NAŽIVO

Trump označil vojnu na Ukrajine za „chaos“ a vyhlásil, že tento konflikt nebude ľahké vyriešiť. Zelenskyj vyjadril optimizmus z mierových rokovaní a úlohy, ktorú v nich majú USA.

Včera 20:15

Barel ropy WTI s dodávkou v januári sa v utorok o 19.07 h SEČ predával po 58,86 USD. To bolo o 46 centov alebo 0,78 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena februárového kontraktu na ropnú zmes Brent klesla o 47 centov alebo 0,74 % na 62,70 USD za barel.

Včera 20:13

Pápež ukončil svoju prvú apoštolskú cestu a z Libanonu odletel späť do Vatikánu. Oznámil, že v roku 2026 by rád navštívil Alžírsko a ďalšie africké krajiny.

Včera 19:27

Putin pohrozil, že Ukrajine odreže prístup k moru v reakcii na dronové útoky na tankery tieňovej flotily Ruska v Čiernom mori.

Včera 19:25

Filip Turek chce Petrovi Pavlovi objasniť všetky svoje kauzy, ktoré sú podľa neho skôr mediálne. Zopakoval, že má čisté svedomie.

Včera 19:16

Britská vláda oznámila, že pri niektorých menej závažných trestných činoch obmedzí právo na súd s porotou.

Včera 18:55

Výrobca dronov Baykar oznámil, že jeho bezpilotné stíhacie lietadlo Bayraktar Kizilelma úspešne zasiahlo a zničilo vzdušný cieľ pomocou strely vzduch-vzduch Gokdogan.

Včera 18:32

V Moskve sa začali rokovania medzi Putinom a Witkoffom. Prítomný je aj Jared Kushner. Diskutovať by mali najmä o americkom mierovom pláne pre ukončenie vojny na Ukrajine.

Včera 18:25

Dánska polícia zadržala dve osoby pre podozrenia z vyzbierania niekoľkých miliónov dánskych korún pre Hamas.

Včera 18:20

Netanjahu uviedol, že dohoda so Sýriou je možná. Od sýrskych úradov však očakáva, že vytvoria demilitarizovanú nárazníkovú zónu od Damasku po horu Hermon a ďalšie oblasti.

Včera 17:49

Indonézia a Holandsko podpísali dohodu o repatriácii dvoch holandských občanov väznených za drogovú trestnú činnosť. Jeden z nich bol odsúdený na doživotie, druhý na trest smrti.

Včera 17:38

Iránske média informovali, že viac ako polovica poslancov parlamentu Iránu obvinila súdnictvo z nedostatočného presadzovania zákona o povinnom nosení hidžábu.

Včera 17:37

Vyjednávači Rady EÚ a Európskeho parlamentu dosiahli predbežnú dohodu o revidovanom nariadení o všeobecnom systéme preferencií, ktoré udeľuje obchodné preferencie EÚ rozvojovým krajinám.

Včera 17:36

Putin vyhlásil, že Rusko nechce viesť vojnu s európskymi mocnosťami. Pokiaľ však Európa vojnu chce, Rusko je podľa neho pripravené bojovať.

Včera 17:35
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Milan Šupa

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Miroslav Urban

Marek Brna

Michal Durila

.
.
.

Krajský súd v Bratislave vyhovel návrhu ministerky kultúry Šimkovičovej, exriaditeľ SND Drlička sa musí zdržať vyjadrení na jej adresu

Krajský súd v Bratislave vyhovel návrhu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej , exriaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička sa musí…

02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

Ukrajina bude musieť urobiť bolestivé ústupky, aby uzavrela mierovú dohodu

Ukrajina bude musieť urobiť bolestivé ústupky, aby uzavrela mierovú dohodu, možno dokonca usporiadať referendum, vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Wadephul

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Dánsko povolilo Ukrajine vybudovať vojenský závod na svojom území

Dánski a ukrajinskí predstavitelia oznámili začiatok výstavby závodu na dánskom území, ktorý bude Ukrajine dodávať raketové palivo

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Spojené štáty odmietli udeliť prevádzkovú licenciu ruskej rafinérii v Srbsku

Srbsko musí zastaviť prevádzku svojej ropnej rafinérie NIS potom, ako Washington zamietol jej licenciu, čím ohrozuje dodávky paliva v krajine,…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Putin obvinil Európu z pokusu narušiť mierové dohody, ktoré presadzuje Trump

Pred stretnutím s Američanmi Putin obvinil Európu z pokusu narušiť mierové dohody, ktoré presadzuje Trump

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Bleskový výpredaj Godeal24 Cyber Monday! Posledná šanca na digitálne kľúče MS Office a Windows za cenu už od 12,28€!

Oficiálna podpora pre Windows 10 a MS Office 2019 skončila v októbri. Mnohých to prinútilo čakať na výpredaj Black Friday,…

02. 12. 2025 | Ekonomika | PR článok | 4 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Ekonomika | PR článok | 4 min. čítania | 0 komentárov

Szijjártó si servítku pred ústa neberie: „EÚ sa izolovala od globálnej politiky“

Tento rok bol pre Európsku úniu rokom izolácie. Spoločenstvo už nezohráva žiadnu úlohu v globálnej politike, vyjadril sa v pondelok…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Na fronte je „strategická kríza“, ktorá môže vyústiť do „kolapsu“

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

02. 12. 2025 | Aktualizované 02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Aktualizované 02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov

Do volieb ďaleko, mstili by sa už teraz

Opozičné sily vrátane mimovládok, aktivistov, či „nezávislých osobností” strácajú nervy. Otvorene sa vyhrážajú a vyjadrujú nádej na pomstu

02. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
.

Novinka od doktora Bukovského je tu! (Za)chráňte svoje kolagény – aj kožu, kĺby a cievy

Móda užívania kolagénu z mŕtvych zvierat dosiahla hysterické rozmery. Ľudia uverili ďalšiemu nezmyslu a podvodu. Titul nájdete TU

02. 12. 2025 | Zaujímavosti | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zaujímavosti | 3 min. čítania | 0 komentárov

Pri raziách v Belgicku zadržali bývalú šéfku diplomacie EÚ Mogheriniovú

Bývalá šéfka európskej diplomacie a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogheriniová bola zadržaná v Bruseli v súvislosti s podvodom, píše Le…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Chorvátska polícia odmietla tvrdenia mníšky, že ju bodol neznámy cudzinec

Chorvátska mníška je podozrivá, že si sama spôsobila zranenia bodnou zbraňou a následne tvrdila, že ju napadol neznámy cudzinec. Informovala…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

USA zastavili dodávky určitých druhov zbraní na Ukrajinu

USA zastavili dodávky určitých druhov zbraní na Ukrajinu, informoval generálny inšpektor Bundeswehru Christian Froyding pre časopis The Atlantic

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Premiér: Úrad na ochranu oznamovateľov robí špinavú robotu v prospech ľudí, ktorí páchali trestnú činnosť

Úrad na ochranu oznamovateľov robí špinavú robotu v prospech ľudí, ktorých v rokoch 2020 až 2023 páchali závažnú trestnú činnosť,…

02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Ukrajinu čaká „taktická porážka, ale strategické víťazstvo“

Ukrajinu čaká „taktická porážka, ale strategické víťazstvo“, vyhlásil bývalý minister zahraničných vecí Kuleba

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

WSJ odhaľuje, čo je mnohým známe: Putin a Trump by už dávno dosiahli mierovú dohodu o Ukrajine, keby…

Putin a Trump by už dávno dosiahli mierovú dohodu o Ukrajine, keby nebolo Európanov. Pre „The Wall Street Journal“ to…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Nemecká strana AfD má rekordný náskok pred stranou CDU/CSU

Podľa nového prieskumu agentúry Insa, ktorý poukazuje na prehlbujúce sa ťažkosti opozičných konzervatívcov, strana Alternatíva pre Nemecko dosiahla rekordný náskok…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

Vlhová o bývalom partnerovi. Zrazu cítim veľké prázdno, nie som v živote šťastná

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová prežíva ťažké obdobie od pádu v pretekoch v januári 2024. Od toho času absolvovala dve operácie…

02. 12. 2025 | 0 komentárov

Toto sú jediné krajiny Európskej únie, v ktorých sa miera chudoby od roku 2015 zvýšila

Celková miera chudoby v rámci únie klesá, ale nie všade. Francúzsko je jednou z mála európskych krajín, kde sa miera…

02. 12. 2025 | Ekonomika | 2 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Ekonomika | 2 min. čítania | 0 komentárov

Vražda zo cti: cesta Európy do stredoveku

Minulý rok dvaja bratia vo veku 23 a 25 rokov zviazali svoju 18-ročnú sestru a utopili ju v močiaroch. Na…

02. 12. 2025 | 0 komentárov

Macron: „Koalícia ochotných“ dokončila prácu

Členské štáty „koalície ochotných“ dokončili prácu na bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, pričom Spojené štáty by ich mali schváliť v blízkej…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

Rytmus sa obul do organizácie Oktagon a jej šéfa Novotného

Rapper Rytmus, ktorý sa angažuje v organizácii Fight Night Challenge, sa dostal do slovného konfliktu s jedným z vlastníkov MMA…

02. 12. 2025 | 0 komentárov

Kto dnes chráni oznamovateľov? A prečo si štátny úrad platí liberálnych moderátorov

Úrad na ochranu oznamovateľov si pripomenul svoj „sviatok“ filmovým večerom. Film, emotívne príbehy a hodnotovo vyhranení, nadštandardne honorovaní moderátori prekryli…

02. 12. 2025 | Komentáre | 7 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Komentáre | 7 min. čítania | 0 komentárov

Putin: "Rusko môže „odrezať Ukrajinu od mora“, ak Kyjev bude pokračovať v pirátstve proti ruským lodiam"

Rusko, 2. decembra 2025 - Vladimir Putin potvrdil pozvanie zahraničným novinárom, vrátane ukrajinských, aby navštívili Krasnoarmejsk a všetko videli na…

02. 12. 2025 | 0 komentárov

Holandská vláda predstavila plán na čo najskoršie uzavretie centier pre ukrajinských utečencov

Holandská vláda predstavila plán na čo najskoršie uzavretie centier pre ukrajinských utečencov, informuje Dutch News

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

Umelá inteligencia a jej 7 typov: Čo robia a ako fungujú?

Umelá inteligencia dnes výrazne mení spôsob, akým žijeme, pracujeme a komunikujeme s technológiami. Od hlasových asistentov až po autonómne vozidlá…

02. 12. 2025 | 0 komentárov

Ktoré krajiny Európskej únie vynakladajú na obranu najviac zdrojov? A koľko dávame my?

Európska únia vynakladá z roka na rok viac výdavkov na obranu. Za posledných päť rokov sa výdavky na obranu takmer zdvojnásobili.…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

Zvíťazila už 104-krát v kariére. Hviezdna Shiffrinová však porušila pravidlá a dostala pokutu

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová si v Copper Mountain zabezpečila 104. víťazstvo vo Svetovom pohári, ale dostala pokutu za neskorý príchod…

02. 12. 2025 | 0 komentárov

Kyjevský analytik: Vždy keď Ukrajina začne "rokovania", sa ruský prezident objaví v maskáčoch na fronte

Ukrajina, 2. decembra 2025 - Vladimir Putin usporiadal pracovné stretnutie v štábe Spojených ozbrojených síl.   Večer 30. novembra navštívil…

02. 12. 2025 | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Trump označil vojnu na Ukrajine za „chaos“ a vyhlásil, že tento konflikt nebude ľahké vyriešiť. Zelenskyj vyjadril optimizmus z mierových rokovaní a úlohy, ktorú v nich majú USA.

Včera 20:15

Barel ropy WTI s dodávkou v januári sa v utorok o 19.07 h SEČ predával po 58,86 USD. To bolo o 46 centov alebo 0,78 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena februárového kontraktu na ropnú zmes Brent klesla o 47 centov alebo 0,74 % na 62,70 USD za barel.

Včera 20:13

.

Opozícia sa ďalej rozbíja. Tentokrát sa Naďovi postavil Šefčík

Marek Šefčík sa rozhodol otvorene prihovoriť bývalému kolegovi Jaroslavovi Naďovi (Demokrati). Pretože vzťahy medzi stranami očividne škrípu, a prípadná povolebná…

02. 12. 2025 | Komentáre | 2 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Komentáre | 2 min. čítania | 0 komentárov

Nočná mora z Ríma: Dievča znásilnili migranti, partner sa na to musel pozerať

Rímsky denník Corriere della Sera informuje o nočnej more, ktorá sa udiala v talianskom hlavnom meste: Migrant znásilnil 18- ročné…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Sny, ktoré sa stali skutočnosťou

Sny sú motorom ľudského odhodlania a práve sny nás ženú vpred aj v najťažších chvíľach - a tento článok ukazuje,…

02. 12. 2025 | 0 komentárov

Generál posiela odkaz vláde, polícii, prokuratúre a súdom: takéto veci sa neprehliadajú takéto veci sa riešia!

Pamäť národa je extrémne dôležitý fenomén. A tak je potrebné si pripomenúť to, k čomu sa hrdo hlásia predstavitelia minulej…

02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Uhrík: Infringement Európskej komisie pre novelu ústavy sa zbytočne dramatizuje

Tému infringementu, teda konania o porušení povinnosti, ktoré voči Slovensku iniciovala Európska komisia pre novelu ústavy, Progresívne Slovensko zbytočne dramatizuje.…

02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Milan Šupa

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Miroslav Urban

Marek Brna

Michal Durila

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov