NAŽIVO

Cesta I/65 v úseku Turček – Kremnické Bane je uzatvorená, dôvodom je spadnutý strom na vozovku. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC).
Na webe zjazdnost.sk cestári tiež upozorňujú na poľadovicu v úseku cesty III. triedy medzi Červenou studňou a Banskou Štiavnicou, poľadovica je aj na horskom priechode Vrchslatina. „V úseku cesty II/578 Kremnica – Skalka je zľadovatený sneh,“ dodáva SSC.
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tiež v aktuálnej výstrahe, platnej počas celej nedele, varuje pred rizikom snehových jazykov a závejov na severnom Slovensku.

09:02

Dôvera verejnosti v Srbsku voči Európskej únii klesá po štyroch rokoch bez otvorenia jedinej novej kapitoly prístupových rozhovorov. Podľa nedávneho prieskumu pre portál Savremena politika by v hypotetickom referende o členstve v EÚ budúci týždeň hlasovalo za 35,8 percenta respondentov, pričom 33 percent by bolo proti.

08:27

Rusko je proti akejkoľvek forme nezávislosti Taiwanu a považuje ostrov za neoddeliteľnú súčasť Číny, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. V rozhovore pre agentúru TASS, ktorého celé znenie zverejnia v nedeľu ráno, takisto vyzval Japonsko, aby zvážilo možné dôsledky toho, čo označil za smerovanie k „militarizácii“.

08:27

Angola a Namíbia súhlasili s prijatím nelegálnych migrantov a ďalších osôb podozrivých z trestnej činnosti z Británie po tom, ako Londýn pohrozil sankciami v podobe vízových obmedzení krajinám, ktoré v tejto veci odmietnu spolupracovať. Naopak, Konžská demokratická republika (KDR) pre nesplnenie požiadaviek prišla o zrýchlené vízové služby a preferenčné zaobchádzanie s určitými osobami.

08:26

Polícia v Paríži v sobotu večer zadržala približne 40 ľudí, ktorí v centre metropoly neďaleko Eiffelovej veže odpaľovali zábavnú pyrotechniku. 

08:26

Indonézske úrady potvrdili, že španielsky futbalový tréner a jeho tri deti zahynuli po tom, čo sa v piatok večer pri pobreží ostrova Padar potopila výletná loď s 11 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:25

Iránske námorné sily zadržali ďalší zahraničný tanker v Ormuzskom prielive, informovali medzinárodné agentúry.
Loď prevážala približne 4 milióny litrov paliva, ktoré v Teheráne označili za kontraband. Pri tom bolo zadržaných 16 členov zahraničnej posádky, ich národnosť a vlajka tankera neboli zverejnené.
K incidentu došlo na strategicky dôležitej vodnej ceste, cez ktorú prechádza značná časť svetového obchodu s ropou. Iránske orgány pravidelne zadržiavajú lode v tejto oblasti na základe obvinení z porušenia medzinárodných pravidiel, vrátane nelegálnych nákladov.

06:47

Mier na Ukrajine si vyžaduje ochotu Ruska dosiahnuť ho, uviedol kanadský premiér Mark Carney. Na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v kanadskom Halifaxe tiež oznámil ďalšiu ekonomickú pomoc pre Kyjev vo výške 2,5 miliardy dolárov.

Včera 19:16

Približne 50.000 rodín v Kyjeve má po ruskom útoku obnovené dodávky elektrickej energie, uviedla najväčšia súkromná energetická spoločnosť na Ukrajine DTEK.

Včera 19:06

Ruská protivzdušná obrana v priebehu troch hodín zneškodnila 111 ukrajinských dronov v šiestich oblastiach vrátane Moskovskej. 

Včera 18:35

Tisíce domácností vo Švédsku zostali bez elektriny v dôsledku zimnej víchrice. V meste Sandviken prišiel o život muž, ktorého zasiahol padajúci konár stromu. V častiach krajiny ráno namerali rýchlosť vetra dosahujúcu takmer silu hurikánu.

Včera 18:35

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján tvrdí, že Spojené štáty, Izrael a Európa vedú „totálnu vojnu“ proti jeho krajine. Uviedol to v rozhovore.

Včera 18:34

Generálny tajomník OSN António Guterres privítal dohodu o prímerí, ktorú oznámili Thajsko a Kambodža s cieľom ukončiť niekoľkotýždové pohraničné potýčky.

Včera 17:54

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odcestuje do Spojených štátov a sa na Floride stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Včera 17:53

Cieľom amerických útokov v Nigérii boli militanti organizácie Islamský štát zo Sahelu, ktorí boli v krajine, aby spolupracovali s džihádistickou skupinou Lakurawa a gangmi banditov, vyhlásil hovorca nigérijského prezidenta.

Včera 17:52

Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 zasiahlo severovýchodné pobrežie Taiwanu, oznámil americký geologický ústav USGS. Úrady v ostrovnej krajine zatiaľ nehlásili obete ani škody.

Včera 17:52

Zavedenie nového automatizovaného systému EÚ pre kontroly občanov tretích krajín na hraniciach vníma Európska komisia po dva a pol mesiaci pozitívne. Pomocou Systému vstup/výstup dosiaľ odhalili približne 100 prípadov podvodov s totožnosťou.

Včera 17:51

Pozostatky náčelníka líbyjského generálneho štábu Muhammada Alího Ahmada al-Haddada a jeho poradcov, ktorí zahynuli pri leteckej nehode neďaleko Ankary, budú repatriované.

Včera 17:50

Veliteľ a zakladateľ Ruského dobrovoľníckeho zboru Denis Kapustin, bojujúci na strane Ukrajiny, zahynul pri útoku v Záporožskej oblasti.

Včera 15:57

Islamistické milície aš-Šabáb budú bojovať proti všetkým pokusom Izraela „získať alebo využívať časti“ Somalilandu. Táto skupina napojená na teroristickú sieť al-Káida tak reagovala na piatkové rozhodnutie Izraela formálne uznať nezávislosť Somalilandskej republiky – odštiepeneckého regiónu Somálska, pričom tak urobil ako prvá krajina sveta.

Včera 15:57

Švajčiarsko by sa nedokázalo brániť proti rozsiahlejšiemu útoku a musí zvýšiť vojenské výdavky vzhľadom na rastúce riziká zo strany Ruska, uviedol veliteľ švajčiarskych ozbrojených síl Thomas Süssli.

Včera 15:55

Otvorením diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové sa podľa ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD) môže definitívne vyriešiť jeden z najväčších dopravných problémov Slovenska. „Časová úspora pri prejazde tunelom Višňové bude rádovo v desiatkach minút oproti súčasnej trase popod Strečno,“

Včera 14:29

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odletel do Spojených štátov na rokovanie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Po ceste má naplánovanú aj zastávku v Kanade, kde sa stretne s premiérom Markom Carneym a absolvuje videohovor so spojencami z Európskej únie.

Včera 14:28

Európska únia v sobotu privítala dohodu o prímerí medzi Kambodžou a Thajskom, ktorá ukončí týždne trvajúce pohraničné potýčky medzi týmito susednými krajinami. Hovorca EÚ pre zahraničnú politiku Anouar El Anouni vyzval obe strany, aby dohodu „implementovali v dobrej viere“. Vysoký komisár Organizácie Spojených národov pre ľudské práva Volker Türk vyjadril nádej, že prímerie povedie k budovaniu mieru.

Včera 14:28
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Gustáv Murín

Marek Brna

Miroslav Urban

Zdeno Drdol

Michal Durila

Milan Šupa

.
.
.

Švihlíková pre HS: Európska únia sa postavila na stranu vojny a nesie za to plnú zodpovednosť. Kým vojna trvá, elity majú pocit moci. EÚ dnes nemá v rukách takmer žiadne karty, stratila rozum aj smerovanie

Globalizácia je proces rastúcej prepojenosti a vzájomnej závislosti národov, spoločností, ekonomík a kultúr po celom svete, poháňaný nárastom obchodu, kapitálu,…

28. 12. 2025 | Rozhovory | 20 min. čítania | 0 komentárov

.

Prevzatie kontroly nad Radou? Aké budú dôsledky útoku NABU na poslancov Zelenského strany?

Nedávna obnova vo vyšetrovaniach agentúr NABU a SAPO voči Zelenského vnútornému kruhu krátko pred odchodom ukrajinského prezidenta na stretnutie s…

28. 12. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov
28. 12. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov

Hnus v Betleheme: Nemci predstavili „slizkého Ježiša”

Nemeckí katolíci podporili provokačné trendy v súčasnom umení. V tamojšej televízii ste tak mohli vidieť nevkusné zobrazenie živého Krista ako…

28. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
28. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Čo zapríčinilo rýchly pád Severska

Po rýchlej strate Severska v Doneckej oblasti boli z funkcií odvolaní velitelia dvoch brigád, ktoré bránili tento úsek, informuje „UP“…

28. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
28. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Koniec bojov na Ukrajine by podľa 52,3% opýtaných pomohol ekonomike SR

Pozitívny vplyv konca vojny na Ukrajine na slovenskú ekonomiku, ak k nemu v roku 2026 príde, očakáva 52,3 percenta respondentov,…

28. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
28. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Globalistická lož o Ukrajine, ktorá ešte môže zvíťaziť

S úplne nepodloženým tvrdením, že Ukrajina ešte môže poraziť Rusko, sa vo svojom najnovšom analytickom článku zaoberal, bezpečnostný expert maďarského…

28. 12. 2025 | 0 komentárov

Vyšetrovateľ obvinil z obzvlášť závažného zločinu vraždy ženu, ktorá muža dobodala kuchynskými nožmi

Vyšetrovateľ trnavskej krajskej kriminálky obvinil 55 ročnú ženu z okresu Trnava z obzvlášť závažného zločinu vraždy v prípade, ktorý sa…

28. 12. 2025 | | 1 min. čítania | 0 komentárov
28. 12. 2025 | | 1 min. čítania | 0 komentárov

Čo očakávať od stretnutia Trumpa a Zelenského a prečo NABU zaútočil práve dnes

Včerajšie vyhlásenie Trumpa, v ktorom dal najavo, že neschvaľuje 20-bodový plán, ktorý predložil Zelenskyj, v podstate zmarilo celú informačnú stratégiu…

27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Rusko dosiahlo technický zázrak v letectve

Rusko, 28. decembra 2025 - Rusko dokázalo technický zázrak v oblasti servisu zahraničných lietadiel, vyhlásil minister dopravy Andrej Nikitin: „Naše…

28. 12. 2025 | 0 komentárov

Taiwan zasiahlo ďalšie veľmi silné zemetrasenie

Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 zasiahlo v sobotu severovýchodne pobrežie Taiwanu. Uviedla to Geologická služba Spojených štátov amerických . Ide o…

27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Slováci zvládli dôležitý duel s Nemeckom na juniorských MS. Hetrikom sa zaskvel Chrenko

Hokejová reprezentácia SR do 20 rokov zvíťazila v druhom vystúpení na juniorskom svetovom šampionáte v USA v kľúčovom zápase základnej…

28. 12. 2025 | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny: V Kyjeve stále pokračujú výpadky prúdu

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

28. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
28. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Záujem o vynášanie na horské chaty je čoraz vyšší aj u mladých ľudí

Záujem o vynášanie na horské chaty je čoraz vyšší aj u mladých ľudí. S narastajúcou návštevnosťou horských chát musí narastať…

27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Dnešné teploty do maximálne 6 stupňov Celzia, veterno

Dnes bude jasno až polooblačno, v Žilinskom kraji a na východe až veľká oblačnosť. V severnej polovici na viacerých miestach,…

28. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
28. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Novela Trestného zákona vyšla v Zbierke zákonov a zmeny sú tak už platné

Za drobnú krádež sa do Trestného zákona opätovne zavádza pravidlo „trikrát a dosť“. Platiť má teda trestnosť priestupkovej recidívy páchateľov.…

27. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Najdrahšia minca na svete: Pozrite si jej históriu a dôvody, prečo je taká cenná

Najdrahšia minca na svete nie je len kusom vzácneho kovu, ale aj jedinečným historickým svedkom svojej doby. Zberateľov fascinuje kombináciou…

28. 12. 2025 | 0 komentárov

Výstup na Kriváň patrí medzi najnáročnejšie, Štúr ho zvládol aj bez moderného vybavenia

Túra na Kriváň patrí medzi najnáročnejšie túry vo Vysokých Tatrách. Určená je pre ľudí s dobrou fyzickou kondíciou a vhodným…

27. 12. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov

.

Duet európskych bojových kohútov sa rozpadá

Nemecko, 27. decembra 2025 - „Koalícia ochotných“ diskutuje o forme okupácie Ukrajiny. Spojenci Ukrajiny sa stretnú v januári, aby definitívne…

28. 12. 2025 | 0 komentárov

Putinovi oznámili oslobodenie mesta Gulajpolu. Ako sa budú obsadzovať zostávajúce mestá Donbasu?

Ukrajina, 27. decembra 2025 - Putin ráno navštívil jedno z veliteľských stanovíšť ozbrojených síl, informoval Kremeľ. Prezidentovi bolo oznámené oslobodenie mesta…

27. 12. 2025 | 0 komentárov

14 fotografií, ktoré dokazujú, že zdravý rozum nie je až taký bežný

Zdravý rozum sa niekedy vytratí presne vtedy, keď ho ľudia potrebujú najviac. Namiesto premýšľania sa rozhodujú impulzívne a riskujú vlastné…

27. 12. 2025 | 0 komentárov

Liminálne priestory, ktoré vo vás vyvolajú zvláštne pocity

Liminálne priestory sú opustené alebo prázdne miesta, ktoré vyvolávajú pocit prechodu medzi jedným svetom a druhým. Či už ide o…

27. 12. 2025 | 0 komentárov

.

Polícia zadržala muža podozrivého z pobodania troch žien v parížskom metre

Polícia v piatok zadržala muža podozrivého z pobodania troch žien v parížskom metre. Uviedla to prokuratúra pre agentúru AFP. Útočník…

27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Raši: Hlas ešte nenašiel podporu na vypustenie jedného volebného obvodu z ústavy

Koaličná strana Hlas-SD sa chce ešte vrátiť k téme vypustenia jedného volebného obvodu z Ústavy SR. Považuje to za správne…

27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny -NABU zasadzuje Zelenskému druhý úder. Ten je práve v lietadle na ceste za Trumpom

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

27. 12. 2025 | Aktualizované 27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 12 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Aktualizované 27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 12 min. čítania | 0 komentárov

Národno-štátne záujmy? O tých nemajú ani poňatia

Je spojenie „liberálni vlastenci” oxymoron alebo predstavuje táto skupina reálnu alternatívu k našim národným stranám a hnutiam?

27. 12. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

.

Na Priemyselnej ulici v Michalovciach niekto úmyselne podpálil štyri kamióny

V areáli na Priemyselnej ulici v Michalovciach niekto v piatok večer úmyselne podpálil štyri kamióny. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského…

27. 12. 2025 | Regióny | 1 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Regióny | 1 min. čítania | 0 komentárov

Kim Čong-un v novoročnom pozdrave Putinovi poukázal na spoločne preliatu krv na Ukrajine

Severokórejský vodca Kim Čong-un v novoročnom pozdrave ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi zdôraznil, že jeho krajina a Rusko zdieľajú „krv, život…

27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Trump k Zelenského plánu: Nemá nič, pokiaľ to neschválim

Trump dal najavo, že Washington neschválil 20-bodový plán, ktorý predložil Zelenskyj

27. 12. 2025 | Aktualizované 27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Aktualizované 27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Matúš Šutaj Eštok: Personálna situácia v polícii sa v roku 2025 zlepšila

Personálna situácia v Policajnom zbore sa v roku 2025 zlepšila. Do zboru nastúpilo viac ako 1200 nových policajtov. Odišlo ich…

27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Cesta I/65 v úseku Turček – Kremnické Bane je uzatvorená, dôvodom je spadnutý strom na vozovku. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC).
Na webe zjazdnost.sk cestári tiež upozorňujú na poľadovicu v úseku cesty III. triedy medzi Červenou studňou a Banskou Štiavnicou, poľadovica je aj na horskom priechode Vrchslatina. „V úseku cesty II/578 Kremnica – Skalka je zľadovatený sneh,“ dodáva SSC.
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tiež v aktuálnej výstrahe, platnej počas celej nedele, varuje pred rizikom snehových jazykov a závejov na severnom Slovensku.

09:02

Dôvera verejnosti v Srbsku voči Európskej únii klesá po štyroch rokoch bez otvorenia jedinej novej kapitoly prístupových rozhovorov. Podľa nedávneho prieskumu pre portál Savremena politika by v hypotetickom referende o členstve v EÚ budúci týždeň hlasovalo za 35,8 percenta respondentov, pričom 33 percent by bolo proti.

08:27

Rusko je proti akejkoľvek forme nezávislosti Taiwanu a považuje ostrov za neoddeliteľnú súčasť Číny, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. V rozhovore pre agentúru TASS, ktorého celé znenie zverejnia v nedeľu ráno, takisto vyzval Japonsko, aby zvážilo možné dôsledky toho, čo označil za smerovanie k „militarizácii“.

08:27

Angola a Namíbia súhlasili s prijatím nelegálnych migrantov a ďalších osôb podozrivých z trestnej činnosti z Británie po tom, ako Londýn pohrozil sankciami v podobe vízových obmedzení krajinám, ktoré v tejto veci odmietnu spolupracovať. Naopak, Konžská demokratická republika (KDR) pre nesplnenie požiadaviek prišla o zrýchlené vízové služby a preferenčné zaobchádzanie s určitými osobami.

08:26

Polícia v Paríži v sobotu večer zadržala približne 40 ľudí, ktorí v centre metropoly neďaleko Eiffelovej veže odpaľovali zábavnú pyrotechniku. 

08:26

.

Ako vidia reálne prímerie na Ukrajine Slováci odhaľuje prieskum

Dosiahnutie prímeria na Ukrajine očakáva v roku 2026 43,2 percenta respondentov, 47,3 percenta opýtaných, naopak, predpokladá, že k ukončeniu bojov…

27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Pri požiari rodinného domu v obci Nový Salaš vyhasol ľudský život

Pri požiari rodinného domu v obci Nový Salaš v okrese Košice – okolie vyhasol jeden ľudský život. Krajské riaditeľstvo Hasičského…

27. 12. 2025 | Aktualizované 27. 12. 2025 | Regióny | 2 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Aktualizované 27. 12. 2025 | Regióny | 2 min. čítania | 0 komentárov

Moskva sa snaží hypersonické Orešniky umiestniť čo najbližšie k Európe

Moskva pravdepodobne umiestňuje nové hypersonické balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice na bývalú leteckú základňu na východe Bieloruska, informuje agentúra…

27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Čína oznámila sankcie voči 10 Američanom a 20 americkým obranným spoločnostiam

Čína oznámila sankcie voči 10 Američanom a 20 americkým obranným spoločnostiam, vrátane pobočky Boeing, v súvislosti s predajom zbraní Taiwanu,…

26. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
26. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Kamil Šaško: Rok 2025 bol v zdravotníctve prelomový, v zmenách chceme pokračovať

Minister zdravotníctva Kamil Šaško označil uplynulý rok v zdravotníctve za prelomový a zdôraznil, že rezort chce v nastolených systémových zmenách…

27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
27. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Gustáv Murín

Marek Brna

Miroslav Urban

Zdeno Drdol

Michal Durila

Milan Šupa

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov