Európu môže pred recesiou zachrániť… Čína?

Európu môže pred recesiou zachrániť… Čína?

Peking 22. apríla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Možno recesia v Európe ohrozuje Čínu viac než obchodná vojna s USA. Tento názor vyslovil hlavný ekonóm najväčšej finančnej korporácie Allianz Group Mohamed ElErian. Odôvodňuje to tým, že Európa je najvýznamnejším obchodným partnerom ČĽR a v prípade recesie sa dopyt po čínskom tovare prudko zníži, čo podkopáva perspektívy ekonomického rastu Číny

Ilustračné foto

Podľa štatistických údajov z roku 2017 bol obrat tovaru medzi ČĽR a 650 miliárd dolárov. A obrat tovaru medzi ČĽR a USA v rovnakom období predstavoval 635 miliárd. Takže nehľadiac na to, že je teraz všetka pozornosť pripútaná na výsledky obchodných rokovaní medzi ČĽR a USA, zostáva Európa zatiaľ najväčším obchodným partnerom Číny. Preto môže stav ekonomiky ovplyvniť Čínu dokonca viac než jej obchodné styky s USA.

Reklama

Mohamed ElErian odhaduje pravdepodobnosť začiatku recesie v EÚ v roku 2019 alebo na začiatku roka 2020 na 50 60 percent. A skutočne, otrasy v Európe, ako je brexit vo Veľkej Británii, hnutie žltých viest vo Francúzsku a nadchádzajúce voľby v Španielsku podkopávajú stabilitu v regióne.

V konečnom dôsledku dokonca podľa tých najoptimistickejších prognóz MMF to spôsobí spomalenie tempa rastu ekonomiky v tomto roku na 1,3 percenta.

Reklama

Hlavný ekonóm Allianz Group, ktorého cituje The South China Morning Post, sa domnieva, že v skutočnosti bude rast okolo jedného percenta a bude sa rýchlo znižovať ďalej pod túto psychologickú hranicu. Tempo rastu 1 percento sa porovnať s minimálnou rýchlosťou lietadla, ktorej ďalšie zníženie hrozí pádom. V takýchto podmienkach sa môže rast každú chvíľu zmeniť v pád, myslí si odborník.

Úrady ČĽR podnikajú opatrenia na stimulovanie čínskej ekonomiky, ktorá sa spomaľuje oi. kvôli tomu, že starý model rastu sa stáva prežitkom. Keď je ale treba za letu vymeniť motor, potrebuje pilot silný priaznivý vietor, a nie protivietor. A v danom okamihu pre Čínu takým nepriaznivým vonkajším faktorom obchodné rozpory s USA.

Preto sa krajina zatiaľ musí spoliehať na starú hybnú silu rastu, a tou je predovšetkým vývoz. To znamená, že zníženie vývozu do Európy, ku ktorému nevyhnutne dôjde, ak upadne do recesie, spomalí rast Číny samotnej a zmarí celé jej úsilie pre stimulovanie svojej ekonomiky, domnieva sa ElErian.

Vedúci katedry ekonomického rozvoja Ústavu svetovej ekonomiky a politiky Akadémie spoločenských vied ČĽR Xu Jiyuan podotýka, že obchodná vojna v mnohom pomohla zhoršeniu ekonomickej situácie v Európe. Avšak neistota vo vzťahoch s USA núti Čínu k tomu, aby hľadala východisko na iných trhoch. A Európa je hlavným uchádzačom o miesto, ktoré Amerika uvoľní. Podporí to v konečnom dôsledku rozvoj , uvažuje odborník.

“Čína a EÚ majú veľké možnosti spolupráce v rôznych oblastiach, najmä v podmienkach obchodnej vojny medzi ČĽR a USA. Týka sa to importu hi tech produkcie.

Reklama

Aj keď existuje dohoda medzi Čínou a USA, nevkladajú sa do nej veľké nádeje, je tu veľká neistota. Preto sa v budúcnosti bude Čína stále viac preorientovávať na Európu pre spoluprácu vo vysokých technológiách.

Ide o medzinárodnú spoluprácu v oblasti vysokých technológií, v dovoze priemyselných výrobkov a lietadiel.

Spolupráca s EÚ sa bude v tejto sfére rozširovať. Okrem toho v Číne neustále rastie stredná trieda. So zvyšovaním kvality života a s diverzifikáciou spotrebiteľských priorít sa bude dovoz tovaru z EÚ zvyšovať.

Okrem dovozu vysoko technologických výrobkov a spotrebného tovaru z EÚ sa bude zvyšovať aj investičná aktivita čínskych spoločností. Veď pre investície do USA platia obmedzenia – nepúšťajú tam napríklad Huawei. Spoločnosti sa budú prirodzene preorientovávať na Európu. Tých možností bude veľa,” povedal Xu Jiyuan Sputniku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali