Čínska ekonomika sa po opätovnom otvorení Covidu zotavuje viac, ako sa očakávalo

Čínska ekonomika sa po opätovnom otvorení Covidu zotavuje viac, ako sa očakávalo

Peking 18. apríla 2023 (HSP/ft/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)

 

HDP v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 4,5 %, keďže vláda Si Ťin-pchinga sa snaží obnoviť podnikateľskú dôveru, informuje Financial Times

Čínska ekonomika v 1. štvrťroku vzrástla viac, ako sa čakalo
Na snímke ľudia idúci do práce prechádzajú cez križovatku počas rannej špičky v Pekingu

Hrubý domáci produkt Číny sa v prvom štvrťroku medziročne zvýšil o 4,5 %, keďže silný rast vývozu a investícií do infraštruktúry, ako aj oživenie maloobchodnej spotreby a cien nehnuteľností spôsobili oživenie druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Reklama

Oficiálny údaj, ktorý prekonal očakávania analytikov o 4 %, nasledoval po úsilí vlády čínskeho lídra Si Ťin-pchinga obnoviť podnikateľskú dôveru poškodenú minuloročnými pandemickými kontrolami a náhlymi politickými zmenami.

Tempo rastu za január až marec bolo stále nižšie ako celoročný cieľ vlády vo výške 5 %, ktorý brzdila celonárodná epidémia Covid-19 na začiatku tohto roka, ale ekonómovia očakávajú, že sa v priebehu roka zrýchli.

Reklama

Si, ktorý minulý mesiac formálne nastúpil do b tretieho funkčného obdobia čínskeho prezidenta, sa usiluje o oživenie hospodárskeho rastu. Hrubý domáci produkt sa vlani zvýšil len o 3 %, čím nesplnil oficiálny cieľ 5,5 %, ktorý bol tak najnižší za posledné desaťročia.

“Rozhodne je oživenie na dobrej ceste,” povedal Tao Wang, hlavný ekonóm UBS pre Čínu. “Momentum na začiatku roka bolo silnejšie, ako sa očakávalo.”

Oživenie Číny je kľúčové pre globálny hospodársky rast v tomto roku, keďže rozvinuté krajiny zápasia s pretrvávajúcou vysokou infláciou, rastúcimi úrokovými sadzbami a pomalou expanziou v dôsledku pandémie a ruskej invázie na Ukrajinu v plnom rozsahu.

“Národné hospodárstvo vykázalo stabilné oživenie a zaznamenalo dobrý štart,” uviedol čínsky Národný štatistický úrad. Agentúra však upozornila, že situácia je “zložitá a nestabilná, nedostatočný domáci dopyt zostáva výrazný a základy hospodárskeho oživenia ešte nie sú pevné”.

Čínske komoditné trhy po utorkovom zverejnení údajov rástli, ale akcie si nedokázali udržať počiatočné zisky.

Reklama

Čína v decembri upustila od nulových reštrikcií v dôsledku ľudového odporu voči priebežným výlukám, ktoré väčšinu roka paralyzovali mestá v celej krajine. Uvoľnenie uvoľnilo zadržiavaný dopyt v maloobchodnom sektore, kde tržby v prvom štvrťroku medziročne vzrástli o 5,8 % a v marci o 10,6 %. Porovnávacia základňa s minulým rokom však bola nízka vzhľadom na to, že Šanghaj začal koncom februára 2022 niekoľkomesačnú výluku.

Premiér Li Čchiang, Siova nová dvojka, minulý mesiac na zasadnutí čínskeho parlamentu s gumovým pečiatkou signalizoval, že vláda zmierni zásah proti podnikaniu, ktorý z developerov a internetových platforiem vymazal miliardy dolárov.

Investície do priemyselnej výroby v prvom štvrťroku medziročne vzrástli o 7 % a priemyselná výroba o 3 %. Vývoz vykázal silný rast, ktorý v prvom štvrťroku vzrástol o 8,4 %, a investície do infraštruktúry pod vedením štátu sa zvýšili o 8,8 %, zatiaľ čo celkové investície do fixných aktív vzrástli o 5,1 %. Súkromné investície boli slabé, vzrástli len o 0,6 %, čo naznačuje ich pokles v marci.

Problémy sektora nehnuteľností pokračovali, pričom počet začatých stavieb nových bytov sa v prvom štvrťroku medziročne znížil o 19,2 %. Predaj domov podľa plochy klesol o 1,8 %, ale predaj podľa hodnoty vzrástol o 4,1 %, čo poukazuje na začínajúce oživenie cien. V marci rástli ceny nových domov najrýchlejším tempom za posledných 21 mesiacov.

Miera nezamestnanosti v marci klesla na 5,3 % z 5,6 % vo februári, ale nezamestnanosť mladých ľudí dosiahla druhú najvyššiu hodnotu v histórii, a to 19,6 %.

Reklama

Ekonómovia uviedli, že dynamika sa v druhom štvrťroku zvýši, k čomu prispeje efekt nízkej bázy, ale varovali, že spotreba a nehnuteľnosti môžu mať problém udržať si silný rast, zatiaľ čo vývoz by mohli ohroziť slabšie rozvinuté trhy.

Podľa expertov Siovu administratívu tiež naďalej brzdí nedostatok dôveryhodnosti po tom, ako ochromila súkromný sektor.

Keyu Jin, profesor na London School of Economics a autor knihy The New China Playbook, uviedol, že najväčšou prekážkou je rozdiel v dopyte súkromného sektora, a to v oblasti spotreby aj investícií.

“Bude trvať určitý čas, kým sa do čínskej ekonomiky vráti dôvera,” povedal

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali