NAŽIVO

Náčelník generálneho štábu francúzskej armády Thierry Burkhard vyhlásil, že Kremeľ si z Francúzska urobil svoj „prioritný cieľ“, pričom samotné Rusko je pre Francúzsko „trvalou a bezprostrednou hrozbou“.

06:43

Militanti z organizácie Strana kurdských pracujúcich si želajú vrátiť sa do Turecka a vstúpiť do politiky. Požadujú tiež prepustenie uväzneného zakladateľa organizácie Abdullaha Öcalana. V rozhovore pre agentúru AFP povedala Bese Hozatová, ktorá je spoločne s Cemilom Bayikom líderkou PKK. Rozhovor sa uskutočnil krátko po tom, čo prvá skupina bojovníkov PKK v severnom Iraku v rámci mierového procesu s Tureckom nakládla zbrane do veľkého kotla a zapálila v ňom oheň, aby ich tak ceremoniálne zničila.

06:43

Počas tradičného behu býkov ulicami juhofrancúzskej obce Générac utrpel smrteľné zranenia jeden z divákov.

06:42

Oddelenie pre počítačovú kriminalitu parížskej prokuratúry začalo vyšetrovanie proti sociálnej sieti X a jej vedúcim pracovníkom, ktorí sú podozriví z úpravy algoritmu stránky tak, aby ho bolo možné využiť na vplyvové operácie zo zahraničia.

06:41

V piatok si Poľsko prvý raz pripomenulo ako štátny sviatok Národný deň pamiatky na Poliakov obete genocídy spáchanej Organizáciou ukrajinských nacionalistov a Ukrajinskou povstaleckou armádou na východných územiach druhej Poľskej republiky. Hlavné pietne akty sa konali vo Varšave.

06:40

Grécko prestane dočasne prijímať žiadosti o azyl od migrantov, ktorí sa na jeho územie dostali zo severnej Afriky po mori. Príslušnú novelu zákona schválili po dvojdňovej rozprave poslanci gréckeho parlamentu pomerom hlasov 177 za, 74 proti. Atény o tomto kroku informovali Európsku komisiu.

06:39

Pri odstraňovaní škôd spôsobených búrkami začiatkom tohto týždňa sa v Maďarsku zranilo sedem profesionálnych hasičov. Pre agentúru MTI to uviedlo riaditeľstvo Úradu civilnej ochrany.

06:38

Šírenie lesných požiarov si vynútilo evakuáciu časti návštevníkov národného parku Grand Canyon na juhozápade Spojených štátov.

06:37

Federálny odvolací súd v USA potvrdil zrušenie dohody o vine a treste, ktorá by umožnila údajnému strojcovi útokov z 11. septembra 2001 Chálidovi Šajchovi Muhammadovi dostať doživotný trest a vyhnúť sa vojenskému súdnemu procesu, v ktorom by mu hrozil trest smrti. Súd tak odobril postup ministra obrany, ktorý dohodu pred necelým rokom zrušil.

06:34

Britská ekonomika sa v máji nečakane zmenšila už druhý mesiac v rade. Hrubý domáci produkt krajiny sa oslabil o 0,1 percenta po aprílovom poklese o 0,3 percenta, uviedol vo vyhlásení britský štatistický úrad (ONS). Ekonómovia očakávali, že hospodárstvo krajiny v máji o 0,1 percenta vzrastie.

Britská ministerka financií Rachel Reevesová označila tieto čísla za „sklamanie“ a povedala, že „je potrebné urobiť viac“. Vláda Veľkej Británie sľúbila, že zredukuje byrokraciu a odštartovala investičný plán v hodnote niekoľkých miliárd libier.

Včera 19:43

Viac ako 3000 ľudí zahynulo na Haiti za prvý polrok 2025 v dôsledku narastajúceho násilia gangov. Uviedol to v piatok Úrad vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (OHCHR), informovala správa agentúry AFP.

Včera 19:31

Hlavnou financujúcou bankou Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), a. s. sa stala Slovenská sporiteľňa, ktorá poskytne vodárňam financovanie vo výške 130 miliónov eur. VVS tým posilnila vlastnú finančnú stabilitu a zabezpečila zdroje pre plnenie rozvojových potrieb v oblasti core aj non-core aktivít. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú obe spoločnosti uzavreli. Informoval o tom Klub akcionárov VVS.

Včera 19:26

Bitcoin pokračuje v prelamovaní rekordov a prvýkrát sa dostal nad hranicu 118.000 USD (101.001 eur). Dôvodom bol najväčší prílev kapitálu do bitcoinových ETF v tomto roku. Informuje o správa CNBC.

Včera 19:24

 

Včera 18:49

Maďarský premiér Viktor Orbán opäť vystúpil proti vstupu Ukrajiny do EÚ.

„Vstup krajiny, ktorá sa nachádza vo vojnovom konflikte, do EÚ by znamenal import samotných bojových operácií. Naši ľudia sa vyjadrili: Nie členstvu Ukrajiny v EÚ!“ – napísal v príspevku na sociálnej sieti X.

Orbán sa domnieva, že ak by sa v európskych krajinách uskutočnil prieskum podobný tomu, ktorý sa nedávno konal v Maďarsku, všetci by sa vyslovili proti vstupu Ukrajiny do EÚ.

Predtým povedal, že Ukrajina a EÚ „túto vojnu už prehrali“.

Včera 18:42

Brazília oficiálne zrušila plány na nákup indického protilietadlového raketového systému Akash, odvolávajúc sa na nízku presnosť, zastarané technológie a chýbajúce kľúčové funkcie, ako je dátový kanál a systém „svoj-cudzí“.

Testovanie údajne odhalilo opakované problémy s navádzaním. Indická strana tiež ponúkla staršiu verziu systému, čo ešte viac oslabilo pravdepodobnosť uzavretia dohody.

Namiesto toho Brazília uprednostňuje taliansky systém EMADS.

Včera 17:07

Národná diaľničná spoločnosť v uplynulých týždňoch upravila vozovku na viacerých úsekoch diaľnice D1 pri Novom Meste nad Váhom. Ako ďiaľničiari informovali, tieto práce sú v súčasnosti už ukončené a doprava na tejto časti D1 je aktuálne bez plánovaných obmedzení.

„Pravidelná údržba vozoviek našich diaľnic nie je otázkou estetiky, ale predovšetkým bezpečnosti, plynulosti dopravy a pohodlnej jazdy. Výmena vozovky zároveň predlžuje životnosť samotnej diaľnice, čo odďaľuje potrebu komplexnej rekonštrukcie a šetrí tak aj prostriedky,“ povedal podpredseda predstavenstva a prevádzkový riaditeľ NDS Rastislav Droppa.

Včera 16:29

Nemecký kancelár Friedrich Merz pozval vedúcich predstaviteľov podnikateľskej sféry do Berlína na rokovania o podpore investícií zo súkromného sektora. Informovala o tom správa agentúry DPA.

TK po zasadnutí vlády
Na snímke nemecký kancelár Friedrich Merz / Foto: TASR/AP-Kay Nietfeld
Včera 16:10

Hroziace hromadné prepúšťanie v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR) je dôsledkom rokov zanedbávania. Uviedol to odborník na dopravu opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Martin Pekár s tým, že avizované hromadné prepúšťanie sa môže dotknúť stoviek zamestnancov. Podľa Pekára sú reformy nevyhnutné, ale prichádzajú neskoro. ŽSR v piatok uviedli, že sa možnosťou spustenia režimu hromadného prepúšťania zaoberajú.

Včera 16:09

Na treťom bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach sa začala plánovaná generálna odstávka. Slovenské elektrárne počas nej vymenia palivo v reaktore a vykonajú hĺbkové kontroly, testy a remontáže dôležitých zariadení, informovali elektrárne.

Včera 16:09
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Podľa šéfkuchára Janatu varia muži s väčšou vášňou a fantáziou ako ženy

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

❚❚
.

Už ako 36-ročný, ako vôbec najmladší kuchár v histórii získal v bývalom Československu prestížny titul “Majster kuchár”. Za svoje kulinárske umenie i záujem o rozvoj gastronómie v našom regióne bol neskôr ocenený aj prestížnou cenou WACS-Svetovej federácie kuchárov a cukrárov. Zúčastnil sa na najprestížnejších kuchárskych súťažiach, ako sú Olympijské hry či Svetový pohár kuchárov a cukrárov, varil pre vyberanú klientelu luxusných hotelov v Anglicku, Nemecku, na Cypre či Portugalsku. A všade prezentoval to, čo je podstatou jeho kulinárskeho umenia – lásku a vášeň pre gastronómiu. To, prečo tieto vlastnosti nesmú špičkovému kuchárovi chýbať ani vtedy, keď varí doma pre rodinu, a prečo ich majú skôr muži ako ženy, “šťavnato” i  “korenisto” vysvetlil v rozhovore, ktorý je súčasťou seriálu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky. Čestný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

-Hovorí sa o vás, že už ako chlapec ste vedeli, že budete kuchárom. Pochádzate z kuchárske rodiny?-

Nepochádzam z kuchárskej rodiny, ale pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, sedem hladných krkov. Vždy som sa motal okolo šporáku, aj kvôli hladu, ale aj zo zvedavosti, chcel som vidieť, ako to všetko mama pripravuje. A naozajstný zlom prišiel asi v piatej triede, keď ma mama na školský majáles obliekla za kuchára, do ruky dala varechu, z papiera urobila kuchársku čapicu… Mne sa tá varecha, akoby žezlo v mojej ruke, tak zapáčila, že som si vtedy povedal, že budem kuchárom. Tak nikdy nebudem hladný…

-Kedy ste začali kuchárske remeslo objavovať ako umenie, ako kulinárstvo?-

.

Už vtedy, keď som sa začínal na začiatku 60-tych rokov učiť u starých kuchárov na praxi v hoteli Palace. Od kuchárskych „bardov“ som sa mohol učiť, čo všetko možno vymyslieť v rámci studenej či teplej kuchyne. Snažil som sa po nich začať opakovať, začal som si ich výtvory zapisovať i kresliť na papier a už aj vymýšľať rôzne tvary mäsa, alebo aj rôzne paštéty, teriny, mozaiky v rámci studenej kuchyne… Bola to naozaj pre mňa česť učiť sa od starých majstrov. Bol som presvedčený, že chcem byť ako oni.

-Čo musí mať kuchár, aby sa stal špičkovým? Čo je to vlastne kuchársky talent – je to skôr šikovnosť, odvaha alebo fantázia?-

Predovšetkým platí, že pre kuchára to nesmie byť povolanie, ale hobby. Ja som vždy varil s radosťou, vždy som sa tešil, že budem môcť variť. A, samozrejme, mal som chuť robiť a vymyslieť niečo nové. To je, myslím, pre ozajstného, špičkového kuchára príznačné, chuť niečo vymyslieť, objaviť niečo, čo tu ešte nebolo. A, samozrejme, nenechať si to len pre seba, ale podeliť sa o to aj s ostatnými.

-Dá sa odhadnúť hneď na začiatku, či niekto má na to, aby sa stal naozaj dobrým kuchárom?-

Poviem to tak, mnohí kamaráti prišli za mnou s tým, aby som z jeho chlapca urobil kuchára. Tak som si mladého muža zobral vždy so sebou do kuchyne, porozprával som mu o kuchyni, o práci kuchára, o varení, záľube i umení, ktorým to varenie môže byť a napokon som sa ho opýtal, či chce byť kuchárom. Ak mi vtedy nepovedal jednoznačne áno, bolo jasné, že z neho kuchár nebude. Nemá význam, aby rodičia dali dieťa na povolanie, o ktoré ono samo nemá záujem. Dnes, bohužiaľ, veľa rodičov dieťa tlačí k tomu, aby sa stali kuchármi, aby išli na hotelovú akadémiu, no ak to dieťa nechce, nemá to význam. Ak by sa aj kvôli rodičom začali učiť za kuchára, po čase s tým aj tak seknú.

.

-Zoberme si teda prípad, keď záujem je. Ako dlho trvá, kým sa stane z človeka vyučený kuchár? Určite to nie je hneď po absolvovaní školy a ani po pár rokoch praxe…-

Nie, to určite nie. Keď sa napríklad mňa pýtajú, či som vyučený kuchár, hovorím že nie. Lebo človek v tejto profesii sa musí učiť stále.

-Existuje teda aspoň doba, po ktorej si kuchár môže povedať, že má dostatok skúseností?-

U každého je to individuálne, ale povedzme, že je to vtedy, keď dokáže vymýšľať nové veci, dokáže v kuchyni experimentovať, no pritom vie, čo si môže a nemôže dovoliť, napríklad, aké koreniny môže v danom jedle použiť, v akej kombinácii, v akom pomere. Mimochodom, skúsený kuchár to pri vymýšľaní nového jedla s koreninami nikdy nepreháňa.

-Slovenskí kuchári majú vraj na rozdiel od zahraničných kolegov schopnosť byť nielen efektní, ale aj efektívni.-

.

To je pravda. My sme boli totiž na škole vždy vedení k tomu, že musíme dodržiavať povolený odpad, pri čistení zeleniny, ale aj mäsa pri odblaňovaní či ryby pri vykostení. Často, pri mojich pobytoch v zahraničí, som videl, ako tamojší kuchári doslova plytvali potravinami. Vtedy som pochopil, prečo sú v reštauráciách aj také vysoké ceny. Samozrejme, že ten kuchár musel dobehnúť stratu, ak miesto 5 percentnej urobil pri príprave 40 percentnú stratu. My sme na škole boli vedení tomu, aby sme naspamäť vedeli, aké sú povolené percentá straty pri čistení, príprave potravín na kuchársku úpravu. To sme si napokon doniesli aj do zahraničia, kde sme zaujali aj tým, ako sa v kuchyni vieme správať ekonomicky, aby sme nemali veľký odpad, aby sa nám nekazila zelenina, nestrácala čerstvosť surovín.

-Vy ste už v roku 1982 dostali titul majster kuchár, ako vôbec najmladší kuchár vo vtedajšom Československu. Bolo to ocenenie aj za nové postupy, invenciu, ktoré ste do kulinárstva vniesli. Dala sa však vtedy, keď sa všade varilo podľa štátnych noriem, uplatniť kuchárska invenčnosť?-

Mne veľmi pomohlo to, že som v 60-tych rokoch mohol pôsobiť na výletných lodiach v Maďarsku a Rakúsku a najmä to, že som pár rokov varil vo viedenskej reštaurácii, zameranej na slovenské špeciality. Tam som pôsobil v roku 1969 a neskôr aj v rokoch 1972 až 1974. Pracoval som tam s kuchárskymi majstrami zo Slovenska, ale tiež so surovinami, ktoré u nás k dispozícii neboli a tiež s gastrotechnikou, o ktorej na Slovensku vtedy nikto nechyroval. To bola veľká skúsenosť a keďže som si počas svojho pobytu získal aj slušný kredit, mohol som chodiť aj po akciách, kuchárskych súťažiach a banketoch, kde som kreativitu mohol uplatniť. To mi napokon pomohlo trebárs aj v roku 1970, keď som v Piešťanoch skladal skúšky na kuchára-špecialistu. V rámci studenej kuchyne som urobil misu, ktorú som robil vo Viedni. Ohúrenej komisii som musel vysvetľovať, ako sa to robí.

-Ako kuchár ste pracovali dlho v zahraničí, pôsobili ste v trinástich krajinách. Na ktorý z tých pobytov si najviac spomínate?-

Asi na pobyt v Nikózii na Cypre, kde nás so začiatku prijímali chladne. Názor však zmenili po tom, keď sa presvedčili o tom, že štyria kuchári zo Slovenska vedia zvládnuť prácu lepšie a prilákať viac hostí, ako 28 domácich kuchárov. Oni mali 20 hostí na večer, my sme mali najprv 90, potom 120 a až 170 hostí každý večer.

-S čím ste tam mali najväčší úspech?-

Najmä so zverinou, slovenská zverina je veľmi chutná. Pamätám si, že počas jedného týždňa sme dokázali pripraviť až 49 druhov jedál zo zveriny, Aj sa ma pýtali, odkiaľ to mám, keď so sebou nemám žiadnu knihu. Odpovedal som, že mám všetko v hlave, kde sú informácie z 340 kuchárskych kníh z mojej knižnice.

-Vy ste ako prvý Slovák dostali prestížnu medailu WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Získali ste ju práve za referencie, ktoré o vás išli zo zahraničných štácií, medzi ktorými bol aj Londýn, Sardínia či Portugalsko?-

Určite to bolo aj na základe mojich pracovných stáží, ale aj vďaka môjmu aktívnemu pôsobeniu v štruktúrach WACS, vystupovaniu na svetových kongresoch a propagácii gastronómie v našom regióne.

-Čo je vlastne viac – toto ocenenie alebo vlastníctvo michelinovskej hviezdy, ktorú udeľujú Francúzi?-

.

V oboch prípadoch ide o vysoké vyznamenanie, nedá sa to celkom porovnávať. Ja si medailu WACS vážim aj preto, že na svete ju má iba približne 80 ľudí. Okrem mňa má túto medailu zo Slovákov ešte pán Ondrej Antovzský. Mimochodom, v Česku je iba jeden držiteľ tejto medaily.

-Vaše umenie mohli oceniť aj premiéri, prezidenti, dokonca aj králi. Boli ste v takýchto prípadoch pri príprave jedla nervóznejší?-

Nie, nemal som pri tom strach a ani stres a mám pocit, že som k tomu pristupoval úplne rovnako, ako keď varím pre obyčajných “smrteľníkov”.

-Je v takýchto prípadov kuchár obmedzený nejakými pravidlami, alebo to menu je vyslovene na jeho invencii?-

Kedysi, ešte za socializmu bolo zakázané pri štátnických pohosteniach podávať vnútornosti, rôzne pečienky. Teraz to už neplatí, v dnešnej dobre môžete dávať všetko, všetko zjedia. Samozrejme, vždy som sa snažil, aby som hosťovi priblížil našu gastronómiu. Takže, keď som varil napríklad švédskemu kráľovi Karlovi XVI., čo sa týka rýb, využili sme iba naše, sladkovodné ryby.

.

-Vy ste naozaj všestranný kuchár, ktorý sa venuje v receptoch čomukoľvek – mäsu, zelenine, sladkým, slaným jedlám, syrom – je predsa len niečo, čo je takou vašou doménou?-

Mám veľmi rád studenú kuchyňu. V tej sa človek môže doslova vyžívať a vytvárať skutočne gastronomické fantázie. Tak napríklad vznikla aj moja terina, ktorú som nazval „Japonský východ slnka“, kde som z mrkvy vystružlikal slnečné lúče, z pečienky urobil kopce, z brokolice trávu na nich. Takisto veľmi rád pečiem domáce ovocné koláče, ale aj buchty. Pečiem aj trikrát za týždeň, napokon mám šesť vnukov a som rád, že majú dobrý apetít.

-V rodine vás teda priamo nútia, aby ste varili a piekli…-

Nie nikdy, ja to naozaj s radosťou robím sám od seba. A o to viac, keď vidím, že im chutí. Je to jednoducho moje hobby, najradšej by som varil trikrát za deň. A musím povedať, že manželka ma často aj nechá, pretože vie, že to mám raz-dva. Ako sama hovorí, “ja len kopnem do hrnca a už je guláš”.

-Vy sa v tej kuchyni vraciate aj k tradíciám?-

.

Určite, najlepším príkladom toho je bravčová masť. Nepoužívam olej, ale bravčovú masť – na základy, zápražky do polievok či v rámci slaných múčnych jedál. Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť. Musím povedať, že jedlo má takto iný šmrnc. A pýtajú sa ma na to aj známi ľudia, mimochodom aj tí, ktorí pôsobia v slovenskom zdravotníctve. Nie som teda sám, kto sa vracia k tomu, ako jedlá pripravovali naši starí rodičia…

-Keď už ale budeme hovoriť o tradíciách, musíme povedať, že v slovenskej gastronómii nastala zmena. Najmä v rámci ponuky reštaurácií.-

Slovenská kuchyňa bola vždy hutná, no museli sme ju inovovať, modernizovať. Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené. Voľakedy bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier Dnes na hutných jedlách už ľudia toľko nebazírujú, dnes hosť nechce toľko prílohy. Prioritou však je, aby dostal jedlo, ktoré mu bude chutiť.

-Čo je podľa vás typické slovenské jedlo?-

Základom sú zemiaky, bryndza, baranina a jahňacina. Ako som povedal, slovenská kuchyňa bola vždy hutná. Za naozaj typické však môžeme považovať bryndzové halušky, Aj preto, že je to vyslovene slovenská špecialita a špecifikum. S typickým pachom po bryndzi napríklad nemôžem uspieť v zahraničí, s tým môžem uspieť možno v Maďarsku, Bulharsku či Poľsku, ale ostatná Európa bryndzu neprijme.

-Ako sa pozeráte na to, keď niekto hovorí, tvrdí, napíše, že typickým slovenským jedlom sa stal vyprážaný syr?-

To je hlúposť, sú to bryndzové halušky. K typickej slovenskej kuchyni patria aj ďalšie bezmäsité múčne jedlá – napríklad kapustové strapačky či liptovské tašky. Keď som sa pokúšal vytvoriť typickú slovenskú špecialitu na tanieri, vymyslel som “Babičkine variácie” – teda tanier, na ktorom boli halušky, strapačky, ale napríklad aj údené taštičky s kapustou.

.

-Aká je v súčasnosti úroveň slovenských reštaurácií?-

Musím povedať, že niektoré reštaurácie sú naozaj na vysokej úrovni. Tam je cítiť, že si majiteľ váži prácu šéfkuchára a jeho tímu, čomu zodpovedá aj ich finančné ohodnotenie. Takéto reštaurácie nemajú ani problém s klientelou. Žiaľ, veľa reštaurácií na Slovensku je poznačených zlými medziľudskými vzťahmi medzi personálom a majiteľom reštaurácie. V mnohých varia mladí kuchári, ktorých nemá kto viesť, keďže starší, skúsenejší kuchári nedostanú poriadne zaplatené. Navyše, podľa mojich informácií, sú aj mladí kuchári vystavení tomu, že dostanú minimálnu mzdu s prísľubom, že im bude doplatené do dohodnutej čiastky. No často sa stáva, že sa majiteľ vyhovorí na slabé tržby a kuchár dostane menej, ako sa s majiteľom dohodol. Zlé medziľudské vzťahy i slabé ohodnotenie kuchárov sa, samozrejme, na kvalite gastronómie v slovenských reštauráciách podpisujú. Navyše, mnohí mladí kuchári po týchto skúsenostiach utekajú von.

-Povedzte, čím to je, že napriek tomu ako dlho a s akou láskou varíte, máte rád aj sladké, nikdy ste nemali problém s nadváhou?-

Ale tak určite som pri tom ochutnávaní a varení pribral, ale necítim sa byť tlstý, lebo som aktívny človek, ktorý rád rýchlo robí, kráča, obracia sa. Som na to naučený, jednoducho, môj život musí mať “švung”.

-Toto heslo bolo vašou filozofiou aj vtedy, keď ste riadili desiatky ľudí ako šéfkuchár veľkých hotelov. Na takejto pozícii by sa možno očakávalo, že človek, tak ako na každej šéfovskej pozícii, sa stane skôr úradníkom a bude vybavovať papiere. To ale asi nebol váš prípad…-

Nikdy som nebol z tých, ktorí mohli iba tak sedieť v kancelárii, stále som musel byť v kuchyni, musel som všetko vidieť, všetko sledovať. Už som raz taký, ale je to aj preto, lebo si myslím, že správny šéfkuchár je ten, kto má všetko pod kontrolou a žije so svojím tímom – kuchárov a ďalších ľudí v kuchyni. Šéfkuchár nie je administratívny šéf, podľa mňa je to dirigent orchestra, akým partia v kuchyni musí byť.

-Prečo sú vlastne špičkovými kuchármi len muži, keď kuchyňa je ženského rodu a aj územie, ktoré sa prisudzuje ženám?-

.

Poviem to tak, keď som začínal svoju kuchársku kariéru, hneď sme si vydiskutovali so ženou otázku starostlivosti o domácnosť a rodinu. Povedal som jej, že ak mám byť kuchár na úrovni a mám zabezpečiť rodinu, tak sa musím tej gastronómii venovať na 100 percent. To znamená, že som sa v práci nemohol venovať tomu, že po robote sa musím ponáhľať pre deti do škôlky, tomu, čo treba v domácnosti urobiť… Ja som takéto starosti nemal, mohol som sa plne venovať práci. Aj preto som to niekam dotiahol. Ak to zovšeobecním, toto je zrejme hlavný dôvod a odpoveď na vašu otázku. Ženy sú aj v tej práci zamestnané starostlivosťou o rodinu, tým, čo k ich povolaniu nepatrí. Muži sa môžu vareniu, svojej práci i záľube zároveň, úplne oddať a tak v ňom aj viac dokážu.

-Ako sa pozeráte na televízne relácie, propagujúce kulinárstvo?-

Keď to prezentujú profesionálni kuchári, rád si to pozriem, lebo ako som povedal, rád sa dozviem aj niečo nové od kolegov. Keď to však prezentujú amatéri, ktorí sú v tej relácii len preto, že sú to známe osobnosti, to ma nezaujíma. Otvorene vtedy poviem, že by sa radšej mali venovať tomu, čo robia. Neviem, či by pre zmenu niekoho zaujímalo, ak by som ja niekomu napríklad ukazoval moje herecké schopnosti.

-Je ale pravda, že ľudia často a s obľubou sledujú televízne relácie o varení a hovoria si medzi sebou, kto čo varil. Vo svojej kuchyni sa však až tak často neinšpirujú tým, čo vidia a zostávajú skôr pri klasike, obľúbených jedlách, ktoré točia dookola. Čím to je, len nedostatkom času, alebo aj tým, že sme aj v tej kuchyni konzervatívni, že nemáme odvahu skúšať nové veci?-

Je to určite tým, že ľudia majú strach experimentovať. A keď už sa do toho pustia, často im chýba vedomosť, čo s čím možno skombinovať. Keď už niekto skúša nové veci, možno aj podľa vzoru, ktorý videl v televízii, alebo si prečítal, je to väčšinou muž v rodine. Ženy sú konzervatívnejšie, tie sa spoliehajú na to, čo sa naučili, čo vedia robiť.

-Ale aj vy ste tak trochu konzervatívny typ. Keď už si máte niečo dobré dopriať, tak si dáte guláš alebo bôčik…-

Áno, je pravda, že ak sa mám s pôžitkom najesť, nepotrebujem langusty, ani husaciu pečienku a ani biftek, hoci ho rád pripravujem pre hostí a mohol by som ho mať každý deň. Naposledy som ho ale jedol pred 15 rokmi, pre mňa to nie je jedlo. Ja mám rád šťavnatejšie jedlá, ako je napríklad gulášik alebo bôčik.

.

-Vy so svojimi receptami a radami oboznamujete verejnosť aj prostredníctvom sociálnej siete. A veľmi aktívne…-

Pomohla mi v tom moja vnučka, ktorá chodí do štvrtej triedy. Raz, keď bola chorá, bola u nás doma. Začala mi vysvetľovať a pomáhať sa orientovať na sociálnej sieti. Dnes to používam sám, prípadne s pomocou vydavateľa, ktorý mi vydával knihu. Odpisujem ľuďom, pridávam recepty, keď mi napadne… Napríklad pred Silvestrom som si povedal, že musím tam pridať recepty na jednoduché slané špeciality, ktoré môže spraviť aj gazdiná, čo v živote nepiekla…

-V septembri budete krstiť svoju novú knihu so starými račianskymi, teda „račišdorfskými receptami“. Ktorý z tých typických račianskych produktov vo svojej kuchyni všeobecne rád používate?-

Určite je to račianska frankovka, hrozno, huby, ktoré sú pre Raču a okolie charakteristické, či už kuriatka, dubáky alebo špičky, a tiež šípky a šípkový džem. Račanom sa kedysi hovorilo „šípkari“. Tieto produkty sú samozrejme aj súčasťou receptov v mojej novej knihe.

-Spomínali ste, že nepochádzate z kuchárskej rodiny, no vo vašom prípade už platí, že pokračovanie kuchárskej línie Janatovcov je zachované. Máte dve dcéry a jedného syna a ten je tiež kuchárom.-

Dokonca sa u mňa vyučil. Myslím, že som mu dal dobrú školu, aj keď priznávam, že som bol na neho poriadne tvrdý. Keď sme išli spolu do práce, pred dverami som bol jeho otec, za dverami práce už pán šéf. Nikdy som ho naozaj neprotežoval, skôr naopak. On sám však tvrdí, že mu to veľmi pomohlo v jeho profesijnom živote. V súčasnosti robí v Rakúsku a často sme spolu na spoločných akciách. Teší ma, že sa na neho môžem kedykoľvek spoľahnúť. Dobre sa s ním robí. Ale stále platí, že mu, tak ako každému, otvorene poviem, keď sa mi na jeho práci niečo nepáči.

-Keď vás tak počúvam, nebojíte sa, že ľudia vám na návšteve ani nechcú ponúknuť jedlo, lebo sa boja, že ich skritizujete? Nemajú pred vami prílišný rešpekt?-

.

Nikdy som nekritizoval, ani keď som išiel na návštevu, ani keď som išiel do reštaurácie. Nerád kritizujem, jednoducho, ak to bolo zlé, už som tam druhýkrát nešiel, vyhovoril som sa, alebo som sa tej návšteve vyhol.

-Platí, podľa vás, že láska cez žalúdok?-

Jasné, keď muž príde z roboty, chce mať niečo dobre navarené. Ak to však nie je chutné a pekné, ak sa z toho hneď nenajedia oči, tak je to zlé. Ak muž dostane od ženy večeru, na ktorú mu dá ryžu práve vytiahnutú z chladničky, vlažnú omáčku, v ktorej je utopené osušené mäso… No tak tam už láska vyfučala…

-A dá sa na kulinárske schopnosti zbaliť žena?-

Určite, veď každá žena si povie “to by bolo dobré, keby som takého chlapa mala doma, to by som nemusela variť”.

-Vy ste svoju manželku očarili práve vašimi kuchárskymi schopnosťami?-

Nie, myslím si, že som si ju získal inými kvalitami.

.

-A spomeniete si, aspoň, aké jedlo ste jej navarili ako prvé?-

To už nie. Ale viete, čo je dôležité? Že ešte nemala problém so žlčníkom. Tak jej asi varím dobre a hlavne s láskou!

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Peter Lipták

Miroslav Urban

Marek Brna

Branislav Čech

Milan Šupa

René Pavlík

.
.
.

Tak “chlapec” z Berlína sa rozhodol tvrdo kritizovať na oficiálnom fóre Slovensko. Nová doba! Reaguje generála

Tak “chlapec” z Berlína kancelár Merz, sa rozhodol tvrdo kritizovať na oficiálnom fóre Slovensko . Nová doba! Píše vo svojom…

12. 07. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

Slováka dnes môžete vykopnúť ako psa

Šéf slovenského Volkswagenu potvrdil, čo je zač

12. 07. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
12. 07. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

“Toto sa v Európe nemôže stať”: maďarský prezident napísal rodine muža, ktorý zomrel po tom, ako ho zbili zamestnanci TCC

Toto sa v Európe nemôže stať”: maďarský prezident Tamás Sulyok napísal list rodine Józsefa Szébestényiho, obyvateľa Zakarpatska s maďarským občianstvom,…

12. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
12. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Rusko je rozhodnuté zrušiť ďalší monopol Západu

Rusko, druhý najväčší producent zlata na svete, sa chce oslobodiť od závislosti cien zlata od Londýnskej burzy. Na tento účel…

12. 07. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov
12. 07. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov

EÚ vymyslela nový spôsob, ako zastropovať cenu ruskej ropy

O 15 % nižšie ako trhová cena: zdroje agentúry Bloomberg zverejnili podrobnosti výpočtu „plávajúceho“ stropu cien ruskej ropy

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Svätec dňa: Svätý Benedikt

Svätý Benedikt z Nursie, oslavovaný 11. júla, je uctievaný pre svoju hlbokú múdrosť, oddanosť Bohu a trvalý vplyv na kresťanský…

12. 07. 2025 | Svetonázor | 2 min. čítania | 0 komentárov
12. 07. 2025 | Svetonázor | 2 min. čítania | 0 komentárov

Vlastní prestávajú podporovať Trumpa

Podrobnosti článku The Times o tom, že Trumpovi stúpenci nepodporujú jeho nové stanovisko v prospech Ukrajiny

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Rusko musí Ukrajine uhradiť vojnové kompenzácie najmenej 500 miliárd eur, tvrdí Merz

Ruské aktíva, ktoré zmrazili západné krajiny, by podľa nemeckého kancelára nemali byť uvoľnené, ak Moskva Ukrajine neuhradí vojnové kompenzácie v…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Lavrov o rokovaniach: “Očakávajte veľké prekvapenia”

„Očakávajte veľké prekvapenia,“ povedal Lavrov o novom návrhu Ruska v súvislosti s Ukrajinou

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Prečo bol zabitý plukovník ukrajinskej SBU Voronič

Zavraždený plukovník SBU Voronič mal podľa zdrojov denníka The New York Times vzťah k operácii ukrajinskej armády v Kurskej oblasti…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Putin má v úmysle ignorovať tlak USA. Toto je jeho taktika

Putin má v úmysle ignorovať tlak USA, pretože je presvedčený, že prevaha Ruska na fronte rastie a obrana Ukrajiny by…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Opozícia podľa Marcinkovej zaviazala uznesením vládu podporiť protiruské sankcie

Opozícia predložila do Národnej rady SR uznesenie k sankciám Európskej únie proti Rusku. Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) tvrdí, že malo…

11. 07. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

“Hanba kam pozriete!” Sulík pre HS o fiasku EXPO Osaka, grandióznom zlyhaní na čele s Dankom a klamstvách exministra Naďa

Približne rok a štvrť už Richard Sulík nie je predsedom SaS a v septembri uplynie rok, odkedy sa vzdal aj…

11. 07. 2025 | Rozhovory | 12 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Rozhovory | 12 min. čítania | 0 komentárov
.

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Očakáva sa, že Trump v pondelok zavedie mimoriadne vysoké clá na niektoré ruské produkty

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

11. 07. 2025 | Aktualizované 11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 7 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Aktualizované 11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 7 min. čítania | 0 komentárov

Trump: Za americké zbrane pre Ukrajinu bude platiť NATO

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok povedal, že uzavrel dohodu s NATO o tom, že USA prostredníctvom aliancie pošlú zbrane…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Koalícia ochotných prijala konkrétne kroky pre nasadenie vojakov na Ukrajine

V Paríži bude zriadené veliteľstvo mnohonárodných síl, ktoré budú pripravené na nasadenie na území Ukrajiny po ukončení bojových operácií

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Železnice Slovenskej republiky zvažujú hromadné prepúšťanie

Železnice Slovenskej republiky sa vážne zaoberajú možnosťou spustenia režimu hromadného prepúšťania. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa spoločnosti Petra Lániková

11. 07. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

Ukrajina a Veľká Británia podpísali “historickú dohodu”

Včera britská vláda schválila financovanie výroby piatich tisíc rakiet proti „Šahidom“. Je to naplánované na 19 rokov

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Festival za všetky peniaze: Ako sa z POHODY stala štátom dotovaná ideologická tribúna

Festival POHODA roky poberá verejné dotácie, hoci spája hudbu s politikou jednej hodnotovej orientácie. Najväčšiu pomoc dostal za liberálnych vlád,.…

11. 07. 2025 | Komentáre | 5 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Komentáre | 5 min. čítania | 0 komentárov

Ukrajina vyhodila do vzduchu Rusom plynovod

Ukrajina oznámila vyhodenie do vzduchu plynovod na západnej Sibíri, informuje agentúra Bloomberg

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Veľmi zlý pocit z cirkusu okolo Národných obranných síl. “Smeruje to k vojne, k tej Veľkej vojne proti Rusku,” reaguje exposlankyňa

Pred desiatimi dňami vstúpil do platnosti zákon o Národných obranných silách SR. V podstate ide o zvýšenie počtu vojenských záloh,…

11. 07. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov

.

Hodnoty? Lexmann to na vás celú dobu iba hrala

Zrada, zrada, zrada. Slovenskí europoslanci, ktorí sa doma tak oháňajú bojom proti korupcii, teraz zachránili Leyenovej rozkývanú stoličku

11. 07. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Odhalili čo nechceli. Výsledok odvolávania Leyenovej je smutnou správou pre nás všetkých

Hlasovanie o odvolaní predsedníčky EK von der Leyenovej treba chápať a vnímať v širšom kontexte. Nebolo a nie je to…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Kto chýba v Globálnej väčšine a prečo

Prinášame vám preklad článku Alexandra Dugina, ktorý vyšiel na portáli InoSMI

10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov
10. 07. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov

Akú brázdu vyoral bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta počas svojho funkčného obdobia?

Dňa 20. mája 2025 Dr. Jánovi Šikutovi, PhD. uplynulo päťročné obdobie na poste predsedu najvyššieho súdu, na ktorý nastúpil po…

11. 07. 2025 | Z domova | 7 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Z domova | 7 min. čítania | 0 komentárov

.

Radíme: Môžete darovať krv aj po uštipnutí kliešťom?

Krv možno darovať aj po uštipnutí kliešťom. Treba však dodržať lehotu jedného mesiaca bez prejavu vedľajších príznakov. Národná transfúzna služba…

11. 07. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Ideologie přepisuje diagnózy: Zneužívání psychologie ve službách trans aktivismu

Z psychiatrie se stal nástroj propagandy

11. 07. 2025 | Česky | 3 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Česky | 3 min. čítania | 0 komentárov

Poslanci Bundestagu musia odstrániť z kancelárií dúhové vlajky. „Nie je to cirkusové šapitó,“ reaguje Merz

Vedenie nemeckého parlamentu nariadilo poslancom, aby odstránili dúhové vlajky vystavené vo svojich kanceláriách. Odvolalo sa pri tom na parlamentný poriadok.…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

V Zakarpatskej oblasti Ukrajinci nezákonne unášajú a zadržiavajú mužov

Josip Babič, zadržaný muž zo Zakarpatska, uviedol, že ho odviezli do pohraničných kasární v Čope, kde ho od 28. júna…

11. 07. 2025 | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Náčelník generálneho štábu francúzskej armády Thierry Burkhard vyhlásil, že Kremeľ si z Francúzska urobil svoj „prioritný cieľ“, pričom samotné Rusko je pre Francúzsko „trvalou a bezprostrednou hrozbou“.

06:43

Militanti z organizácie Strana kurdských pracujúcich si želajú vrátiť sa do Turecka a vstúpiť do politiky. Požadujú tiež prepustenie uväzneného zakladateľa organizácie Abdullaha Öcalana. V rozhovore pre agentúru AFP povedala Bese Hozatová, ktorá je spoločne s Cemilom Bayikom líderkou PKK. Rozhovor sa uskutočnil krátko po tom, čo prvá skupina bojovníkov PKK v severnom Iraku v rámci mierového procesu s Tureckom nakládla zbrane do veľkého kotla a zapálila v ňom oheň, aby ich tak ceremoniálne zničila.

06:43

Počas tradičného behu býkov ulicami juhofrancúzskej obce Générac utrpel smrteľné zranenia jeden z divákov.

06:42

Oddelenie pre počítačovú kriminalitu parížskej prokuratúry začalo vyšetrovanie proti sociálnej sieti X a jej vedúcim pracovníkom, ktorí sú podozriví z úpravy algoritmu stránky tak, aby ho bolo možné využiť na vplyvové operácie zo zahraničia.

06:41

V piatok si Poľsko prvý raz pripomenulo ako štátny sviatok Národný deň pamiatky na Poliakov obete genocídy spáchanej Organizáciou ukrajinských nacionalistov a Ukrajinskou povstaleckou armádou na východných územiach druhej Poľskej republiky. Hlavné pietne akty sa konali vo Varšave.

06:40

.

V Nemecku plánujú znížiť dávky pre nových ukrajinských utečencov

Nemecko plánuje znížiť dávky pre nových ukrajinských utečencov – z 563 eur, čo je suma pre nezamestnaných Nemcov, na 441…

11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Koalíciu čaká najväčšia skúška

Schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok bude najväčšou skúškou koalície. Treba však dospieť k dohode a návrh schváliť v parlamente.…

11. 07. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Lékařská etika pod tlakem: Proč lékaři raději odešli, než aby mrzačili děti

Moderní západní medicína čelí hluboké morální krizi

11. 07. 2025 | Česky | 3 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Česky | 3 min. čítania | 0 komentárov

10 hrôzostrašných tetovaní alebo keď sa kerka stretne s realitou. Mysli predtým, než sa necháš potetovať!

Povolanie tatéra si vyžaduje mnoho zručností. Predsa len, aj toto je druh umenia, ktoré si vyžaduje okrem iného dávku talentu. Avša…

11. 07. 2025 | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










EÚ a Slovensko podporia obnovu Ukrajiny novými zárukami a grantmi

Európska komisia spolu s vládami Ukrajiny a Talianska spustili v Ríme nové programy na podporu obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny. Aj…

11. 07. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov
11. 07. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Peter Lipták

Miroslav Urban

Marek Brna

Branislav Čech

Milan Šupa

René Pavlík

.
.
.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov