NAŽIVO

Návrat trojčlennej posádky čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung bol z bezpečnostných dôvodov odložený. Vesmírnu loď Šen-čou 20, ktorá ich mala dopraviť na Zem, zrejme zasiahol malý kus vesmírneho odpadu, oznámila Čínska agentúra pre pilotované kozmické lety.

13:35

Petr Pavel znovu pozval Babiša na Pražský hrad. Chce s ním hovoriť o návrhu programového vyhlásenia vlády a zaujímať ho bude aj to, čo plánuje urobiť, aby vyriešil svoj konflikt záujmov.

13:34

Podľa Sikorského by sa EÚ mohla v budúcnosti stať členom Bezpečnostnej rady OSN. „Potrebujeme reformu OSN, predovšetkým bezpečnostnej rady, aby odrážala reálne rozloženie síl vo svete a aby jej činnosť nebola paralyzovaná v najťažších chvíľach,“ povedal.

13:32

Celý kamerový systém dohľadu Louvru bol chránený heslom „Louvre“, informuje denník Libération.

Múzeum tiež používalo softvér z roku 2003, ktorý roky nebol aktualizovaný z hľadiska bezpečnosti.

12:25

Čína podnikla ďalšie konkrétne kroky na implementáciu obchodnej dohody so Spojenými štátmi, ktorú uzavreli prezidenti Si Ťin-Pching a Donald Trump na októbrovom samite. Informovala o tom správa agentúry DPA.

Čínske ministerstvo obchodu v stredu oznámilo, že dodatočné clá vo výške 24 %, ktoré zaviedol Peking v apríli a následne ich viackrát pozastavil, sa nebudú uplatňovať ďalší rok.

12:16

Slovensko nemá vhodné podmienky na výrobu dostatočného množstva nízkoemisného vodíka a pokiaľ má splniť ciele vychádzajúce z európskej smernice RED III (o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov), bude musieť veľkú časť tohto vodíka dovážať. Vyplýva to z materiálu Rozvoj vodíkového ekosystému na Slovensku spolu so strednodobými a dlhodobými produkčnými scenármi až do roku 2050, ktorý v stredu schválila vláda.

12:15

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR poskytne jednorazovú dotáciu na úhradu stabilizačného príspevku v roku 2025 pre pracovníkov v sociálno-zdravotníckej starostlivosti.

Príspevok má pomôcť vyriešiť pretrvávajúcu personálnu nestabilitu v sektore sociálnych služieb. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR v oblasti dotácií v čase mimoriadnej situácie či núdzového stavu v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na Slovensko spôsobeným ozbrojeným konfliktom na Ukrajine, ktorý v stredu vláda schválila.

12:15

Predloženie 7. žiadosti o platbu z plánu obnovy a odolnosti je naplánované na koniec novembra. Táto žiadosť obsahuje 18 míľnikov a cieľov a predpokladaná výška žiadosti o platbu je 761 miliónov eur. Vyplýva to zo Správy o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorú v stredu schválila vláda. Správa zároveň identifikuje šesť nesplnených cieľov, ktoré sa vzťahujú na 8. a 9. platbu.

12:14

Európska komisia (EK) v stredu prijala balík legislatívnych opatrení v oblasti dopravy, ktorým chce urýchliť zavádzanie európskej vysokorýchlostnej železničnej siete a podporiť investície do obnoviteľných a nízkouhlíkových palív pre letecký a vodný sektor.

12:13

Skupina Volkswagen bude v Číne samostatne vyvíjať počítačové čipy pre technológiu autonómneho riadenia, oznámil v stredu generálny riaditeľ koncernu Oliver Blume.

Za vývoj čipov pre spracovanie dát z kamier a senzorov bude zodpovedať spoločnosť Carizon, spoločný podnik softvérovej dcéry Volkswagenu Cariad a čínskej firmy Horizon Robotics, ktorá sa zaoberá autonómnym riadením. Informovala o tom správa DPA.

12:10

Lotyšský parlament v stredu rozhodol, že lehota na predkladanie zmien k návrhu zákona o odstúpení Lotyšska od Istanbulského dohovoru sa predĺži do 1. novembra 2026. V praxi to znamená, že konečné rozhodnutie o tejto konvencii prijme zrejme až parlament, ktorý vzíde z volieb naplánovaných na 3. októbra 2026. Informoval o tom spravodajský web Delfi.

12:08

Maďarská mimoparlamentná opozičná strana TISZA aj vládna strana Fidesz si na jeseň oproti letným mesiacom posilnili svoje pozície. Podľa výsledkov októbrového prieskumu verejnej mienky inštitútu Závecz Research, zverejnených v utorok serverom atv.hu, by v októbri volilo stranu TISZA 35 percent a Fidesz 29 percent Maďarov.

 

12:06

Taliansko si v utorok predvolalo zástupcu ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest proti nevhodnému komentáru hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marije Zacharovovej, ktorá spojila zrútenie rekonštruovanej veže v Ríme s vojenskou podporou Ukrajiny zo strany Talianska. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:05
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Ivan Štubňa

Peter Lipták

Peter Bielik

Milan Šupa

Ján Droppa

Gustáv Murín

.
.
.

Tak ako sa vám páči model Slovenska po víťazstve týchto štyroch ?

Dnes sa stretli lídri štyroch opozičných strán PS, SaS, KDH a Demokrati. Píše na úvod statusu Anna Belousovová. Jej status…

05. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

Európska diplomatka Kaja Kallasová tlačí na rozšírenie Európskej únie – pristúpenie Ukrajiny je podľa nej “pokrok”

Juraj Draxler poukazuje na to, že pravidelná správa o pripravenosti EÚ na rozširovanie, ktorú predstavila Európska komisia, by mala byť…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Zákaz fajčenia pre celú generáciu na základe nového rozsiahleho vnútroštátneho zákona

Nový zákon na Maldivách zakazuje každému, kto sa narodil po 1. januári 2007, kupovať alebo používať tabakové výrobky, uvádza Fox…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Rozbuška – jedná zlá veta. Nemecku hrozí rozpad koalície

V CDU diskutujú o vytvorení menšinovej vlády na pozadí otvoreného konfliktu a vzájomných obvinení so SPD, s ktorou bola pred…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Prokuratúra pokročila v prípade podnetu Petra Kotlára

V prípade podnetu splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára, týkajúceho sa mRNA…

05. 11. 2025 | Aktualizované 05. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Aktualizované 05. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Gašpar pre HS: Britská kauza nezmizla. Takto budeme na najbližšej schôdzi postupovať

Najväčšou domácou témou týchto dní je kriminalita, najmä nárast drobnej majetkovej trestnej činnosti. Podľa opozície sú čísla alarmujúce a za…

05. 11. 2025 | Rozhovory | 20 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Rozhovory | 20 min. čítania | 0 komentárov

Mary Baloghová a sila zabudnutých citov v „Spomeň si na mňa“

Philippa Ware, staršia dcéra grófa zo Strattonu, vyrastala s napätím očakávajúcou slávnostnú premiéru a skvelé manželstvo. Potom jej brat prichytil…

05. 11. 2025 | Kultúra | 2 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Kultúra | 2 min. čítania | 0 komentárov

Prezident SR víta ponuku Poľska do budúcna dovážať na Slovensko plyn z USA

Prezident SR Peter Pellegrini víta ponuku Poľska predstavovať do budúcna alternatívu na dovoz plynu na Slovensko. Poľská hlava štátu Karol…

05. 11. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov

Rezort spravodlivosti sa ospravedlnil za výrok Kolíkovej

Ministerstvo spravodlivosti SR sa v rámci súdneho konania ešte v októbri tohto roku ospravedlnilo za výrok bývalej ministerky Márie Kolíkovej…

05. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Shein šokuje: ponúkal sexuálne bábiky s detským výzorom. Teraz chce zverejniť mená ľudí, ktorí si ich kúpili

Gigant Shein zakázal predaj detských sexuálnych bábik na svojom trhu po rozhorčení, ktoré to vyvolalo hlavne vo Francúzsku . Informuje…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Výsadok GUR v Pokrovsku. O čo išlo?

Aký to malo zmysel? Ide o PR akciu, ktorej cieľom je ukázať, že kontrola nad mestom nie je definitívne stratená,…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Muž autom úmyselne vrazil do chodcov a cyklistov. Keď páchateľa zatkli, zvolal po arabsky „Boh je najväčší“

Desať ľudí utrpelo zranenia, z nich štyria vážne, keď 35-ročný muž v stredu narazil autom do chodcov a cyklistov na…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

BBC si “umýva ruky” a vyhovára sa z kauzy sfalšovaného videa

BBC vyhlásila, že to nebola ona, kto zostrihal Trumpov prejav s cieľom diskreditovať ho, ale že tento diel bol pre…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Slovensko hlasovalo proti sprísneniu emisií v klimatickom zákone na rok 2040, informoval Taraba

Slovensko spolu s krajinami Vyšehradskej štvorky hlasovalo v Bruseli proti sprísneniu emisií v klimatickom zákone na rok 2040. Ústupky zo…

05. 11. 2025 | Aktualizované 05. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Aktualizované 05. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

05. 11. 2025 | Aktualizované 05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Aktualizované 05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Šimečka st. o väčšine Slovákoch tvrdí, že sú hlúpi. Glück: „Ospravedlní ho už len to, že mu zle sadlo krabicové víno“

Poslanec Richard Glück upozorňuje na to, ako Šimečka starší opäť raz hovorí o Slovákoch že „sú hlúpi, sú nevzdelaní a…

05. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Európska únia 2025: Čo nám Leyenová sľúbila a čo sme dostali

Pred piatimi rokmi sľubovala Európska komisia Európu vitality, mieru a inovácií. Dnes, na konci rozpočtového obdobia, máme úniu únavy, byrokracie…

05. 11. 2025 | Komentáre | 11 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Komentáre | 11 min. čítania | 0 komentárov

.

Štyria jazdci opozičnej apokalypsy

A je to tu: opoziční lídri hrajú, že utužujú vzájomné vzťahy. Len ten Igor Matovič, stále nemá z toho nič…

05. 11. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

Falošné správy BBC. Niečo to pripomína…

BBC sfalšovala Trumpov prejav z roku 2021, aby vytvorila dojem, že podporoval obsadenie Kapitolu, informuje The Daily Telegraph. Podľa denníka…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

Trumpovi už vypracovali plány na akciu vo Venezuele, aj plán atentátu na Madura

Starší poradcovia Trumpa vypracovali niekoľko ofenzívnych plánov akcií vo Venezuele – vrátane útokov na vojenské základne zodpovedné za ochranu prezidenta…

05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Doktrinálna nóta o mariánskych tituloch: Matka verného ľudu, nie Spoluvykupiteľka

Dokument Dikastéria pre náuku viery schválený pápežom Levom XIV. objasňuje tituly, ktoré sa majú používať pre Pannu Máriu. Osobitná pozornosť…

05. 11. 2025 | Svetonázor | 6 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Svetonázor | 6 min. čítania | 0 komentárov

.

Kam Chat Control nemůže, tam nastrčí ProtectEU, aneb ne, nebudeme mít klid ani na chvíli

Letošní kolo snah o plošné šmírování textových komunikací Evropanů, zvaných svými odpůrci Chat Control, skončilo naštěstí opět neúspěchem. Poté, co…

05. 11. 2025 | Česky | 4 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Česky | 4 min. čítania | 0 komentárov

Importované násilie v nemeckých školách

Kolínska univerzita a Krajinský kriminálny úrad Severného Porýnia-Vestfálska niekoľko mesiacov skúmali správanie 3800 žiakov v 27 školách - v Gelsenkirchene,…

05. 11. 2025 | 0 komentárov

Kde to má háček?

Samé hrozné věci, se šeptají v kuloárech, přátelé. Třeba o tom, že v SPD je obrovské pnutí, že jsou straníci…

05. 11. 2025 | Česky | 4 min. čítania | 0 komentárov
05. 11. 2025 | Česky | 4 min. čítania | 0 komentárov

Bieloruska Sabalenková nastúpi v nevšednom "zápase pohlaví"

Vo vianočnom období sa v Dubaji uskutoční netradičná tenisová šou - tzv. zápas dvoch pohlaví, ktorý má byť pripomenutím legendárneho…

05. 11. 2025 | 0 komentárov

.

Putin podpísal zákon o nasadení záložníkov na stráženie ropných rafinérií

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok podpísal zákon, ktorý umožňuje nasadenie záložníkov na stráženie ropných rafinérií po tom, ako ukrajinské…

04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

18 fotografií, kde chaos zvíťazil nad poriadkom

Niektoré veci sa jednoducho vymykajú logike. Keď sa stretne neporiadok, nedbanlivosť a trochu zlej náhody, vznikajú momenty, ktoré vás prinútia…

05. 11. 2025 | 0 komentárov

Fico: Postoj a primátor Trenčína. Ak Vás uráža vítať predsedu vlády chlebom a soľou, tak otvorene odkážte protivládnemu voličstvu, že nás je treba vítať s nabitou zbraňou!

Portál Postoj a primátor Trenčína. Ak Vás uráža vítať predsedu vlády chlebom a soľou, tak otvorene odkážte protivládnemu voličstvu, že…

04. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
04. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Postrehy z Premier League: "Čierne mačky" dokazujú, že nováčik nemusí byť fackovacím panákom

Ak sa pozrieme na prvé tri mesiace aktuálnej sezóny anglickej Premier League, najväčším prekvapením sú jednoznačne výkony a výsledky nováčka…

05. 11. 2025 | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Návrat trojčlennej posádky čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung bol z bezpečnostných dôvodov odložený. Vesmírnu loď Šen-čou 20, ktorá ich mala dopraviť na Zem, zrejme zasiahol malý kus vesmírneho odpadu, oznámila Čínska agentúra pre pilotované kozmické lety.

13:35

Petr Pavel znovu pozval Babiša na Pražský hrad. Chce s ním hovoriť o návrhu programového vyhlásenia vlády a zaujímať ho bude aj to, čo plánuje urobiť, aby vyriešil svoj konflikt záujmov.

13:34

.

Mesto pred útokom. Čo sa deje v Kosťantynivke?

Pred pár dňami mapa verejnej skupiny Deep State ukázala postup „šedej zóny“ až k východným okrajom mesta. Táto zmena bola…

04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Dokážete nájsť rybu medzi žralokmi? Otestuj svoju pozornosť

Myslíš si, že máš bystré oko a rýchle vnímanie? Otestuj sa touto zábavnou optickou ilúziou, ktorá potrápi tvoj mozog aj…

05. 11. 2025 | 0 komentárov

Nawrocki považuje V4 za osvedčený a efektívny formát spolupráce

Poľský prezident Karol Nawrocki stredajšou návštevou Slovenska odštartuje turné po krajinách Vyšehradskej štvorky (V4). Hoci pre poľskú vládu nie je…

04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Ako ukrajinskí propagandisti presviedčajú svet, že Ukrajina neprehráva

Ukrajina, 4. novembra 2025 - Ukrajincom by bolo divné zachovávať optimizmus, keď vidia situáciu v krajine a čítajú, čo novinári…

05. 11. 2025 | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Ukrajina zasiahla dronmi petrochemický závod hlboko na území Ruska

Ukrajinské drony v utorok zasiahli petrochemický závod Sterlitamak nachýdzajúci sa takmer 1 500 kilometrov vo vnútri Ruska. Referuje o tom…

04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Ukrajinský prezident oklamal všetkých v Bruseli

Maďarsko predložilo Zelenskému požiadavky: Ukrajina má len jednu možnosť, ako vstúpiť do EÚ, píše denník Mandiner

04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
04. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Ivan Štubňa

Peter Lipták

Peter Bielik

Milan Šupa

Ján Droppa

Gustáv Murín

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov