Fanúšikovia z tvrdého jadra Ultras Slovan ako aj klub ŠK Slovan Bratislava poskytli stanovisko ku transparentu, ktorý rozpútal vášne na sociálnych sieťach

Fanúšikovia z tvrdého jadra Ultras Slovan ako aj klub ŠK Slovan Bratislava poskytli stanovisko ku transparentu, ktorý rozpútal vášne na sociálnych sieťach

Bratislava 7. júla 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

V pondelok sme informovali o transparente s nápisom  „White Lives Matter“, ktorý sa objavil na sobotnom futbalovom zápase Fortuna ligy medzi Slovanom Bratislava a Michalovcami. Reakciu fanúšikov na celosvetové médiami podporované hnutie BLM (Black Lives Matter) tento raz médiá označili za “rasizmus”. Samotný klub ŠK Slovan tvrdí, že v prípadoch rasizmu je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Záber tribúny počas zápasu 4. kola nadstavbovej časti v skupine o titul vo futbalovej Fortuna lige medzi ŠK Slovan Bratislava – MFK Zemplín Michalovce v sobotu 4. júla 2020.

Vedenie klubu ŠK Slovan Bratislava v oficiálnom stanovisku uviedlo, že odmieta akékoľvek prejavy rasizmu a intolerancie. “Klub sa nestotožňuje s takýmto transparentom a považuje za nemiestne kaziť futbalové zápasy nevhodnými a zbytočne iritujúcimi prejavmi.”

Reklama

Celé stanovisko klubu:

“ŠK Slovan Bratislava jednoznačne odsudzuje akékoľvek prejavy rasizmu a intolerancie. Vystupujeme a naďalej budeme jasne vystupovať proti rasizmu v akejkoľvek forme a pripravujeme ďalšie aktivity na to, aby sme ukázali, že rasizmus nemá v dnešnej spoločnosti miesto.

Reklama

Odmietame vnášanie politických prejavov do športu a nestotožňujeme sa s takýmto transparentom. Považujeme za nemiestne kaziť futbalové zápasy nevhodnými a zbytočne iritujúcimi prejavmi.

Ako klub sa k tejto situácii staviame čelom, naše možnosti sú však zmysle v platnej legislatívy obmedzené. Nemôžeme udeliť zákaz návštevníkom verejných športových podujatí ako je to možné napríklad v Anglicku, pokiaľ tieto osoby neboli právoplatne odsúdené. Sme pripravení poskytnúť maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní. Ak tieto orgány zistia, že transparent bol protizákonný a naplnil skutkovú podstatu trestného činu, budeme môcť týmto osobám udeliť zákaz účasti na domácich zápasoch ŠK Slovan, čo v takomto prípade určite aj urobíme. V minulosti sme chceli udeliť doživotný zákaz jednotlivcom za incident počas zápasu s Trnavou, avšak nenašli sme oporu v zákone, ktorý by nám tak umožňoval konať.

Chceme zdôrazniť, že ŠK Slovan je otvorený voči všetkým bez ohľadu na národnosť, rasu či vierovyznanie. Toto konštatovanie potvrdzuje aj zloženie hráčskeho kádra a realizačnému tímu A-mužstva. V súčasnom mužstve sú hráči 13 rôznych národností a rôznych farieb pleti či vierovyznania. Viackrát sme boli časťou športovej verejnosti a médií kritizovaní za multi-národné zloženie nášho mužstva. Vždy sme však verejne zdôrazňovali, že pri angažovaní hráča nikdy nebude rozhodovať jeho národnosť či farba pleti, ale len ľudské a futbalové kvality.

 

 

Reklama

Reakcia Ultras

Slovanistickí fanúšikovia zoskupení v tvrdom jadre Ultras reagovali na kritiku oficiálnym stanoviskom:

“Slovanisti, už isto ste zaregistrovali mediálnu kampaň, ktorú rozpútali všetky médiá v našej krajine! Belasí sa znova “vyznamenali”. Na tribúny zavesili kontroverzný transparent…

Chceli by sme sa vyjadriť, že vyvesením transparentu: WHITE LIVES MATTER, nevidíme nič, čo by nás malo spájať s akýmkoľvek prejavom rasizmu, nakoľko myšlienka bola poukázať, že AJ NA BIELOM ŽIVOTE ZÁLEŽÍ. Dnes médiá na to ľahko zabúdajú a do pozornosti dávajú iba hnutie BLM (Black lives matter, pozn. red.).

Naozaj už na bielom živote nezáleží? Naozaj sa svet zbláznil? Nemienime sa ospravedlňovať za transparent a myšlienku toho, čo predstavoval…

Reklama

Máme hráčov rôznej národnosti či etnika a my našich hráčov rešpektujeme a každý jeden zápas náš klub a mužstvo podporujeme a ženieme vpred!

Poslednýkrát: Transparentom sme chceli poukázať, že AJ NA BIELOM ŽIVOTE ZÁLEŽÍ a dištancujeme sa od toho, čo sa nám média snažia podstrčiť, len aby vytvorili senzáciu, kde vôbec nie je!!!”, uzatvárajú fanúšikovia.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali