Irán vystríha Američanov, Britov, Saudov a Izrael aby neprekračovali červenú čiaru

Irán vystríha Američanov, Britov, Saudov a Izrael aby neprekračovali červenú čiaru

Teherán 26. novembra 2019 (HSP/FARS News/Foto:TASR/AP-Ebrahim Noroozi)

 

Portál Farsnews venuje podrobnú pozornosť poslednému pokusu Američanov destabilizovať situáciu v Iráne a včerajšej provládnej demonštrácii, ktorej sa zúčastnili státisíce Iráncov, aby vyjadrili svoju podporu vlastnej vláde a odmietli americký režim, ktorý porušuje medzinárodné zákony a normy a ktorý sa pokúša destabilizovať situáciu v Iráne

Na snímke demonštranti počas provládneho zhromaždenia v Teheráne

Po úspešnom potlačení pokusu o farebnú revolúciu v Iráne, ktorý zorganizovali Američania v minulých dňoch v súvislosti so zdvihnutím cien za pohonné hmoty sa dnes uskutočnila v Iráne provládna demonštrácia na ktorú prišli státisíce ľudí. Tí prišli vyjadriť podporu iránskemu režimu a skandovali heslá v ktorých požadovali smrť pre amerických, izraelských, britských i saudských vojenských štváčov, prevolávali slávu Alláhovi a šiítskym organizáciam. Mainstream v Európe tejto akcii nevenoval adekvátnu pozornosť.

Reklama

Demonštrantov, podporujúcich iránsky režim bolo podstatne viac ako demonštrantov, ktorých zorganizovali v pokuse o farebnú revolúciu Američania. Proamerickí agenti utrpeli v stretoch s iránskymi bezpečnostnými silami straty, iránska polícia reagovala pohotovo a tvrdo. Iránci už nedopustia udalosti z prelomu rokov 2017/2018, kedy proamerickí demonštranti spustili streľbu na vládnych vojakov. Nasledovalo krviprelievanie, nikto z útočníkov strety s iránskou políciou a armádou vtedy neprežil. Aj tvrdá likvidácia proamerických teroristov na prelome rokov 2017/2018 zapríčinila, že v roku 2019 sa proamerickí teroristi správali oveľa opatrnejšie.

Video z podpory iránskeho režimu:

Reklama

 

Pri posledných demonštráciách zorganizovaných Američanmi boli v iránskych uliciach opäť ťažko ozbrojení policajti a príslušníci armády i Iránskych revolučných gárd. Nad demonštrantmi lietali vojenské vrtuľníky, na strechách sa nachádzali sniperi, ktorí udržali situáciu v Iráne pod kontrolou. Poniektorí demonštranti sa snažili zradikalizovať situáciu, takmer 1000 najagresívnejších demonštrantov sa však stretlo s tvrdou reakciou iránskych silových zložiek. Irán situáciu zvládol aj preto, lebo počas nepokojov vypli internet, takže sa proamerickí agenti nemohol dostatočne rýchlo organizovať na sociálnych sieťach.

Na strane demonštrantov boli aj mŕtvi, ktorých západný mainstream pokrytecky oplakáva. Stačilo by však, aby Američania nezasahovali do iránskych záležitostí, dodržiavali medzinárodné dohody a žiadne demonštrácie v Iráne by sa neuskutočnili. Iránsky režim nikdy nebránil ľuďom vyjadrovať svoju nespokojnosť a protestovať, ak sa pri týchto protestoch neporušuje zákon.

Protestovať možno, hádzať molotovove kokteily a podnikať ozbrojené útoky však iránske bezpečnostné sily akceptovať odmietli, pretože to nie sú protesty, to neprijateľný teror a agresivita. Voči teroru proamerických demonštrantov odpovedal iránsky režim tvrdo, takže minimálne niekoľko mesiacov bude Američanom opäť trvať kým nájdu v Iráne dostatok nových agentov, ktorí budú za záujmy Američanov ochotní umierať.

Veliteľ iránskych revolučných gárd, generálmajor Hossein Salami varoval USA, Izrael, Britániu a Saudskú Arábiu pred ďalšou eskaláciou napätia. Uviedol, že ak by uvedené krajiny opätovne porušili medzinárodné zákony a zaútočili by na Irán, čelili by drvivej reakcii a porážke. Podľa Hosseina Salamiho Američania dostali pri potlačení posledných nimi zinscenovaných nepokojov v Iráne silnú facku do tváre a túto facku zaregistroval celý svet. Rovnakú facku dostali Američania v minulosti, keď iránske námorníctvo zajalo amerických vojakov, ktorí prenikli do iránskych pobrežných vôd. Zábery vystrašených a plačúcich zajatých amerických námorníkov vtedy obleteli celý svet.

Reklama

Video zajatcov:

 

Pri demonštráciách na podporu ajatolláha Chameneího nosili demonštranti iránske vlajky a fotografie Chameneího i iránskych dôstojníkov. Ľudia počas demonštrácii pre štátnu televíziu uvádzali, že sa im síce nepáči zvyšovanie cien za pohonné hmoty, ktoré sa premietne do zvýšenia ceny všetkých výrobkov, nenávidia však proamerických demonštrantov, ktorí sa snažili situáciu v Iráne zradikalizovať. Ukázalo sa, že na časť proamerických demonštrantov zaútočili počas pokusov o farebnú revolúciu samotní iránski demonštranti, pretože útoky molotovovými kokteilami na iránske obchody nemienili agresívnym radikálom tolerovať.

Masívne demonštrácie na podporu iránskeho režimu sa uskutočnili takmer vo všetkých iránskych provinciách (Teherán, Nour, Savadkouh, Behshahr, Neka, Qa’em Shahr, Sari, Mazandaran, Ahrom v Bushehr, Khuzestan, Sahneh, Sarpol Zahab, Gilan Qarb, Qasr-e Shirin, Kermanshah Javanroud). Provládni demonštranti požadujú prísne potrestanie proamerických radikálov, z ktorých sa mnohí nachádzajú v nemocničnom ošetrení, viacerí pri demonštráciách v stretoch s políciou zahynuli, pretože proti policajtom a vojakom sa snažili použiť zbrane.

Irán sa nachádza v neľahkej situácii, pretože Američania sa snažia sankciami Iránu čo najviac uškodiť. Američania však musia vyvíjať čoraz viac úsilia, aby prinútili Európanov protiiránske sankcie dodržiavať. Európanov síce nebaví znášať ekonomické škody len preto, lebo to vyhovuje Američanom, nevedia však i tak realizovať svoju vlastnú politiku a vzoprieť sa americkému nátlaku. Iránska vláda riadi Irán v ťažkej dobe, ale zatiaľ Irán dokáže Američanom odolávať v ekonomickej i vojenskej rovine.

Reklama

Okrem toho Irán vyvíja svoj vlastný atómový program, bez ohľadu na skutočnosť, že sa to Američanom a Izraelu nepáči. Irán je slobodná krajina a je rozhodnutý rozvíjať svoj atómový priemysel. Irán sa inšpiruje Severnou Kóreou, ktorá vlastní atómové zbrane a od skončenia Kórejskej vojny sa Američania ani raz nepokúsili o útok voči Severnej Kórei. Keď bude mať Irán k dispozícii jadrové zbrane, bude v bezpečí pred USA i Izraelom.

Minulý piatok generálporučík IRGC, brigádny generál Ali Fadavi, povedal, že Američania sú určite sklamaní, pretože násilné nepokoje, ku ktorým došlo v Iráne, netrvali dlhšie ako 48 hodín. Po 48 hodinách už neboli hlásené žiadne ďalšie útoky a nepokoje, zatknutím približne 1000 agresívnych demonštrantov sa celá akcia v Iráne skončila. Približne 40 proamerických agentov pri stretoch s políciou aj zahynulo, za ich smrť sú však zodpovední Američania, ktorí protesty v Iráne zorganizovali. Amnesty International tvrdí, že v Iráne zahynulo 100 až 200 demonštrantov, čo však Irán odmieta.

Generálporučík Fadavi uviedol, že iránske ozbrojené sily nebudú akceptovať žiadne ozbrojené pokusy o útoky voči nemocniciam, bankám, benzínovým pumpám. Protesty nikto v Iráne nezakazuje, agresívne útoky (snahy vohnať krajinu do násilnej konfrontácie) však budú iránske bezpečnostné sily vždy tvrdo a okamžite trestať. Brigádny generál Salar Abnoosh z iránskej tajnej služby uviedol, že pri výsluchu zajatých amerických agentov sa dostala iránska kontrarozviedka aj k informáciám o pripravovanom útoku voči Iránu, ktorí pripravujú Američania, Briti, Izraelci a Saudi. Irán je však pripravený svoju krajinu ubrániť.

Nemecký portál DW publikoval informáciu, podľa ktorej Pompeo žiada iránskych demonštrantov, aby do USA posielali videá so zásahmi iránskej polície a bezpečnostných síl. Niektorí analytici si myslia, že vypnutie internetu v kritický čas demonštrácii silne poškodilo činnosť americkej CIA, ktorá sa nedokázala dostať k informáciám a takisto nevedela posúvať informácie teroristom v teréne, pričom zároveň nie je k dispozícii dostatok propagačného materiálu.

Francúzi takisto kritizujú Irán za porušovanie medzinárodných zákonov. Irán reagoval takmer okamžite, Pompeo podľa nich ako minister zahraničných vecí znižuje podobnými trápnymi vyhláseniami svoj kredit, ktorý už má aj tak veľmi nízky. Iránci doporučujú Američanom a Francúzom aby venovali pozornosť svojím vlastným policajtom a vojakom, ktorí agresívne reagujú proti pokojným demonštrantom v uliciach USA či Francúzska a nestarali sa do iránskych záležitostí.

V Iráne už úspešne odstraňujú škody po Američanmi zinscenovaných demonštráciách:

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali