Liberálno-konzervatívna strana – Dzurinda predstavil základy Modrej koalície: “Nie kultúrnym vojnám!”

Liberálno-konzervatívna strana – Dzurinda predstavil základy Modrej koalície: “Nie kultúrnym vojnám!”

Bratislava 27. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák )

Aktualizované 27. januára 2023 o 14:14

Expremiér Mikuláš Dzurinda predstavil základy Modrej koalície. Urobil tak na piatkovej tlačovej konferencii. Zároveň predstavil členov novej strany. V rámci desiatich princípov Modrej koalície sa píše, že ide o liberálno-konzervatívnu stranu

Dzurinda, Modrá koalícia
Na snímke Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový politický projekt s názvom Modrá koalícia

“Pri rozhodovaní, tvorbe programu a v každodennej politickej práci sa pridržiavame hodnôt a ideí náboženského a kultúrneho dedičstva Európy, ako aj zásad sekulárneho humanizmu,” hovorí dokument. Zdôrazňuje aj postavenie občana v rámci štátu a rešpektovanie ľudských práv. Podčiarkuje prozápadné a proeurópske smerovanie. Apeluje aj na rozvoj ekonomiky, investície a zásadné reformy.

Reklama

Cieľmi Modrej koalície je podľa Dzurindu zastaviť úpadok a chaos a privodiť pozitívny obrat Slovenska. “Dnešná politická kultúra, predovšetkým v parlamente, je ďalej neudržateľná,” poznamenal. Ďalej je to potreba novej kultúry vo vzťahu médií a politikov, rešpekt jedného voči druhému. Dzurinda zdôrazňuje “nie” kultúrnym vojnám. “Konzervatívci nemôžu poraziť liberálov, liberáli nemôžu poraziť konzervatívcov,” povedal Dzurinda a zároveň zdôraznil potrebu dialógu.

Poukázal aj na ekonomický úpadok Slovenska. Krajina podľa Dzurindu zaostáva v raste a životnej úrovni Slovákov v porovnaní s najvyspelejšími štátmi v Európe. Kritizoval aj zadlžovanie a civilizačný úpadok. Znepokojujúce je podľa neho pokles podpory členstva v NATO a Európskej únii, ktorý chce Modrá koalícia zvrátiť.

Reklama

 

Kollár si vie predstaviť spoluprácu s projektom Dzurindu

Predseda hnutia Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár si vie predstaviť spoluprácu s novým projektom expremiéra Mikuláša Dzurindu, teda s Modrou koalíciou. Uviedol to v piatkovom vyjadrení pre médiá.

“Myslím si, že to je úplne v poriadku. Pred každými voľbami vznikajú nové subjekty,” povedal Kollár. Projekt Modrá koalícia podľa jeho slov nie je nový subjekt, pretože vzniká premenovaním strany Spolu. “Rešpektujem to. Máme demokraciu, držím mu palce. Pevne verím, že keď vzniknú strany, ktoré budú mať možnosť ponúknuť niečo iné ako tie ostatné, tak ľudia budú mať väčší výber,” povedal.

Dzurinda v piatok predstavil základy strany Modrá koalícia a jej členov. Má ísť o liberálno-konzervatívnu stranu, ktorá vzniká nielen ako politická strana, ale aj platforma spolupráce.

 

Reklama

Aký je podľa Tomáša Tarabu (Život NS) cieľ Dzurindovho projektu?

Predseda strany Život NS na sociálnej sieti skonštatoval, že každý na Slovensku má jasno v tom, že hlavným strojcom toho chaosu a úpadku je táto vláda a  dočasne poverený premiér Eduard Heger.  Nemalú mieru na úpadku majú podľa Tarabu aj Dzurindom za sprivatizované, teda správnejšie povedané darované, strategické podniky.

Pripomenul, že tie si dnes od priemyslu a ľudí pýtajú za energie 100 násobne vyššie ceny ako majú výrobné náklady. Taraba je presvedčený, že zatváranie fabrík, ako nedávno napríklad Slovalca je následkom toho, že na Slovensku sa vďaka Hegerovi či Dzurindovi cenovo nedá vyrábať a konkurovať v energiách ostatným štátom.

Cieľ Dzurindovho projektu tak nie je zastaviť nejaký úpadok, ale len predĺžiť na Slovensku dobu, kedy zástupcovia Slovenska servilne plnia priania iných, ich záujmy a to aj za cenu ťažkých ekonomických a spoločenských sociálnych strát. Dzurinda dokázal v minulosti a Heger to podľa poslanca dotiahol do dokonalosti.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali