NAŽIVO

Armáda Izraela uviedla, že počas náletu na Libanon zabila člena Kuds, ktorého obviňovala z plánovania útokov proti Izraelu.

Včera 19:56

Vo dvoch vlakoch smerujúcich z Ukrajiny do Maďarska bola nahlásená bomba. Jedná sa o rýchliky Transcarpathia a Ruthenia (Zakarpatská a Podkarpatská Rus).

„Ukrajinskí pyrotechnici skontrolovali vlaky a podľa našich informácií sa v oboch prípadoch ukázalo, že ide o falošný poplach: odborníci nenašli žiadne výbušné zariadenia ani iné zdroje nebezpečenstva,“ napísali v odpovedi na otázku novín.
Hrozba prišla od neznámeho volajúceho.

Včera 19:54

Denník Aftonbladet uviedol, že polícia prešetruje incident vo švédskom meste Boden, pri ktorom na Prvý sviatok vianočný zahynula jedna žena a ďalšie dve zranené osoby museli hospitalizovať.

Včera 19:17

Muža bez známok života našli vo štvrtok ráno v Prievidzi. Polícia príčiny jeho úmrtia vyšetruje, začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Pre TASR to potvrdila vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Ingrid Krajčíková. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné v súčasnej dobe poskytnúť viac informácií,“ uviedla Krajčíková.

Včera 19:04

Zelenskyj oznámil, že telefonoval s Witkoffom a Kushnerom. Zelenskyj uviedol, že viedli veľmi dobrý rozhovor, a obom poďakoval za konštruktívny prístup a intenzívne úsilie.

Včera 18:21

Rusko je pripravené poskytnúť krajinám NATO právne záruky, že nemá v úmysle útočiť na členské štáty NATO. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

„Konkrétna forma sa dá určiť počas rokovaní, ale musí ísť o plnohodnotný medzinárodný právny akt. Rusko zostáva otvorené serióznym rokovaniam, na rozdiel od väčšiny západných krajín, ktoré si zvolili vojensko-politickú a ekonomickú eskaláciu, ktorá sa transformovala na nátlak,“ povedala a dodala, že práve tieto štáty sú „plne zodpovedné za eskaláciu situácie a premárnené príležitosti“.

Včera 18:16

Michelle Bolsonarová oznámila, že Bolsonaro sa podrobil úspešnej operácii v dôsledku slabinovej prietrže.

Včera 18:14

Kráľ Karol III. apeloval počas svojho tradičného vianočného posolstva národu na ľudí, aby sa miesto konfliktov sústredili na láskavosť a jednotu.

Včera 17:36

Jisrael Kac uviedol, že Izrael nikdy nestiahne všetkých svojich vojakov z Pásma Gazy.

Včera 17:13

Hlavný index burzy Dow Jones Industrial Average vzrástol o 289,40 bodu (0,60 %) na 48.731,81 bodu. Index burzy S&P 500 zaznamenal rast o 22,34 bodu (0,32 %) na 6932,13 bodu, uviedla agentúra Reuters. V obidvoch prípadoch to predstavuje nový rekord, pričom S&P 500 smeruje za celý rok k rastu takmer o 18 %.

Včera 16:14

Poľská armáda informovala, že Poľsko zaznamenalo v blízkosti svojho vzdušného priestoru nad Baltským morom ruské prieskumné lietadlo. Z oblasti ho eskortovali poľské stíhačky.

Včera 16:13

Včera 16:11

Sýrske úrady počas operácie vykonanej v spolupráci s koalíciou vedenou USA zabili vysokopostaveného lídra Islamského štátu.

Včera 15:41

Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie vyhlásilo, že v rokovaniach s USA o Ukrajine dochádza k „pomalému, ale stabilnému pokroku“.

Tiež vyhlásilo, že Moskva je pripravená pokračovať v spolupráci s Washingtonom „v rámci dohôd dosiahnutých na samite na Aljaške“.

Pripomíname, že Zelenskyj oznámil 20-bodový plán, na ktorý teraz čaká reakcia Ruskej federácie.

Včera 15:28

Cena ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári dosiahla na záver stredajšieho (24. 12.) obchodovania 62,24 USD za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 14 centov (0,22 %). Cena ľahkej ropy WTI, rovnako s februárovým kontraktom, uzatvorila na úrovni 58,35 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o tri centy alebo 0,05 %.

Včera 15:27

Londýnska biskupka Sarah Mullallyová vo svojej vianočnej kázni upozornila, že celonárodná diskusia o imigrácii rozdeľuje britskú spoločnosť.

Včera 15:26
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Zdeno Drdol

Michal Durila

Marek Brna

Miroslav Urban

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
.
.

Rusko je pripravené poskytnúť krajinám NATO právne záruky

Moskva by mohla vydať dokument, ktorý by sa dotkol všetkých členských štátov NATO – ale nie tak, ako by si…

25. 12. 2025 | Aktualizované 25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

Vo dvoch vlakoch smerujúcich z Ukrajiny do Maďarska bola nahlásená bomba

Rýchliky Transcarpathia a Ruthenia boli vo štvrtok večer vystavené bombovej hrozbe, potvrdila agentúra Telex pre denník Mandiner

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Mindiča našli v Izraeli

Pravá ruka Zelenského Timur Mindič, ktorý je hľadaný na Ukrajine, bol vypátraný v Izraeli: povedal, že „nemôže“ prezradiť svoje stanovisko…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Kedy by sa mohla skončiť vojna na Ukrajine? Trumpov predstaviteľ stanovil dátum

Podľa predstaviteľa Spojených štátov pri NATO sa mierové rokovania blížia ku konečnej dohode

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

India sa pripravuje na konflikt s Čínou

India aktívne buduje cesty, tunely a pristávacie dráhy v Himalájach, pripravujúc sa na možné budúce konflikty s Čínou, informuje The…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Gašpar rozdával darčeky opozičným lídrom. Pozrite sa, čo by dostali Šimečka, Gröhling, Majerský či Matovič

Podpredseda parlamentu Tibor Gašpar sa počas Vianoc rozhodol obdarovať štyroch opozičných lídrov. Pozrite sa, čo by si u Gašpara pod…

25. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Čo sa deje v Kupjansku a prečo?

Včera sa v sieti ruských vojenských verejných skupín, ktoré predtým aktívne podporovali Prigožina a viedli kampaň proti veleniu armády RF,…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

„Zelenskyj ide na to“. Čo znamenajú vyhlásenia o príprave volieb na Ukrajine?

Tento týždeň okolo témy prezidentských volieb na Ukrajine kolujú rôzne správy. Prečítajte si tri možné varianty

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Zelenskyj vo vianočnom príhovore zaželal Putinovi smrť

V tradičnom prejave na Štedrý večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril želanie Ukrajincov, aby „Putin zahynul“

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
.

Turecko prekazilo militantom Islamskému štátu plánovaný teroristický útok

Turecké úrady zadržali 115 podozrivých členov teroristickej organizácie Islamský štát , ktorí mali podľa informácií plánovať útoky počas vianočných a…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Armáda Ruskej federácie po dlhej prestávke pokračuje v postupe v Sumskom regióne

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

25. 12. 2025 | Aktualizované 25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 8 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Aktualizované 25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 8 min. čítania | 0 komentárov

Vianočné posolstvo pápeža Leva XIV.: „Ak by sme všetci dokázali vcítiť sa do utrpenia druhých, svet by sa zmenil“

Pápež Lev XIV. vo svojej prvej vianočnej homílii odsúdil „nezmyselnosť“ vojny a „otvorené rany“, ktoré zanecháva, pričom vyjadril nádej na…

25. 12. 2025 | Svetonázor | 2 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Svetonázor | 2 min. čítania | 0 komentárov

Nór Bakken mal v čase smrti na sebe výškovú masku. Údajne hlásil problémy po tretej dávke vakcíny

Zosnulý nórsky biatlonista Sivert Guttorm Bakken, ktorého našli mŕtveho v hotelovej izbe v Taliansku, mal na sebe výškovú masku, čo…

25. 12. 2025 | 0 komentárov

Ťažké roky a platy

Slovákov čaká ťažký rok. Platovo sme na chvoste Únie

25. 12. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

Hunter Biden označil Ukrajinu za „ohnisko zla“

Hunter Biden, „podarený“ syn bývalého amerického prezidenta Joea Bidena, nazval Ukrajinu „ohniskom zla“ s „neuveriteľnou mierou korupcie“ a svoju prácu…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

„Ukrajina sa môže rozpadnúť“

Ešte dlho pred vojnou na Ukrajine Putin varoval USA, že Moskva bude brániť vstupu Ukrajiny do NATO – aj prostredníctvom…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Bosnianska volebná komisia “čiastočne” zrušila výsledky prezidentských volieb v Republike srbskej

Bosnianska volebná komisia v stredu zrušila výsledky v 136 volebných miestnostiach pre „nezrovnalosti“ počas novembrových predčasných volieb na post nástupcu…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

Viktor Orbán odmieta logiku “vojnovej ekonomiky”

„V Maďarsku budeme mať Vianoce bez vojny, ale nebezpečenstvo vojny ešte nepominulo,“ varoval maďarský premiér Viktor Orbán v televíznom programe…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Odmietne Kremeľ 20-bodový mierový plán Zelenského?

Americký denník The New York Times sa domnieva, že Kremeľ odmietne 20-bodový mierový plán, ktorý predložil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj,…

25. 12. 2025 | Aktualizované 25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Aktualizované 25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Trump na Štedrý deň zaútočil na demokratov ako na „radikálnu ľavicovú spodinu“

Americký prezident Donald Trump využil Štedrý deň ako príležitosť na ostrú kritiku opozičných demokratov, ktorých označil za „radikálnu ľavicovú spodinu“,…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Spájanie kontinentov? Na Africkom pohári národov sa objavuje reklamná kampaň Európskej komisie

Mnohí fanúšikovia futbalového Afrického pohára národov, ktorý sa od 21. decembra koná v Maroku, si počas úvodných zápasov na reklamných…

25. 12. 2025 | 0 komentárov

.

Moskovský patriarcha: "Súčasná Európa už nevytvorí novú, postkresťanskú kultúru a civilizáciu – jednoducho zmizne z dejín"

Brusel, 25. decembra 2025 - Pred týždňom Európska komisia vylúčila Federáciu katolíckych rodinných asociácií Európy zo všetkých zdrojov financovania EÚ…

25. 12. 2025 | 0 komentárov

Európska únia ostro odsudzuje americké sankcie voči piatim európskym predstaviteľom

Európska únia a niektoré členské štáty ostro reagovali na americké sankcie voči piatim európskym predstaviteľom zapojeným do regulácie technologických spoločností,…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Advokát Karlosa Vémolu sa vyjadril k drogovej kauze

Počas vianočného obdobia športových i šoubiznisových fanúšikov zaskočila správa o veľkej razii vo vile českej hviezdy - najznámejšieho MMA bojovníka…

25. 12. 2025 | 0 komentárov

Kresťania na Slovensku i vo svete slávia jeden z najväčších sviatkov

Slávnosť Narodenia Pána, ktorá je popri Veľkej noci a Turícach najväčším cirkevným sviatkom, slávi vo štvrtok väčšina kresťanov na Slovensku…

25. 12. 2025 | Svetonázor | 2 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Svetonázor | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

"Ak je pripravená zvonku, tak aj zvnútra" – expert varuje pred severokórejskou jadrovou ponorkou

Pchjongjang, 25. decembra 2025 - Líder KĽDR navštívil miesto, kde prebieha výstavba jadrovej ponorky. Podľa správ z Pchjongjangu bude výtlak…

25. 12. 2025 | 0 komentárov

Rozdiely, ktoré vás potrápia: Nájdete ich na tomto obrázku?

Rozdiely medzi dvoma takmer identickými obrázkami dokážu poriadne potrápiť aj tie najbystrejšie oči. Táto populárna vizuálna výzva preverí vaše sústredenie,…

25. 12. 2025 | 0 komentárov

USA vytvárajú viac problémov, ako ich riešia, tvrdí prieskum Politico

Väčšina občanov v Nemecku, Francúzsku a Kanade považuje Spojené štáty za krajinu, ktorá vytvára viac problémov, ako ich rieši. Vyplýva…

25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Pavel Durov označil francúzskeho prezidenta Macrona za homosexuála

Pavel Durov nazval francúzskeho prezidenta Macrona homosexuálom

24. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
24. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Armáda Izraela uviedla, že počas náletu na Libanon zabila člena Kuds, ktorého obviňovala z plánovania útokov proti Izraelu.

Včera 19:56

Vo dvoch vlakoch smerujúcich z Ukrajiny do Maďarska bola nahlásená bomba. Jedná sa o rýchliky Transcarpathia a Ruthenia (Zakarpatská a Podkarpatská Rus).

„Ukrajinskí pyrotechnici skontrolovali vlaky a podľa našich informácií sa v oboch prípadoch ukázalo, že ide o falošný poplach: odborníci nenašli žiadne výbušné zariadenia ani iné zdroje nebezpečenstva,“ napísali v odpovedi na otázku novín.
Hrozba prišla od neznámeho volajúceho.

Včera 19:54

Denník Aftonbladet uviedol, že polícia prešetruje incident vo švédskom meste Boden, pri ktorom na Prvý sviatok vianočný zahynula jedna žena a ďalšie dve zranené osoby museli hospitalizovať.

Včera 19:17

Muža bez známok života našli vo štvrtok ráno v Prievidzi. Polícia príčiny jeho úmrtia vyšetruje, začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Pre TASR to potvrdila vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Ingrid Krajčíková. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné v súčasnej dobe poskytnúť viac informácií,“ uviedla Krajčíková.

Včera 19:04

.

Od začátku to budilo jen pohoršení…

Představte si to. Spasitel, Kristus král, Boží syn… a on se narodí ve chlívě jako nemanželské dítě. Syn tesařův. Žádný…

25. 12. 2025 | Česky | 4 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Česky | 4 min. čítania | 0 komentárov

Je čas skoncovať s liberálnou migračnou politikou

„Verejná bezpečnosť v Európe sa výrazne zhoršila tým, že európske krajiny považovali nelegálnu migráciu za humanitárnu otázku” - upozornil György…

25. 12. 2025 | 0 komentárov

Zelenskyj po prvýkrát vyhlásil, že je pripravený stiahnuť vojská

Zelenskyj po prvýkrát vyhlásil, že je pripravený stiahnuť vojská, píše The Washington Post, ktorý analyzuje návrh mierovej dohody, ktorý prezident…

24. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
24. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Ruský rubeľ sa na konci roka dostal do top 5 najvýnosnejších aktív

Ruský rubeľ sa na konci roka dostal do top 5 najvýnosnejších aktív po platine, striebre, paládiu a zlate, informuje Bloomberg

25. 12. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov
25. 12. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Rubín: Kráľ drahokamov a symbol moci

Rubín je už tisíce rokov považovaný za kráľa drahokamov a patrí medzi najuznávanejšie a najcennejšie farebné kamene na svete. Jeho…

25. 12. 2025 | 0 komentárov

Tvrdý zásah. Američania uvalili sankcie na európskych úradníkov za cenzúru

Americká podtajomníčka ministerstva zahraničných vecí Sarah Rogers zverejnila zoznam piatich Európanov, ktorých Washington sankcionoval za extrateritoriálnu cenzúru Američanov, informuje CNN

24. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
24. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Zdeno Drdol

Michal Durila

Marek Brna

Miroslav Urban

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov