Cieľ Socialistov? Bojovať v každej fabrike, o každé euro a za každého robotníka, hovorí podpredseda Bekmatov

Cieľ Socialistov? Bojovať v každej fabrike, o každé euro a za každého robotníka, hovorí podpredseda Bekmatov

Bratislava 2. novembra 2019 (HSP/Foto:Archív Artur Bekmatov)

 

Jedným z podpredsedov strany Eduarda Chmelára Socialisti.sk je Artur Bekmatov. Podľa jeho slov musia Socialisti maximálne využiť politický vplyv na to, aby poukazovali na skutočné problémy bežných ľudí. Tie podľa Bekmatova politici aj médiá zatláčajú do úzadia a verejnosti predkladajú zástupné problémy

Artur Bekmatov

 

Reklama

Myslíte si, že by ste v parlamente dokázali získať pre návrhy Socialistov hlasy iných strán?

Prečo nie? Avšak podľa mňa stojí otázka inak: ako by sme využili svoj politický vplyv.

Reklama

Nie každá z parlamentných strán totiž má politickú moc (tú majú v zásade len vládne strany), no každá strana vstupom do parlamentu získava politický vplyv. Väčšina strán, ktoré sa dostanú do parlamentu využívajú politický vplyv na boj s ostatnými stranami, na zákulisné intrigy, na vytváranie zástupných problémov a podobne. My, Socialisti.sk, chceme svoj politický vplyv maximalizovať v prospech bežného človeka. Chceme ho využiť tak, aby sme poukázali na problémy bežných ľudí.

Pozrite, čo sa stalo v KIA. Vedenie odborov tam vyrazili na dlažbu. Len tak. V kysuckej textilke I. TRAN zrejme zostane bez práce 150 zamestnancov. Dôvod? Kvôli protiruským sankciám padol kontrakt I.TRANU s ruskými železnicami. V Kechneci pri Košiciach bojujú zamestnanci spoločnosti Crown Bevcan už od apríla za zvýšenie platov. A ako sa k tomu stavajú politici? Počuli ste snáď premiéra Pellegriniho povedať: „Už nebudem tolerovať, aby kvôli protiruským sankciám končili naši ľudia na úradoch práce. Najbližšie Slovensko otvorí tému budúcnosti sankcií v Bruseli.“?

Počuli ste Andreja Danka hovoriť o tom, že musíme hľadať cesty, ako posilniť kompetencie Inšpektorátov práce? Alebo ste počuli Andreja Kisku či Miroslava Beblavého, ako cez niektorú z desiatok tlačových besied, ktoré zorganizovali, upozorňujú na nespravodlivo prepustených? Tieto problémy nespomínajú ani slovkom.

 

Nie je to čiastočne aj úloha médií?

Reklama

Politikov som spomenul ako prvých, pretože sme začali hovoriť o pôsobení v parlamente, ale máte pravdu, maslo na hlave majú predovšetkým médiá. Ak by na nenažrané manažmenty firiem číhali redaktori s kamerami a diktafónmi pred fabrikami a ich vilami aspoň s polovičným odhodlaním, s akým naháňajú koaličných politikov, tak by sa verejnosť dozvedela o mnohých nepoctivých podnikateľoch a príkoriach, ktoré sú pre našich zamestnancov dennou realitou. Za bránami fabrík totiž častokrát platia iné zákony.

Vezmime si ďalší príklad, Svidník. Taliansky majiteľ tam roky zdieral šičky, napokon zbalil, čo sa dalo odniesť a preniesol výrobu do Srbska. A čo na to politici a médiá v Bratislave? Absolútne nič. Je to hanba.

Našou ambíciou je preto neustále poukazovať na takéto prípady a bojovať za práva bežných ľudí.  Dostávať informácie o boji zamestnancov za dôstojné pracovné podmienky do parlamentu, do médií, na verejnosť. A bojovať v každej fabrike, o každé jedno euro a za každého jedného robotníka. Nekompromisne.

 

To znie radikálne. Nebojíte sa, že vás budú označovať za radikála?

Reklama

Nebojím, dokonca to trochu očakávam. Lebo nálepkou „radikál“ dnes označujú každého, kto je čo i len trochu názorovo nepohodlný.

Ak ma označia za radikála, tak odpoviem áno, som radikál, lebo chcem radikálne zlepšiť životné podmienky mladých rodín. Som radikál, lebo chcem radikálne zvýšiť minimálnu mzdu. Som radikál, lebo na navrhované opatrenia chcem získať financie radikálnym skresaním výdavkov na zbrojenie. Toto sú pritom postoje, ktoré má väčšina obyvateľstva. Ja sa preto pri odpovedi na Vašu otázku spýtam: Kto na Slovensku nie je radikál?

 

Akým oblastiam sa plánujete v Socialisti.sk venovať?

Na svojom facebooku sa často vyjadrujem k medzinárodnej politike. Vadí mi, že základným princípom súčasnej zahraničnej politiky je servilnosť voči Washingtonu a miestami až fanatická rusofóbia vo vzťahu k Moskve. A toto budem kritizovať aj z pozície podpredsedu strany Socialisti.sk

Samozrejme, ako mladému človeku, ktorý navyše vedie mládežnícke združenie, sú mi mimoriadne blízke problémy mladých ľudí a mladých rodín. Tieto problémy ja a všetci v mojom okolí prežívame deň čo deň.

Keď prídem po niekoľkých mesiacoch domov, tak pomaly nemám s kým ísť von – väčšina kamarátov musela naše mestečko kvôli práci opustiť. V tom lepšom prípade sú v Bratislave, v tom horšom museli opustiť republiku a pracujú za hranicami. Vyľudňovanie je, bohužiaľ, realitou väčšiny slovenských regiónov.

Ak si ale aj mladý človek nájde dobrú prácu, tak ani zďaleka nemá vyhraté. Musí si zabezpečiť strechu nad hlavou. Má pritom dve možnosti: buď bude platiť cudziemu človek nájom, alebo banke hypotéku. Povedzte, je normálne, aby sa moja generácia zadlžovala na polovicu života kvôli bytom, ktoré ľudia za komunistov dostali za bagateľ?

Istoty, ktoré boli pre generáciu našich rodičov a starých rodičov samozrejmosťou sú pre moju generáciu životnými výzvami, ktoré spôsobujú, že si zakladáme rodiny neskôr a menej početné, ako naši rodičia.

 

Reklama

Čo by ste zo svojej doterajšej činnosti vyzdvihli?

Front ľavicovej mládeže pôsobí od roku 2015. Za tú dobu sme toho stihli pomerne dosť, no vypichnem len tieto veci:

V roku 2015 sme iniciovali pokus o blokádu prvého amerického armádneho konvoja cez územie Slovenska. Pokus síce úspešný nebol, nedokázali sme čeliť presile ťažkoodencov, ale na hraničný priechod v Brodskom sme spolu s Jánom Čarnogurským dokázali zmobilizovať niekoľkonásobne vyšší počet odporcov konvoja, než v akom priši jeho fanúšikovia. Think tank súčasného „tieňového ministra obrany“ OĽaNO Jaroslava Naďa tam vtedy zvážal ľudí platenými autobusmi, no napriek tomu ich prišlo minimum.

Za zmienku stojí aj fakt, že sme ako prví na Slovensku kritizovali priznanie štatútu veteránov banderovcom. Naša kritika iniciovala vyjadrenie ďalších a ďalších politikov a v konečnom dôsledku minister Lajčák svojho ukrajinského náprotivka na to musel upozorniť.

Poukázali sme na šialene vysoké dotácie, ktorými štát podporuje militaristický think tank Globsec. Na trojdňovú konferenciu Globsec dostal tento think tank od rôznych ministerstiev viac ako 900 000 eur. Bolo to tak okaté, že svojho koaličného partnera pre túto informáciu kritizoval aj predseda národniarov Andrej Danko.

Reklama

No a v neposlednom rade chcem vyzdvihnúť aj existenciu samotného FĽM. Žijeme v časoch, kedy hlásenie sa k radikálnej ľavici môže mladému človeku zničiť život. Preto som rád, že existuje organizácia, ktorá poskytuje mladým komunistom a radikálnym ľavičiarom priestor na realizáciu, no zároveň ich chráni pred tým, aby ich súčasný režim sankcionoval.

 

Prečo ste sa rozhodli pridať k Socialistom?

V oblasti radikálnej ľavice sa pohybujem už vyše 15 rokov. Dlhšie však cítim, že radikálna ľavica potrebuje nový impulz a spoluprácu. Vznik hnutia Socialisti.sk za takýto impulz považujem, a preto sme sa vo Fronte ľavicovej mládeže rozhodli, že ako prvý subjekt spravíme krok ku spolupráci. Možno sa to spočiatku nestretne s pochopením u každého, no robíme tak v nádeji, že budeme motivovať aj ostatných – strany, občianske združenia, ale i neformálne iniciatívy či jednotlivcov. V záujme toho, aby sme dokázali, že ľavica má robiť pre ľudí podstatne viac, ako im len pred voľbami podhadzovať sociálne balíčky.

Artur Bekmatov

 

Reklama

Nepovažujete teda Smer-SD za dostatočne ľavicový?

Poviem to otvorene: členmi alebo sympatizantmi Smeru je niekoľko ľavičiarov, ktorých poznám, a ktorých si hlboko vážim. Bohužiaľ, ľavičiari sú v Smere najmenej početnou skupinou a takmer bez vplyvu. Smer preto nepovažujem za ľavicovú stranu. Je to strana, kde sú aj ľavičiari a strana, ktorá prijíma aj sociálne opatrenia. Najmä pred voľbami.

Zastúpenie ľavice v parlamente je ešte horšie. Smeráckym veľkopodnikateľom robí ľavicový „figový list“ snáď len jediný poslanec, ktorý sa síce odfotí X krát so zaťatou pästičkou a napíše Y revolučných statusov, ale ktorý zároveň poslušne zahlasuje za zvýšenie príspevkov cirkvi. Alebo sa jednoducho schová v kancelárii vo chvíli, keď treba hlasovať proti mini-základni NATO vo Vajnoroch. Takto ľavica nevyzerá.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali