Dlhodobé trendy v ére úpadku neoliberálneho kapitalizmu

Dlhodobé trendy v ére úpadku neoliberálneho kapitalizmu

Bratislava 26. januára 2023 (HSP/Braveneweurope/Foto:Pixabay)

 

Globálne kapitalistické hospodárstvo sa nachádza v historickom bode, konštatuje Jack Rasmus vo svojom poslednom príspevku

Ilustračné foto

Globálna hospodárska reštrukturalizácia, ktorá sa začala zhruba pred štyrmi desaťročiami – často spájaná s pojmom neoliberalizmus – sa skončila. Približne v poslednom desaťročí ju do základov narušili tri krízy za sebou: veľká recesia a finančný krach, kríza covid a vojna NATO a Ruska na Ukrajine a s ňou spojené globálne sankcie a vznikajúca rozdvojenosť globálnej kapitalistickej ekonomiky.

Reklama

Neoliberálna reštrukturalizácia kapitalistickej ekonomiky, ktorá vznikla v americko-anglických ekonomikách koncom 70. rokov 20. storočia – a potom sa v menšej miere rozšírila aj do ostatných vyspelých kapitalistických ekonomík – sa začala koncom 70. a začiatkom 80. rokov 20. storočia ako reakcia na predchádzajúcu globálnu hospodársku krízu v 70. rokoch. Neoliberálna reštrukturalizácia sa snažila a do veľkej miery aj uspela v zmene usporiadania medzitriednych hospodárskych vzťahov na domácej úrovni medzi kapitálom a prácou v rámci vyspelých kapitalistických ekonomík – najmä v USA a Spojenom kráľovstve – ako aj na celosvetovej úrovni medzi kapitalistickými triedami. Neoliberálna hospodárska reštrukturalizácia tak obnovila nadvládu amerického kapitálu nad prácou a ľudovými hnutiami doma a zároveň pevne obnovila hegemóniu amerického kapitálu nad jeho kapitalistickými konkurentmi v zahraničí.

Tieto relatívne posuny v medzitriednych a vnútrotriednych vzťahoch sa počas nasledujúcich troch desaťročí, približne od roku 1980 do rokov 2007 – 2008, rozšírili a prehĺbili, a to prevažne v prospech amerických kapitalistov. Neoliberálnu reštrukturalizáciu je teda najlepšie chápať ako triedny dôsledok imperiálneho projektu USA – a nie ako formu “globalizácie” – pričom tento termín zastiera podstatnú triednu imperialistickú povahu neoliberálneho režimu s jeho jedinečnou historickou kombináciou fiškálnej, menovej, priemyselnej a vonkajšej (obchodnej/menovej) politiky.

Reklama

Počas fázy jeho expanzie zhruba od roku 1980 do roku 2008 sa však prehĺbili aj rozpory spojené so špecifickou kombináciou politík neoliberalizmu a triednych vzťahov. Tieto rozpory sa po roku 2000 zintenzívnili a potom viditeľne prepukli počas globálnej finančnej a hospodárskej krízy (tzv. veľkej recesie) v rokoch 2008 – 2010 v USA, v rokoch 2008 – 2015 v Európe a Japonsku a v rôznych obdobiach v rokoch 2008 – 2015 aj v ďalších takmer vyspelých kapitalistických ekonomikách.

Desaťročie 2010 – 2019, ktoré nasledovalo po Veľkej recesii a finančnom krachu, bolo charakterizované chronicky pomalým tempom reálneho rastu v porovnaní s predchádzajúcimi desaťročiami; rastúcou úrovňou dlhu (štátneho, podnikového a domácností) a problémami s jeho obsluhou; rastúcim posunom k investíciám do finančných aktív v porovnaní s investíciami do reálnych aktív; globálnymi obchodnými vojnami a medzikapitalistickou konkurenciou; rastúcou príjmovou a majetkovou nerovnosťou medzi triedami; zintenzívnením vykorisťovania pracujúcich tried a oslabením odborov a strán pracujúcich tried; a poklesom účinnosti a efektívnosti tradičných menových, fiškálnych a iných “nástrojov” hospodárskej politiky pri stabilizácii a raste hospodárstva.

Slabé a nerovnomerné globálne oživenie v rokoch 2010 – 19 následne narazilo na ďalšiu, druhú stenu v podobe globálnej zdravotnej krízy Covid a hlbokej recesie v rokoch 2020 – 21. Neoliberalizmus sa stal ešte viac nestabilným a jeho rozpory – zakorenené vo vyššie uvedených trendoch – sa ešte viac zintenzívnili. Po krachu Covid rýchlo nasledoval tretí šok globálnej kapitalistickej ekonomiky. Práve keď sa v polovici roka 2021 začalo nesmelo oživovať globálne hospodárstvo, v roku 2022 vypukla vojna na Ukrajine a hospodárske sankcie USA/G7 voči Rusku a jeho hospodárskym partnerom, ktoré ďalej destabilizovali globálne dodávateľské reťazce, obchod s tovarom a toky peňažného kapitálu.

Globálna kapitalistická ekonomika si ešte len musí naplno uvedomiť dôsledky svojej trojitej krízy z posledného dlhého desaťročia – t. j. pomalého čiastočného hospodárskeho oživenia po roku 2010, bezprostredne nasledujúceho ekonomického krachu Covid v rokoch 2020 – 21, ktorý sa prevalil na toto slabé oživenie v rokoch 2010 – 19, a následne tretieho šoku v globálnych kapitalistických obchodných a finančných vzťahoch, ktorý nastal v roku 2022 v podobe vojny a sankcií, ktoré naďalej pokračujú.

 

Reklama

Niektoré kľúčové dlhodobejšie hospodárske trendy

Na to, aby sme si mohli dať do súvislostí súčasnú križovatku globálnej kapitalistickej ekonomiky, je potrebné pochopiť niektoré dôležitejšie kapitalistické trendy a podmienky posledných štyroch desaťročí. Medzi týchto osem trendov patrí:

  1. Globálny kapitalizmus sa nikdy úplne nezotavil z veľkej recesie, ktorá vypukla v roku 2008. Najmä vo vyspelých kapitalistických ekonomikách bol reálny ročný rast HDP zhruba o polovicu nižší ako priemerný rast v predchádzajúcom štvrťstoročí 1982 – 2007. Rast po roku 2008 charakterizovali opakované krátke a plytké recesie, po ktorých nasledovalo slabé a čiastočné hospodárske oživenie.
  2. Po dekáde 2010 – 19 rýchlo nasledoval hlbší covid, ktorý urýchlil globálny hospodársky výpadok – v ekonomikách G7 od marca 2020 do apríla 2022 a v Číne až do decembra 2022. Hospodárska kríza Covid zasa viedla k zásadným štrukturálnym zmenám na trhoch s výrobkami a pracovnými silami v celosvetovom meradle, čo ešte viac obmedzilo dlhodobé hospodárske oživenie a zároveň vyvolalo inflačné tlaky, ktoré neboli zaznamenané od záverečnej fázy krízy v 70. rokoch 20. storočia.
  3. Počas obdobia po roku 2008-10 a prekrývania krízy covid bolo čoraz zrejmejšie, že tradičné ekonomické nástroje kapitalizmu (fiškálna, menová a obchodná/menová politika) na stabilizáciu hospodárskych cyklov a zabezpečenie finančnej stability sa postupne stali menej účinnými pri dosahovaní svojich oficiálnych cieľov. Neefektívnosť v tomto ohľade znamená stav, keď je potrebné väčšie množstvo fiškálno-monetárnych stimulov na vygenerovanie menšej pozitívnej reakcie hospodárskeho rastu v čase; a naopak, na vygenerovanie pomalšej miery inflácie je potrebné väčšie množstvo fiškálno-monetárnych kontrakcií. Covidová kríza a recesia v rokoch 2020-21 skrátka ešte viac prehĺbili rastúcu neefektívnosť reakcií fiškálno-monetárnej politiky. Rovnako aj následný šok v podobe vojny a sankcií, ktoré sa začali v roku 2022, a zjavný cieľ USA/G7 rozdeliť globálnu ekonomiku na toky tovarov a peňazí.
  4. Kapitalizmus sa počas neoliberálnej éry (1979 – 2022) čoraz viac financializoval, pričom sa relatívne posunul smerom k investovaniu do finančných aktív – t. j. vytváraniu ziskov z peňažného kapitálu – na úkor investovania do reálnych aktív, ktoré vytvára tovary a služby produkujúce pracovné miesta, reálne príjmy a zisky z nefinančnej činnosti. Financializácia globálneho kapitálu priniesla zrýchľujúci sa rad nových foriem finančných nástrojov, nové finančné inštitúcie na nákup a predaj týchto nástrojov a novú ekonomicky a politicky silnú globálnu elitu finančného kapitálu ako jej aktérov. Financializácia vedie k vytláčaniu reálnych investícií do tovarov a služieb presmerovaním peňažného kapitálu na trhy s finančnými aktívami (akcie, dlhopisy, forex, deriváty atď.).
  5. Technologické zmeny sa stávajú hlavnou “výrobnou silou” v kapitalizme konca 20. a začiatku 21. storočia. Umožnila globálnu financializáciu, uviedla na trh nové produktové línie, začala nahrádzať fiat peniaze digitálnymi a radikálne zmenila ekonomické vzťahy v práci v neprospech pracujúcich tried tým, že umožnila rozšírené neisté zamestnanie, gig work a najnovšie aj to, čo bude znamenať vytlačenie ďalších desiatok miliónov pracovníkov, ktorí vykonávali jednoduché rozhodovacie povolania. Softvérové stroje schopné samoobsluhy, samovzdelávania, komunikácie v prirodzenom jazyku a vlastnej reprodukcie vytlačia rozhodovanie ľudskej práce. Do roku 2030 to bude mať negatívny vplyv na najmenej 30 % všetkých povolaní na celom svete.
  6. Kapitalistické vykorisťovanie pracujúcej triedy sa zintenzívňuje, pričom sa rozširujú tradičné, ako aj nové formy vykorisťovania práce. Tradičné formy vykorisťovania sa zintenzívňujú. Rovnako aj formy sekundárneho vykorisťovania, keďže kapitalisti vyvíjajú nové spôsoby, ako si nárokovať a vziať späť predtým vyplatené mzdy. Reálne mzdy sa časom stláčajú a priemerná životná úroveň sa znižuje. Rozsah príjmov presunutých od práce ku kapitálu len v USA sa odráža v tom, že korporácie z rebríčka Fortune 500 vracajú svojim akcionárom v rokoch 2010 až 2019 sumu nie menšiu ako 15 biliónov dolárov vo forme spätného odkúpenia akcií a vyplatenia dividend.
  7. Chronický trend pomalšieho rastu po roku 2008, záchvaty nestability finančných trhov a viacnásobné recesie – mierne a hlboké – oslabili hegemóniu amerického imperializmu. Keďže čoraz viac národných ekonomík sa snaží o ekonomickú nezávislosť alebo sa odvažuje spochybniť túto hegemóniu, americké elity reagujú čoraz agresívnejšie a násilnejšie – zapájajú sa do vnútropolitickej destabilizácie režimov, využívajú priame zabavovanie majetku, hospodárske a iné sankcie a iniciujú vojny buď priamo, alebo prostredníctvom zástupcov. Tieto reakcie amerických imperialistov vedú k ďalšiemu brzdeniu globálneho hospodárskeho rastu a destabilizujú globálny obchod a menové toky.
  8. Ako sa globálny kapitalistický systém stal ekonomicky nestabilnejším, nasledovala politická nestabilita – tak v rámci kapitalistických národných štátov, ako aj medzi nimi. Vo viacerých krajinách sveta dochádza k posunu politických strán, hnutí, médií a vlád kapitalistických štátov smerom doprava. Demokratické politické vzťahy sa zhoršujú. Elity čoraz menej tolerujú aj obmedzené formy kapitalistickej demokracie a neutralizujú ich alebo odstraňujú. S rozpadom neoliberálneho ekonomického poriadku sa rozpadajú aj sociálne a politické vzťahy, ktoré sú na ňom založené.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali