Hlas predstavuje kandidátov na nových ministrov

Hlas predstavuje kandidátov na nových ministrov

Bratislava 17. októbra 2023 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook/Hlas-sociálna demokracia)

Aktualizované 17. októbra 2023 11:32

Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov v novej vláde. Sú nimi Erik Tomáš (ministerstvo práce), Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva), Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie), Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy), Denisa Saková (ministerstvo hospodárstva), Tomáš Drucker (ministerstvo školstva) a Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra)

Pellegrini
Na snímke uprostred predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa bude uchádzať o post predsedu Národnej rady (NR) SR. Informoval o tom na utorkovej tlačovej konferencii. Jednotlivé nominácie podľa jeho slov odsúhlasilo predsedníctvo strany.

Reklama

“Hlas-SD má len jednu zodpovednosť, a tou je zodpovednosť voči ľuďom na Slovensku, ktorým sme sľúbili zmenu v spravovaní štátu,” vyhlásil Pellegrini s tým, že túto zodpovednosť cítia aj voči voličom iných strán či nevoličom. Podčiarkol, že nový kabinet bude musieť byť vládou pre všetkých. Je presvedčený, že nominanti Hlasu-SD sú priechodní a že neexistujú pochybnosti, pre ktoré by ich prezidentka Zuzana Čaputová nevymenovala.

Pripomenul priority strany, akými sú napríklad riešenie zdražovania, vyrovnanie regionálnych rozdielov či zachovanie prozápadnej zahraničnopolitickej orientácie Slovenska. Skonštatoval, že strane sa pri rokovaniach v koalícii podarilo obsadiť rezorty, ktoré pokrývajú problémy súvisiace s prioritami strany.

Reklama

Pellegrini deklaroval, že na vládnom programe začnú pracovať ihneď po vymenovaní vlády a budú doň chcieť pretaviť čo najviac priorít Hlasu-SD. Rešpektovať však budú musieť toľko, koľko im pomerne umožnia výsledky volieb. Pripomenul, že Hlas-SD skončil vo voľbách tretí. “Ale budeme robiť všetko pre to, aby sme dostáli sľubom, ktoré sme dali,” poznamenal.

 

Nominanti predstavili svoje priority

Nominanti na ministrov načrtli aj svoje priority, ktoré by chceli presadiť do programového vyhlásenia vlády. Saková sa chce zamerať na stabilnú energetickú politiku, podporu vedy, inovácií a výskumu či stabilizáciu legislatívneho prostredia. Dolinková chce v rezorte riešiť krízu s nedostatkom pediatrov i personálnu situáciu, nastaviť pokračovanie optimalizácie siete nemocníc či zanalyzovať stav projektov z plánu obnovy. V rezorte školstva by sa chcel Drucker zamerať na reformu vzdelávania, kvalitu, inklúziu, zabezpečenie pedagógov i efektívne riadenie.

Raši chce, aby sa samospráva stala partnerom, avizoval aj “eurofondovú revolúciu”. Pokračovať chce tiež v debyrokratizácii a príprave na digitálnu transformáciu. Kmec chce nasadiť krízový manažment na čerpanie plánu obnovy a dostať Slovensko z tzv. pasce stredného príjmu. Tomáš chce obnoviť funkčnosť tripartity a sociálneho dialógu so všetkými partnermi. Šutaj Eštok chce primárne riešiť nelegálnu migráciu, podstav v Policajnom zbore a ukončenie vojny v polícii. Zdôraznil, že naďalej bude platiť, “padni komu padni”.

Pellegrini na tlačovej konferencii vylúčil, že by súčasťou dohody so Smerom a SNS bola jeho kandidatúra na prezidenta. Rozhodnutie o prezidentskom kandidátovi za Hlas podľa neho zatiaľ nepadlo.

Reklama

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok (16. 10.) koaličnú dohodu. Vyplýva z nej, že strany si rozdelia posty vo vláde v pomere 7:7:3. Predsedom vlády má byť nominant Smeru-SD, každej strane má pripadnúť jeden post podpredsedu vlády. Koaličná dohoda tiež hovorí, že nominácia predsedu parlamentu patrí Hlasu-SD. Každá strana má mať aj jedného podpredsedu snemovne, jeden post ostane opozícii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:43

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri útoku nožom na základnej škole v čínskej provincii Ťiang-si. Informovali o tom čínske štátne médiá s odvolaním na miestnu políciu.

15:24

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta spoločne s vodcami Hamasu je podľa českého premiéra Petra Fialu desivý a absolútne neprijateľný.

14:50

Rusko oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva. 

14:49

Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Povedal izraelský minister obrany Joav Galant poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi.

14:47

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan.

14:45

Čiernemu kašľu v Česku podľahla ďalšia žena, ide o šieste úmrtie počas tohtoročnej epidémie. Za posledný týždeň sa infekciou nakazilo takmer 1400 ľudí. Uviedla hovorkyňa českého Štátneho zdravotného ústavu Štěpánka Čechová.

14:34

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku. Cieľom je podporiť rast svojho podnikania v oblasti umelej inteligencie v Európe. 

14:33

Zamestnávateľské zväzy s novelou zákona o minimálnej mzde na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR nesúhlasili, odborári ju podporili s pripomienkami. Uviedol to po rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:31

Pápež František plánuje koncom septembra navštíviť Belgicko a Luxembursko, oznámil Vatikán. Na cestu by tak mal vyraziť necelé dva týždne po tom, ako sa vráti z 12-dňovej návštevy ázijských krajín.

14:30

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili prisľúbil prelomenie veta prezidentky Salome Zarubišviliovej pri spornom zákone o transparentnosti zahraničného vplyvu.

13:56
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol súd.
Assange sa môže odvolať proti vydaniu do USA, rozhodol súd
Demonštrant číta nvoiny pred budovou Vrchného súdu v Londýne
13:54

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky v USA ukončil vyšetrovanie viac ako 100.000 vozidiel Tesla Model X po tom, ako automobilka oznámila zvolávaciu akciu na odstránenie porúch predných bezpečnostných pásov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali