Igor Matovič skončí vo funkcii predsedu vlády. Oznámil svojho nástupcu. “V predvečer veľkého týždňa, ktorý už 2-tisíc rokov slávime ako symbol utrpenia, obety, ale najmä odpustenia, som sa rozhodol urobiť toto gesto”

Igor Matovič skončí vo funkcii predsedu vlády. Oznámil svojho nástupcu. “V predvečer veľkého týždňa, ktorý už 2-tisíc rokov slávime ako symbol utrpenia, obety, ale najmä odpustenia, som sa rozhodol urobiť toto gesto”

Bratislava 28. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/TASR/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Jakub Kotian, Pavel Neubauer, SITA-Jana Birošová)

 

Predstavitelia troch koaličných strán (bez zastúpenia strany SaS) v nedeľu popoludní oznámili, že sa im podarilo dospieť ku dohode uzatvárajúcej vládnu krízu. Premiér Igor Matovič šalamúnskym spôsobom končí vo svojej funkcii. Oznámil svojho nástupcu z hnutia OĽaNO.

Na snímke premiér SR Igor Matovič počas vyhlásenia k aktuálnej politickej situácii. Bratislava, 28. marec 2021

Novým predsedom vlády by sa mal stať Eduard Heger, ktorý dnes začal rozhovory s vedeniami strán SaS a Za ľudí o jeho podpore.

Reklama

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) ponúkol svoju funkciu ministrovi financií Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). Z Matoviča sa stane šéf rezortu financií.

Zároveň sa ospravedlnil ľuďom za tri týždne hádok. Doplnil, že berie späť požiadavky na stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Ocenil, že strana Za ľudí splnila podmienky a Mária Kolíková odstúpila z postu ministerky spravodlivosti a Juraj Šeliga končí vo funkcii podpredsedu parlamentu.

Reklama

“Dovoľte, aby som sa naozaj úprimne ospravedlnil ľuďom za posledné tri týždne zvád a hádok cez médiá. Ja sa do týchto odkazov, nadávok nezapájam, lebo mojim cieľom bolo, aby sme túto krízu riešili tam, kde sa patrí, aby sa riešila za zatvorenými dverami, aby sme potom prišli pred ľudí s konečným výsledok,” oznámil na úvod Matovič.

Priznal, že kríza vo vláde začala v období, “keď Slovensko malo najviac pacientov v nemocniciach”. V tomto období sa podľa neho bolo potrebné sústrediť na pomoc ľuďom a ochranu ich životov. “O to viac ma to mrzí. Ale na druhej strane si nemôžeme dovoliť, aby sme boli naďalej v takomto strese alebo kŕči.”

“V predvečer veľkého týždňa, kedy už 2-tisíc rokov slávime ako symbol utrpenia, obety, ale najmä odpustenia, som sa rozhodol urobiť gesto odpustenia voči ľuďom, ktorí v politike možno pre mňa aj znenazdajky zažiadali môj odchod z postu predsedu vlády.”

Podľa Matoviča to, že zabudne na podmienky strany Za ľudí, a Veronika Remišová tak bude môcť zotrvať vo vláde, je ukážkou toho, že v politike nemusí vždy platiť príslovie “kto do teba kameňom, ty do neho tiež”.

“Vždy som sa riadil starozákonným pravidlom oko za oko, zub za zub. Dnes som nastavil druhé líce a prezradím vám tajomstvo – bolo to sakra ťažké, pri mojej bojovnej povahe,) Slabosť? Nie, odpustenie a dobrý pocit,” napísal večer na sociálnej sieti dosluhujúci premiér.

Reklama

 

Kollár: „Ak by sme mali znova v budúcnosti traumatizovať spoločnosť hádkami, tak Sme rodina sa na tom zúčastňovať nebude

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) víta Matovičov krok, ktorým sa ukončí táto kríza v koalícii, „ktorou sme nechtiac traumatizovali celé Slovensko”. Šéf parlamentu verí, že sa zomknú a budú to ťahať spolu ďalej.

Boris Kollár
Na snímke predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár

„Mrzí ma, že sa táto vláda zasekla pre personálne požiadavky a chcem za seba vyhlásiť, že ak by sme mali znova v budúcnosti traumatizovať spoločnosť hádkami pre personálne výmeny, tak by som z tohto miesta chcel povedať, že hnutie Sme rodina sa na tomto zúčastňovať nebude,” zdôraznil.

Ak neprídu partneri s návrhmi na pomoc ľuďom, ale opäť budú riešiť personálne veci, „tak sa zbalíme a z takejto vládnej koalície odídeme”.

Reklama

 

Remišová sa ospravedlňuje za dlhú krízu

Aj predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová ocenila „štátnické rozhodnutie Igora Matoviča, ktoré dáva koalícii šancu na nový začiatok.”

Remišová
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí)

Podľa nej zbytočné konflikty v koalícii škodia Slovensku a počas pandémie sú urážkou občanov bez ohľadu na to, či prebiehajú v parlamente, vo vláde alebo na koaličných radách.

„Chcela by som sa všetkým občanom ospravedlniť, že táto kríza trvala tak veľmi dlho,” dodala s tým, že jej záleží, aby táto koalícia pokračovala.

 

Predsedníctvo Za ľudí prijalo Hegera ako nového premiéra, má dôveru klubu

Predsedníctvo strany Za ľudí prijalo Eduarda Hegera (OĽANO) ako nového designovaného premiéra a vyjadrilo mu podporu. Informovala o tom predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová v nedeľu večer po rokovaní predsedníctva. Dodala, že dôveru Hegerovi vyslovil aj poslanecký klub strany. Remišová zároveň potvrdila, že hnutie OĽANO už má aj nomináciu na post ministra zdravotníctva. Meno povedať nechcela, označila to však za dobrú nomináciu.

“Veríme, že vládna koalícia sa začne s novou energiou a s novou dynamikou venovať problémom ľudí. Čakajú nás nové výzvy,” povedala Remišová.

Hegera označila za človeka ochotného hľadať konsenzus, čo považuje za dôležitú úlohu predsedu vlády. Zároveň sa mali s Hegerom dohodnúť, že bude v pravidelnom kontakte aj s ich poslaneckým klubom.

Šéfka Za ľudí by bola najradšej, keby nová vláda mohla riadne fungovať už v stredu (31.3.). Poukázala na potrebu schváliť predĺženie núdzového stavu či opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Záležať však bude od Hegera i prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga zdôraznil, že stanovisko poslaneckého klubu Za ľudí bolo jednotné. Potvrdila to aj Remišová. Na otázku, či sa do strany vrátia odídení poslanci, odpovedala, že dvere sú otvorené. Mária Kolíková (Za ľudí) by sa mala vrátiť na post ministerky spravodlivosti. Ochotu sama potvrdila.

Reklama

 

 

Heger už má podporu OĽaNO a Sme rodina, stretnúť sa chce i s prezidentkou

Minister financií Eduard Heger (OĽANO) chce v pondelok (29. 3.) požiadať o stretnutie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Eduard Heger
Na snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO)

Dohodnúť sa chce na ďalšom postupe v súvislosti s rekonštrukciou vlády. Sme rodina a OĽaNO mu deklarovali podporu, s tým ide aj na predsedníctvo strany Za ľudí.

Následne sa chce stretnúť aj so šéfom SaS Richardom Sulíkom. Povedal to potom, ako premiér Igor Matovič (OĽaNO) oznámil svoju výmenu s Hegerom a upustenie od požiadaviek voči partnerom.

Reklama

 

Naď ocenil Matovičov krok, KDH želá Hegerovi silu zvládať svoju službu

Minister obrany Jaroslav Naď ocenil krok premiéra Igora Matoviča (obaja OĽANO), váži si aj konštruktívny dialóg partnerov. Je presvedčený, že aj s Eduardom Hegerom (OĽANO) na čele vlády môžu ďalej pokračovať na vízii lepšieho Slovenska. V reakcii na oznámenie o výmene premiéra Matoviča s ministrom financií Hegerom to uviedol na sociálnej sieti. Mimoparlamentné KDH praje Hegerovi múdrosť a silu zvládať dôležitú službu na poste premiéra. Výmenu kritizuje šéf mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker.

3D rádiolokátory
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď počas tlačovej konferencie po podpise zmluvy o obstaraní nových 3D rádiolokátorov pre OS SR 25. marca 2021 v Bratislave

Gesto Matoviča podľa Naďa hovorí, že OĽANO je pripravené naďalej bojovať so zreteľom na voličov. Dodal, že hoci koaličná kríza vyvolala v spoločnosti istú mieru pochybností, s dôverou ľudí sa nezahrávajú. Aj po personálnej zmene podľa jeho slov ostane cieľom budovať spravodlivú krajinu, umožniť jej občanom dôstojne žiť a pracovať, byť hrdým a dobre fungujúcim štátom bez korupčných káuz.

KDH reagovalo tým, že želá Slovensku vládu, ktorá bude slúžiť občanom, sústreďovať sa na ich dobro, zodpovedne riešiť skutočné problémy ľudí a nebude ich zaťažovať vlastnými spormi. Hegerovi preto zaželalo hnutie múdrosť a silu zvládať svoju službu, ak sa premiérom stane.

“Existuje jediné miesto, kde by mohol Igor Matovič škodiť rovnako ako doteraz. A to je na ministerstve financií,” uviedol na sociálnej sieti Drucker.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali