Premiér Pellegrini sa k rezignácii Druckera vyjadrí po osobnom stretnutí

Premiér Pellegrini sa k rezignácii Druckera vyjadrí po osobnom stretnutí

Bratislava 16. apríla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Podpredseda SNS Anton Hrnko nie je nadšený demisiou ministra vnútra Tomáša Druckera. “Je ho škoda, minister Drucker rozbehol dôležité zmeny v rezorte týkajúce sa voľby policajného prezidenta a organizácie okolo policajnej inšpekcie,” povedal politik.

Na snímke Tomáš Drucker

Hrnko ale rozumie dôvodom, prečo sa Drucker rozhodol podať demisiu. “Pretože ak niekoho odvolávate, musíte mať na to pádne argumenty a je niekedy ťažké pripustiť si, že časť verejnosti má na vec iný názor,” povedal Hrnko s tým, že Drucker má v tejto veci zrejme iný prah bolesti.

Reklama

“Nie je dobré zasahovať do organizácie policajného zboru,” odpovedal Hrnko na otázku, či by on bol za odvolanie Gašpara. Tvrdí totiž, že polícia má práve za jej súčasného vedenia veľkú šancu na vyriešenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

 

Reklama

Blanár: Druckerovo rozhodnutie je pre mňa veľké prekvapenie

Rozhodnutie ministra vnútra Druckera podať demisiu prekvapilo podpredsedu Smeru-SD Juraja Blanára. “Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi,” povedal Blanár pre TASR.

 

Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Druckera, no berie ho na vedomie

Koaličnú stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera podať demisiu. “No berieme ho na vedomie,” povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Reklama

Most-Híd tvrdí, že navrhované zmeny o spôsobe výberu a menovania vedenia polície považuje za dôležitý systémový krok k obnovovaniu dôvery. “Návrh je v súlade s návrhom strany Most-Híd, ktorý z iniciatívy jej predstaviteľov bol zapracovaný aj do Programového vyhlásenia vlády,” dodala Debnár.

 

Kollár: Je vidieť, kde sa v hierarchii moci nachádza Drucker a Gašpar

Na rozhodnutí ministra vnútra Tomáša Druckera odstúpiť zo svojej funkcie je jasne vidieť, kde sa v hierarchii moci nachádza on a kde policajný prezident Tibor Gašpar. Pre TASR to povedal líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

“Toto je krásny príklad, akú silu má u nás táto štátna mafia. Keď si povie, že pre ňu je prioritné udržať vo funkcii policajného prezidenta Gašpara, tak je ochotná pre to obetovať aj novopečeného ministra vnútra,” vyhlásil Kollár. Milan Krajniak zo Sme rodina okomentoval na sociálnej sieti Druckerove rozhodnutie ako útek pred zodpovednosťou. “Ak teda verí (Drucker, poznámka TASR), že Gašpar je OK, prečo potom odchádza?” napísal.

Reklama

 

Danko berie Druckerovo rozhodnutie na vedomie

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) berie na vedomie rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera odstúpiť z funkcie. Tým, že ide o vnútornú záležitosť Smeru-SD, nebude sa k tomu bližšie vyjadrovať, uviedol pre TASR Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

 

Prezident Kiska nebude nateraz na odstúpenie ministra vnútra reagovať

Kancelária prezidenta SR na odstúpenie ministra vnútra Druckera nateraz nebude reagovať. Povedal to prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Prezident Kiska pred dvoma týždňami vyhlásil, že jediné, čo ho v súvislosti s osobou policajného prezidenta Tibora Gašpara zaujíma, je, kedy ho minister vnútra odvolá z funkcie.

 

SaS: V súčasnej vládnej koalícii už nie je nikto, kto by polícii vrátil dôveru

Minister vnútra Drucker  nepozbieral silu na odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, ani nebol ochotný podvoliť sa vedeniu Smeru-SD, ktoré na neho tlačilo, aby Gašpara vo funkcii nechal. Myslí si to podpredseda SaS Ľubomír Galko. Podľa liberálov nemožno v súčasnej koalícii nájsť človeka na uvoľnený post ministra, ktorý by vrátil polícii dôveru.

Reklama

Demisia podľa Galka usvedčuje Druckera z toho, že nedokázal svoju novú funkciu pretaviť do správnych rozhodnutí. “Je vylúčené, aby sa po Druckerovej demisii našiel v súčasnej vládnej koalícii človek, ktorý nastúpi do tejto uvoľnenej funkcie s vôľou meniť veci k lepšiemu a prinavrátiť Policajnému zboru stratenú dôveru. Požiadavka na predčasné voľby je o to naliehavejšia,” doplnil Galko.

 

Politologička: Za Druckerovou demisiou je prejav rezignácie

Rozhodnutie Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odstúpiť z funkcie ministra vnútra je zároveň koncom jeho politickej kariéry. Myslí si to politologička Darina Malová. Druckerovo gesto vníma ako prejav rezignácie.

„Ja to vidím tak, že keďže nenašiel dôvod, pre ktorý by mal T. Gašpara odvolať, tak to radšej odpískal sám, lebo nevedel, ako má celý problém vyriešiť,“ uviedla politologička. Je presvedčená, že rozhodnutie ovplyvnil aj veľký tlak verejnosti, ktorému bol minister vystavený i medializovaná kauza okolo pozemkov, ktoré získal so svojou manželkou v Trnave a okolí.

Reklama

Malová je zároveň presvedčená, že väčší signál pre policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby sám odstúpil, už nebude. “Ak to ani teraz nepochopí a neurobí, tak nad tým ostáva rozum stáť,” zdôraznila politologička.

 

Gašpar má podľa progresívcov i KDH väčšiu silu ako minister

Policajný prezident Tibor Gašpar zostáva vo funkcii, namiesto neho odišiel minister vnútra Tomáš Drucker. Podľa mimoparlamentných strán to naznačuje, že Gašpar je mocnejší ako samotný minister. Tvrdí to Progresívne Slovensko i KDH.

“Drucker naznačil, že aj podľa neho by bolo lepšie, ak by Gašpar sám odstúpil a upokojil tým polarizovanú spoločnosť. Drucker vraj nevidel dôvody na odvolanie prezidenta Policajného zboru. Pritom tie sú zjavné všetkým,” uviedlo vo svojom stanovisku Progresívne Slovensko. Ako podotklo, polícia pod vedením Tibora Gašpara nevyriešila žiadnu z veľkých káuz, kde je podozrenie na prepojenie s politickými špičkami, nevyriešila kauzu Bašternák a ani po takmer dvoch mesiacoch sa nepriblížila k objasneniu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Reklama

“Minister Drucker pochopil, že so Smerom sa nedá nič vyčistiť, dá sa len seba zašpiniť. A tak odstupuje. Na rekonštrukciu štátu potrebujeme inú vládnu garnitúru,” napísal na sociálnej sieti líder strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý.

KDH tvrdí, že keď je “policajná klika” silnejšia ako štát, tak odstúpi minister a nie ten, koho on menuje a odvoláva. “Stále tvrdíme, že najlepším riešením pre Slovensko sú predčasné voľby,” uviedlo hnutie. Občianska konzervatívna strana (OKS) považuje za príznačné, že Drucker radšej sám odstúpi z funkcie, ako by odvolal Gašpara. “Potvrdzuje sa, že Pellegriniho vláda nie je ničím iným než skrytou štvrtou Ficovou vládou,” vyhlásila strana.

 

Baboš: Situáciu nedokázal upokojiť ani krízový manažér, Drucker vzdal svoj boj

Politológ Pavol Baboš tvrdí, že odstupujúci minister vnútra Tomáš Drucker nedokázal ako krízový manažér upokojiť situáciu na slovenskej politickej scéne a svoj boj vzdal.

“Pokiaľ ide o protesty ľudí v uliciach, tak to určite kúpi čas, pretože požiadavka na odvolanie policajného prezidenta Gašpara nebude mať byť kým riešená, kým sa nenájde nový minister vnútra. Keď sa nájde, ten zas môže žiadať nejaký čas, ako pred ním žiadal Drucker. Pokiaľ ide o samotnú situáciu v koalícii, to je skôr otázka na politických partnerov Smeru, či budú mať snahu nejakým spôsobom zasahovať do výberu nového ministra, alebo to nechajú plne v réžii Smeru. Vzhľadom na to, akú stratégiu mal Most Híd pri poslednej koaličnej kríze, tak sa dá predpokladať, že by mohol mať tú ambíciu, aspoň spolurozhodovať o novom ministrovi vnútra, ale ešte som nezachytil žiadnu reakciu, takže neviem,” komentoval Baboš vývoj na politickej scéne.

Odstúpenie Druckera a jeho argumentácie vníma ako nekonzistentné a je podľa neho zvláštne, že končí. “Zároveň to hovorí niečo o tom, že minister nemá cit pre politickú a spoločenskú zodpovednosť v tom zmysle, že požiadavka na odvolanie Gašpara nebola o tom, či sú dôkazy o tom, že zlyhal, ale skôr o tom, že mu značná časť spoločnosti nedôverovala a či tú dôveru chcel ako minister získať späť, alebo nie. A tu sa zdá, že ten boj vzdal,” konštatoval politológ s tým, že práve Drucker mal byť tým krízovým manažérom, ktorý vie takéto situácie riešiť a mal situáciu upokojiť a ukázalo sa, že ani toto nepomohlo.

Reklama

 

Odchod Gašpara by podľa Bugára zjednodušil obsadenie kresla ministra vnútra

Odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara by určite zjednodušil obsadenie kresla ministra vnútra, tvrdí šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

“Nepochybujem o tom, že si to uvedomuje aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý musí prísť s novým návrhom na ministra vnútra,” povedal Bugár. Každý verejný činiteľ, vrátane prezidenta policajného zboru, by mal mať podľa Bugára cit pre realitu a vnímať spoločenské súvislosti.

Bugár je však rád, že po nástupe Tomáša Druckera na post ministra vnútra sa priorita Mosta-Híd odpolitizovať policajný zbor dostala do legislatívneho procesu. “A z pohľadu budúcnosti to považujem za zásadnejší a systémovejší krok ako personálnu výmenu na jednom poste,” dodal Bugár.

 

Maďarič nečakal, že Drucker odvolá Gašpara, demisiu chápe

Reklama

Poslanec Národnej rady SR a bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) nečakal, že by minister  Tomáš Drucker odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Druckerovo rozhodnutie rezignovať na svoju funkciu považuje za pochopiteľné.

“Po včerajšom jednoznačnom vyjadrení premiéra Pellegriniho, že policajný prezident Gašpar je maximálny profesionál, som nečakal, že minister vnútra Drucker by policajného prezidenta odvolal. Ak minister vnútra uvažoval inak, potom považujem jeho rozhodnutie odstúpiť za pochopiteľné,” uviedol pre TASR Maďarič.

 

Premiér Pellegrini sa k rezignácii Druckera vyjadrí po osobnom stretnutí

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa k rezignácii ministra vnútra Tomáša Druckera vyjadrí až po stretnutí s ním. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. “Predseda vlády SR Peter Pellegrini zaujme stanovisko po osobnom stretnutí s ministrom vnútra Tomášom Druckerom,” uviedol Úrad vlády SR.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Čína by podporila aj medzinárodnú mierovú konferenciu, ale Rusko a Ukrajina by ju museli akceptovať, povedal čínsky líder.

12:06

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informovala agentúra AFP.

11:56

Čínska ekonomika rástla v 1. štvrťroku 2024 rýchlejšie, ako sa očakávalo. Prispeli k tomu vládne stimuly na podporu rastu. Ukázali to v utorok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali