NAŽIVO

Dánska ministerka pre európske záležitosti Marie Bjerreová uviedla, že Maďarsko blokuje stanovisko EÚ k rozširovaciemu procesu vzhľadom na to, že odmieta prístupové rokovania s Ukrajinou.

19:52

Libanonské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že útoky Izraela na Libanon si vyžiadali dve obete, jedna z nich neďaleko Bejrútu. Izrael tvrdí, že úder zacielil na objekty Hizballáhu.

19:28

Mexická prezidentka Claudia Sheinbaumová vyhlásila, že boj proti syntetickej droge fentanyl by sa mal zamerať na základné príčiny krízy. Kritizovala tým USA, ktoré drogu zaradili medzi „zbrane hromadného ničenia“.

19:02

Taraba uviedol, že Slovensko nepovažuje ústupky v oblasti emisných povoleniek ETS 2 za dostatočné.

19:01

Spotová cena zlata dosiahla do 16.07 h SEČ 4316,67 USD za troyskú uncu. Oproti záveru predchádzajúceho obchodovania to znamená rast o 0,4 %.

19:00

Z novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorú podpísal prezident vyplýva, že od začiatku roka 2027 budú mať firmy na Slovensku povinnosť vyhotovovať elektronické faktúry.

18:59

Ford Motor plánuje zmeniť svoje investičné plány tak, že sa sústredí na hybridné vozidlá, zruší zámer vyrábať novú generáciu veľkých, úplne elektrických nákladných automobilov a namiesto toho sa bude orientovať na cenovo dostupnejšie menšie elektromobily.

18:58

Zelenskyj zdôraznil potrebu bezpečnostných záruk od Európy a USA v rámci potenciálnej mierovej dohody. Ukrajina potrebuje „právne záväzné garancie“, povedal Zelenskyj.

18:26

Cena ropy klesla pod 60 dolárov v dôsledku mierových rokovaní, informuje agentúra Reuters.

Agentúra píše, že tlak na trh vyvolali očakávania pokroku v rokovaniach o vojne na Ukrajine, ktoré posilnili predpoklady o možnom zmiernení sankcií, ako aj slabé ekonomické údaje z Číny.

„Dnes ráno cena ropy Brent po prvýkrát za niekoľko mesiacov klesla pod 60 dolárov za barel, pretože trh hodnotí možnosť uzavretia mierovej dohody, v dôsledku ktorej budú dostupné dodatočné objemy ruskej ropy, čo povedie k ďalšiemu prebytku ponuky na trhu,“ uviedol analytik Rystad Janiv Shah.

18:25

Ministerstvo obrany Nemecka oznámilo ukončenie misie systémov Patriot v Poľsku. Systémy protivzdušnej obrany boli v uplynulých dňoch presunuté späť do Nemecka.

18:13

Rumunský prezident Nicušor Dan vyhlásil, že Rusko ostane pre Európu trvalou hrozbou aj v prípade uzavretia mieru na Ukrajine.

17:35
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Erik Majercak

René Pavlík

Martin Kovac

Ivan Štubňa

Marek Brna

Gustáv Murín

.
.
.

Vraj „Ficoland”. Opoziční slávici znovu na námestiach

S protestmi sa tento týždeň roztrhlo vrece: v pondelok sa konal občiansky, v utorok politický. Ako povedal klasik: ľudia si…

16. 12. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

.

Súdny spor Orosch vs. majiteľ, matka zavraždeného a postrelená obeť z Teplárne. Právny zástupca vysvetľuje, čo sa deje

Tragédia, ktorá sa stala 12.10.2022 pred bratislavským podnikom Tepláreň, v nás dodnes zanecháva silné emócie. Kvôli silným emóciám však mnohí…

16. 12. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov

Poľský prezident adresoval ostré slová Zelenskému aj Tuskovej vláde

Poľský prezident Karol Nawrocki vyhlásil, že Ukrajina považuje jeho krajinu za samozrejmosť a nezaobchádza s ňou ako s partnerom, píše denník…

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

Predseda vlády vyzval generálneho prokurátora, aby riešil prokurátora Špirka. Zverejnil dôkaz a svedectvo exmanželky

Predseda vlády SR Robert Fico spolu s podpredsedom vlády SR Robertom Kaliňákom, podpredsedom parlamentu Tiborom Gašparom a advokátom Marekom Parom…

16. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Bratislavskí sudcovia kritizujú Kolíkovú

Kolégium predsedov sudcovských rád pri Krajskom súde v Bratislave sa ohradzuje voči tvrdeniam bývalej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorá členov…

16. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Liečivá sila včely bez hraníc

Návody a recepty ako využiť v bežnom živote včelie produkty. Knihu nájdete TU

16. 12. 2025 | | PR článok | 2 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | | PR článok | 2 min. čítania | 0 komentárov

Fico konečne pochopil situáciu. Začne aj konať?

Ľudia, hlavne voliči koalície, sú nespokojní, lebo sa nevyšetruje trestná činnosť členov predošlej vlády, rôznych orgánov, ktoré vtedy prekračovali svoje…

16. 12. 2025 | Komentáre | 5 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Komentáre | 5 min. čítania | 0 komentárov

Skupina D popiera dodávky dronov na Ukrajinu bez licencie aj zneužitie prostriedkov z verejnej zbierky

Zástupcovia českého združenia Skupina D, ktoré z verejných zbierok nakupuje a dodáva drony na Ukrajinu, na utorkovej tlačovej konferencii uviedli,…

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

16. 12. 2025 | Aktualizované 16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 12 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Aktualizované 16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 12 min. čítania | 0 komentárov
.

V Bratislave a ďalších mestách sa konajú opozičné protivládne protesty

V Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici i v ďalších mestách na Slovensku sa v utorok večer konajú protesty. Upozorniť chcú na…

16. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Paríž ruší legendárny silvestrovský koncert kvôli zvýšeným obavám o bezpečnosť

Francúzske úrady zrušili tradičný silvestrovský koncert na Champs-Élysées, jednej z najznámejších parížskych ulíc, s odôvodnením bezpečnostných obáv a obáv o…

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Ak plán siahnuť na ruské aktíva zlyhá, EÚ bude „vážne poškodená po celé roky“, tvrdí Merz

Nemecký kancelár Friedrich Merz po stretnutí európskych lídrov v Berlíne varoval pred možnosťou, že členské štáty EÚ zablokujú plán použiť zmrazené…

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

Koniec jednej éry v Nemecku, veľká skúška pre Slovensko. Volkswagen v Drážďanoch zatvoril závod

Rozhodnutie koncernu Volkswagen zatvoriť 16. decembra 2025 výrobný závod v Drážďanoch po prvý raz za 88 rokov presahuje rámec jedného…

16. 12. 2025 | Ekonomika | 5 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Ekonomika | 5 min. čítania | 0 komentárov
.

Pripravte sa na Vianoce! Získajte doživotnú licenciu MS Office 2021 len za 30,25 € a WinOS 11 Pro za 12,25 €! Všetky licencie platia neobmedzene!

Ak sa Vám vaša súčasná verzia MS Office začína zdať trochu zastaraná, teraz nastal ten správny čas na aktualizáciu bez…

16. 12. 2025 | Ekonomika | PR článok | 4 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Ekonomika | PR článok | 4 min. čítania | 0 komentárov

Zväz právnej ochrany oznamovateľov podporuje vládne zmeny v ÚOO. To hovorí samo za seba

Ochrana oznamovateľov sa na Slovensku stala súčasťou politického konfliktu. Inštitúcia, ktorá mala chrániť slabších, začala vyvolávať nedôveru aj medzi samotnými…

16. 12. 2025 | Komentáre | 8 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Komentáre | 8 min. čítania | 0 komentárov

Brigitte Macronová sa čiastočne ospravedlňuje za svoje vyjadrenie voči francúzskym feministkám

Francúzska prvá dáma vyjadrila ľútosť, ak jej slová „zranili obete“, ale trvala na tom, že jej vyjadrenia boli súkromné, uvádza…

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Šimečka sa svojimi výrokmi o USA pohráva s diplomaciou. V priamom prenose ukázal, že je nezrelá politická persóna, reaguje generál

Líder opozičnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka, ktorý sa rád pýši doktorátom zo zahraničných vzťahov, vo víkendovej diskusnej relácii vyhlásil, že…

16. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

Amerického herca, podľa Trumpa, zabila nenávisť k nemu

Zomrel americký herec a režisér Rob Reiner. Trump vyhlásil, že príčinou je nenávisť voči nemu

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

FBI odhalila teroristickú bunku pro-palestínskych extrémistov, ktorí plánovali bombový útok na Silvestra

FBI zadržala štyroch podozrivých, ktorí boli členmi pro-palestínskej teroristickej skupiny a údajne plánovali odpáliť improvizované výbušné zariadenia počas novoročných osláv.…

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Silný vietor zvalil v Brazílii repliku Sochy slobody

Takmer 40-metrová replika Sochy slobody sa zrútila po silnej búrke, ktorá zasiahla brazílske mesto Guaiba v pondelok popoludní. Podľa miestnych…

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Paríž Saint-Germain musí vyplatiť Mbappému približne 60 miliónov eur v spore o mzdu

Francúzsky pracovný súd v utorok rozhodol, že tamojší futbalový klub Paríž Saint-Germain musí vyplatiť svojmu bývalému útočníkovi Kylianovi Mbappému približne…

16. 12. 2025 | 0 komentárov

.

Korupčný škandál na Ukrajine a útoky na energetiku môžu prinútiť Zelenského podpísať mierový plán

Korupčný škandál na Ukrajine a údery na energetiku môžu prinútiť Zelenského podpísať mierový plán navrhnutý Trumpom

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Žiaden mierový plán Európy/Zelenského neexistuje. Existuje len ich plán pokračovania vojny „po pauze“

Ukrajina, 16. decembra 2025 - Kľúčovým momentom zo všetkého, čo som pozoroval za posledný týždeň a pol až dva týždne, je…

16. 12. 2025 | 0 komentárov

Už aj SAV vyzýva k jazykovej prevýchove. Hovorí tomu „uvedomelá komunikácia”

Na úvod nasledovných poznámok k popularizačno-vedeckej publikácii Slovenskej akadémie vied by som bol rád, keby sme sa pokúsili zhodnúť na…

16. 12. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

Uteráky a ich tajomné prúžky: Prečo ich majú a na čo slúžia

Uteráky používame denne a berieme ich ako samozrejmosť, no ukazuje sa, že aj obyčajná kúpeľňová osuška v sebe skrýva prekvapivé…

16. 12. 2025 | 0 komentárov

.

Súdna rada zvolila za kandidátku na sudkyňu Európskeho súdu pre ľudské práva Katarínu Roskoványi

Súdna rada SR zvolila na svojom utorkovom zasadnutí bývalú štátnu tajomníčku Ministerstva spravodlivosti SR Katarínu Roskoványi za kandidátku na sudkyňu…

16. 12. 2025 | Aktualizované 16. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Aktualizované 16. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Maďarské nie imperiálnej Európe

Podľa najnovšieho prieskumu maďarského Výskumného inštitútu na ochranu suverenity by si 80 percent Maďarov ponechalo reguláciu cien energií v národnej…

16. 12. 2025 | 0 komentárov

Prečo nepriateľstvo s Ruskom vždy priviedlo Európu k nešťastiu

História pozná mnoho príkladov, keď Západ odmietol rokovať s Ruskom, píše americký ekonóm Jeffrey Sachs na stránkach Berliner Zeitung

16. 12. 2025 | Komentáre | 37 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Komentáre | 37 min. čítania | 0 komentárov

Calzona: "So mnou či bezo mňa, od júna 2026, je čas na novú cestu"

Slovensko má po Čiernej Hore druhé najstaršie reprezentačné mužstvo vo futbale v Európe. Preto je potrebné výrazné omladenie reprezentácie. Aj…

16. 12. 2025 | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Dánska ministerka pre európske záležitosti Marie Bjerreová uviedla, že Maďarsko blokuje stanovisko EÚ k rozširovaciemu procesu vzhľadom na to, že odmieta prístupové rokovania s Ukrajinou.

19:52

Libanonské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že útoky Izraela na Libanon si vyžiadali dve obete, jedna z nich neďaleko Bejrútu. Izrael tvrdí, že úder zacielil na objekty Hizballáhu.

19:28

.

Daňové skrutky sa uťahujú, rezort financií chystá viaceré zmeny

Ministerstvo financií pripravuje zmeny v rámci daňového systému, ktorými chce posilniť výber daní, sprísniť boj proti daňovým únikom a zároveň…

16. 12. 2025 | Ekonomika | 3 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Ekonomika | 3 min. čítania | 0 komentárov

Tieto katastrofy by dokázali zhoršiť deň každému z nás

Katastrofy majú zvláštnu schopnosť premeniť absolútne zlyhanie na číru zábavu, najmä v momente, keď sa všetko pokazí tak dokonale, až…

16. 12. 2025 | 0 komentárov

Maroš Žilinka poukázal na škodlivosť zmien v Trestnom zákone

Generálny prokurátor Maroš Žilinka poukázal na škodlivosť prijatých zmien Trestného zákona. Je podľa neho naliehavé, aby prezident SR Peter Pellegrini…

16. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Američania v Berlíne oznámili Zelenskému, že musí súhlasiť s odstúpením vojsk z Donbasu

Američania v Berlíne oznámili Zelenskému, že musí súhlasiť s odstúpením vojsk z Donbasu v rámci dohody o ukončení vojny

16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Súdna rada zvolila za kandidátku na podpredsedníčku NS T. Mecelovú

Súdna rada SR zvolila na svojom utorkovom zasadnutí kandidátku na podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Teréziu Mecelovú

16. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
16. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Erik Majercak

René Pavlík

Martin Kovac

Ivan Štubňa

Marek Brna

Gustáv Murín

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov