Honduras prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a odvracia sa od Západu

❚❚

Tegucigalpa 26. marca 2023 (HSP/TRT World/Foto:Facebook)

 

Honduras prerušuje desaťročia trvajúce vzťahy s Taiwanom a oznamuje, že uznáva “len jednu Čínu na svete” a Tchaj-pej má už len 13 krajín, s ktorými má oficiálne diplomatické styky, informuje spravodajský portál TRT World

Prezidentka Hondurasu Xiomara Castrová
Na snímke prezidentka Hondurasu Xiomara Castrová

Honduras nadviazal diplomatické vzťahy s Čínou po tom, ako ukončil vzťahy s Taiwanom a prerušil viac ako osem desaťročí trvajúce vzťahy s touto ázijskou krajinou v prospech Pekingu, ktorý považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu.

.

Minister zahraničných vecí Enrique Reina uviedol, že na základe pokynov prezidentky Xiomary Castrovej “oznámil Taiwanu rozhodnutie ukončiť diplomatické vzťahy”, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zo soboty neskoro večer.

“Honduraská vláda uznáva existenciu len jednej Číny,” uviedlo honduraské ministerstvo zahraničných vecí v príspevku na Twitteri. “Čínska vláda je jedinou legitímnou vládou, ktorá zastupuje celú Čínu.”

.

“Taiwan je neodňateľnou súčasťou čínskeho územia a od dnešného dňa honduraská vláda informovala Taiwan o prerušení diplomatických vzťahov a zaviazala sa, že nebude mať s Taiwanom žiadne oficiálne vzťahy ani kontakty.”

Čína v nedeľu skoro ráno oznámila nadviazanie diplomatických stykov s Hondurasom, čo je víťazstvo Pekingu, ktorý odlákal ďalšieho spojenca od Taiwanu.

“Čína a Honduras práve nadviazali diplomatické vzťahy,” uviedla na Twitteri hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hua Chunying.

Taiwan tiež uviedol, že prerušuje diplomatické styky s Hondurasom a v reakcii na to stiahol veľvyslanectvo. Jeho minister zahraničných vecí tvrdil, že Honduras požadoval veľké množstvo peňazí na udržanie vzťahov.

“Prerušenie diplomatických vzťahov medzi našou krajinou a Hondurasom je súčasťou série nátlaku a zastrašovania zo strany Číny,” uvádza sa vo vyhlásení úradu prezidentky Tsai Ing-wen.

.

“Čína dlhodobo potláča medzinárodný priestor (Taiwanu), čím jednostranne ohrozuje regionálny mier a stabilitu.”

Hovorkyňa taiwanskej prezidentskej kancelárie Olivia Lin vo vyhlásení uviedla, že vzťahy medzi oboma stranami trvajú už viac ako 80 rokov.

“Čína dlhodobo potláča medzinárodný priestor Taiwanu a jednostranne ohrozuje mier a stabilitu v regióne,” citovala ju vo vyhlásení.

Minulý týždeň honduraská prezidentka Castrová nariadila Reinovi, aby nadviazal diplomatické vzťahy s Čínou.

Podľa zásady Pekingu “jedna Čína” nesmie žiadna krajina udržiavať oficiálne diplomatické vzťahy s Čínou aj Taiwanom.

.

Tchaj-pej dodržiava podobnú politiku a v minulosti prerušil vzťahy s krajinami, ktoré zmenili uznanie Pekingu.

Taiwanský líder navštívi Belize a Guatemalu

Rozhodnutie Hondurasu formálne zmeniť uznanie ponecháva Taiwanu len 13 krajín, s ktorými má oficiálne diplomatické vzťahy, keďže v posledných rokoch stratil niekoľko latinskoamerických spojencov.

Honduras je deviatym diplomatickým spojencom, ktorého Tchaj-pej stratil v prospech Pekingu od nástupu pronezávislej prezidentky Tsai Ing-wen do funkcie v máji 2016.

Minulý týždeň Reina uviedol, že za rozhodnutím nadviazať vzťahy s Čínou stojí hospodárska nevyhnutnosť a odmietnutie Taiwanu zvýšiť finančnú pomoc Hondurasu.

Honduras je jednou z najchudobnejších krajín Latinskej Ameriky, pričom takmer 74 % z jeho takmer 10 miliónov obyvateľov žije v chudobe.

Reina vyčíslil vnútorný a vonkajší dlh krajiny na 20 miliárd dolárov, z čoho 600 miliónov dolárov dlhuje Taiwanu.

Honduras v stredu poprel, že by pred svojím oznámením o snahe nadviazať vzťahy s Čínou žiadal od Taiwanu pomoc vo výške 2,5 miliardy dolárov, namiesto toho uviedol, že krajina opakovane žiadala Taiwan o odkúpenie honduraského verejného dlhu.

Diplomatická zmena – ktorú Castrová sľúbila počas predvolebnej kampane – prišla niekoľko týždňov po tom, ako jej vláda oznámila, že rokuje s Čínou o výstavbe vodnej elektrárne.

.

Taiwanská líderka Tsai Ing-wen odcestuje 29. marca na 10-dňovú cestu s cieľom upevniť vzťahy s dvoma zostávajúcimi spojencami – Belize a Guatemalou – a počas cesty sa zastaví aj v Spojených štátoch.

Predseda Snemovne reprezentantov USA Kevin McCarthy 7. marca potvrdil, že sa s Tsai stretne vo svojom domovskom štáte Kalifornia, pričom ministerstvo zahraničných vecí USA ubezpečilo, že očakávaná cesta je skôr “tranzitná” než “návšteva”.

Peking vyjadril nesúhlas s týmto stretnutím.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:58

Talianska premiérka Giorgia Meloniová pricestovala v sobotu do Pekingu na svoju prvú návštevu Číny od nástupu do úradu v októbri 2022.

12:51

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:42

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu “35 percent alebo viac” voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz v rozhovore pre denník Welt am Sonntag povedal, že jedným z cieľov je “stať sa zďaleka najsilnejším poslaneckým klubom. Ak to bude možné, mali by sme potrebovať (na zostavenie vlády) iba jedného koaličného partnera.”

12:42

Podiel tovarov v akcii v ponuke obchodov v Česku prestal v 2. štvrťroku po mnohých rokoch rásť. Česi pritom zľavy vyhľadávajú. Uviedol to analytik z výskumnej agentúry NielsenIQ Karel Týra.

12:26

Ekonomika KĽDR zaznamenala v minulom roku výrazný rast, pričom k rastu sa vrátila po predchádzajúcich troch rokoch poklesu. K zotaveniu hospodárstva prispelo najmä oživenie obchodu s Čínou po skončení protipandemických opatrení.

12:19

V sobotu bude vo Francúzsku v prevádzke väčšina vysokorýchlostných vlakov na troch dôležitých trasách, ktoré v piatok zasiahli podpaľačské útoky. Výpadky postihli aj pasažierov spoločnosti Eurostar.

12:18

Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.

12:08

Izraelská armáda v sobotu nariadila evakuáciu husto zaľudnenej oblasti pri meste Chán Júnis, keďže tam plánuje podniknúť operáciu proti militantom hnutia Hamas. Oblasť, ktorej sa nariadenie týka, je súčasťou humanitárnej zóny, ktorá bola vytvorená na udržanie civilného obyvateľstva mimo oblastí bojov.

12:07

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu, povedal v sobotu na 33. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:06

Štvordňový pracovný týždeň by pre zamestnávateľov bol problémom, pretože by prehĺbil súčasný nedostatok pracovnej sily. Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií a komôr, ako aj odborárov, ktorých TASR oslovila.

12:06

Spotreba energie bola v minulom roku na rekordne najvyššej úrovni, v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo vzrástla o dve percentá. Historicky najvyššiu úroveň dosiahli aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré medziročne rástli o 13 %. Nárast v prípade OZE bol takmer výlučne spôsobený využívaním veternej a slnečnej energie, informovala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali