Erdogan sa vyjadril k Rusku, vyzval Bidena

Erdogan sa vyjadril k Rusku, vyzval Bidena

Moskva 4. apríla 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:TASR/AP-Khalil Hamra, Evan Vucci)

 

Turecký prezident Recep Erdogan prezradil, že ruský prezident Vladimir Putin sa možno 27. apríla zúčastní na slávnostnom zavážaní jadrového paliva v jadrovej elektrárni Akkuyu, píše vo svojom poslednom príspevku významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M.K. Bhadrakumar

Erdogan Biden
Na snímke vľavo turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan a prezident USA Joe Biden

Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov sa s touto politickou bombou vysporiadal obratne a rozhodol sa Erdoganovo vyhlásenie nevyvrátiť. Podľa Erdogana môže byť Putinova účasť na ceremónii súčasťou oficiálnej návštevy.

Reklama

Predchádzajúce Putinove angažmán v súvislosti s JE Akkuyu sa uskutočnili prostredníctvom videokonferencií a na slávnostnom ceremoniáli pri príležitosti začatia stavebných prác na tomto prestížnom projekte v apríli 2018 dal prísľub, že sa zúčastní na slávnostnom spustení v roku 2023. Nuž, Rosatom svoj sľub dokončiť projekt podľa plánu dodržal a teraz je na rade Putin.

Erdoganovi zjavne nezáleží na tom, že Medzinárodný trestný súd nedávno vydal “zatykač” na Putina. Čínsky prezident Si Ťin-pching ukázal, ako ho ignorovať. Ruská šerpa G20 Svetlana Lukašová v piatok uviedla, že Putin by mal tento rok navštíviť Indiu dvakrát – v septembri na samite G20 a neskôr na samite ŠOS 2023.

Reklama

Oficiálne stanovisko Turecka znie: “Hoci Turecko nie je zmluvným štátom Rímskeho štatútu, činnosť Medzinárodného trestného súdu pozorne sleduje a na výročných zasadnutiach zhromaždenia zmluvných štátov, ktoré sa konajú v Haagu alebo New Yorku, sa zúčastňujú naši predstavitelia.” Erdogan však otvorene potiera anglosaské sprisahanie s cieľom démonizovať Putina.

Takýto pohŕdavý vzdor je čiastočne reakciou na rastúce zasahovanie USA do prezidentských volieb v Turecku, ktoré sa majú konať 14. mája. Erdogan v nedeľu v zápalistých poznámkach prisľúbil, že “dá Amerike lekciu”.

Pozvaním Putina ako hlavného hosťa na spustenie JE Akkuyu, ktoré je nepochybne prelomovou udalosťou, však Erdogan v podstate signalizuje, že si hlboko váži Putinov prínos k rozšíreniu a prehĺbeniu turecko-ruských vzťahov.

Je isté, že osobné puto medzi oboma lídrami výrazne prispelo k posilneniu vzťahov. Erdogan bude pravdepodobne nosiť spustenie JE Akkuyu na rukáve ako svoj prezidentský odkaz počas volebnej kampane.

JE Akkuyu v hodnote 20 miliárd dolárov je totiž prvou svojho druhu z rôznych hľadísk – jediná veľká jadrová elektráreň v Turecku (so štyrmi ruskými reaktormi VVER-1200); najväčší projekt v histórii rusko-tureckej spolupráce; prvý projekt JE na svete realizovaný podľa modelu BOO (Build – Own – Operate) atď.

Reklama

JE Akkuyu je v podstate symbolom posunu v zahraničnej politike Turecka počas Erdoganovej éry – študovaného vzďaľovania sa Turecka od západného aliančného systému a hľadania nezávislých ciest, ktoré posilňujú strategickú autonómiu krajiny, ktorej jadrom je orientácia na Východ a v nej zakotvená otvorenosť euroázijskej integrácii. Tento proces priviedol Turecko na prah BRICS.

Samozrejme, iná vec je, že Západ nikdy neponúkol Turecku rovnocenný vzťah. Aj v tomto prípade bol pokus o prevrat podporovaný Spojenými štátmi v roku 2016, ktorého cieľom bolo zvrhnúť Erdogana, traumatickou skúsenosťou, ktorá ním veľmi otriasla. Turecko-americké vzťahy sa z neho nikdy skutočne nezotavili.

Treba však uznať, že Turecko, ktoré má bohatú históriu v medzinárodnej diplomacii, je aj bystrou regionálnou mocnosťou s jedinečnou pozíciou swingového štátu a zároveň mosta medzi Západom a Východom – obdarené intuitívnym poznaním pripravovanej konfrontácie medzi Západom a Ruskom a boja o formovanie svetového poriadku.

Turecko zjavne videlo, že na obzore sa schyľuje k búrke, a pochopilo, že úpadok Západu je geopolitickou realitou a že by sa malo v predstihu umiestniť, a nie sa nechať predbehnúť udalosťami.

Napriek tomu má Turecko zložitú históriu vzťahov s Ruskom. Práve tu rozhodol Erdoganov politický um, keďže vo svojej osobnej diplomacii kládol najvyšší dôraz na vytrvalé pestovanie optimálnych pracovných vzťahov s Putinom počas uplynulého sedemročného obdobia od ruskej vojenskej intervencie v Sýrii.

Reklama

Na druhej strane aj Putin kladie veľký dôraz na osobnú diplomaciu. Putin sa viackrát verejne vyjadril, že s Erdoganom nie je ľahké rokovať – je to partner, ktorý dokáže byť tvrdohlavý pri presadzovaní záujmov Turecka.

To je však vodcovská vlastnosť, ktorú Putin rešpektuje a môže ju dokonca akceptovať ako realista. Putin hovoril o príležitostiach, keď sa s Erdoganom vyskytli nezhody, ale jeho reakciou bolo vždy zdvojnásobenie úsilia o spravodlivé riešenie. Erdogan ocenil implicitnú dobrú vôľu a časom sa vytvorila kritická masa vzájomnej dôvery.

Sprostredkovanie Číny pri normalizácii saudskoiránskych vzťahov sa stretlo s plnou chválou a obdivom svetového spoločenstva vrátane Izraela. Kritici sa odmlčali. Jerusalem Post v pondelok napísal: “Oteplenie vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Iránom bude mať v blízkej budúcnosti za následok bleskové pohyby na blízkovýchodnej šachovnici.”

Čo však zatiaľ nie je na radare, ale je predurčené na to, aby bolo rovnako významné, je robustné úsilie Ruska v zákulisí, aby došlo k saudsko-sýrskemu zblíženiu a širšej integrácii Sýrie do jej arabského susedstva.

Na rozdiel od USA, ktoré po sebe zanechali stopu smrti a deštrukcie, keď sa stiahli s nedokončenými záležitosťami zo svojich večných vojen, sa Rusko v Sýrii dobre osvedčilo, keď splnilo svoju bezpečnostnú misiu s cieľom poraziť teroristickú hrozbu pre vládu a následne vytvorilo politické a diplomatické zázemie aj na podporu stabilizácie a obnovy tejto krajiny.

Je celkom možné, že Putin využil každú príležitosť, aby sa s egyptským prezidentom Sísím spojil Asad. Mimochodom, egyptské ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že sobotňajšie rokovania ministra zahraničných vecí Sameha Shoukryho s hosťujúcim sýrskym ministrom zahraničných vecí Faisalom Mekdadom v Káhire boli zamerané na “podporu sýrskeho ľudu pri obnove jednoty (krajiny) a suverenity nad celým jej územím”.

Nakoniec však Putinova osobná diplomacia najlepšie vynikne v jeho úsilí o obnovenie narušených vzťahov Turecka so Sýriou. Putin vidí, že zblíženie Ankary a Damasku je nielen možné, ale je nevyhnutnou potrebou pre obe krajiny, ako aj pre mier a bezpečnosť Levanty.

Putin v podstate obhajuje pretrvávajúcu aktuálnosť dohody z Adany z roku 1998 ako základu pre účinné riešenie kurdskej separatistickej výzvy, ktorá znižuje priestor pre Washington loviť ryby v nepokojných vodách a dokonca ho podnecuje k prehodnoteniu okupácie tretiny sýrskeho územia pod zámienkou boja proti terorizmu.

Erdogan pochopil, že Washington sleduje skryté ciele tým, že sa spája s militantnými kurdskými skupinami v severnej Sýrii, ktoré podporujú cezhraničný terorizmus proti Turkom, a preto Ankara spoluprácou s Damaskom získa.

V ideálnom prípade, s ohľadom na májové voľby, by sa Erdogan rád stretol s prezidentom Asadom, keďže cíti, že aj turecká domáca verejná mienka je naklonená turecko-sýrskemu zblíženiu.

Reklama

Turecká okupácia sýrskeho územia však zostáva prekážkou. Rusko intenzívne pracuje na riešení tejto otázky. Existuje šanca, že na nadchádzajúcich štvorstranných rozhovoroch medzi námestníkmi ministrov zahraničných vecí Turecka, Ruska, Iránu a Sýrie (ktoré sa môžu uskutočniť tento týždeň v Moskve) uvidí svetlo na konci tunela.

Ak sa tak stane, Putinovi sa podarí presadiť historický prielom a jeho návšteva v Turecku na slávnostnom spustení JE Akkuyu sa môže zmeniť na rozhodujúci moment v geopolitike východného Stredomoria a čiernomorského regiónu.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali