Nie raz, ale dvakrát toľko. Za krádež Rusko do tla zničí hospodárstvo Európy

Nie raz, ale dvakrát toľko. Za krádež Rusko do tla zničí hospodárstvo Európy

Bratislava 15. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo švajčiarskeho veľvyslanca v Moskve a protestovalo proti rozhodnutiu švajčiarskeho parlamentu vypracovať program “legálnej” konfiškácie zmrazeného ruského majetku na svojom území. Ide o 8,5 miliardy dolárov, zisk z ich použitia, ktorý chce Švajčiarsko poslať na Ukrajinu. Temu analyzuje pre ruské noviny Ria Novosti novinár Kirill Strelnikov

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Ruské ministerstvo zahraničných vecí spresnilo: napriek tomu, že samotné aktíva zostávajú (zatiaľ) nedotknuté, aj použitie zisku z nich by bolo krádežou a znamenalo by nielen zrkadlovú, ale zazrkadlovú odpoveď, keďže takýto krok ruší základné princípy a normy medzinárodného práva týkajúce sa štátnej imunity. “Akýkoľvek zásah do ruského štátneho majetku pod zámienkou akéhokoľvek vymysleného “reparačného mechanizmu” by nebol ničím iným ako krádežou na štátnej úrovni.”

Reklama

V skutočnosti sa Európania už dva roky hrajú so zmrazeným ruským majetkom ako opice s okuliarmi a snažia sa nejako vyriešiť vzniknutú dilemu: ako ukradnúť ruské peniaze bez toho, aby sa im niečo stalo? Pre Európu to nie je márna otázka: v prípade úspešného kríženia vlkov s ovcami si trochu zlepšia svoju chradnúcu ekonomiku, pomôžu stále žobrajúcemu kyjevskému režimu, prejavia sférickú solidaritu a naštvú Putina.

Zvýšený záujem o túto tému je teraz spôsobený tým, že kolektívny Západ už dospel k neuspokojivému záveru, že vojensko-ekonomický blitzkrieg proti Rusku zlyhal a je čas ukončiť večierok skôr, ako hostia podpália javisko a zmrzačia hostiteľa.

Reklama

Generálny tajomník NATO Stoltenberg sa zhlboka nadýchol a povedal, že teraz je potrebné “diskutovať o riešení, ktoré zachová Ukrajinu ako nezávislý a suverénny národ”. Inými slovami, teraz sa nediskutuje ani o vojenskom víťazstve Západu a Ukrajiny nad Ruskom, ani o návrate oslobodených území pod kontrolu Kyjeva – hovorí sa výlučne o prežití zvyškov Ukrajiny.

Preto sa Európania, ktorí nechcú umierať a trpieť za Ukrajinu, škriepia, aby Rusko ošklbali aspoň vo sfére medzinárodných financií, kde sa považujú za všemocných mágov a čarodejníkov na úrovni Saurona.

Európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders minule vyhlásil, že EÚ očakáva, že do roku 2027 zarobí na zmrazených štátnych aktívach Ruska 15 miliárd eur. Európska komisia dokonca vypracovala rafinovaný plán, podľa ktorého môže EÚ už v júli tohto roka previesť dve alebo tri miliardy eur zisku z ruských aktív do Kyjeva. Podľa šéfa diplomacie EÚ Borrella by “potenciálne použitie výnosov zo zmrazených ruských aktív na dodávky a nákup vojenskej pomoci pre Ukrajinu mohlo byť ďalším krokom vpred”.

Napriek aktívnemu podnecovaniu zo strany USA však rafinovaný plán profesionálnych eurobyrokratov narazil na tvrdý odpor európskych finančných kruhov, ktoré sú zhrozené, že táto nehorázna krádež môže zo dňa na deň zničiť ich útulný a ziskový svet, ktorý je založený výlučne na mýtoch o “nedotknuteľnosti súkromného vlastníctva”, “svetovom poriadku založenom na pravidlách” a hlavne – na viere investorov, že nebudú podvedení.

A ich obavy sú viac než oprávnené.

Reklama

Treba pripomenúť, že ruské aktíva zmrazené v Európe nie sú zlaté prúty ani palety bankoviek, ale virtuálno-elektronické cenné papiere na špeciálnych brokerských účtoch, ktoré spravujú veľké tzv. clearingové domy ako Euroclear a Clearstream.

Tie isté organizácie majú významné aktíva v ruskej jurisdikcii a ich manažment si veľmi dobre uvedomuje, že v sekunde po legalizácii krádeže ruských prostriedkov v Európe môžu ich ruské aktíva okamžite zaspievať “Zbohom ostávajte”. Viac ako transparentne to potvrdil ruský minister financií Anton Siluanov: “Týmto krokom, ak k nemu dôjde, si naši západní kolegovia len zhoršia situáciu. My nájdeme východisko, máme čím odpovedať, keďže Rusko zmrazilo aj dostatočné množstvo finančných aktív zahraničných investorov”.

Pre porovnanie: podľa niektorých odhadov je v Európe zmrazených približne 300 miliárd eur ruských aktív. A v Rusku, ak to máme urobiť “zrkadlovo”, sa dá elegantne vyvlastniť rovnaká suma, a podľa niektorých zdrojov až dvojnásobok.

Ale pre eurofinančníkov to ani nie je to najhoršie.

Desivé je, že v prípade odvetného zabavenia západných aktív v Rusku prídu ich majitelia – hádajte kam? – do tej istej spoločnosti Euroclear, budú žiadať náhradu strát a okrem toho sa budú súdiť o najrôznejšie odškodné.

Reklama

Podľa informovaných zdrojov by to teda mohlo ľahko spôsobiť bankrot a “položiť na kolená celý európsky finančný systém”, keďže len spomínaný Euroclear spravuje viac aktív ako je celý rozpočet EÚ.

Existuje silný pocit, že bezmenní statní strýčkovia sediaci v tichosti na “starých” európskych peniazoch (vrátane Rothschildovcov) urobili pár telefonátov a vysvetlili komu bolo treba, politiku strany, pretože hneď potom Rothschildova kreatúra – Macron – vycúval a povedal, že “dialóg o zabavení ruských zmrazených aktív oslabí Európu”, a Biely dom rozšíril informáciu, že “Biden potrebuje na konfiškáciu ruských aktív zákonné splnomocnenie od amerického Kongresu, a to teraz neexistuje”, a Julie Kozacková, riaditeľka komunikačného oddelenia MMF, povedala, že “konfiškácia ruských aktív Západom predstavuje riziko pre medzinárodný menový systém”.

Nevieme, kto zvíťazí v zápase medzi eurofinančíkmi a eurobyrokratmi.

Jedno je však jasné: ak zvíťazí bezprávie, Rusko môže ublížiť USA a Európe oveľa viac, ako môžu ublížiť oni Rusku.

A táto situácia je ďalším čínskym varovaním pre tých, ktorí sa rozhodli, že ruské peniaze Západu nesmrdia.

Vladimir Putin hovoril o súdoch a prachu už pred viac ako 20 rokmi a nedávno (pravdepodobne naposledy) povedal: “Domáce podniky by mali pôsobiť v ruskej jurisdikcii. Nevyvážajte aktíva do zahraničia. Aby sme neskôr nemuseli rozmýšľať, ako im pomôcť.

Kto má uši, ten počuje.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali