Peking 22. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR – Roman Hanc)
Čínski vedci vyniesli vybrané odrody vínnej révy do nového vesmírneho laboratória na obežnú dráhu v snahe dosiahnuť lepšiu kvalitu sadeníc
V Číne nadobúda svoj rozvoj vinárstvo, na čo sa využívajú dokonca aj svieže úpätia tibetskej náhornej plošiny, púšť Gobi a skalnaté svahy provincie Ningxia. Ide o drsnejšie životné podmienky, ako mrazivé teploty či nepriaznivá pôda, na ktoré si musia zvyknúť aj samotné sadenice vínnej révy.
Čínski vedci ich teda chcú na to pripraviť tak, že ich vynesú do vesmíru. Keď sa prednedávnom vypustilo na obežnú dráhu nové vesmírne laboratórium Tiangong-2 (viac v tomto článku), jej náklad údajne zahŕňal výber vínnych odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir.
“Čínski vedci dúfajú, že pestovanie vína vo vesmíre spustí mutácie vínnej révy, ktoré môžu byť vhodnejšie pre drsné podnebie v niektorom čínskom rozvíjajúcom sa vinárskom regióne,” uvádza webová stránka o miestnom vinárstve decanter.com. “Vesmírna radiácia” by mohla vyvolať genetické zmeny vínnej révy, ktoré by pomohli “vyvinúť novú odolnosť voči chladu, suchu a škodcom”. Po návrate na Zem budú vzorky podrobené testu porovnania s inými s cieľom nájsť čo najviac “vhodných mutácií”.
Čína v súčasnosti spotrebuje viac červeného vína, než ktorákoľvek iná krajina, a má dokonca viac viníc ako Francúzsko. Ako vraví vínny špecialista Fongyee Walker, aj kvalita je uspokojujúca toho z okolia Pekingu: “Krásne víno … ani by ste nespoznali, že je čínske.”