České médiá po definitívnych výsledkoch našich volieb: “Slováci nemajú víťaza len porazených”

České médiá po definitívnych výsledkoch našich volieb: “Slováci nemajú víťaza len porazených”

Praha 6. marca 2016 (HSP/Foto: TASR-Radovan Stoklasa)

 

Ľudia na sociálnych sieťach ironizujú predvolebné predpovede prieskumných agentúr

Slovenské parlamentné volby a ich prekvapujúce výsledky sú v Českej republike veľmi zaujímavou témou. Po volebnej noci, kedy Česká televízia ponúkla svojim divákom volebné štúdio, sa nedeľné vydania médii venujú podrobnejšej analýze volebných výsledkov.

Reklama
Ilustračná snímka
Ilustračná snímka

Server novinky.cz ohlasuje výsledky titulkom:“ Volebné zemetrasenie na Slovensku, Fico získal sotva tretinu hlasov, do parlamentu ide osem strán.“ Podľa serveru „Fico a jeho strana pre seba urvali Pyrrhovo víťazstvo“ kvôli tom, že od roku 2012  strana Smer stratila viac než 400 tisíc voličov,čo predstavuje 16 % hlasov.Novinky. uvádzajú, že v prípade tichej podpory novej strany Borisa Kollára Sme rodina, by pravica mohla dosiahnuť na väčšinu 81 mandátov. Veľmi zaujímavým je pre server zisk 8,1%  pre stranu Mariána Kotlebu Ľudová strana –naše Slovensko,ktorý predstavuje viac než 100 tisíc hlasov. Server hovorí v tejto súvislostio „šoku politikov“ na Slovensku a cituje vyjadrenie Borisa Kollára o tom, že nie je treba obviňovať Kotlebu ,“ale politikov, ktorí to dopracovali až sem“. Čitatelia na sociálnych sieťach si neodpustili ironické poznámky o tom, že mainstramové médiá mlčali o predvolebných výskumoch, ktoré Mariánovi Kotlebovi prisudzovali cca 7 % hlasov a teraz sa tvária že ide o veľké prekvapenie.

Týždeník Týden uvádza svoju povolebnú analýzu titulkom .“Otras na Slovensku. Fico prišiel o väčšinu, bodoval radikál Kotleba.“ Týždenník rekapituluje zisk jednotlivých strán a konštatuje, že zostavenie novej vlády nebude jednoduché. Takisto i pre tento spravodajský server je najzaujímavejší fakt vstupu Mariána Kotlebu do parlamentu.  Svojim čiateľom pripomína, že Kotleba bol v roku 2013 v priamych voľbách zvolený županom Banskobystrického kraja. Týždenník končí svoj článok citátom, ktorý mal zaznieť nad ránom vo volebnej centrále strany Sieť: “Kotleba má 150 tisíc preferenčných hlasov. Viac než celá naša strana“ a nezabudne si šťuchnúť do Radoslava Procházku  konštatovaním, že ešte nedávno sa netajil premiérskymi ambíciami, „než začal hovoriť o pokore a vďačnosti voličom za každý hlas.“

Reklama

Server idnes.cz v článku Ľuboša Palatu hovorí o prebudení sa do povolebného rána, v ktorom niet víťazov, sú iba porazení. Dosiahanutý zisk strany Smer server označuje ako výrazný predpadák, ako porazeného označuje aj stranu SaS Richarda Sulíka ,vzhľadom k tomu, že nemôže zostaviť zmysluplnú vládu.Stranu Mariána Kotlebu označuje ako neonacistov, stranu Borisa Kollára ako „čistých populistov“ a niť suchú server nenechal ani na  SNS. Palata špekuluje o možnosti úradníckej vlády vedenej prezidentom Kiskom po dobu kedy bude Slovensko predsedať EU.Čitatelia pod článkom majú väčšinou iný názor než autor článku. Z množstva reakcií aspoň jedna ukážka „ mňa fascinuje , že Fico zariadi vlaky zadarmo a nie je populista, ale iné strany sú populistické. Kto rozhoduje o tom, aká strana je populistická?“ alebo „antisystémové strany, štandardné strany“..to neznie veľmi demokraticky.Kto nám tu zase určuje  politické štadnardy?.Ešte že toho Palatu máme..“ Niektorí čitatelia zase poukazujú na to, že autor článku je členom volebného štábu strany Sieť.

Hospodářské noviny zdôrazňujú, že vytvorenie akejkoľvek stabilnejšej vládnej väčšiny bude ťažké a nemožno vylúčiť ani predčasné voľby.Denník  sa na rozdiel od iných médií venuje debaklu KDH, ktoré a od roku 1989 po prvý krát nedostane do parlamentu.

Spravodajský server Echo24 označuje výsledky volieb ako pat a varuje, že krajine hrozí ústavná kríza a následne predčasné volby.Server sa venuje i ohlasom v nemeckých médiách , podľa ktorých Ficovo víťazstvo  má „pachuť katastrofálnej porážky.“

Na čom sa zhodnú všetci je to , že situácia je zložitá a všetko komplikuje časový tlak, vzhľadom na to , že Slovensko v júni preberá predsedníctvo v rámci EU.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali