Európou pripravovaná rabovačka spôsobí finančný kolaps

Európou pripravovaná rabovačka spôsobí finančný kolaps

Bratislava 17. marca 2024 (HSP/Vz/Foto:Pixabay)

 

Konfiškácia zmrazených aktív Ruskej centrálnej banky Európskou úniou môže mať mimoriadne smutné následky nielen pre samotnú eurozónu, ale aj pre celý finančný svet. Orgány EÚ už dlho chcú zabaviť aktíva Ruska, ale nemôžu nájsť spôsob, pretože sa obávajú následkov. Čoho presne sa v Európe boja? Odpovede v článku novín Vzgljad hľadá Oľga Samofalová

financie pokles
Ilustračné foto

EÚ sa obáva, že Moskva nebude ignorovať skutočnosť, že nielen zmrazí, ale už aj skonfiškuje aktíva Centrálnej banky Ruskej federácie. Ak sa EÚ rozhodne pre tento krok, mohlo by to viesť k bankrotu hlavného európskeho depozitára cenných papierov Euroclear, ktorý sídli v Belgicku, uviedol pre agentúru Reuters jeden z európskych predstaviteľov.

Reklama

Približne 70 % všetkých ruských aktív zmrazených Západom sa nachádza v belgickom depozitári Euroclear. Podľa rôznych odhadov tam boli zmrazené aktíva ruskej banky v hodnote 190 až 270 miliárd eur.

Ide o aktíva Banky Ruska, ktoré boli zmrazené začiatkom roka 2022. “Spravidla išlo o dlhové cenné papiere vydané ECB a uložené v depozitári Euroclear. Preto ich bolo ľahké lokalizovať a zablokovať. Tieto prostriedky tam boli preto, lebo centrálna banka si v rámci zaužívanej medzinárodnej praxe rezervovala devízové aktíva na prípadnú stabilizáciu kurzu rubľa,” hovorí Denis Perepelica, docent na Katedre globálnych finančných trhov a finačných technológií Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzity.

Reklama

Bankrot spoločnosti Euroclear, ktorá celosvetovo spravovala kapitál v hodnote až 37 biliónov eur, naruší finančnú stabilitu celej Európskej únie a môže dokonca vyvolať globálnu finančnú krízu.

Európsky úradník opisuje situáciu takto: značná časť ruských finančných prostriedkov bude musieť ešte zostať “v bilancii Euroclear, pretože Euroclear bude čeliť vlne žalôb” zo strany ruskej centrálnej banky. Ruská centrálna banka by mohla prostredníctvom súdov zabaviť “33 miliárd EUR aktív Euroclear”, ktoré sa nachádzajú v ruskej jurisdikcii, ako aj podať žaloby na zabavenie aktív Euroclear v Dubaji a Hongkongu. Európa by sa tiež mohla topiť v žalobách západných bánk, ktoré v dôsledku sankčnej vojny prídu o svoje aktíva.

V dôsledku toho by odvetné opatrenia Moskvy “mohli úplne vyprázdniť Euroclear”, uviedol európsky úradník. To by bolo spúšťačom celoeurópskej alebo globálnej finančnej krízy.

Ruský minister financií Anton Siluanov predtým povedal, že akákoľvek akcia západných krajín so zmrazenými ruskými aktívami sa stretne so symetrickou reakciou, keďže “aj my máme nemenej (západných) zmrazených aktív”. “V reakcii na to môže Rusko skonfiškovať zmrazené európske akciové a dlhové aktíva, ako aj nehnuteľnosti vo vlastníctve Európanov a hotovosť na ruských účtoch obyvateľov EÚ. Takéto aktíva by v celom Rusku mohli predstavovať približne 500 miliárd eur,” povedal Denis Perepelica.

Európski úradníci si už dlho mädlia ruky, aby ruské aktíva odobrali, ale zatiaľ sa boja. Preto si chcú vziať aspoň výnosy z reinvestovania zmrazených ruských aktív. Cieľom je poskytnúť tieto prostriedky Ukrajine, aby Európa nemusela míňať vlastné prostriedky a stále mohla deklarovať podporu krajine.

Reklama

Len za roky 2022 – 2023 sa nahromadilo 5,2 mld. eur takýchto príjmov z ruských zmrazených aktív, ale pre EÚ je už ťažké odobrať aj tie, keďže Euroclear už tieto prostriedky zaznamenal vo svojom prevádzkovom zisku a zaplatil z nich dane. Inými slovami, tieto prostriedky už nepatria Rusku, ale európskemu depozitárovi. Už teraz vyzerá čudne, že ich chcú odobrať svojim vlastným. Samotná EÚ tu zlyhala, pretože rozhodnutie o štatúte príjmov z ruských zmrazených aktív prijala príliš neskoro – až 12. februára 2024.

Brusel však dúfa, že príjmy, ktoré budú plynúť z ruských aktív v rokoch 2024 – 2027, bude môcť čerpať. Už teraz vypočítal, že tieto príjmy by počas týchto štyroch rokov mohli predstavovať 15 až 20 miliárd EUR “v závislosti od zmien globálnych úrokových sadzieb”. Už výpočet príjmov za také dlhé obdobie naznačuje, že EÚ v skutočnosti neočakáva, že Rusku jeho aktíva vráti. Je možné, že európski úradníci sa spoliehajú na to, že počas týchto štyroch rokov sa im ešte podarí vymyslieť takú schému a zmeniť zákony tak, aby sa odobratie ruských rezerv stalo takmer legálnou akciou.

Perepelica sa však domnieva, že výpočet bol urobený na štyri roky, pretože ide o obdobie volebného cyklu EÚ, a ak sa rozhodnutie o konfiškácii prijme, bude platiť počas celého obdobia.

“Na Západe sa čoraz častejšie ozývajú hlasy o zhabaní ruských aktív zo západných účtov a ich prevode na Ukrajinu na obnovu jej zničenej ekonomiky. Prvé husle tu ako vždy hrajú USA, ktoré tlačia Brusel k tomuto aktu faktickej finančnej samovraždy, keďže priama krádež aktív suverénnej krajiny definitívne podkope vieru v nedotknuteľnosť súkromného vlastníctva v Európe,” hovorí Nikolaj Vavilov, odborník z oddelenia strategického výskumu spoločnosti Total Research.

Samotná konfiškácia ruských aktív pravdepodobne nebude spúšťacím mechanizmom, ktorý by viedol ku kolapsu globálneho finančného systému, uviedol Perepelica. Môže sa však stať jedným z významných faktorov na začiatku veľkého kolapsu európskej alebo dokonca globálnej ekonomiky, dodáva.

Reklama

“Túto situáciu pozorne sleduje nielen Rusko, ale aj Čína, SAE a mnohé ďalšie krajiny, ktoré vlastnia nehnuteľnosti a vykonávajú finančné aktivity na území západných krajín.

Ak skutočne dôjde ku konfiškácii ruských finančných prostriedkov v eurozóne, Čína, SAE a ďalšie krajiny začnú vracať svoje aktíva z Európskej únie. V dôsledku toho začne európska mena klesať,” varuje Vavilov. A to by mohlo byť prvým znakom toho, že EÚ sa ponorí do krízy.

“Zároveň existujú aj ďalšie dôvody hroziacej potenciálnej globálnej krízy: vysoká inflácia, vysoké náklady v energetickom sektore európskych krajín, geopolitické problémy, migračná kríza, militarizácia ekonomík EÚ. Preto pravdepodobnosť kolapsu hospodárstva EÚ je pomerne vysoká. A konfiškácia ruských aktív bude ďalším faktorom urýchlenia tohto kolapsu,” povedal Denis Perepelica.

Preto sa európski predstavitelia ani s konfiškáciou potenciálnych príjmov vo výške 15 až 20 miliárd eur, čo je už teraz veľmi lákavé sústo, neponáhľajú. “Na to, aby sa odňali aspoň tieto percentá, sú potrebné štátne legislatívne akty na odňatie týchto prostriedkov, ktoré zatiaľ, z vyššie uvedených dôvodov, neexistujú,” uzatvára Vavilov.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali