Chmelár: Zamestnanci by mali mať právo prevziať firmu, ktorá im dlhuje mzdy

Chmelár: Zamestnanci by mali mať právo prevziať firmu, ktorá im dlhuje mzdy

Bratislava 2. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Program hnutia SEN je postavený na piatich pilieroch vrátane demokratického

Zamestnanci by mali mať právo prevziať firmu, ktorá im dlhuje mzdy. Tento zámer je súčasťou programového piliera posilnenia demokracie, vrátane ekonomickej, ktorý chce v budúcnosti presadzovať hnutie SEN Eduarda Chmelára. Povedal to v diskusnej relácii na TABLET.TV.

Reklama
Na snímke Eduard Chmelár
Na snímke Eduard Chmelár

Zakladatelia hnutia odovzdali na ministerstvo vnútra petíciu s viac ako 11.000 podpismi s cieľom registrácie nového politického subjektu ešte 16. septembra. Vo štvrtok 1. novembra podľa Chmelára uplynul termín na rozhodnutie, zatiaľ ho však petičnému výboru nedoručili.

Program hnutia SEN je postavený na piatich pilieroch vrátane demokratického. Jedným z cieľov hnutia má byť podľa Chmelára „posilnenie práv zamestnancov ako spoluúčastníkov ekonomického procesu“. „Týmto princípom nadväzujeme na ideály Nežnej revolúcie. Všetky formy vlastníctva mali byť zrovnoprávnené. Ale medzi všetky formy nepatrí len súkromné, ale aj štátne a družstevné,“ vysvetlil.

Reklama

„Máme päť pilierov, prvý je zabezpečiť dôstojný život pre človeka, druhý pilier sú investície do budúcnosti, školstvo a kultúra. Nemôžeme sa s veľkými štátmi pretekať vo vojenskej alebo ekonomickej sile, ale len v sile ducha,“ tvrdí Chmelár. Tretím pilierom je demokracia, štvrtým mier a nenásilie.

„Je to celý rad otázok spojených s medzinárodnými vzťahmi, vrátane návrhu na rozpustenie NATO ako neefektívnej štruktúry a jeho nahradenia efektívnou európskou armádou,“ povedal Chmelár, podľa ktorého by sa tak dosiahol vyšší stupeň bezpečnosti. „Európska armáda by bola povinná chrániť územie Európskej únie. Je veľká ilúzia, že našou zárukou bezpečnosti je NATO,“ dodal s tým, že cesta k zvýšeniu bezpečnosti nie je ani neutralita.

Piaty pilier je ekologický. „Poslednou prioritou sú environmentálne otázky, ktoré dnes v slovenskej politike absentujú, hoci sú možno najdôležitejšie. Ľudia stále nerozumejú tomu, že klimatické zmeny sú najvážnejšími problémami ľudstva. Len tohoročné suchá mohli každého prebudiť zo sna, že veci pôjdu ako doteraz,“ zdôraznil Chmelár.

V diskusii vysvetlil aj svoje rozhodnutie zvesiť čiernu vlajku z budovy Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja počas osláv SNP.

„Bola to absolútne spontánna akcia, my sme tam ani nevolali novinárov. Boli tam preto, že sprevádzali zástup papalášov, ktorí sa išli najesť,“ povedal. „Zobral som si rebrík a zvesil som to. SNP je pre nás jedným z najvýznamnejších sviatkov, čo sa týka tradície a identity,“ dodal. Vysvetleniu, že si samosprávny kraj pod vedením Mariana Kotlebu chcel vyvesením vlajky uctiť obete vojny, Chmelár neverí. „Človek, ktorý nazve povstanie boľševickým pučom a povstalcov banditami, si chce uctiť mŕtvych? Možno na tej druhej strane, ale určite nie povstalcov,“ povedal Chmelár.

Reklama

V diskusii kritizoval aj Smer-SD, ktorý sa podľa neho správa skôr ako sociálne-konzervatívna strana, než sociálnodemokratická. „Aj SNS hovorí, že je stranou založenou na kresťanskom, sociálnom a národnom princípe. Ak Smer odmieta niektoré témy, ktoré sa týkajú zelenej politiky alebo ľudských práv…, sú to legitímne názory, ale nie postoje sociálneho demokrata,“ vyhlásil Chmelár.

Hnutie SEN podľa neho chce kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách a kampaň chce financovať bez prispenia veľkých podnikateľov, z vlastných prostriedkov a drobných darov. „Chceme to robiť naozaj čisto aj za cenu, že peňazí nemáme veľa. Chceme ukázať, že politika môže byť iná, inak to pre mňa nemá zmysel,“ tvrdí Chmelár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali