Čo čaká Poľsko v prípade skutočného stretu medzi Ruskom a NATO?

Čo čaká Poľsko v prípade skutočného stretu medzi Ruskom a NATO?

Varšava 17.apríla 2023 (HSP/svpressa/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poliaci sa chcú stať šahýdmi vo vojne s Ruskom, rozoberá situáciu, ktorá vzniká medzi Poľskom a Ruskom na pozadí ukrajinskej vojny novinár Dmitrij Rodionov v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Heger v Poľsku
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki

Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev povedal, že Poľsko zmizne z mapy sveta, ak sa Rusko a NATO stretnú.

Reklama

Komentoval slová poľského premiéra Mateusza Morawieckého, že Ukrajina má právo “udrieť na Rusko” a že sa neobáva vojny medzi Ruskom a NATO, pretože Moskva by prehrala.

“Neviem, kto takúto vojnu vyhrá alebo prehrá, ale vzhľadom na úlohu Poľska ako výspy NATO v Európe táto krajina určite zanikne spolu so svojím nedovyvinutým premiérom,” zdôraznil Medvedev.

Reklama

Sú si Poliaci naozaj takí istí, že Rusko prehrá? Alebo si myslia, že bude sedieť so založenými rukami. Kým USA pôjdu do vojny za nich? Dá sa špekulovať. Že Američania si myslia opak a radšej by bojovali s Ruskom rukami Poliakov.

Na druhej strane, je vojna taká nevyhnutná? Poľskí politici často “riešia” vojenské témy, má zmysel sa k nim vôbec vyjadrovať?

Aj Medvedev často robí radikálne vyhlásenia. Berú ich vážne? Najmä na Západe?

– Je to zámerný Medvedevov ťah,” hovorí Alexander Nemcev, politológ a doktor sociológie.

– Cieľom poľských orgánov je napumpovať svoje obyvateľstvo do bravúrneho vojenského rytmu. Presvedčiť obyčajných Poliakov, aby naplnili rady poľskej armády a pomohli vykonať pomstu za projekt Veľkého Poľska alebo Poľsko-litovskej personálnej únie. Preto hovoria, že Moskva nemá šancu, a vyzývajú obyvateľstvo, aby sa pridalo k víťazným silám. Medvedevova odpoveď na tieto kroky Poliakov ich vracia do reality. A je tvrdá a hrozí rozsiahlym útokom vrátane jadrových zbraní na poľské územie. Obyčajní Poliaci to musia pochopiť a je dobré, že Dmitrij Anatoljevič toto posolstvo tlmočí.

Reklama

“SP: Poľsko neustále hovorí o vojne. Je tam niekto, kto si to vážne želá? Alebo si myslia, že NATO pôjde do vojny s Ruskom namiesto nich a za nich?

– Sú presvedčení, že je to ich posledná šanca. S podporou Spojených štátov sa poľské vedenie chce vrátiť k svojim hraniciam zo 16. a 17. storočia.

Obrovská krajina, ktorá vzbudzuje strach u svojich susedov a do veľkej miery diktuje svoju vôľu. To sa dá dosiahnuť, ak sa Ukrajina a Bielorusko dostanú pod kontrolu Varšavy. S ohľadom na prevedenie ŠVO je jasné, že bez vojny sa to nedá uskutočniť. Preto sa na túto tému špekuluje.

 

“SP”: Zdieľajú obyčajní Poliaci bojovné nálady svojich orgánov? Alebo sú všetci rusofóbmi? Ale sami do vojny nepôjdu?

Reklama

– Nie. Ak tam existuje nejaká rusofóbia, tak skôr na úrovni domáceho folklóru. Okrem negatív je v našich spoločných dejinách aj veľa pozitívnych stránok. A mnohí Poliaci to vedia a oceňujú. Bežní Poliaci sú mierumilovní ľudia a nechcú ísť do vojny. Potvrdzujú to okrem iného aj hromadné odchody z poľskej armády po vypuknutí ŠVO.

 

“SP: A je NATO pripravené bojovať za Poľsko? Tak USA, ako aj Európa? Alebo si tiež myslia, že bude bojovať ktokoľvek. Okrem nich?

– Všetko bude závisieť od priebehu bojových akcií. NATO bude v každom prípade určovať budúce hranice Ukrajiny. Myslím si, že hranicu posunú až k paktu Ribbentrop-Molotov. Západná Ukrajina môže pripadnúť Poliakom, Rumunom a Maďarom. Budú sa o tom snažiť vyrokovať mierovou cestou. A ak sa to nepodarí, zavedú do týchto krajín okupačné vojská. Mierová konferencia na konci ŠVO je však nevyhnutná a NATO sa na nej rozhodne chce zúčastniť.

 

“SP: Je možná vojna medzi Ruskom a NATO v Európe bez použitia jadrových zbraní? Čo potom čaká Poľsko?

– Nie, nikto tu nebude bojovať konvenčnými zbraňami. Džentlmenstvo sa skončí hneď, ako bude do konfliktu priamo a verejne vtiahnutá ktorákoľvek krajina NATO. Najviac utrpia pohraničné krajiny, najmä Poľsko. Mali by to pochopiť a spočítať si to.

– Na štýl oficiálnych stránok Dmitrija Medvedeva na sociálnych sieťach existujú rôzne názory,” hovorí Roman Travin, politický analytik a riaditeľ projektu Open Analytics.

– Niektorým ľuďom tento spôsob podávania informácií imponuje, hoci podľa môjho názoru by bol vhodnejší striedmejší štýl. Ale ako to už býva, jeho vyjadrenia nezostávajú bez povšimnutia, a to aj na Západe. A vzhľadom na vládne posty, ktoré Medvedev v priebehu rokov zastával, niet pochýb, že jeho názor sa do istej miery berie do úvahy. Do istej miery preto, lebo po početných varovaniach Ruska o “červených líniách”, po ktorých nič nenasledovalo, sa všetky varovania a hrozby ruských predstaviteľov na Západe berú oveľa ľahkovážnejšie ako sa brali ešte pred rokom.

 

Reklama

“SP: Oplatí sa venovať pozornosť Morawieckému? A vôbec každému kýchnutiu z Poľska?

– Áno, súhlasím, príliš veľa pozornosti venujeme “humbukárskym” vyhláseniam východoeurópskych politikov. Ale na druhej strane Poľsko nie je pobaltský štát, ale dostatočne veľký štát so slušným vojenským potenciálom, Poliaci majú veľmi vážne ambície v ukrajinskej otázke a Morawiecki je oficiálny a vplyvný politik. Je teda celkom logické očakávať nejakú reakciu na takéto vyjadrenia zo strany Ruska, ako to urobil Medvedev.

 

“SP: Myslíte si, že to myslí vážne? Verí vo vojnu medzi Ruskom a NATO?

– Duša cudzinca je záhadou. Najmä ak hovoríme o politikovi. Ale podľa môjho pocitu sú poľskí predstavitelia vo svojej rusofóbii celkom úprimní a nemenej úprimne sa snažia spôsobiť Rusku čo najväčšie škody, pričom to považujú za dobrú vec. Nuž, vojna medzi Ruskom a NATO je, žiaľ, v súčasnosti jedným z dosť pravdepodobných scenárov, a to tým skôr, že, ako vieme, NATO už vedie proti Rusku dosť aktívnu zástupnú vojnu.

Reklama

 

“SP”: Ak si predstavíme vojnu medzi Ruskom a NATO, berúc do úvahy úlohu Poľska ako výbežku NATO, môže naozaj zaniknúť?

– V prípade plnohodnotného konfliktu bude Poľsko veľmi tvrdo zasiahnuté, to je isté. Nemali by sme však zabúdať, že v takom prípade by to malo veľmi ťažké aj Rusko. V zásade platí, že ak sa tento scenár naplní, osud Poľska nebude okrem Poliakov nikoho zaujímať.

 

“SP: Chápu to Poliaci? Alebo si myslia, že NATO pôjde do vojny s Ruskom namiesto nich a za nich?

Reklama

– Ako v každej inej krajine, niektorí ľudia to chápu, iní nie. Ale pokiaľ ide o poľské vedenie, vzniká dojem, že je pripravené ísť v konfrontácii s Ruskom veľmi ďaleko. A tu nie je až také dôležité, či je to preto, že Varšava Rusko podceňuje, alebo preto, že je pripravená, chápajúc všetky riziká, dať do stávky samotnú existenciu poľského štátu v nádeji, že “vyhrá jackpot”.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Klimatický fenomén známy ako El Niňo (a nie globálne otepľovanie) bol kľúčovou príčinou nízkych zrážok a rekordného sucha, ktoré minulý rok narušili lodnú dopravu v Panamskom prieplave. V stredu to uviedli vedci.

09:18

Vo veku 77 rokov zomrel v noci na stredu vo svojom byte v newyorskej štvrti Brooklyn americký spisovateľ a scenárista Paul Auster. Príčinou smrti boli komplikácie spojené s rakovinou pľúc.

09:01

Britská polícia vzniesla obvinenie voči dvom mužom, ktorí vlani v septembri spílili najfotografovanejší strom v Británii – vyše 200-ročný javor v grófstve Northumberland na severovýchode Anglicka.

08:52

Ekvádorský prezident Daniel Noboa v utorok dekrétom v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav. Dôvodom je “vnútorný ozbrojený konflikt”.

Daniel Noboa
Na archívnej snímke ekvádorský prezident Daniel Noboa
08:31

Tri obete a troch zranených si vyžiadal ruský raketový útok na ukrajinské prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny. V noci na stredu o tom informoval starosta mesta Gennadij Truchanov.

08:20

Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na stredu na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov, ktorí v rámci propalestínskeho protestu obsadili univerzitnú budovu Hamilton Hall. Demonštranti sa v budove zabarikádovali a vyvesili vlajky.

Policajti
Policajti používajú taktické vozidlo, aby vstúpili do vyšších poschodí budovy Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity, ktorú obsadili študenti v rámci propalestínskeho protestu
08:12

Pozemná operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by bola “nevýslovnou katastrofou”, vyhlásil v utorok šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Informovala agentúra AFP.

08:02

Podvodníci minulý rok okradli starších Američanov o viac než 3,4 miliardy dolárov. Vyplýva to zo správy amerického Úradu pre federálne vyšetrovanie (FBI) zverejnenej v utorok.

07:48

Medzinárodný súdny tribunál (MSD) v Haagu v utorok zamietol žiadosť Nikaraguy o zastavenie nemeckej vojenskej a inej podpory Izraelu a obnovu financovania Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Informovala agentúra AP.

07:41

Najmenej osem ľudí zahynulo v utorok v libanonskej metropole Bejrút pri požiari reštaurácie, uviedol libanonský minister vnútra a hasičský zbor.

Príčinou úmrtia ôsmich osôb bolo udusenie.

07:30

V Holandsku zadržali jednu ženu, Holanďanku, v súvislosti s útokom na bývalého predsedu španielskej konzervatívnej Ľudovej strany Katalánska (PPC) Aleja Vidala-Quadrasa, ktorého 9. novembra 2023 postrelili v Madride. Oznámila to v utorok španielska polícia.

07:22

Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vrátane protilietadlových zbraní a pozorovacích dronov. Oznámila to v utorok lotyšská premiérka Evika Siliňová.

07:09

Zásahové jednotky gruzínskej polície použili slzotvorný plyn, aby rozohnali dav odporcov návrhu zákona “o transparentnosti vonkajšieho vplyvu”, ktorí sa v utorok podvečer zišli pred budovou parlamentu v centre Tbilisi. Informovala o tom agentúra Reuters.

06:59

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok na pôde vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje štáty, ktoré majú systémy protivzdušnej obrany (PVO) Patriot, aby ich poslali Ukrajine. Informovala agentúra AFP.

06:45

Ukrajinská vláda sa rozhodla zvýšiť finančnú čiastku vyčlenenú na nákup dronov, a to o ďalších 15,5 miliardy hrivien (približne 367 miliónov eur). Oznámil to v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali