Dom na koronavírus. Ruské “pevnosti” s krytmi sú žiadané aj v Taliansku

Dom na koronavírus. Ruské “pevnosti” s krytmi sú žiadané aj v Taliansku

Moskva/Rím 12. marca 2020 (HSP/Sputnik/Foto: Facebook account of Modern House)

 

Šíriaci sa koronavírus spôsobil rast zahraničných dopytov po domoch s krytom od spoločnosti Modern House. Samotná myšlienka krytov je známa už od 2. svetovej vojny, ale súčasný trend na zvýšenú bezpečnosť civilných objektov nadobúda na obratoch a prejavuje sa najmä v dizajne, povedal Sputniku hlavný dizajnér architektonické firmy Alex Vyževskij

Na snímke dom na coronavírus

Podľa Vyževského dopyt po projekte dizajnových luxusných domov so zvýšenou úrovňou bezpečnosti šesťnásobne vzrástla po celosvetovom vypuknutí koronavírusu.

Reklama

Architektúrny projekt vysoko bezpečného domu s modernými technológiami a odolnými materiálmi vznikol po uvedení v novembri minulého roka “nezničiteľného” pick-upu budúcnosti – Tesla Cybertruck. Karoséria elektrického vozidla v štýle Kyberpunk je vyrobená z nerezovej ocele, okná z obrneného skla. Prvé autá sa budú dať kúpiť už v roku 2021.

Hlavný dizajnér ruskej architektonickej spoločnosti Modern House Alex Vyževskij vysvetlil, ako vznikol koncept domu s krytom: “Veľmi sa mi páčil tento odvážny námet pre automobilový priemysel, najmä jeho tvary a obrnený korpus. Dostali sme nápad vytvoriť architektúru, ktorá by sa hodila k uvedenému autu. ”

Reklama

Aj keď koncept bol stvárnený ako istá forma hry, mozgový útok v podobe bývania v postapokalyptickej spoločnosti, skutočný dopyt po ňom vznikol až začiatkom roka 2020 po šírení koronavírusu. Na ruskú architektonickú spoločnosť sa obrátili klienti z Benátska v Taliansku. Na začiatku projektu nevyžadovali kryt, ale bezpečné bývanie v špecifickom prírodnom prostredí.

 

Zombie vystriedal koronavírus

“Stala sa nám zaujímavá vec potom, čo sme tento projekt Cyberhouse vrátane všetkých výkresov vymysleli pre našich talianskej klientov. Vtedy vyžadovali nie kryt, ale samotný bezpečnostný nápad. Majú pozemok na svahu v oblasti Benátsko, ktorá spadá do regiónu postihnutého koronavírus,” vysvetlil architekt.

Podľa neho predstava postapokalyptického bývanie Talianov najprv neoslovovalo. Tvrdí, že ich klienti s humorom vnímali dizajnérsku koncepciu, že dom musí byť pevnosťou a chrániť pred nebezpečnými vecami, napríklad pred zombie, ako pôvodne s humorom predpokladalo architektonické štúdio.

Reklama

“Zombie vystriedal koronavírus. Na jednej strane je to vtipná historka, ale na druhej strane je to skutočne závažná téma. Talianski klienti nám volali s veľkou obavou, či sa v rámci projektu dá dom zabezpečiť pred touto infekciou. Súčasne pracujeme na integrovanom systéme, ktorý bude dezinfikovať všetky možné vírusy a baktérie. Nepredpokladali sme, že náš nápad bude natoľko včasný a aktuálne v tomto konkrétnom mieste, “dodal architekt.

Projekt Cyberhousu je súčasne doplnený systémom radiačnej a mikrobiologické ochrany. Tieto systémy podľa architekta majú záruku a medzinárodné certifikáty. Vyplývajú zo systému, ktorý sa používa v laboratóriách, a architekti ho chcú integrovať do špecifických podmienok klientov.

Alex Vyževskij vysvetlil, že ich klienti dostanú garanciu na tieto systémy, ktoré sa najčastejšie používajú v biologických laboratóriách, nie v obytných miestnostiach. Pokiaľ ide o súkromné ​​využitie podobných systémov, možno ich vidieť u veľmi obmedzeného počtu ľudí. Život ale ukazuje, že je to nutná vec v tomto okamihu, tvrdí odborník.

 

Spoločný rys všetkých zákaziek v súčasnej nepokojnej dobe

Reklama

O Cyberhous majú záujem predovšetkým zahraniční zákazníci. Jednotlivé projekty sa líšia podľa špecifického regiónu a požiadaviek na bývanie od najbližších susedov. Ruská spoločnosť sa podľa slov hlavného architekta trafila do obdobia, kedy sa podobný dizajn skutočne stal aktuálnym a to vzhľadom k tomu, že sa situácia vo svete vyostruje. “Okolo istých udalostí politici čím ďalej tým viac vyhrocujú situáciu,” tvrdí odborník, podľa ktorého sa to v blízkej dobe nezlepší.

Architekt sa pozastavil nad súčasným politickým vývojom, ktorý podľa neho nepriaznivo pôsobí na občanov. Podotkol na príklade Cybercaru od Muska, že aj autá sa stávajú vysoko zabezpečenými a to je odrazom nepokojného politického prostredia.

“Na prvý pohľad sa môže zdať, k čomu by slúžilo civilné auto s nepriestrelným sklom. Niečo sa deje okolo a všetci cítia tieto vibrácie a napätia. Z toho vychádza aj tento dopyt. Ľudia pociťujú okolo seba istý nepokoj. Pozrite sa, čo sa deje v Juhoafrickej republike. Celosvetovo vznikajú ohniská konfliktov a domnievam sa, že to čoskoro neskončí. Nesmieme ale zabúdať na to, že projekty musia byť nielen bezpečné, ale aj esteticky príjemné,” vysvetlil ruský architekt.

Definovať konkrétne rysy jednotlivých projektov Cyberhousu je dosť náročné, pretože zákazníci sledujú svoje záujmy a majú vlastné predstavy, ako má vyzerať dizajn domu zvnútra a zvonku. Avšak všetci majú spoločnú prioritu, a to je bezpečnosť: “Vzhľadom na to, že sa nám podarilo zapadnúť do trendu: maximálne bezpečné domy s vysokou úrovňou pohodlia, dá sa povedať menšie pevnosti. Všetci majú jednotný názor: chceli by sa maximálne zabezpečiť proti všetkým možným nepriaznivým vplyvom. Je to spoločné pre všetkých, ktorí sa na nás obrátia.”

Cena projektu sa líši podľa jednotlivých požiadaviek a rozpočtov zákazníkov. Alex Vyževskij dodal, že zahraniční zákazníci si u nich často objednávajú službu projektovanie domov a následne navrhnutý projekt diskutujú s miestnymi stavbármi, zisťujú uskutočniteľnosť a cenu a na základe toho ďalej pokračujú v ďalších etapách projektovania.

 

Bezpečnosný prostriedok z čias 2. svetovej vojny

Pripomíname, že počas vojnovej doby boli kryty nevyhnutným prostriedkom záchrany civilného obyvateľstva. Najväčším dosiaľ zachovaným systémom podzemných krytov sa chváli Švajčiarsko. Podľa portálu Thelocal.se táto zem disponuje 65 000 krytmi, ktoré sa začali stavať v 40. rokoch. Väčšina krytov bola dostavaná v období 50. – 60. rokov počas studenej vojny a vtedajšej hrozby jadrového úderu.

Susedné Nemecko tiež počas doby studenej vojny vybudovalo početné množstvo krytov, ktoré však mohli ukryť len tri percentá obyvateľstva vtedajšieho západného Nemecka, tvrdí Joerg Diester, sprievodca historickým krytom pre portál usnews.com.

Sprievodca a výskumník pracuje v 17-kilometrovom podzemnom jadrovom krytu známom ako Regierungsbunker alebo vládny bunker, ktorý slúži ako múzeum od roku 2008. Podľa portálu bezpečnostné zariadenie malo zabezpečiť, aby tisícky vládnych úradníkov mohli prežiť najmenej 30 dní po atómovom konflikte a boli schopné zahájiť protiútok.

Reklama

Záujem o podobné zariadenie tak medzi miestnym obyvateľstvom, tak medzi turistami značne vzrástol a to kvôli úrovni politického napätia, ktoré je podľa autora článku a nemeckých politikov cítiť. Rovnaké bezpečnostné systémy, menej alebo viac zachovalé dedičstvo minulých čias, existuje vo všetkých európskych štátoch.

Pritom domy alebo bunkre pod záštitou nie sú masovou záležitosťou. Jedná sa predovšetkým o pomerne malý segment luxusného bývania, nie o predmet dennej potreby. Napríklad v Českej republike úspešne pôsobí spoločnosť Logic Schelter zameraná na výrobu súkromných podzemných železobetónových krytov, ktoré sú odolné voči silným nárazovým vlnám (výbuchy), jadrovým, chemickým a biologickým útokom. Na rozdiel od ruskej architektonickej agentúry sa tieto projekty týkajú výlučne podzemného bývania.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
14:51

Anglické vysielanie televíznej stanice Al Džazíra informuje, že izraelský vládny kabinet jednomyseľne odhlasoval uzavretie ich redakcie v krajine. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo prijatie zákona, ktoré umožní Izraelu dočasne pozastaviť činnosť mediálnych vysielateľov, považovaných miestnymi autoritami za “riziko pre národnú bezpečnosť”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali