NAŽIVO

Izrael obvinil hnutie Hizballáh z vraždy niekoľkých libanonských občanov, pretože mohli odhaliť spoluúčasť tejto šiitskej milície na ničivej explózii v bejrútskom prístave v roku 2020.

07:27

Americký minister zahraničných vecí Marco Rubio vyhlásil, že počas rokovania medzi Ruskom a Spojenými štátmi v Moskve došlo k „určitému pokroku“ v snahe ukončiť vojnu na Ukrajine. Podľa denníka New York Post zároveň naznačil, že prekážku predstavuje ruský prezident Vladimir Putin.

07:27

Juhokórejský prezident I Če-mjong vyhlásil, že cíti potrebu ospravedlniť sa Severnej Kórei za údajný rozkaz svojho predchodcu vyslať cez spoločnú hranicu drony a propagandistické letáky. Uviedol to na tlačovej konferencii pri príležitosti prvého výročia vyhlásenia stanného práva v krajine odvolaným prezidentom Jun Sok-jolom.

07:26

Pátranie po zmiznutom lete MH370 spoločnosti Malaysia Airlines sa obnoví 30. decembra. Po viac než desiatich rokoch od zmiznutia lietadla to oznámilo malajzijské ministerstvo dopravy.

07:25

Povojnový Irak bude určovať vlastnú budúcnosť po tom, ako Organizácia Spojených národov na konci roka uzavrie svoju tamojšiu misiu. Uviedol to vyslanec OSN pre túto blízkovýchodnú krajinu.

07:24

Americký prezident Donald Trump opäť spochybnil legitimitu dokumentov, ktoré jeho predchodca Joe Biden podpísal pomocou automatického pera (tzv. autopen). Takéto dokumenty, vrátane milostí, označil za neplatné.

07:23

Tadžikistan vedie s Ruskom rozhovory o možnom vyslaní ruských vojakov na spoločné hliadky na nepokojnej hranici s Afganistanom. Tadžické bezpečnostné zdroje to v utorok uviedli pre agentúru Reuters.

07:22

Rada Európskej únie a Európsky parlament dosiahli predbežnú dohodu o minimálnych štandardoch, podľa ktorých majú členské štáty vo svojich trestných zákonoch definovať a postihovať korupčné trestné činy. Návrh legislatívy zároveň obsahuje opatrenia na predchádzanie korupcii a pravidlá pre účinnejšie vyšetrovanie a stíhanie.

07:21

Americký prezident Donald Trump na zasadnutí svojho kabinetu upozornil, že Spojené štáty môžu napadnúť akúkoľvek krajinu, ktorá sa podieľa na pašovaní drog do USA. Povedal to napriek kritike, že americká vláda sa útokmi na lode údajne pašujúce drogy dopúšťa mimosúdnych popráv.

06:41

Zástupcovia Rady Európskej únie a Európskeho parlamentu sa v Bruseli dohodli na ukončení všetkého dovozu ruského plynu do jesene 2027. 

06:40

Rokovania medzi Ruskom a Spojenými štátmi o ukončení vojny na Ukrajine v Moskve nepriniesli kompromis v územných otázkach, uviedol poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Stretnutie však napriek tomu označil za užitočné, konštruktívne a zmysluplné.

06:39

Podporovať komunity inkluzívne pre osoby so zdravotným postihnutím s cieľom dosiahnuť sociálny pokrok je témou tohtoročného Medzinárodného dňa osôb so zdravotným postihnutím (International Day of Persons with Disabilities – IDPD), ktorý pripadá na 3. decembra.

06:38

Približne päťhodinové rokovania medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým osobitným vyslancom Stevom Witkoffom v Moskve sa skončili. 

06:36

Trump označil vojnu na Ukrajine za „chaos“ a vyhlásil, že tento konflikt nebude ľahké vyriešiť. Zelenskyj vyjadril optimizmus z mierových rokovaní a úlohy, ktorú v nich majú USA.

Včera 20:15

Barel ropy WTI s dodávkou v januári sa v utorok o 19.07 h SEČ predával po 58,86 USD. To bolo o 46 centov alebo 0,78 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena februárového kontraktu na ropnú zmes Brent klesla o 47 centov alebo 0,74 % na 62,70 USD za barel.

Včera 20:13

Pápež ukončil svoju prvú apoštolskú cestu a z Libanonu odletel späť do Vatikánu. Oznámil, že v roku 2026 by rád navštívil Alžírsko a ďalšie africké krajiny.

Včera 19:27

Putin pohrozil, že Ukrajine odreže prístup k moru v reakcii na dronové útoky na tankery tieňovej flotily Ruska v Čiernom mori.

Včera 19:25

Filip Turek chce Petrovi Pavlovi objasniť všetky svoje kauzy, ktoré sú podľa neho skôr mediálne. Zopakoval, že má čisté svedomie.

Včera 19:16

Britská vláda oznámila, že pri niektorých menej závažných trestných činoch obmedzí právo na súd s porotou.

Včera 18:55
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Milan Šupa

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Miroslav Urban

Marek Brna

Michal Durila

.
.
.

Zákulisné tlaky: Ferenčák sa zastrája, vláde hrozí oslabenie

Poslanec Ján Ferenčák mal rušný deň. Hlasovanie o jeho odvolávaní z postu šéfa eurovýboru bolo napokon preložené o týždeň

03. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

Európska únia sa pri tvorbe rozpočtu riadi mottom: „Európanom brať, Ukrajine dávať“

Európska únia navrhuje rozpočet na roky 2028 – 2034 v objeme až 2 bilióny eur. Veľmi sa netešme, Brusel v ňom…

03. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Nový riaditeľ Slovenského rozhlasu: Čo od neho môže verejnosť očakávať?

Peter Janků prichádza do čela Slovenského rozhlasu v čase, keď rozhlasová aj televízna časť STVR stoja pred úlohou naplniť verejnoprávne…

03. 12. 2025 | Komentáre | 7 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Komentáre | 7 min. čítania | 0 komentárov

Vyhlásenia Ušakova po stretnutí Whitkoffa a Kushnera s Putinom

Vyhlásenia Ušakova po stretnutí Whitkoffa a Kushnera s Putinom:

03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

V NATO neexistuje konsenzus ohľadom vstupu Ukrajiny

V NATO neexistuje konsenzus ohľadom vstupu Ukrajiny, vyhlásil generálny tajomník aliancie Rutte

03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Rastúci problém „zabíjania zo cti“ v Európe

V máji minulého roka dvaja bratia údajne zviazali svoju 18-ročnú sestru lepiacou páskou, zapchali jej ústa a utopili ju v…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov

Rubio potvrdil, že Rusko požaduje stiahnutie ukrajinských vojsk z Donbasu

„To, o čom sa práve teraz hádajú, je územie s rozlohou približne 30 – 50 kilometrov a 20 % Doneckej…

03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Dvaja mladiství migranti prepustení po útoku mačetou na majiteľa stánku v Dortmunde v Nemecku

Sýrsky majiteľ kiosku utrpel zranenia, ktoré mu zmenili život potom, čo v sobotu dvaja mladíci, 13-ročný Sýrčan a 13-ročný Nemec…

03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Oplatí sa Rusom vôbec uzavrieť teraz mier?

Podľa Dugina všetky signály naznačujú, že americký prezident Donald Trump sa chce z ukrajinskej vojny stiahnuť. Je úplne zrejmé, že…

03. 12. 2025 | 0 komentárov

Zelenskyj získava v Paríži podporu Európy pred rokovaniami v Moskve pod vedením USA

Ukrajinský prezident sa stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži, aby diskutovali o sankciách, bezpečnostných zárukách a mierových rokovaniach…

03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

03. 12. 2025 | Aktualizované 03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Aktualizované 03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Taliansko odkladá dekrét o vojenskej pomoci Ukrajine

Taliansko odkladá dekrét o vojenskej pomoci Ukrajine, informuje agentúra Reuters

03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Trump privíta lídrov Konga a Rwandy, aby ukončil viac ako 30 rokov trvajúcu vojnu

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karoline Leavittová oznámila, že slávnostný ceremoniál sa uskutoční vo štvrtok, informuje spravodajský portál The Daily Wire

03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
03. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
.

Ukrajina bude musieť urobiť bolestivé ústupky, aby uzavrela mierovú dohodu

Ukrajina bude musieť urobiť bolestivé ústupky, aby uzavrela mierovú dohodu, možno dokonca usporiadať referendum, vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Wadephul

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Dánsko povolilo Ukrajine vybudovať vojenský závod na svojom území

Dánski a ukrajinskí predstavitelia oznámili začiatok výstavby závodu na dánskom území, ktorý bude Ukrajine dodávať raketové palivo

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Srdcová čiara: Čo o vás prezrádza tvar vašej srdcovej línie?

Srdcová čiara je v palmistrii jednou z najzáhadnejších čiar, a podľa virálneho osobnostného testu môže odhaliť viac o vašej emocionalite,…

03. 12. 2025 | 0 komentárov

Spojené štáty odmietli udeliť prevádzkovú licenciu ruskej rafinérii v Srbsku

Srbsko musí zastaviť prevádzku svojej ropnej rafinérie NIS potom, ako Washington zamietol jej licenciu, čím ohrozuje dodávky paliva v krajine,…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

.

Optická ilúzia: Dokážete nájsť skrytú kozu za 11 sekúnd?

Optická ilúzia v horskej scenérii vám dá poriadne zabrať - vašou úlohou je nájsť šikovne skrytú kozu za menej ako…

03. 12. 2025 | 0 komentárov

Putin obvinil Európu z pokusu narušiť mierové dohody, ktoré presadzuje Trump

Pred stretnutím s Američanmi Putin obvinil Európu z pokusu narušiť mierové dohody, ktoré presadzuje Trump

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Juraj Slafkovský skóroval v presilovke. Nová rola mu začína svedčať

Rodák z Košíc strelil v kanadskom derby medzi Montrealom a Ottawou Senators svoj ôsmy gól v sezóne, pričom päť z…

03. 12. 2025 | 0 komentárov

Bleskový výpredaj Godeal24 Cyber Monday! Posledná šanca na digitálne kľúče MS Office a Windows za cenu už od 12,28€!

Oficiálna podpora pre Windows 10 a MS Office 2019 skončila v októbri. Mnohých to prinútilo čakať na výpredaj Black Friday,…

02. 12. 2025 | Ekonomika | PR článok | 4 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Ekonomika | PR článok | 4 min. čítania | 0 komentárov

.

Čo sa stalo pri nehode Kukumberga? Polícia, záchranári aj Slovan Bratislava priniesli nové informácie

V utorok ráno sme informovali o vážnej dopravnej nehode, ktorej účastníkom bol aj hokejista Slovana Bratislava a mládežnícky reprezentant Slovenska…

03. 12. 2025 | 0 komentárov

Szijjártó si servítku pred ústa neberie: „EÚ sa izolovala od globálnej politiky“

Tento rok bol pre Európsku úniu rokom izolácie. Spoločenstvo už nezohráva žiadnu úlohu v globálnej politike, vyjadril sa v pondelok…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

V Estónsku vyhlásili, že útoky na civilné lode sú nezákonné. Ale Kyjev to má povolené

Estónsko, 2. decembra 2025 - V bývalej Estónskej sovieskej socialistickej republike preukázali výnimočnú flexibilitu - píše analytička Jelena Paninová.   Zo…

03. 12. 2025 | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Na fronte je „strategická kríza“, ktorá môže vyústiť do „kolapsu“

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

02. 12. 2025 | Aktualizované 02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Aktualizované 02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov

.

Boj s Ruskom dostal Európu do „Thukydidovej pasce“

Brusel, 2. decembra 2025 - Na základe výsledkov špeciálnej vojenskej operácie, Rusko jednoznačne výrazne posilní svoje pozície. A práve to…

03. 12. 2025 | 0 komentárov

Do volieb ďaleko, mstili by sa už teraz

Opozičné sily vrátane mimovládok, aktivistov, či „nezávislých osobností” strácajú nervy. Otvorene sa vyhrážajú a vyjadrujú nádej na pomstu

02. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Novinka od doktora Bukovského je tu! (Za)chráňte svoje kolagény – aj kožu, kĺby a cievy

Móda užívania kolagénu z mŕtvych zvierat dosiahla hysterické rozmery. Ľudia uverili ďalšiemu nezmyslu a podvodu. Titul nájdete TU

02. 12. 2025 | Zaujímavosti | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zaujímavosti | 3 min. čítania | 0 komentárov

Pri raziách v Belgicku zadržali bývalú šéfku diplomacie EÚ Mogheriniovú

Bývalá šéfka európskej diplomacie a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogheriniová bola zadržaná v Bruseli v súvislosti s podvodom, píše Le…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Izrael obvinil hnutie Hizballáh z vraždy niekoľkých libanonských občanov, pretože mohli odhaliť spoluúčasť tejto šiitskej milície na ničivej explózii v bejrútskom prístave v roku 2020.

07:27

Americký minister zahraničných vecí Marco Rubio vyhlásil, že počas rokovania medzi Ruskom a Spojenými štátmi v Moskve došlo k „určitému pokroku“ v snahe ukončiť vojnu na Ukrajine. Podľa denníka New York Post zároveň naznačil, že prekážku predstavuje ruský prezident Vladimir Putin.

07:27

Juhokórejský prezident I Če-mjong vyhlásil, že cíti potrebu ospravedlniť sa Severnej Kórei za údajný rozkaz svojho predchodcu vyslať cez spoločnú hranicu drony a propagandistické letáky. Uviedol to na tlačovej konferencii pri príležitosti prvého výročia vyhlásenia stanného práva v krajine odvolaným prezidentom Jun Sok-jolom.

07:26

Pátranie po zmiznutom lete MH370 spoločnosti Malaysia Airlines sa obnoví 30. decembra. Po viac než desiatich rokoch od zmiznutia lietadla to oznámilo malajzijské ministerstvo dopravy.

07:25

Povojnový Irak bude určovať vlastnú budúcnosť po tom, ako Organizácia Spojených národov na konci roka uzavrie svoju tamojšiu misiu. Uviedol to vyslanec OSN pre túto blízkovýchodnú krajinu.

07:24

.

Chorvátska polícia odmietla tvrdenia mníšky, že ju bodol neznámy cudzinec

Chorvátska mníška je podozrivá, že si sama spôsobila zranenia bodnou zbraňou a následne tvrdila, že ju napadol neznámy cudzinec. Informovala…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

USA zastavili dodávky určitých druhov zbraní na Ukrajinu

USA zastavili dodávky určitých druhov zbraní na Ukrajinu, informoval generálny inšpektor Bundeswehru Christian Froyding pre časopis The Atlantic

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Premiér: Úrad na ochranu oznamovateľov robí špinavú robotu v prospech ľudí, ktorí páchali trestnú činnosť

Úrad na ochranu oznamovateľov robí špinavú robotu v prospech ľudí, ktorých v rokoch 2020 až 2023 páchali závažnú trestnú činnosť,…

02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Ukrajinu čaká „taktická porážka, ale strategické víťazstvo“

Ukrajinu čaká „taktická porážka, ale strategické víťazstvo“, vyhlásil bývalý minister zahraničných vecí Kuleba

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










WSJ odhaľuje, čo je mnohým známe: Putin a Trump by už dávno dosiahli mierovú dohodu o Ukrajine, keby…

Putin a Trump by už dávno dosiahli mierovú dohodu o Ukrajine, keby nebolo Európanov. Pre „The Wall Street Journal“ to…

02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
02. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Milan Šupa

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Miroslav Urban

Marek Brna

Michal Durila

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov