NAŽIVO

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že čoskoro uskutoční plán na zníženie počtu zamestnancov. Informuje agentúra AFP.

09:27

Americký prezident Donald Trump po prvýkrát od januárového návratu do Bieleho domu pošle zbrane Ukrajine na základe prezidentskej právomoci. Tú často využíval jeho predchodca Joe Biden, uviedli vo štvrtok dva zdroje. Tento krok podľa agentúry Reuters naznačuje nový záujem Trumpa o obranu Ukrajiny.

09:26

Viaceré vládne webové stránky v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko boli včera dočasne nedostupné. Išlo o kybernetický útok. Informoval agentúra DPA.

09:18

Britský premiér Keir Starmer prijal pozvanie na stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Trump zrejme v najbližších týždňoch pricestuje do Škótska. Pre agentúru Reuters to povedal zdroj oboznámený s plánovaným stretnutím.

09:18

Brazílsky prezident da Silva kritizoval Trumpovo zavedenie nových ciel a pohrozil odvetnými opatreniami od 1. augusta.

“Ak sa bude naďalej hrať s clami, povedie to k nekonečnej eskalácii – clá dosiahnu milióny a milióny percent. Brazília neakceptuje zasahovanie do vnútorných záležitostí. On (Trump) má právo prijímať rozhodnutia v záujme svojej krajiny, ale na základe pravdy. Ak ho niekto zavádzal tvrdením, že USA majú s Brazíliou obchodný deficit – je to lož. Pretože v skutočnosti majú USA s Brazíliou obchodný prebytok,” povedal da Silva pre Jornal Nacional.

08:23

Trump prisľúbil, že v pondelok urobí „dôležité vyhlásenie o Rusku“. Povedal to pre televízny kanál NBC News. Trump dodal, že je z Ruska sklamaný, ale „uvidíme, čo sa stane v najbližších týždňoch“.

Okrem toho Trump oznámil novú dohodu medzi USA, NATO a Ukrajinou o dodávkach zbraní.

07:07

Holandský súd odsúdil bývalého ruského zamestnanca technologickej spoločnosti ASML na tri roky väzenia za to, že odovzdal Rusku citlivú technológiu mikročipov. 

Včera 20:25

Británia oznámila, že koalícia štátov ochotných zaručiť bezpečnosť Ukrajiny po uzavretí prímeria s Moskvou bude mať hlavný štáb v Paríži. V budúcnosti sa plánuje aj zriadenie koordinačnej bunky v Kyjeve.

Včera 20:20

Úplne prvý exemplár ikonickej kabelky Birkin, ktorú francúzsky módny dom Hermes v roku 1984 navrhol a vyrobil pre herečku Jane Birkinovú, sa vo štvrtok v aukčnej sieni Sotheby’s v Paríži predal za 8,58 milióna eur. Táto cena prekonala všetky predchádzajúce cenové rekordy pre kabelky.

Včera 19:23

Európska komisia prepustila tlmočníčku pre obavy z možného narušenia bezpečnosti. Počas dôverného rokovania európskych predstaviteľov s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským si údajne robila poznámky, čo je prísne zakázané.

Včera 19:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v rámci konferencie o obnove Ukrajiny stretol v Ríme s nemeckým kancelárom Friedrichom Merzom. Nemecku sa poďakoval za jeho vojenskú podporu, najmä za systémy protivzdušnej obrany, ktoré podľa neho každý deň chránia Ukrajincov pred útokmi ruských síl. Zelenskyj to napísal v príspevku na platforme X.

Včera 19:14

Vzdušný priestor Litvy vo štvrtok narušilo bezpilotné lietadlo vyrobené z preglejky a peny, ktoré priletelo z Bieloruska. V reakcii na vstup tohto objektu do litovského vzdušného priestoru boli premiér Gintautas Paluckas a predseda parlamentu Saulius Skvernelis nakrátko odvezení do protileteckých krytov, informovala agentúra Reuters. Prezident Gitanas Nauséda je momentálne na návšteve Írska.

Včera 18:21

Británia a Francúzsko sa dohodli na pilotnom pláne návratu migrantov prichádzajúcich do Spojeného kráľovstva na člnoch cez Lamanšský prieliv do Francúzska. Podľa dohody „jeden sem, druhý tam“, ktorá nadobudne účinnosť v priebehu najbližších týždňov, bude Británia posielať niektorých migrantov späť do Francúzska. Výmenou za to prijme rovnaký počet migrantov, ktorí majú legitímne dôvody žiadať o azyl v Británii.

Včera 18:20

Polícia Českej republiky v súčasnosti nemá žiadne informácie o konkrétnej reálnej hrozbe teroristického útoku zo strany Ruska. Uviedla to na sociálnej sieti X v reakcii na tvrdenia portálu Odkryto.cz, že takýto útok v Česku plánovali ruské tajné služby. Ich cieľom bola údajne muničná iniciatíva, ktorá je súčasťou pomoci pre Ukrajinu.

Včera 18:01

Britský premiér Keir Starmer a francúzsky prezident Emmanuel Macron na rokovaní prostredníctvom videokonferencie s predstaviteľmi štátov tzv. koalície ochotných vyzvali spojencov, aby Rusko dostali pod ešte väčší tlak vo forme uvalenia nových sankcií s cieľom donútiť ho pristúpiť na prímerie na Ukrajine. Mierové sily na zaistenie tohto prípadného prímeria sú podľa Macrona pripravené na vyslanie.

Včera 17:58

Systémy ministerstva vnútra ČR sa stali terčom hackerského útoku. Oznámil to český minister vnútra Vít Rakušan s tým, že nešlo o ransomware, teda o odcudzenie dát s cieľom požadovať výkupné. Nevylúčil preto účasť cudzej mocnosti a s prípadom oboznámil premiéra Petra Fialu.

Včera 17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Ríme vyzval založiť medzinárodnú „koalíciu pre obnovu“ Ukrajiny. Zopakoval aj svoju žiadosť o Marshallov plán pre Ukrajinu, ktorý by bol vytvorený podľa vzoru masívnych investícií, ktoré Spojené štáty poskytli Nemecku a ďalším krajinám po druhej svetovej vojne.

Včera 17:57

Organizácia Spojených národov vyzvala Spojené štáty, aby zrušili svoje rozhodnutie o uvalení sankcií voči expertke OSN, ktorá opakovane obvinila Izrael z páchania genocídy v palestínskom Pásme Gazy a kritizovala politiku USA v tejto oblasti.

Včera 17:56

Vedenie nemeckého parlamentu nariadilo poslancom, aby odstránili dúhové vlajky vystavené vo svojich kanceláriách. Odvolalo sa pri tom na parlamentný poriadok.

Včera 17:55

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spracúva už takmer 100 žiadostí o dotáciu na humanitárnu pomoc v súvislosti s búrkou, ktorá spôsobila škody na východe Slovenska. O dotáciu môžu požiadať fyzické osoby aj obce a mestá ako právnické subjekty.

Včera 16:32

Ďalšie kolo rokovaní Arménska a Azerbajdžanu o urovnaní ich sporov sa v Spojených arabských emirátoch skončilo bez dosiahnutia pokroku smerom k podpísaniu mierovej zmluvy.

Včera 16:32

Poslanci Európskeho parlamentu z výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka odkázali Európskej komisii, na čo by nemala zabudnúť pri príprave budúcej spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. 

Včera 16:31

Východoslovenská distribučná (VSD), a.s. prešla z mimoriadneho pohotovostného režimu do režimu bežnej prevádzky. V súvislosti s veternou a dažďovou smršťou, ktorá sa prehnala východným Slovenskom.

Včera 16:30
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Peter Lipták

Miroslav Urban

Marek Brna

Branislav Čech

Milan Šupa

René Pavlík

.
.
.

“Hanba kam pozriete!” Sulík pre HS o fiasku EXPO Osaka, grandióznom zlyhaní na čele s Dankom a klamstvách exministra Naďa

Približne rok a štvrť už Richard Sulík nie je predsedom SaS a v septembri uplynie rok, odkedy sa vzdal aj…

11. 07. 2025 | Rozhovory | 12 min. čítania | 0 komentárov

.

Lavrov o rokovaniach: “Očakávajte veľké prekvapenia”

„Očakávajte veľké prekvapenia,“ povedal Lavrov o novom návrhu Ruska v súvislosti s Ukrajinou

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Koalícia ochotných prijala konkrétne kroky pre nasadenie vojakov na Ukrajine

V Paríži bude zriadené veliteľstvo mnohonárodných síl, ktoré budú pripravené na nasadenie na území Ukrajiny po ukončení bojových operácií

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Festival za všetky peniaze: Ako sa z POHODY stala štátom dotovaná ideologická tribúna

Festival POHODA roky poberá verejné dotácie, hoci spája hudbu s politikou jednej hodnotovej orientácie. Najväčšiu pomoc dostal za liberálnych vlád,.…

11. 07. 2025 | Komentáre | 5 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Komentáre | 5 min. čítania | 0 komentárov

Veľmi zlý pocit z cirkusu okolo Národných obranných síl. “Smeruje to k vojne, k tej Veľkej vojne proti Rusku,” reaguje exposlankyňa

Pred desiatimi dňami vstúpil do platnosti zákon o Národných obranných silách SR. V podstate ide o zvýšenie počtu vojenských záloh,…

11. 07. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
.

Hodnoty? Lexmann to na vás celú dobu iba hrala

Zrada, zrada, zrada. Slovenskí europoslanci, ktorí sa doma tak oháňajú bojom proti korupcii, teraz zachránili Leyenovej rozkývanú stoličku

11. 07. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Kto chýba v Globálnej väčšine a prečo

Prinášame vám preklad článku Alexandra Dugina, ktorý vyšiel na portály InoSMI

10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov

Akú brázdu vyoral bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta počas svojho funkčného obdobia?

Dňa 20. mája 2025 Dr. Jánovi Šikutovi, PhD. uplynulo päťročné obdobie na poste predsedu najvyššieho súdu, na ktorý nastúpil po…

11. 07. 2025 | Z domova | 7 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Z domova | 7 min. čítania | 0 komentárov

Ideologie přepisuje diagnózy: Zneužívání psychologie ve službách trans aktivismu

Z psychiatrie se stal nástroj propagandy

11. 07. 2025 | Česky | 3 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Česky | 3 min. čítania | 0 komentárov
.

Odhalili čo nechceli. Výsledok odvolávania Leyenovej je smutnou správou pre nás všetkých

Hlasovanie o odvolaní predsedníčky EK von der Leyenovej treba chápať a vnímať v širšom kontexte. Nebolo a nie je to…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

EÚ a Slovensko podporia obnovu Ukrajiny novými zárukami a grantmi

Európska komisia spolu s vládami Ukrajiny a Talianska spustili v Ríme nové programy na podporu obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny. Aj…

11. 07. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov

V Zakarpatskej oblasti Ukrajinci nezákonne unášajú a zadržiavajú mužov

Josip Babič, zadržaný muž zo Zakarpatska, uviedol, že ho odviezli do pohraničných kasární v Čope, kde ho od 28. júna…

11. 07. 2025 | 0 komentárov

Koalíciu čaká najväčšia skúška

Schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok bude najväčšou skúškou koalície. Treba však dospieť k dohode a návrh schváliť v parlamente.…

11. 07. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Poslanci Bundestagu musia odstrániť z kancelárií dúhové vlajky. „Nie je to cirkusové šapitó,“ reaguje Merz

Vedenie nemeckého parlamentu nariadilo poslancom, aby odstránili dúhové vlajky vystavené vo svojich kanceláriách. Odvolalo sa pri tom na parlamentný poriadok.…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Lékařská etika pod tlakem: Proč lékaři raději odešli, než aby mrzačili děti

Moderní západní medicína čelí hluboké morální krizi

11. 07. 2025 | Česky | 3 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Česky | 3 min. čítania | 0 komentárov

Nadějný příslib…

Tak nám europarlament NEODVOLAL Uršulu Leyenovou. Ale to se dalo čekat. Evropa je pořád ještě bohatý kontinent , a tím…

11. 07. 2025 | Česky | 5 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Česky | 5 min. čítania | 0 komentárov

.

Projekt Zachráňme životy: Desať nových dôvodov na radosť za prvý polrok 2025

Projekt Zachráňme životy priniesol za prvých šesť mesiacov roku 2025 veľa radosti. Vďaka podpore darcov sa narodilo desať zdravých detí,…

11. 07. 2025 | Svetonázor | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Svetonázor | 1 min. čítania | 0 komentárov

Minister Blanár uletel. Bratať sa s Izraelom je zlý vtip

Izrael vyhlasuje, že obyvateľov Palestíny treba „koncentrovať” v „humanitárnych” táboroch…

10. 07. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

Fascinujúce fotografie na spríjemnenie akéhokoľvek dňa v týždni!

Fascinujúce fotografie na spríjemnenie akéhokoľvek dňa v týždni: Len pred niekoľkými dňami zasiahol Zem asteroid. Nebojte sa, to sa stáva…

11. 07. 2025 | 0 komentárov

Svätá Amália

Patrónka proti bolesti rúk, modrinám a horúčke

11. 07. 2025 | Svetonázor | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Svetonázor | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

Jedna úloha, (ne)jedno fiasko: Fotografie ľudí, ktoré vás bez pochýb rozosmejú

Jedna úloha, jedno fiasko: Fotografie ľudí, ktoré vás bez pochýb rozosmejú! Život si

11. 07. 2025 | 0 komentárov

Premiér reagoval na vyhlásenie nemeckého kancelára Friedricha Merza

Nemecký kancelár Friedrich Merz žiada slovenskú vládu, aby prestala blokovať prijatie 18. sankčného balíka proti Ruskej federácii. Premiér SR Robert…

10. 07. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Jednoduché triky, ktoré nám pomôžu vyhrať v živote

Ide mi o to, aby som si uľahčil život, chcem vyhrať. Nebudem sa za to ospravedlňovať. Ani trochu. Takže vždy,…

11. 07. 2025 | 0 komentárov

Trump povedal, že zverejnenie materiálov z trestného konania proti Epsteinovi by mohlo „zničiť“ nevinných ľudí

Trump povedal, že zverejnenie materiálov z trestného konania proti Epsteinovi by mohlo „zničiť“ nevinných ľudí, píše Newsweek

10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

Krajiny EÚ nechcú odovzdať svoje systémy Patriot Ukrajine

Krajiny EÚ nechcú odovzdať svoje systémy Patriot Ukrajine, povedal Rubio

10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Smrteľná chyba na diaľnici: Prečo sa nesmie schovávať pod nadjazdom počas búrky

11.07.2025 Redakcia Auto trendy Keď sa na obzore zjavili tmavé mraky a začalo krupobitie, vodiči na diaľnici urobili fatálnu chybu.…

11. 07. 2025 | 0 komentárov

Europoslanci veľkou väčšinou hlasovali proti návrhu na vyslovenie nedôvery Von der Leyenovej

Európsky parlament vo štvrtok zamietol návrh na vyslovenie nedôvery predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, ktorý iniciovala pravica a…

10. 07. 2025 | Aktualizované 10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Aktualizované 10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Nemecký vodca vyzval Fica, aby sa prestal vzpierať a Putinovi odkázal: "nevzdáme sa"

Nemecko, 10. júla 2025 - \"Koalícia ochotných\" sa dohodla na kľúčových otázkach plánu \"v prípade dlhodobého prímeria\": \"V prípade dlhodobého…

11. 07. 2025 | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že čoskoro uskutoční plán na zníženie počtu zamestnancov. Informuje agentúra AFP.

09:27

Americký prezident Donald Trump po prvýkrát od januárového návratu do Bieleho domu pošle zbrane Ukrajine na základe prezidentskej právomoci. Tú často využíval jeho predchodca Joe Biden, uviedli vo štvrtok dva zdroje. Tento krok podľa agentúry Reuters naznačuje nový záujem Trumpa o obranu Ukrajiny.

09:26

Viaceré vládne webové stránky v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko boli včera dočasne nedostupné. Išlo o kybernetický útok. Informoval agentúra DPA.

09:18

Britský premiér Keir Starmer prijal pozvanie na stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Trump zrejme v najbližších týždňoch pricestuje do Škótska. Pre agentúru Reuters to povedal zdroj oboznámený s plánovaným stretnutím.

09:18

.

Banáš pre HS: Mám veľmi silný pocit – a nielen ja – že to bolo dohodnuté. Nie so Zelenským, ale z americkej strany

Podľa manželky Jozefa Banáša je jedinou dobrou vecou na tom, že bol svojho času poslancom parlamentu, možnosť dovolenkovať v Účelovom…

10. 07. 2025 | Rozhovory | 13 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Rozhovory | 13 min. čítania | 0 komentárov

Afganský heroín. Ako CIA postavila Starý svet „pred mušku“

USA, 10. júla 2025 - V poslednej výročnej správe Európskej agentúry pre drogy sa neuvádza žiadna zmienka o príčinách zvýšenia…

11. 07. 2025 | 0 komentárov

Ako dopadlo stretnutie medzi Lavrovom a Rubiom?

Stretnutie medzi Lavrovom a Rubiom sa skončilo, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí

10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Zelenskyj potvrdil, že ukrajinský veľvyslanec v USA bude vymenený

Zároveň potvrdil, že minister obrany Umerov bol zvažovaný ako jedna z možností výmeny

10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusko dnes v noci podniklo masívny útok dronmi a raketami na Kyjev a región

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

10. 07. 2025 | Aktualizované 10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 13 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Aktualizované 10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 13 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Peter Lipták

Miroslav Urban

Marek Brna

Branislav Čech

Milan Šupa

René Pavlík

.
.
.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov