Čo sa to s tým naším školstvom deje? Niekde prednášatelia s kuklami na hlavách, inde sexualizujú deti gender dňami. Na ZŠ v Spišskej Novej Vsi zas predviedli scénku o Hlavných správach, že aj za komunistov by si to bolo ťažko predstaviť

Čo sa to s tým naším školstvom deje? Niekde prednášatelia s kuklami na hlavách, inde sexualizujú deti gender dňami. Na ZŠ v Spišskej Novej Vsi zas predviedli scénku o Hlavných správach, že aj za komunistov by si to bolo ťažko predstaviť

Spišská Nová Ves 25. mája 2019 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Tento týždeň sa na sociálnych sieťach objavil úryvok scénky z jednej zo základných škôl zo Spišskej Novej Vsi, v ktorom sa mali deti zahrať na príslušníkov rodiny a diskutovať o jednotlivých médiách, pričom náš portál mal podľa tejto scénky uverejňovať články, ktoré boli označené ako “hlúposti” či “klamstvá”.

Ilustračné foto

V scénke sa ďalej uvádza, že Hlavné správy “nedávno” publikovali (bližšie nešpecifikovaný) článok, ktorý sa vraj neskôr ukázal ako “hlúposť, klamstvo a výmysel”.

Reklama

Navyše sa vraj portál neospravedlnil za zavádzanie a “veselo píše neoverené správy ďalej”. Deti sa tiež v scénke učili, že zverejňujeme prekladané správy zo zahraničných webov aj s chybami a bez toho, aby sme si overili pravdu.

Keďže ide o dosť silné tvrdenia, ktoré nie sú podložené príkladmi, a keďže súd tento rok vydal predbežné opatrenia o odstránení Hlavných správ z konšpiračných zoznamov, zisťovali sme na ktorej konkrétnej základnej škole sa táto scénka odohrala a či s tým je stotožnené vedenie školy.

Reklama

Zistili sme, že ide o Základnú školu na Ul. Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi. Jej riaditeľ PhDr. Bohuslav Vaľko potvrdil, že “takéto informácie v scénke mohli zaznieť”.

Podľa slov riaditeľa bola predmetná scénka hraným úvodom vo vestibule, ktorý bol súčasťou Dňa médií, ktorý na škole nedávno organizovali.

“Mali sme mediálny deň, ktorý si pripravovali všetci učitelia v triedach a vychádzali pri tom z informácií, ktoré mali,” uviedol pre HS Bohuslav Vaľko.

“Bola tam aj scénka, ktorú pripravila pani učiteľka spolu so žiakmi a predpokladám, že to tam zaznelo,” dodal riaditeľ s tým, že celé podujatie osobne nevidel kvôli pracovným povinnostiam v zahraničí.

Dodal, že ku daným pasážam zo scénky sa nevie presne vyjadriť, keďže na sociálnych sieťach nie je aktívny a konkrétne v škole tieto pasáže nevidel. Uviedol tiež, že sa to však spomínanom programe “mohlo objaviť”. “Nevidel som scenár, musel by som si to pozrieť…”

Reklama

Na otázku či išlo o podklad z nejakej konkrétnej učebnice riaditeľ Vaľko povedal, že učebnice na mediálnu výchovu v podstate nie sú, ale existujú rôzne učebné materiály, z ktorých daná učiteľka mohla čerpať.

Hovorí sa, že školstvo je v kríze. A tu vidíme, že je to tak. Učiteľka, ktorá nie je sama schopná kritického myslenia, kľudne napíše do scenára tvrdenia, v ktorých ako papagáj opakuje propagandu, ktorú šíria mainstreamové médiá, aby udusili iné názory a média ktoré ich uverejňujú.

Miesto toho, aby deti učila, aby čítali s porozumením a správy si overovali, táto učiteľka vymýva hlavy deťom nezmyslami nie len o Hlavných správach, ale aj tvrdeniami typu: “Správne. Sme a Pravda sú noviny, ktoré čerpajú informácie z overených a dôveryhodných zdrojov podobne ako RTVS verejnoprávna televízia a rozhlas”.

Hlavné správy číta 1,1 milióna ľudí, iste aj mnohí rodičia detí, ktoré múdra učiteľka tak skvele naučila kritickému mysleniu. Je to hanba, že v učiteľskom povolaní fungujú takíto ľudia, ktorí sami nedokážu rozoznať elementárne atribúty demokracie, ako je napríklad sloboda slova, a deti tým pádom ani nemôžu naučiť nejakému samostatnému uvažovaniu.

Keď deti prišli po takomto mediálnom dni domov a videli otca alebo mamu, ako si čítajú Hlavné správy, iste ich niektoré upozornili, na to, čo sa zo scénky naučili v škole. A rodičia im museli vysvetliť, že ich učiteľka je neschopná kritického myslenia, pomýlená a sama vymletá propagandou.

Reklama

Už len to, že táto učiteľka si dovolí považovať viac ako milión ľudí za idiotov, ktorí nevedia zhodnotiť, či je médium, ktoré sledujú vporiadku alebo nie, hovorí o mnohom.

Veríme, že väčšina učiteľov vie rozoznať propagandu od pravdy, veríme, že zďaleka nie na každú školu by pozvali adminov nenávistnej stránky Zomri s kuklami na hlavách. Veríme, že nie na každej škole dovolia distribuovať žiakom denník N alebo Sme a že nie na každej škole vychovávajú extrémistov, ktorí chcú zabíjať ľudí s iným názorom.

Veríme, že väčšina učiteľov sú normálni ľudia, so zdravým rozumom a že títo učitelia vychovajú z detí, ktoré im rodičia s dôverou zverujú, riadnych ľudí – samostatných a slobodných. A tam kde to tak nie je, ako napríklad na Základnej škole na Ul. Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi, musia byť bdelí rodičia. Komunikovať s riaditeľom, zriaďovateľom, ktorým je v tomto prípade mesto Spišská Nová Ves, so školskou inšpekciou a s ministerstvom školstva.

Držíme všetkým rodičom palce, aby sa ich deti dostali do dobrých rúk.

Scenár, ktorý žiakom napísala učiteľka a ktorý hrali na dni médii

 

Scenár, ktorý žiakom napísala učiteľka a ktorý hrali na dni médii

Jaroslav Zajac

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali