Martina

J.ČARNOGURSKÝ: Nechcem, aby dievčatá ako Pussy Riot tancovali v Dóme sv. Martina

Bratislava 4. novembra (TASR) – Názory na uväznené členky ruskej punkovej kapely Pussy Riot v dnešnej diskusii prezidentských kandidátov postavili proti sebe zakladateľa a bývalého predsedu KDH Jána Čarnogurského a exposlanca tej istej strany Radoslava Procházku. Diskusiu organizoval v bratislavskom Pálfiho paláci Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika.

Na otázku, či by v prípadnom druhom kole volieb uprednostnil svojich spoludiskutérov Andreja Kisku, Jána Čarnogurského, respektíve Petra Osuského (SaS) pred ľavicovým kandidátom, Procházka odpovedal, že ešte pred desiatimi dňami by bez váhania odpovedal kladne. "Stala sa mi jedna vec vo Svätom Juri s Jánom Čarnogurským, pri ktorej som začal výrazne váhať. Dostali sme sa do polemiky o súčasnom ruskom režime," povedal Procházka. "Ide o dokumentáciu vzťahu medzi občanom a štátom. Ja som hovoril, že tam je brutálnych zásahov proti základným občianskym slobodám toľko, že ja sa toho režimu desím," povedal Procházka s tým, že Čarnogurský sa zastával aj krokov ruskej justície voči Pussy Riot a tvrdil, že na Slovensku by dostali podobný trest.

"Je v záujme Slovenska, aby malo dobré vzťahy aj smerom na východ, a to je Ukrajina, Rusko, eventuálne až Čína," reagoval Čarnogurský. "My až tak veľmi nemôžeme hovoriť najmä do detailov typu súdneho procesu a čo s tým súvisí. Čo má iná krajina, násobne väčšia ako my, vo svojom vnútri robiť a čo nemá," dodal. "A pokiaľ ide priamo o proces s Pussy Riot. Ja by som jednoducho nechcel, aby také nejaké dievčatá, a to používam slušný výraz, tancovali, tak ako tancovali, v Dóme sv. Martina v Bratislave," zdôraznil. Procházka na to reagoval, že tento typ vystúpenia v kostole neschvaľuje ani on, rovnako však neschvaľuje postup ruských orgánov voči členkám kapely.

Osuský pripomenul, že druhé kolo volieb, o ktorom v hypotetickej rovine diskutujú, vôbec nemusí byť vypísané, ak niektorý z kandidátov získa nadpolovičnú väčšinu hlasov už v prvom kole. "Prvá vec je, aby bolo v týchto prezidentských voľbách druhé kolo. Verme, že bude. Ja som presvedčený, že aj svojím kusom nesenia kríža k tomu druhému kolu prispievam," povedal Osuský. Dodal, že väčšie množstvo pravicových kandidátov v prvom kole volieb môže zvýšiť účasť pravicových voličov, a tým zvýšiť šancu na druhé kolo volieb. "Bolo by veľmi cenné, aby na pravom brehu prebiehal volebný zápas tak, aby sa nikomu 14 dní po prvom kole voľby nezhnusili ostatní pravicoví kandidáti tak, že by sa vykopali priveľké priepasti a ľudia ostali doma," vyhlásil Osuský. "Pravicový volič nie je stádo, je kritický," povedal s tým, že ak na seba pravicoví kandidáti nebudú zbytočne agresívne útočiť, pravicoví voliči sa v druhom kole sami rozhodnú správne. "Pre našich voličov bude prirodzené voliť neľavicového kandidáta," zdôraznil.

Reklama

"Som presvedčený, že šanca v druhom kole je vysoká," reagoval Andrej Kiska na margo šance pravicového kandidáta poraziť Roberta Fica (Smer-SD), ak by kandidoval. Hoci je popularita lídra Smeru-SD stále vysoká, prieskumy podľa Kisku ukazujú, že postupne klesá. "Jediné riziko v druhom kole je, že niektorý kandidát, ktorý nepostúpi, odporučí svojim voličom kandidáta Smeru-SD," povedal.

"Prezidentské voľby ešte nikdy na Slovensku nemali väčšieho favorita, akého budú mať vo Ficovi, ak bude kandidovať. Ale človek nemusí poznať nejaké veľké prieskumy, aby si vedel spočítať, že 35 – 40 percent nie je 51 percent. A ten, kto má 35 až 40 v prvom kole, bude musieť získať ďalších 15 v druhom kole. Druhé kolo je úplne nová hra," doplnil Kisku Procházka.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam.

df ed

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali