Česi váhajú s prijatím eura. Je česká koruna pre nich lepším variantom?

Česi váhajú s prijatím eura. Je česká koruna pre nich lepším variantom?

Bratislava 27. mája 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Zavedenie eura v Česku nie je témou, ktorá by sa mohla riešiť v tomto volebnom období. Za dôvodmi oddialenia zavedenia eura v ČR stojí ekonomická situácia v krajine. Podľa českého premiéra Fialu (ODS) je najprv nutné dať do poriadku český štátny rozpočet a skrotiť infláciu. Česko sa zatiaľ neodvážilo stanoviť termín na prijatie eura a v takýchto intenciách sa vyjadrovalo aj ministerstvo financií a Česká národná banka

peniaze, české koruny
Ilustračné foto

Česká vláda sa vlani pred Vianocami zhodla na tom, že Česko zatiaľ nestanoví termín na prijatie eura. Podporila tak odporúčanie ministerstva financií a Českej národnej banky zatiaľ taký krok nerobiť.

Reklama

Minister financií Zbyněk Stanjura (ODS) v tej súvislosti uviedol, že debata o zavedení eura v Česku je predčasná, kým sa nepodarí znížiť infláciu a narovnať štrukturálnu nerovnováhu rozpočtov. Podobne sa vyjadroval aj predminulý víkend na konferencii ODS.

Podľa premiéra ČR Fialu, Česko neplní tzv. maastrichtské kritériá, ktorými je podmienený vstup do eurozóny. „Vzhľadom na to, aká je aktuálna ekonomická situácia, tak to vlastne nie je teraz téma, ktorú by sme mohli riešiť v tomto volebnom období,” ozrejmil Fiala a doplnil, že Česko si musí najprv dať do poriadku vlastný rozpočet a skrotiť infláciu: „Kým kritériá nebudeme napĺňať, alebo sa tomu aspoň blížiť, tak tá debata vlastne nie je taká, že áno alebo nie”. Fiala však ocenil diskusiu na túto tému, ktorá rezonuje v českej spoločnosti.

Reklama

Po presadení úsporného balíčka a dôchodkovej reformy sa chce česká vláda sústrediť na urýchlenie a realizáciu veľkých strategických projektov, ktoré potiahnu českú ekonomiku v horizonte ďalšieho desaťročia. Súčasťou plánu je aj zriadenie výboru pre strategické investície.

Fiala chce zaistiť projekty, ktoré majú potiahnu českú ekonomiku v horizonte napríklad ďalšieho desaťročia dopredu. Česká vláda má zostaviť výbor pre strategické investície, ktorý má riešiť napríklad prekážky, ktoré sa nedajú prekonať rezortne ako napríklad vysokorýchlostné trate, dostavbu jadrovej elektrárne, obnoviteľné zdroje či zrýchlenie bytovej výstavby.

Štát chce tiež ušetriť aj na zrušených dotáciách cez 54 miliárd korún. Tiež to bude mať vplyv aj v ďalších rokoch, spomenul Fiala. „Máme odvahu prvýkrát siahnuť do toho, čo sa nazýva dotačné podnikanie, a skutočne výrazne redukovať dotácie, ktoré idú ziskovým podnikateľským subjektom. To bude mať tiež pozitívny vplyv v ďalších rokoch,” povedal.

Česká národná banka ešte koncom minulého roka odporučila nestanoviť dátum prijatia eura. Rozhodnutie je založené na informáciách obsiahnutých v dokumente „ Vyhodnotenie plnenia maastrichtských konvergenčných kritérií a stupňa ekonomickej zladenosti ČR s eurozónou “.

„V podmienkach dozvukov pandémie covid-19 a dôsledkov vojenskej invázie Ruskej federácie na Ukrajinu nebude Česká republika tento rok s najväčšou pravdepodobnosťou plniť hodnoty žiadneho z maastrichtských konvergenčných kritérií,” uvádza ČNB.

Reklama

ČNB na svojej stránke taktiež prízvukuje, že: „Vo vlastnej pripravenosti Českej republiky na prijatie eura stále pretrvávajú slabé miesta. Za prekážku vstupu do menovej únie vláda považuje nedokončený proces ekonomickej konvergencie českej ekonomiky najmä v oblasti cenovej a mzdovej úrovne, ktorých odstup od priemeru eurozóny zostáva značný. Naďalej sa významne odlišuje štruktúra českého hospodárstva voči eurozóne, čo by mohlo spôsobovať problémy v prípade jednotnej menovej politiky. Vzhľadom na starnutie populácie nie je tiež doriešená dlhodobá udržateľnosť verejných financií.”

Slovensko prijalo euro 1. januára 2009 potom, ako Európska rada 8. júla 2008 schválila jeho vstup do eurozóny. Doteraz existujú hlasy, ktoré zbavenie sa vlastnej meny kritizujú a zavedenia eura považujú za unáhlený a nepremyslený krok.

„Dnes je posledný deň, kedy obchody na Slovensku prijímajú platby v dvoch menách – slovenských korunách aj eurách. Obdobie duálneho obehu končí dnešným dňom a slovenská koruna oficiálne prestáva byť zákonným platidlom,” uvádzala európska komisia na svojej stránke.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Reklama

Pokles ekonomiky ako vlk obchádza Európsku úniu. Prispelo k tomu aj české stavebníctvo

Daily Shincho: EÚ draho platí za zlyhanie plánu na rozdrvenie ruskej ekonomiky

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali