NAŽIVO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa chystá v pondelok odletieť do Londýna.

Podľa jeho slov bude cesta súvisieť s rokovaniami o ukončení vojny, ktoré ukrajinská delegácia v súčasnosti vedie v USA.

13:22

Prezident SR Peter Pellegrini pripustil možnosť, že návrh zákona o zmene Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) na nový úrad po preštudovaní vráti na prerokovanie do parlamentu. Ako uviedol, môže sa tak stať s veľkou pravdepodobnosťou. Hlava štátu to odôvodnila tým, že chce mať istotu, že Slovensko nebude mať problém na domácej a predovšetkým na medzinárodnej scéne. Podľa jeho informácií sú pri návrhu naďalej pochybnosti zo strany Európskej únie. Vyplýva to z vyjadrení prezidenta v relácii STVR Sobotné dialógy.

13:08

Jediným východiskom pre vládnu koalíciu, aby dovládla do riadnych parlamentných volieb, je vrátiť sa naspäť k poctivému napĺňaniu programového vyhlásenia vlády (PVV), riešeniu reálnych problémov ľudí a vyhýbať sa vlastným sporom. Myslí si to prezident SR Peter Pellegrini. Uviedol to v relácii STVR Sobotné dialógy.

12:48

Vo veku 82 rokov v sobotu zomrela slovenská prozaička, novinárka, scenáristka a dramaturgička Oľga Feldeková. Pre TASR to potvrdila rodinná známa Feldekovcov Anna Ölvecká.

Oľga Feldeková/Zdroj screenshot
12:25

O rozsvietenie vianočného stromčeka na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa aj tento rok postará Mikuláš. Jeho príchod do centra mesta je naplánovaný v sobotu o 17.00 h. V sprievodnom programe nebudú chýbať vystúpenia detí či jazda vianočným vláčikom.
Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, na námestie zavíta anjel na chodúľoch, ktorý bude všetkým návštevníkom rozdávať rolničky. „Práve rolničkami privoláme Mikuláša a jeho pomocníkov, ktorí sa následne spolu s primátorom postarajú o rozsvietenie vianočného stromčeka,“ uviedla.
O program sa postarajú žiaci z tanečného odboru Základnej umeleckej školy J. Cikkera. V sobotu večer bude podľa jej slov možné nasadnúť aj na vianočný vláčik, ktorý bude jazdiť od pobočky Slovenskej pošty na Hornej ulici.

12:24

Sobotná prechádzka mestom Trenčín so sprievodkyňou Zuzanou Novodvorskou priblíži predvianočné a vianočné zvyky a tradície. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
Účastníci prechádzky sa dozvedia, kto postavil prvý betlehem, odkedy sa v domácnostiach ozdobuje vianočný stromček, prečo pred štedrou večerou rozkrajujeme jabĺčko a hádžeme orechy do kútov či prečo sa má na Nový rok konzumovať najmä bravčové mäso.
Prechádzka sa začne od 16.00 h pred Kultúrno-informačným centrom na Mierovom námestí v Trenčíne, potrvá asi 90 minút a je bezbariérová.

12:20

V oblasti Plášťovce (okres Levice) došlo k prekročeniu informačného prahu pre PM10, nenastali však podmienky pre vydanie upozornenia na smogovú situáciu. V najbližších 24 hodinách sa očakáva zlepšenie rozptylovej situácie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Naďalej platia aj výstrahy pred hmlou a povodňou.
Pre celý Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj stále platí výstraha prvého stupňa pred hmlou, a to do 12.00 h. Takisto pre okresy Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves.
Do 12.00 h platí aj výstraha prvého stupňa pred povodňou v okrese Pezinok.

12:15

Polícia začala trestné stíhanie pre požiar auta na Kopčianskej ulici v Bratislave, ku ktorému došlo v sobotu ráno. Zisťovateľ príčin vzniku požiarov nevylúčil cudzie zavinenie. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Katarína Bartošová.
„Dnes v skorých ranných hodinách pri vykonávaní hliadkovej služby na Kopčianskej ulici si policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave V všimli, že na parkovisku pred obytným domom horí zadná časť osobného motorového vozidla značky Fiat, a to konkrétne zadná pneumatika na strane vodiča,“ opísala Bartošová.
Hasičom sa požiar vozidla podarilo uhasiť. Presná výška spôsobenej škody, ako aj presné okolnosti, za ktorých k požiaru došlo, sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

12:04

Na ceste I/14 na horskom priechode (HP) Šturec od šiesteho po 13. kilometer padajú na vozovku skaly. Miestami sa na cestách vyskytuje i hmla. Slovenská správa ciest (SSC) na to upozornila na svojom webe zjazdnost.sk.
„Na značnej časti najmä stredného a východného Slovenska sa vyskytuje hmla s dohľadnosťou do 200 metrov, hmla s dohľadnosťou do 100 metrov sa vyskytuje na Orave v oblasti Tvrdošína a na Spiši v okolí Spišskej Novej Vsi,“ priblížila SSC.
Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. Rovnako zjazdné sú cesty prvej, druhej a tretej triedy a horské priechody. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý.

11:58

Federálny sudca na Floride nariadil zverejnenie niektorých dokumentov súvisiacich s vyšetrovaním zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina. Medzi dokumentami, na ktoré sa rozhodnutie vzťahuje, sa nachádzajú zápisy veľkej poroty z federálneho konania proti Epsteinovi a jeho komplicke Ghislaine Maxwellovej.

08:37

Ochranný štít Černobyľskej jadrovej elektrárne na Ukrajine už nemôže plniť svoju hlavnú bezpečnostnú funkciu pre poškodenie dronom, uviedla v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

08:36

Predstavitelia Islamabadu a Kábulu oznámili, že v piatok došlo k stretom medzi pakistanskými a afganskými pohraničnými silami. Agentúra DPA pripomína, že pred približne dvomi mesiacmi zahynuli desiatky osôb počas najhorších cezhraničných zrážok za posledné desaťročia.

08:26

Vo veku 75 rokov zomrel po mŕtvici vo štvrtok v kalifornskej Santa Barbare americký herec japonského pôvodu Cary-Hiroyuki Tagawa. Zahral si vo filmoch ako Mortal Kombat, Pearl Harbor alebo Posledný cisár.

06:34

Hlavný zahraničnopolitický poradca Kremľa v piatok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin a vyslanec USA Steve Witkoff dosiahli úroveň porozumenia, pri ktorej sa ich rozhovory stali „skutočne priateľské“.

06:33

Frank O. Gehry, jeden z najvýznamnejších a najoriginálnejších architektov v dejinách americkej architektúry, zomrel v piatok vo veku 96 rokov vo svojom dome v Santa Monice v Kalifornii. Gehry bol okrem iného spoluautorom návrhu pražského Tancujúceho domu. Informáciu o jeho úmrtí potvrdila šéfka jeho kancelárie.

06:32

Kadyrov oznámil, že budovu v meste Groznyj zasiahol ukrajinský dron. Pri útoku podľa neho vznikli škody, nevyžiadal si však civilné obete.

Včera 20:01

Rubio kritizoval EÚ za uloženie pokuty 120 miliónov eur pre spoločnosť X. „Pokuta vo výške 140 miliónov dolárov od Európskej komisie nie je len útokom na X, je to útok na všetky americké technologické platformy a amerických občanov zo strany zahraničných vlád,“ napísal Rubio na X.

Včera 19:56

Barel ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári sa v piatok o 18.48 h SEČ predával po 60,28 USD. To bolo o 61 centov alebo 1,02 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena februárového kontraktu na ropnú zmes Brent vzrástla o 68 centov alebo 1,06 % na 63,94 USD za barel.

Včera 19:43

Americká poradná komisia hlasovala za zrušenie odporúčania, aby všetci novorodenci boli zaočkovaní proti hepatitíde B. Po odložení hlasovania o jeden deň ACIP schválil svoje nové odporúčanie v pomere osem hlasov k trom.

Včera 19:42

Meloniová a lídri Poľska, Česka, Slovenska, Bulharska a Maďarska napísali lídrom EÚ list, v ktorom uviedli, že blok sa musí otvoriť hybridným automobilom a biopalivám.

Včera 19:30

Dvaja prokurátori Medzinárodného trestného súdu uviedli, že medzinárodné zatykače vydané na Putina a piatich ďalších ruských predstaviteľov zostanú v platnosti aj v prípade, ak by im bola udelená amnestia počas mierových rokovaní vedených USA.

Včera 19:29
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Miroslav Urban

Ján Droppa

Michal Durila

Dušan Hirjak

Milan Šupa

Gustáv Murín

.
.
.

Utajená skupina, ktorá rozhoduje o budúcnosti nášho súkromia

V Bruseli sa rodí legislatíva, ktorá môže umožniť štátu vidieť do našich mobilov aj súkromných dát. Kto ju pripravuje? A…

06. 12. 2025 | Komentáre | 8 min. čítania | 0 komentárov

.

Zomrela Oľga Feldeková

Vo veku 82 rokov v sobotu zomrela slovenská prozaička, novinárka, scenáristka a dramaturgička Oľga Feldeková. Pre TASR to potvrdila rodinná…

06. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Dvojitá zrada: Koniec koalície môže byť znovu témou dňa

Pamätáte na štvoricu rebelov HLASu okolo Jána Ferečnáka? Jeden z nich sa „pichol” do ministerského kresla a na stranu nemá…

06. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Dotýkať sa zmrazených ruských aktív je nebezpečné a môže vyvolať odvetné kroky Moskvy

Takto sa vyjadrila Valerie Urbenová, generálna riaditeľka belgického fondu Euroclear, v ktorom sú uložené ruské aktíva

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Europoslanec Milan Uhrík avizuje koniec Migračného paktu

Europarlamentným frakciám ESN, Patriotom a „Ľudovcom“ (EPP) sa podarilo presadiť niekoľko nových bodov do Migračného paktu EÚ. Europoslanec Milan Uhrík…

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Dvojaký liberálny meter v praxi

Krajský súd v Bratislave 2. decembra zakázal Matejovi Drličkovi, odvolanému riaditeľovi SND, akokoľvek sa verejne vyjadrovať o súčasnej ministerke kultúry Martine…

06. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Rubio upriamil pozornosť na Venezuelu, Ukrajinu považuje za prehratú tému

Americký minister zahraničných vecí Marco Rubio sa odkláňa od témy Ukrajiny a sústredí sa na Venezuelu, píše Daily Mail s…

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Európou otriasa škandál za škandálom. Ako z toho von? Generál navrhuje riešenia

Korupcia na Ukrajine, korupcia v európskych štruktúrach a korupcia všade okolo nás – aj toto je obrázok dnešného sveta. Generál…

06. 12. 2025 | Z domova | 5 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Z domova | 5 min. čítania | 0 komentárov

Delegácie USA a Ukrajiny sa stretnú aj dnes. K žiadnemu “vážnemu prelomu” nedošlo

Vyjednávači z Bieleho domu a Ukrajiny sa dohodli na „rámcových bezpečnostných opatreniach“ a diskutovali o „možnostiach odstrašenia“ s cieľom ukončiť…

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Naď sľubuje hlbokú orbu, namiesto toho iba mulčuje

Predseda Demokratov vo štvrtok na sociálnej sieti oznámil, že na generálnej prokuratúre podávajú trestné oznámenie pre kauzu Voderady. Na prípad…

06. 12. 2025 | Komentáre | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Komentáre | 2 min. čítania | 0 komentárov

Durov vyjadril kritiku voči cenzúre, akú presadzuje EÚ. Muska sa zastal

Zakladateľ Telegramu Pavel Durov kritizoval Európsku úniu za pokus o cenzúru internetu. Nepriamo sa zastal aj svojho konkurenta Elona Muska 

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny

V  tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov

Rozpory v Merzovej koalícii narastajú. Ako ďalej Nemecko?

Hlasovanie o dôchodkovej reforme, ktoré sa uskutočnilo v piatok  v Nemecku, vyvolalo ideologické rozpory vnútri vládnej koalície Friedricha Merza. Situácia, ktorú…

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 8 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 8 min. čítania | 0 komentárov
.

Tretinu ruskej ropy prepravujú západné tankery. Chcú to zakázať

EÚ a G7 chcú úplne zakázať prepravu ruskej ropy západnými loďami, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na šesť zdrojov

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Nemecká mládež štrajkuje proti novým pravidlám vojenskej služby

Nemecký parlament schválil nové pravidlá pre nábor do armády, informuje BBC

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Kickl zo strany FPÖ požaduje ústavnú záruku hotovosti v Rakúsku

Rakúsky politik Herbert Kickl, líder strany Slobodná strana Rakúska privítal nedávnu ústavnú reformu Slovinska ako prelom v oblasti finančnej slobody…

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Takmer každá krajina sveta má zlaté rezervy. Kto ich vlastní: štát, alebo „páni peňazí“?

Rusko, 5. decembra 2025 - Európska centrálna banka rýchlo usadila talianskych poslancov na ich miesto - konštatuje ruský analytik Valentin…

06. 12. 2025 | 0 komentárov

.

Ľavicová opozícia by Maďarom ukradla peniaze

Program strany Tisza obsahuje presne to, čo ľavica vždy robila: škrty - vyhlásil Antal Rogán, minister vedúci kanceláriu predsedu vlády…

06. 12. 2025 | 0 komentárov

Garantuje EÚ dôstojný život našim deťom?

Ak ste zachytili letákovú akciu progresívcov, potom viete, že volajú po moci pod zámienkou, že Slovensko sa stáva akousi čiernou…

06. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Strelec s gólom pri výhre Middlesbrough 4:1. Pozrite sa ako skóroval

Slovenský útočník David Strelec prelomil dva a pol mesačnú pasáž bez streleného gólu v anglickej Championship, keď v piatok večer…

06. 12. 2025 | 0 komentárov

Mocenské boje na Ukrajine eskalujú. Došlo k prestrelke medzi vojakmi a tajnou službou. Prsty v tom má elita

Ukrajinou otriasla prestrelka medzi tajnou službou a armádou. Incident jasne poukazuje na vnútorné boje o moc uprostred prebiehajúcej vojny. Ktoré…

05. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
05. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

.

Dokážete vyriešiť tento matematický príklad za 9 sekúnd?

Tento rýchly matematický príklad preverí vašu schopnosť logického uvažovania, rýchlosti myslenia a rozpoznávania vzorcov - a ak ho zvládnete do…

06. 12. 2025 | 0 komentárov

Francúzsko chcelo zostreliť drony nad svojou jadrovou základňou. Nedokázalo to

Vo Francúzsku sa pokúsili zostreliť bezpilotné lietadlá nad námornou základňou Île Longue, kde sú umiestnené jadrové ponorky s balistickými raketami,…

05. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
05. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

FIFA udelila Trumpovi prvú "cenu mieru" v histórii

Svetový šampionát vo futbale FIFA 2026 budú v lete budúceho roka spoločne hostiť Kanada, Mexiko a Spojené štáty Americkému prezidentovi…

06. 12. 2025 | 0 komentárov

Ruské útoky na ciele po celej Ukrajine začali po neúspešných rokovaniach v USA

Ukrajina, 6. decembra 2025 - Režim raketového nebezpečenstva bol zavedený skoro ráno 6. decembra po celej Ukrajine. Ukrajinské zdroje tvrdia,…

06. 12. 2025 | 0 komentárov

.

Historické fotografie so zaujímavým príbehom na pozadí

Historické fotografie nám ponúkajú jedinečný pohľad do sveta, ktorý existoval dávno pred nami. Nezachytávajú len tváre a miesta, ale aj…

06. 12. 2025 | 0 komentárov

Slovinsko sa stalo tretím štátom Európskej únie, ktorý chráni platby v hotovosti

Slovinsko sa stalo treťou krajinou Európskej únie, ktorá ústavne chráni právo platiť v hotovosti, po Maďarsku a Slovensku, informuje online…

06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
06. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Najnovší prieskum: PS vedie. Demokrati pred KDH

Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome novembra a decembra, zvíťazilo by v nich hnutie Progresívne Slovensko . Volilo…

05. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
05. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Spodniak strelil Košiciam kuriózny gól, aký predtým nikdy nedal

Východniarske hokejové derby Michaloviec a Košíc v rámci 25. kola Tipsport ligy prinieslo málo gólov, ale veľa vzruchu. Michalovce viedli…

06. 12. 2025 | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa chystá v pondelok odletieť do Londýna.

Podľa jeho slov bude cesta súvisieť s rokovaniami o ukončení vojny, ktoré ukrajinská delegácia v súčasnosti vedie v USA.

13:22

Prezident SR Peter Pellegrini pripustil možnosť, že návrh zákona o zmene Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) na nový úrad po preštudovaní vráti na prerokovanie do parlamentu. Ako uviedol, môže sa tak stať s veľkou pravdepodobnosťou. Hlava štátu to odôvodnila tým, že chce mať istotu, že Slovensko nebude mať problém na domácej a predovšetkým na medzinárodnej scéne. Podľa jeho informácií sú pri návrhu naďalej pochybnosti zo strany Európskej únie. Vyplýva to z vyjadrení prezidenta v relácii STVR Sobotné dialógy.

13:08

Jediným východiskom pre vládnu koalíciu, aby dovládla do riadnych parlamentných volieb, je vrátiť sa naspäť k poctivému napĺňaniu programového vyhlásenia vlády (PVV), riešeniu reálnych problémov ľudí a vyhýbať sa vlastným sporom. Myslí si to prezident SR Peter Pellegrini. Uviedol to v relácii STVR Sobotné dialógy.

12:48

Vo veku 82 rokov v sobotu zomrela slovenská prozaička, novinárka, scenáristka a dramaturgička Oľga Feldeková. Pre TASR to potvrdila rodinná známa Feldekovcov Anna Ölvecká.

Oľga Feldeková/Zdroj screenshot
12:25

O rozsvietenie vianočného stromčeka na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa aj tento rok postará Mikuláš. Jeho príchod do centra mesta je naplánovaný v sobotu o 17.00 h. V sprievodnom programe nebudú chýbať vystúpenia detí či jazda vianočným vláčikom.
Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, na námestie zavíta anjel na chodúľoch, ktorý bude všetkým návštevníkom rozdávať rolničky. „Práve rolničkami privoláme Mikuláša a jeho pomocníkov, ktorí sa následne spolu s primátorom postarajú o rozsvietenie vianočného stromčeka,“ uviedla.
O program sa postarajú žiaci z tanečného odboru Základnej umeleckej školy J. Cikkera. V sobotu večer bude podľa jej slov možné nasadnúť aj na vianočný vláčik, ktorý bude jazdiť od pobočky Slovenskej pošty na Hornej ulici.

12:24

.

Brusel čaká historicky najväčší protest

V centre európskej politiky sa očakáva masová účasť poľnohospodárov a potravinárov z celej Európskej únie. 18. decembra má do Bruselu…

05. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
05. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Trump odhalil, čo si praje pre svet

Americký prezident predstavil dôležitý dokument – Národnú bezpečnostnú stratégiu . Stratégia menuje priority na západnej pologuli, okrajovo sa dotkne vojny…

05. 12. 2025 | Zo zahraničia | 7 min. čítania | 0 komentárov
05. 12. 2025 | Zo zahraničia | 7 min. čítania | 0 komentárov

Diplomatické zlyhanie alebo kríza vlastnej autonómie? Posúva sa Japonsko späť k militarizmu?

Vzťahy medzi Čínou a Japonskom prechádzajú najvážnejším otrasom za poslednú dekádu. Pritom ešte v roku 2024 po uvoľnení pandemických obmedzení…

05. 12. 2025 | Komentáre | 6 min. čítania | 0 komentárov
05. 12. 2025 | Komentáre | 6 min. čítania | 0 komentárov

Pohár trpezlivosti nad Matovičom pretiekol. Rozdávanie handier bude mať dohru

Pohár trpezlivosti nad vyčíňaním poslanca Igora Matoviča počas parlamentných zasadnutí pretiekol. Jeho pondelkové rozdávanie handier poslancom strany HLAS-SD bude mať…

05. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
05. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Všetko vzácne a krehké

Matka a dcéra sa zúfalo pokúšajú zmieriť práve vo chvíli, keď ich vzťah môže navždy zničiť desaťročné tajomstvo – silný…

05. 12. 2025 | | PR článok | 2 min. čítania | 0 komentárov
05. 12. 2025 | | PR článok | 2 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Miroslav Urban

Ján Droppa

Michal Durila

Dušan Hirjak

Milan Šupa

Gustáv Murín

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov