Fakty hovoria za seba o nechutných činoch Dalajlámu

Fakty hovoria za seba o nechutných činoch Dalajlámu

Tibet 18. apríla 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Screenshot Youtube)

 

Čo si Dalajláma myslel? Pred niekoľkými dňami sa na Twitteri objavilo video, na ktorom bozkáva chlapca a potom žiada chlapca, aby mu vycucal jazyk

Dalajláma
Na snímke Dalajláma

Zatiaľ čo mnohí apologéti tibetského separatizmu obhajujú jeho konanie buď ako hravú zábavu, alebo ako kultúrne nepochopenie, mnohí ľudia ho obviňujú z pedofílie a podobne. Na Twitteri a na svojej vlastnej webovej stránke vydal ospravedlnenie, v ktorom udalosť označil za hravé podpichovanie a nevinnosť. Ospravedlnenie získalo (v čase písania tohto článku) 35,6 milióna zobrazení. Prelistujte si komentáre nižšie a je jasné, že dalajláma stratil podporu, ak nie vo svete, tak určite na internete. Pomer znechutenia a podpory je väčší ako 10 ku 1.

Reklama

BBC obhajovala dalajlámov čin tvrdením, že vyplazovanie jazyka je spôsob pozdravu v autonómnej oblasti Xizang (Tibet), a niekoľko ďalších stránok podporilo tento príbeh a odpísalo incident ako kultúrne nedorozumenie, pretože v Tibete existuje tradícia ukazovania jazyka z 9. storočia a často sa používa ako pozdrav pri skupinových stretnutiach.

Avšak v žiadnej kultúre nikde neexistuje a nikdy neexistoval vhodný čas na to, aby ste niekoho verejne vyzvali na vyplazenie jazyka. Mali by sme mať na pamäti, že tá istá BBC ho v roku 2015 obhajovala, keď žartovne povedal, že ak je jeho nástupkyňa žena, musí byť atraktívna, inak to nemá veľký význam.

Reklama

Ak by táto tradícia s jazykom bola v Si-čchangu normou, tento muž, ktorý je na televíznych obrazovkách takmer všetkých krajín sveta a víta náboženských, politických alebo celebritných hostí, by to robil často. Nikdy predtým to neurobil ani dieťaťu, ani dospelému.

V mysliach niektorých, pravdepodobne mnohých, je to človek, ktorý nemôže urobiť nič zlé. Dospelý muž bozkávajúci pery chlapca v predškolskom veku (ktorý nie je členom rodiny) nie je citlivá záležitosť, je to vec, ktorú by mal posudzovať zákon v každej krajine.

Záležitosť sa komplikuje dvoma ďalšími aspektmi: žiadosťou toho istého dospelého, uctievaného ako jeden zo svätých mužov sveta, aby mu chlapec vyciciaval jazyk, a zjavným zovretím, ktoré dalajláma držal ľavou rukou na chlapcovej pravej ruke, ktorá sa zdala byť znepokojivo blízko ctihodnej barle. Tieto dva aspekty zjavne spôsobili chlapcovi nepríjemné pocity a zabránili mu ustúpiť zo situácie.

Niektorí pozorovatelia sa zaujímajú o to, ako sa to mohlo stať hlavným prúdom teraz, keď je to už viac ako mesiac. Pravdepodobnejšie je, že každému vo Washingtone, odkiaľ je financovaná väčšina podpory Hnutia za slobodný Tibet, začína byť jasné, že dalajláma splnil svoj užitočný účel. Nikdy nemal vzniknúť nezávislý Si-čang, bola to len finta, ktorá mala narušiť vzťahy Číny so zvyškom sveta, to priznáva aj CIA. Celý príbeh vrátane odkazov a citácií podrobne opísal časopis Foreign Policy Journal v roku 2010 v článku s názvom Tragédia Tibetu: Sága o zrade, kolonizácii a vykorisťovaní.

A keby sa niekto vybral do Si-čangu opýtať Tibeťanov, povedali by mu, že to nie je potrebné, pretože sú slobodní ako nikdy predtým.

Reklama

Pravdou je, že Xizang sa hospodársky zlepšil, a hoci tam stále žijú chudobní ľudia, nikto už nežije v absolútnej chudobe, nie sú tam žiadne veľké problémy so životným prostredím a neexistujú žiadne dôveryhodné správy o problémoch s ľudskými právami. Tibeťania sa tešia pevnej a otvorenej forme vlády, ktorú Čína nazýva celoprocesná ľudová demokracia. Ak je ťažké tomu uveriť, opýtajte sa alebo aspoň sledujte ľudí, ktorí tam boli.

Xizang nikdy nemal byť nezávislou alebo slobodnou krajinou. Teraz je však pravdepodobné, že vzhľadom na dalajlámov vek, neúspech pri vrážaní klinu medzi Tibeťanov a Chanov vo vnútri Xizangu a skutočnosť, že si verejne narobil hanbu, sa ho možno práve CIA rozhodla zahanbiť.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:27

Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut.

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

07:46

Izraelský minister obrany Joav Gallant v stredu vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov. Informovala  agentúra Reuters.

07:32

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v stredu večer uviedla, že Británia sa rozhodla použiť “vyložené lži” na ospravedlnenie dávnejšie oznámených reštriktívnych opatrení vrátane vyhostenia vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne. Informovali  agentúry Reuters a AFP.

07:16

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie.

07:06

Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku v stredu jasne zvíťazila v parlamentných aj prezidentských voľbách. Volebná komisia už sčítala takmer tri štvrtiny hlasov.

Gordana Siljanovská-Davkovová
Na snímke prezidentská kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová z nacionalistickej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) odovzdáva hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb a druhého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:00

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti.

06:45

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov. Informovala agentúra Reuters.

06:35

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.

Si začal štátnu návštevu na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána. Očakáva sa, že čínsky líder sa ešte v stredu zúčastní na štátnom bankete s Orbánom. Vo štvrtok bude viesť s predsedom maďarskej vlády rozhovory.

06:30

Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí silných dažďov a záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli juh Brazílie. Oznámila to v stredu miestna civilná ochrana, ktorá eviduje 128 nezvestných.

Včera 20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali