Hovorca ruského prezidenta prezradil, o čom budú na schôdzke rokovať Putin a Biden

Hovorca ruského prezidenta prezradil, o čom budú na schôdzke rokovať Putin a Biden

Moskva 19. novembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Patrick Semansky)

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, o čom budú rokovať počas stretnutia americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin. Podľa neho témou schôdzky bude situácia na Ukrajine a vzťahy s NATO

Joe Biden, Vladimir Putin
Na snímke Joe Biden a Vladimir Putin

Peskov tiež nevylúčil, že rokovanie v online formáte by sa mohlo konať do konca roka.

Reklama

„Pre začiatok je vhodnejší videoformát, ale opäť to bude závisieť od rozhodnutia hláv štátov. Prirodzene Ukrajina, okolo Ukrajiny je mnoho sporov. Prirodzene okolo Ukrajiny bude aj to, čo je pre nás provokatívnym konaním ozbrojených síl NATO v blízkosti našich hraníc, to nás nemôže nechať ľahostajnými a vzbudzuje to obavy, a čo je hlavné, vyvoláva to potrebu prijať adekvátne opatrenia. Pri prijímaní týchto opatrení ale konáme na vlastnom území,“ uviedol Peskov vo vysielaní ruskej televízie.

Upresnil, že konkrétny termín schôdzky zatiaľ nie je známy, ale kontakt je možný do konca roka.

Reklama

„Ale je možné, že to bude aj neskôr. Bude to závisieť od toho, nakoľko sa budú zhodovať plány prezidentov a aký formát si zvolia,“ dodal Peskov.

Podľa neho Moskva dáva prednosť formátu cez video, rozhodovať ale budú hlavy štátov.

Peskov ďalej uviedol, že NATO posiela na Ukrajinu najnovšie systémy zbraní, čo inšpiruje Kyjev skúsiť riešiť problém na Donbase silovými metódami.

„Je očividný proces presúvania vojenskej infraštruktúry NATO smerom k našim hraniciam. Ukrajina je dotovaná zbraňami NATO, Američania aj ďalšie štáty NATO tam odosielajú najnovšie systémy zbraní. To všetko inšpiruje ,horúce hlavy’ na Ukrajine aby premýšľali, ako v podmienkach minských dohôd vyriešiť problém na Donbase silovou metódou. To znamená urobiť ešte jeden krok v ústrety ďalšej katastrofe,“ dodal Peskov.

„Toto sú červené čiary. Rusko prijíma rozhodné opatrenia na tomto pozadí, ktoré jasne fixujú naši oponenti na Západe,“ povedal.

Reklama

Sám prezident Putin vo štvrtok povedal, že júnový summit s americkým prezidentom v Ženeve „otvoril určité príležitosti pre dialóg a postupné porovnávanie vzťahov“.

 

Reakcia USA

Hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová uviedla, že Biely dom nevylučuje kontakty Bidena a Putina v budúcnosti, ale Biely dom zatiaľ nie je pripravený anoncovať nové kontakty na najvyššej úrovni.

“Nemám vám čo oznámiť z toho, čo sa týka dodatočných kontaktov alebo telefonátov, alebo niečoho podobného s prezidentom Putinom… Nevylučujem, že prezident Spojených štátov bude hovoriť s prezidentom Ruska v určitý moment v budúcnosti,” povedala Psakiová na brífingu.

 

Reklama
Schôdzka v Ženeve

Posledné osobné stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Joe Bidenom sa konalo 16. júna v ženevskej vile La Grange.

Na začiatku rokovaní spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bol prítomný minister zahraničných vecí RF Sergej Lavrov, zatiaľ čo amerického prezidenta Joea Bidena sprevádzal minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken.

Celý summit nakoniec trval asi 4,5 hodiny, následne prezident Biden odišiel späť do ženevského hotela. Vladimír Putin tlačovú konferenciu usporiadal na mieste rokovania.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali