Európska komisia navrhne pred letnou sezónou ďalšie opatrenia na postupnú obnovu cestovného ruchu v EÚ

Európska komisia navrhne pred letnou sezónou ďalšie opatrenia na postupnú obnovu cestovného ruchu v EÚ

Bratislava 1. mája 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Bandic)

 

Európska komisia (EK) navrhne ešte pred začiatkom letnej sezóny ďalšie opatrenia na postupnú obnovu cestovného ruchu značne postihnutého dopadmi pandémie koronavírusu. Tie by mali umožniť bezpečnú prevádzku turistických zariadení v celej Európskej únii (EÚ), prioritou je podľa komisie spoločný prístup a zachovanie spravodlivej rovnováhy medzi záujmami cestovných kancelárií a spotrebiteľmi

Ilustračné foto

Ministri členských štátov pre cestovný ruch v rámci predsedníctva Chorvátska v Rade EÚ diskutovali začiatkom tohto týždňa na neformálnej videokonferencii o riešení vplyvov krízy, o zmierňujúcich opatreniach a stratégii na pomoc vážne poškodenému odvetviu. Podporili spoločné opatrenia a lepšiu koordináciu na úrovni EÚ, ale potrebné sú podrobnejšie usmernenia o postupnom obnovovaní dopravy, prepojení štátov a voľnom pohybe.

Reklama

“V záujme Európskej komisie je postupovať tak rýchlo, ako to zdravotná, epidemiologická situácia umožní, a to aj vzhľadom na plánovanie letných prázdnin. Európska komisia úzko spolupracuje so zainteresovanými stranami a členskými štátmi s cieľom posúdiť potreby týkajúce sa nadchádzajúcej letnej sezóny,” uviedla pre agentúru SITA vedúca tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková. “Opatrenia, ktoré by obnovili cestovný ruch, musia byť založené na riadnom posúdení epidemiologickej situácie v súlade s plánom na zrušenie opatrení na zabránenie šírenia nákazy, ktorý bol predložený 15. apríla,” upozornila.

Svetová organizácia cestovného ruchu (UNMTO) so sídlom v Madride očakáva, že koronakríza v roku 2020 zníži medzinárodný cestovný ruch na svete o 20 % až 30 %. Odhadované straty odvetvia na európskej úrovni sú 50 % v hoteloch a reštauráciách, 70 % pre cestovné kancelárie a agentúry a 90 % pre výletné lode a letecké spoločnosti. Cestovný ruch má na hrubom domácom produkte EÚ podiel 10 – 11 % a na zamestnanosti 27 % s 27 miliónmi priamych a nepriamych pracovných miest. Tento sektor v únii zahŕňa takmer tri milióny firiem, z toho 90 % malých, veľmi malých a stredných.

Reklama

Kľúčovou prioritou komisie je pomoc všetkým postihnutým spoločnostiam, od malých až po veľké. Práve cestovný ruch by mal patriť medzi hlavné priority plánu obnovy ekonomiky EÚ. “Cieľom je vytvoriť nový svetový referenčný rámec pre zodpovedný, udržateľný a inovatívny cestovný ruch, ktorý by bol schopný reagovať na prípadné excesy hromadného cestovného ruchu. Obnova cestovného ruchu by preto mala odrážať požiadavky na ekologický prechod, ale aj digitálnu transformáciu,” priblížila Ludviková.

Prioritou EK a členských štátov je zachovať férovú rovnováhu medzi cestovnými kanceláriami a spotrebiteľmi. Komisia preto už 18. marca vydala usmernenia na uplatňovanie práv cestujúcich v EÚ a ministri zdôraznili význam harmonizovaného riešenia pre refundáciu cestovných balíkov. Na základe pravidiel EÚ pri zrušení dovolenky majú cestujúci právo na náhradu nákladov za služby. “Spotrebitelia by však podľa možností mali zvážiť poukážku, ktorá im umožní odložiť dovolenku a podporí cestovnú kanceláriu alebo leteckú spoločnosť. Aj ich ochrana, malých aj veľkých spoločností, je pre EK dôležitá,” poznamenala Ludviková. Komisia sa preto usiluje o spoločný európsky prístup, ktorý uľahčí likviditu, a konzultuje so zúčastnenými stranami a vnútroštátnymi orgánmi vhodné riešenia na úrovni EÚ.

Na podporu cestovného ruchu a prekonanie tejto krízy je podľa EK vzhľadom na nadchádzajúcu letnú sezónu potrebná dvojitá reakcia založená na krátkodobých a dlhodobých opatreniach. V krátkodobom horizonte treba pomôcť spoločnostiam čeliť kríze zabezpečením záchrannej siete pre celé odvetvie. Ide napríklad o už spomínané zabezpečenie likvidity cez rôzne nástroje EÚ, pričom peniaze musia byť poskytnuté rýchlo, aby toto obdobie mohlo uplynúť, kým sa neobnovia turistické toky. V strednodobom, resp. dlhodobom období je nutné začať reformu európskeho cestovného ruchu podľa jasných pravidiel EÚ vykonávaných na základe súdržného a spravodlivého prístupu v celej EÚ.

“Prioritou bude obnova normálneho fungovania schengenského priestoru. Kontroly na vnútorných hraniciach by sa mali zrušiť koordinovaným spôsobom, akonáhle sa epidemiologická situácia v pohraničných regiónoch dostatočne priblíži. Susedné členské štáty by mali zostať v úzkom kontakte, aby to uľahčili v úzkej koordinácii s komisiou,” podotkla Ludviková. Najprv by sa mali zmierniť obmedzenia týkajúce sa cestovania medzi oblasťami s porovnateľne nízkou uvádzanou cirkuláciou vírusu. “Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) bude v spolupráci s členskými štátmi viesť zoznam týchto oblastí,” dodala pre agentúru SITA vedúca tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková. Spoločný prístup k uvoľňovaniu opatrení by mal vychádzať z návrhu, ktorý EK predložila 15. apríla.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali