NAŽIVO

Európske spoločnosti prehodnocujú svoje dodávateľské reťazce v snahe zmierniť vplyv vývozných obmedzení, ktoré uplatňuje čínska vláda, oznámila v pondelok Obchodná komore EÚ v Číne. Z jej prieskumu vyplynulo, že 32 % firiem pôsobiacich v Číne plánuje odoberať tovar z iných trhov, zatiaľ čo ďalších 36 % má v úmysle spolupracovať so zahraničnými partnermi pri budovaní výrobných kapacít mimo Číny. Informovala o tom správa agentúry DPA.

10:15

Šéfka európskej diplomacie Kaja Kallasová oznámila, že Európska únia investuje 20 miliónov eur do moldavskej protivzdušnej obrany. Deje sa tak uprostred incidentov s ruskými dronmi.

Moldavsko drony
Na snímke dron na streche domu v moldavskej dedine Cuhurestii de Jo po ruských útokoch na Ukrajinu v utorok 25. novembra 2025 / Foto: TASR/AP-Moldova Police via AP
Čítať viac | 09:58

Cena elektrickej energie pre Slovensko dosiahla v piatok (28. 11.) na pražskej burze PXE úroveň 101,07 eura za megawatthodinu (MWh). Oproti predchádzajúcemu piatku (21. 11.), keď bola cena 101,69 eura/MWh, to predstavuje pokles o približne 0,6 %. 

09:23

Ceny ropy v pondelok ráno vzrástli. Trh reagoval na rozhodnutie zoskupenia OPEC+, ktoré v nedeľu oznámilo, že jeho členské štáty ponechajú produkciu v 1. štvrťroku budúceho roka nezmenenú. Informuje o tom správa agentúry Reuters a údaje agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa v pondelok o 7.22 h SEČ predával po 59,78 USD (51,69 eura).

08:43

Severoatlantická aliancia (NATO) zvažuje, že bude agresívnejšie reagovať na hybridnú vojnu, ktorú proti nej vedie Rusko prostredníctvom kybernetických útokov, sabotáží a narušovania vzdušného priestoru členských krajín. Denníku Financial Times (FT) to povedal predseda Vojenského výboru NATO admirál Giuseppe Cavo Dragone.

„Skúmame všetky možnosti… V oblasti kybernetiky sme skôr reaktívni. Uvažujeme o tom, že by sme boli agresívnejší a proaktívnejší namiesto reaktívneho prístupu,“ uviedol Dragone.

08:41

Nemecko vráti do Poľska cenné artefakty ulúpené počas druhej svetovej vojny, informovali v nedeľu miestne médiá, podľa ktorých poľská strana označuje tento krok za „prelomový“. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny odnieslo z Poľska nespočetné artefakty vrátane historických archívov a umeleckých diel.

Merz Tusk
Na snímke poľský premiér Donald Tusk (vpravo) a nemecký kancelár Friedrich Merz / Foto: SITA/AP-Czarek Sokolowski
08:32

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v nedeľu odmietol hrozbu prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, ktorý minulý týždeň avizoval, že Juhoafrická republika (JAR) nedostane pozvánku na budúcoročný summit G20 na Floride. Ramaphosa potvrdil postavenie JAR ako zakladajúceho člena tejto skupiny, informuje správa agentúry Reuters.

Cyril Ramaphosa
Na snímke juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa / Foto: TASR/AP-Jerome Delay
08:23

Konzervatívny kandidát Nasry „Tito“ Asfura podporovaný prezidentom USA Donaldom Trumpom sa dostal na základe čiastkových výsledkov do vedenia po skončení hlasovania v nedeľňajších jednokolových prezidentských voľbách v Hondurase. Tesne za ním skončil ďalší konzervatívny kandidát a bývalý honduraský viceprezident Salvador Nasralla. Informáciu priniesli agentúry AP a AFP.

Nasry Asfura-jd2025120107
Na snímke Nasry Asfura, prezidentský kandidát Národnej strany po hlasovaní v prezidentský voľbách Tegucigalpe v Hondurase / Foto: TASR/AP-Moises Castillo
07:34

Tisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili v chorvátskych mestách Záhreb, Rijeka, Zadar a Pula na protestných pochodoch proti silnejúcim prejavom pravicového extrémizmu, ktoré zorganizovala iniciatíva Spoločne proti fašizmu. Informovali o tom agentúry AP a HINA.

Protestujúci okrem iného požadovali, aby úrady zakročili voči krajne pravicovým skupinám a ich častému používaniu fašistických symbolov súvisiacich s bábkovým štátom nacistického Nemecka a Talianska.

Chorvátsko protest-jd2025120104
Na snímke demonštranti sa zhromažďujú počas protestného pochodu proti nárastu extrémnej pravice po sérii incidentov zameraných proti etnickým menšinám a liberálom v Záhrebe v Chorvátsku / Foto: TASR/AP
07:22

Ukrajina a Nórsko sa dohodli na spoločnej výrobe dronov, oznámil v nedeľu na sociálnej sieti X ukrajinský minister obrany Denys Šmyhaľ.

Oslo zároveň spolupracuje na iniciatíve PURL (Zoznam prioritných požiadaviek Ukrajiny). V jej rámci Spojené štáty predávajú zbrane partnerom z NATO a tí ich následne dodávajú Kyjevu.

 

 

 

07:19

Americký prezident Donald Trump po nedeľňajších rokovaniach svojho tímu s predstaviteľmi Ukrajiny na Floride vyhlásil, že existuje „dobrá šanca“ na dosiahnutie dohody o ukončení vojny medzi Ukrajinou a Ruskom. Zároveň konštatoval, že korupčný škandál, ktorý zasiahol vládu v Kyjeve, tomuto úsiliu nepomáha. Informuje o tom televízia CNN.

„Na Ukrajine je niekoľko zložitých problémov,“ povedal Trump novinárom na palube lietadla Air Force One, pričom narážal na „prebiehajúcu korupčnú situáciu, ktorá nie je užitočná“.

06:47

Švajčiarsky právnik a novinár Ludwig A. Minelli, zakladateľ organizácie Dignitas poskytujúcej asistovanú samovraždu, zomrel v sobotu len niekoľko dní pred svojimi 93. narodeninami. Minelli sám podstúpil asistovanú samovraždu, oznámila v nedeľu organizácia Dignitas. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

06:46

Turecko v nedeľu odsúdilo ukrajinské útoky námornými dronmi na dva tankery ruskej takzvanej tieňovej flotily v Čiernom mori. Podľa ministerstva zahraničných vecí sa údery odohrali vo výlučnej ekonomickej zóne Turecka, informuje televízia Sky News.

06:45

Americký prezident Donald Trump v nedeľu potvrdil, že v uplynulých dňoch telefonicky hovoril s venezuelským prezidentom Nicolasom Madurom, odmietol však uviesť podrobnosti rozhovoru. Informovala o tom televízia CNN.

„Nechcem sa k tomu vyjadrovať; odpoveď je áno,“ odpovedal Trump na novinársku otázku na palube lietadla Air Force One počas návratu z Floridy do Washingtonu. „Nepovedal by som, že to dopadlo dobre alebo zle. Bol to telefonát,“ dodal.

Maduro-jd2025113011
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro / Foto: TASR/AP-Ariana Cubillos
06:43

V stredoázijskej republike Kirgizsko sa v nedeľu konali predčasné parlamentné voľby, ktoré zrejme upevnia postavenie prezidenta Sadyra Žaparova. Klesajúci vplyv jednokomorového Ľudového zhromaždenia sa prejavil v relatívne nízkej volebnej účasti. Hodinu pred zatvorením volebných miestností totiž odovzdalo svoj hlas iba približne 1,5 milióna zo 4,3 milióna oprávnených voličov, uviedla agentúra DPA.

Kirkizsko voľby-jd2025120101
Na snímke volič vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky vo volebnej miestnosti 30. novembra 2025 v Biškeku počas predčasných parlamentných voľbách v Kigizsku / Foto: TASR/AP-Vladimir Voronin
06:41

Najväčšie svetové zbrojovky zaznamenali v minulom roku nárast tržieb z predaja zbraní a služieb o 5,9 percenta, keďže zdrojom dopytu boli nielen vojny na Ukrajine a v Pásme Gazy, ale aj rastúce vojenské výdavky mnohých krajín. Uvádza sa to v správe Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) zverejnenej v pondelok. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

06:36
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Miroslav Urban

Marek Brna

Michal Durila

Ivan Štubňa

.
.
.

Vyhlásenie Rubia po rokovaniach s ukrajinskou delegáciou v USA

Prinášame vám úplné vyhlásenie ministra zahraničných vecí Marca Rubia po rokovaniach s ukrajinskou delegáciou v USA

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

Matovič by sa mal Ficovi ospravedlniť za výrok o miliónoch na Belize

Šéf opozičného hnutia Igor Matovič na prvostupňovom súde prehral spor s predsedom vlády Robertom Ficom, ktorý od neho žiada ospravedlnenie.…

01. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

PS navrhuje riešenia, ktoré sú účinné ako lepiaca páska na deravú fľašu vody, tvrdí minister vnútra

Riešenia Progresívneho Slovenska vyzerajú dobre len na sociálnych sieťach, v praxi sú to návrhy účinné asi ako lepiaca páska na…

01. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

NATO chce preštudovať možnosť “preventívneho úderu” na Rusko

Organizácia Severoatlantickej zmluvy zvažuje „agresívnejšiu“ reakciu na kybernetické útoky, narušenia vzdušného priestoru a ďalšie hrozby zo strany Ruska. Ako referuje…

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Uhrík: „Bruselského poučovania máme už plné zuby“

Europoslanec Milan Uhrík v Európskom parlamente hovoril o demokracii a o tom, že Brusel robí presný opak toho čo nazýva…

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Podľa najnovších informácií sa na stretnutí delegácie USA a Ukrajiny nepodarilo dosiahnuť dohodu v žiadnej z kľúčových otázok

Podľa zdrojov vydania RBC-Ukrajina sa na stretnutí delegácie USA a Ukrajiny v Miami nepodarilo dosiahnuť dohodu v žiadnej z kľúčových…

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Set pre milovníkov pečenia a šou Pečie celé Slovensko

Získajte jedinečný set, ktorý ponúkame v limitovanom množstve. Pri tomto sete ušetríte až 15 eur oproti pôvodnej cene kníh. Nepremeškajte…

01. 12. 2025 | Kultúra | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Kultúra | 2 min. čítania | 0 komentárov

Belgicko súhlasí s prevodom ruských aktív na Ukrajinu po splnení troch podmienok

Belgicko súhlasí s prevodom ruských aktív na Ukrajinu po splnení troch podmienok, informuje Suddeutsche Zeitung s odvolaním sa na list…

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Maskovaná skupina mužov použila sekery. Pozrite si záznam z lúpeže v bratislavskom klenotníctve

V nákupnom centre pri bratislavských Zlatých pieskoch ukradla v nedeľu skupina maskovaných osôb šperky. Polícia po nich pátra. TASR o…

01. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Otázka prímeria bola hlavnou témou včerajších rokovaní medzi Ukrajinou a USA. Stretnutie bolo “zložité” a “napäté”

Otázka prímeria bola hlavnou témou včerajších rokovaní medzi Ukrajinou a USA, informuje Axios s odvolaním sa na ukrajinské zdroje, ktoré…

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Diskutuje sa o variante, pri ktorej Ukrajina fakticky stratí možnosť vstúpiť do NATO

Na rokovaniach v USA sa diskutuje o variante, pri ktorej Ukrajina fakticky stratí možnosť vstúpiť do NATO, informuje televízny kanál…

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Volodymyra Zelenského v pondelok príjme v Paríži Emmanuel Macron

Toto oznámenie prichádza v čase, keď ukrajinská delegácia navštívila Spojené štáty, aby diskutovala o americkom mierovom pláne, uvádza Euronews

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Korupčný škandál na Ukrajine „vôbec nepomáha“ rokovaniam o ukončení vojny, vyhlásil Trump

Nedávne odhalenie korupčných schém na Ukrajine označil za „zložitý problém“

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Umerov „dosiahol hmatateľný pokrok na ceste k nastoleniu spravodlivého mieru“

Umerov po rokovaniach vyhlásil, že „dosiahol hmatateľný pokrok na ceste k nastoleniu spravodlivého mieru“

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Trump potvrdil, že viedol rokovania s venezuelským prezidentom Nicolasom Madurom

Podrobnosti odmietol prezradiť. Americké médiá skôr informovali, že Trump vyzval Madura, aby odstúpil

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Atentátnik Luigi Mangione sa tento týždeň postaví pred súd

Luigi Mangione, ktorý je obvinený z vraždy generálneho riaditeľa spoločnosti UnitedHealthcare Briana Thompsona, sa v pondelok 1. decembra opäť postaví…

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Nejasné bezpečnostné záruky pre Ukrajinu zo strany Západu

Otázka bezpečnostných záruk pre Ukrajinu zo strany Západu zostáva po rokovaniach USA a Kyjeva na Floride nevyriešená, informuje denník Wall…

01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

KOMENTÁRE

Iba sa strápňujú

29. 11. 2025 | 0 komentárov
krupa

Ako Habera stratil tvár

29. 11. 2025 | 0 komentárov
Pochod na podporu slovenskej kultúry s názvom Za budúcnosť kultúry v Bratislave

To najdôležitejšie z Ukrajiny

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

01. 12. 2025 | Aktualizované 01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Aktualizované 01. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Strach z míru…

Na americký Den díkůvzdání odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz, která na ISS vynesla smíšenou rusko – americkou posádku. O…

01. 12. 2025 | Česky | 5 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Česky | 5 min. čítania | 0 komentárov

Orbán kričí „budíček” Európe snívajúcej o vojne

Keď hovoríme o európskych politikoch, nemyslíme tým všetkých. Existujú aj osviežujúce výnimky. Napríklad maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého prejav na…

01. 12. 2025 | 0 komentárov

Nejen zeměkoulí živ je člověk

Milí čtenáři, ač v politickém světě se toho událo dost, je na čase krátce zabrzdit a podívat se někam jinam.…

01. 12. 2025 | Česky | 8 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Česky | 8 min. čítania | 0 komentárov

.

Začali sa americko-ukrajinské rokovania o ukončení vojny. Niektoré ukrajinské jednotky sa odmietnu stiahnuť

Americký minister zahraničných vecí Marco Rubio v nedeľu začal na Floride rokovania s ukrajinskou delegáciou v rámci snahy USA ukončiť…

30. 11. 2025 | Aktualizované 30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Aktualizované 30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Svätec dňa: Svätý Karol de Foucauld

Bože, ak existuješ, daj sa mi poznať

01. 12. 2025 | Svetonázor | 4 min. čítania | 0 komentárov
01. 12. 2025 | Svetonázor | 4 min. čítania | 0 komentárov

Herec Ben Stiller navštívil Vysoké Tatry, pozrel si možné lokality pre nový film

Americký herec a režisér Ben Stiller absolvoval vo Vysokých Tatrách obhliadku možných filmových lokalít. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti…

30. 11. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Rusi urobili tento rok zásadnú zmenu a tá tlačí na front

Jedným z dôvodov, prečo USA presadzujú mierové dohody, je ruská prevaha v oblasti dronov, píše Wall Street Journal

30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

Rozbitie progresívcov na dosah ruky: Postarajú sa sami o seba

Už ani opozičný aktivista maskovaný ako novinár nemá na progresívcov dobrého slovka. PS je podľa Arpáda Soltésza „prázdna fľaša s…

30. 11. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

Prezident Nawrocki zrušil schôdzku s Orbánom

Poľský prezident Karol Nawrocki zrušil stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Dôvodom je Orbanovo stretnutie s ruským vodcom Vladimirom Putinom.…

30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Dopustil sa minister vojny USA Pete Hegseth vojnového zločinu?

Kongres USA nariadil prešetriť informácie, ktoré sa objavili v médiách, o príkaze ministra vojny Peteho Hegsetha zničiť zvyšných preživších na…

30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

PS ohľadne Benešových dekrétov zmiernilo. Taraba sa vyjadril proti Pavlovi Gašparovi na čele SIS

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko nenavrhuje rušenie tzv. Benešových dekrétov ani ich otváranie. Akceptuje ich ako súčasť histórie a právneho poriadku…

30. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Európske spoločnosti prehodnocujú svoje dodávateľské reťazce v snahe zmierniť vplyv vývozných obmedzení, ktoré uplatňuje čínska vláda, oznámila v pondelok Obchodná komore EÚ v Číne. Z jej prieskumu vyplynulo, že 32 % firiem pôsobiacich v Číne plánuje odoberať tovar z iných trhov, zatiaľ čo ďalších 36 % má v úmysle spolupracovať so zahraničnými partnermi pri budovaní výrobných kapacít mimo Číny. Informovala o tom správa agentúry DPA.

10:15

Šéfka európskej diplomacie Kaja Kallasová oznámila, že Európska únia investuje 20 miliónov eur do moldavskej protivzdušnej obrany. Deje sa tak uprostred incidentov s ruskými dronmi.

Moldavsko drony
Na snímke dron na streche domu v moldavskej dedine Cuhurestii de Jo po ruských útokoch na Ukrajinu v utorok 25. novembra 2025 / Foto: TASR/AP-Moldova Police via AP
Čítať viac | 09:58

.

Francúzsky pravicový líder Jordan Bardella dostal vajíčkom do hlavy

Líder francúzskej pravicovej strany Národné združenie Jordan Bardella sa stal terčom útoku vajíčkom. V sobotu na podujatí v mestečku Moissac…

30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Koniec Zelenského začal a je to smutné

Po odstúpení Jermaka sa vnútropolitické pozície Zelenského oslabili a poslanci zo strany „Sluha ľudu“ môžu vystúpiť z frakcie a prejsť…

30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Košice na nohách. „Dosť bolo Šimečku,” skandoval dav

Slovensko nie je len o hercoch, prozápadných aktivistoch či opozičných krikľúňoch. Tentoraz si ľud zakričal „Dosť bolo Šimečku” na proteste…

30. 11. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

Skvelá Kuzminová výraznou mierou prispela k 10. miestu našej zmiešanej štafety

V pretekoch Svetového pohára v biatlone vo švédskom Östersunde zaznamenala slovenská štafeta cenné desiate miesto po výbornom finiši Anastasie Kuzminovej…

01. 12. 2025 | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Izraelský premiér žiada o milosť. Dlhoročné korupčné procesy podľa neho rozdeľujú Izrael

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý čelí súdnemu procesu pre korupčné obvinenia, podal žiadosť o udelenie milosti s tým, že dlhotrvajúci…

30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Tretí tanker „tieňovej flotily“ napadnutý pri pobreží Senegalu

Senegal, 30. novembra 2025 - Pri pobreží Senegalu sa začal potápať ropný tanker M/T MERSİN, ktorý patrí tureckej spoločnosti Beşiktaş…

01. 12. 2025 | 0 komentárov

Útoky na “ruské” tankery v Čiernom mori. Aké sú dôsledky?

Útok bezpilotnými člnmi na tankery ruskej tieňovej flotily neďaleko pobrežia Turecka, ktorý podľa médií uskutočnila SBU, môže potenciálne radikálne zmeniť…

30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
30. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Miroslav Urban

Marek Brna

Michal Durila

Ivan Štubňa

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov