Maduro prerušuje vzťahy s Kolumbiou a vyhosťuje diplomatov. Dopravu do krajiny blokuje armáda, zrážky už majú 4 obete

Maduro prerušuje vzťahy s Kolumbiou a vyhosťuje diplomatov. Dopravu do krajiny blokuje armáda, zrážky už majú 4 obete

Bogota/Cúcuta 23. februára 2019 (TASR/HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Rodrigo Abd)

 

Maduro uviedol, že prerušuje vzťahy s Kolumbiou a požaduje, aby kolumbijskí diplomati opustili krajinu. Na pozadí udalostí, ktoré sa odohrali na hraniciach Brazílie a Kolumbie tiež uviedol, že naďalej riadne vládne krajine.

Ilustračné foto

 

Reklama

“Dlho som trpel kvôli kolumbíjskym ľuďom, ktorí žiju medzi nami. Rozhodol som sa, že zruším všetky diplomatické a politické vzťahy s Kolumbiou…, “povedal Maduro a nazval prezidenta Kolumbie Ivana Duqueho “diablom”.

“Som tak silný ako predtým, silný ako strom, ktorý riadi krajinu a bude ju riadiť aj ďalšie roky,” vyhlásil líder Venezuely. “Nie je čas na zrady, je to doba lojality voči zemi a najvyšším ideálom pre Venezuelu,” povedal.

Reklama

“Dávam príkaz ľuďom a ozbrojeným silám, ak jedného dňa budete počuť správu o tom, že sa mi niečo stalo, neváhajte ísť do ulíc pre ochranu našej vlasti,” dodal Maduro.

Maduro sa objavil v sobotu pred svojimi priaznivcami, ktorí sa vydali do ulíc, aby ho podporili. Jeho prejav bol uverejnený na Twitteri.

Od 23. februára sa venezuelská opozícia snaží poskytnúť humanitárnu pomoc na území krajiny a vláda legitímnej hlavy štátu Nicolasa Madura ju kategoricky nechce prijať.

Venezuelská viceprezidentka Rodriguezová už skôr zdôraznila, že podľa medzinárodného humanitárneho práva je humanitárna pomoc poskytovaná v prípade prírodných katastrof, ozbrojených konfliktov a vojny. Podľa nej sú tvrdenia o humanitárnej kríze navrhnuté tak, aby ospravedlnili inváziu do Venezuely, ale ľudia to podľa nej nedopustia.

 

Reklama

 

 

Reklama

Dopravu do krajiny blokuje armáda, zrážky už majú 4 obete

Venezuelská opozícia sa v sobotu stretla so silným odporom armády a polovojenských zložiek pri snahe dopraviť humanitárnu pomoc do krajiny. Pri zrážkach zahynuli podľa správ najmenej štyria ľudia a desiatky ďalších utrpeli zranenia, informovala agentúra DPA

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó sa usiluje dostať do krajiny pomoc pre státisíce obyvateľov, ktorí podľa neho naliehavo potrebujú potraviny a lieky. Prezident Nicolás Maduro však takúto pomoc považuje za súčasť plánu USA na svoje zvrhnutie a odmieta ju vpustiť cez hranicu.

Štyroch ľudí zastrelili členovia provládnych ozbrojených skupín počas protestov proti blokovaniu brazílskych nákladných vozidiel s pomocou, ktoré čakajú za hranicou, uviedla podľa denníka El Nacional mimovládna organizácia Foro Penal. Dodala, že takmer 30 ľudí bolo zranených.

Protesty sa konali v meste Santa Elena de Uairén vo venezuelskom štáte Bolívar neďaleko brazílskej hranice. Tamojšie zrážky s obeťami potvrdil aj generálny tajomník Organizácie amerických štátov (OAŠ) Luis Almagro.

Hlavným miestom, cez ktoré chce opozícia dostať pomoc do Venezuely, je kolumbijské pohraničné mesto Cúcuta, kde čaká niekoľko sto ton potravín, liekov a ďalších potrieb, zaslaných najmä Spojenými štátmi. Kolumbijský prezident Iván Duque v sobotu oficiálne odovzdal humanitárnu pomoc Guaidóovi, ktorého ako predsedu parlamentu uznali desiatky krajín za venezuelského dočasného prezidenta.

Venezuelská armáda zastavila nákladné vozidlá snažiace sa prejsť cez dva tamojšie mosty, pričom použila slzotvorný plyn a gumové projektily na rozohnanie sprevádzajúcich davov, vyplýva podľa DPA zo správ televízií, ktoré tam vyslali svojich reportérov.

Dve nákladné vozidlá smerujúce cez hranicu boli podpálené, oznámil hovorca kolumbijského migračného úradu. Desiatky ľudí utrpeli pri potýčkach zranenia.

Venezuelskí vojaci sa dostali do zrážok s demonštratmi žiadajúcimi doručenie pomoci aj v prihraničnom meste Ureňa, kde zapálili autobus, ktorý mal dopraviť dobrovoľníkov na kolumbijskú stranu hranice, aby tam pomohli s distribúciou pomoci, uviedla kolumbijská televízia Caracol.

Na mieste stúpal dym z pneumatík, ktoré podpálili protestujúci.

Reklama

Nepokoje hlásili aj z mesta San Antonio de Táchira. V dedine Boca De Grita viacerí ľudia vyliezli na tanky, informovala stanica Caracol.

Veľké demonštrácie za a proti pomoci sa konali tiež vo venezuelskej metropole Caracas, odkiaľ však neprišli správy o násilnostiach. Maduro zhromaždenému davu stúpencov povedal, že sa “nikdy nevzdá” a že Venezuela si ochráni svoje hranice a svoju nezávislosť.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali