“Ceny potravín a pohonných hmôt idú prudko hore, Matovič sa tvári, že nevie nájsť 200 miliónov eur na zníženie DPH na potraviny, ale miliardy na nákup vojenskej techniky peniaze našiel,” kritizuje Belousovová. Hnutie sa bráni: “My nie sme populisti, sme realisti”

“Ceny potravín a pohonných hmôt idú prudko hore, Matovič sa tvári, že nevie nájsť 200 miliónov eur na zníženie DPH na potraviny, ale miliardy na nákup vojenskej techniky peniaze našiel,” kritizuje Belousovová. Hnutie sa bráni: “My nie sme populisti, sme realisti”

Bratislava 7. februára 2022 (HSP/Foto:TASR–Dano Veselský, Jaroslav Novák, Facebook)

 

Rekordné zdražovanie reálne ohrozuje rodinné rozpočty nie jednej slovenskej domácnosti. Kým vlády v okolitých štátoch zasiahli a upravujú svoju cenovú politiku znižovaním DPH či zmrazovaním cien potravín, vládne hnutie OĽANO ľuďom odkazuje, že oni nie sú populisti, ale realisti a že peniaze netlačia na tlačiarni. Bývalá politička Anna Belousovová im odkazuje, že ak majú 2 miliardy na vojenskú techniku, tak nech nájdu aj 200 miliónov na kompenzáciu pre ľudí

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič

OĽANO sa na sociálnej sieti vyjadrilo, že opozícia pri svojich tvrdeniach o tom, že celosvetový nárast cien by zvládla lepšie ako oni, iba „sranduje“ a veriť im môžu iba tí, ktorí veria aj v plochú zem.

Reklama

Fakty sú úplne iné. Je jedno, aká vláda by na Slovensku bola. Máme globálnu ekonomiku, obchod, všetko je prepojené so všetkým. Rusko sa hrá s plynovými ventilmi, producenti ropy s cenami, pandemický nedostatok tovarov dvíha ceny. Je do daň za to, že nežijeme vo svete, kde si každý vypestuje a potom si celý rok plní brucho bandurkami, kvasenou kapustou a fazuľou,“ polemizuje hnutie.

Pripúšťa, že určité kroky sa urobiť dajú, ale tie nie sú v rukách národnej vlády. Zasiahnuť proti celosvetovej inflácii má Európska centrálna banka, na národnej úrovni na to nie sú prostriedky.

Reklama

Uvedomme si ale, že peniaze sa netlačia len tak na ministerstve financií. Zodpovedný hospodár musí byť realista a hľadať riešenia kryté skutočnými peniazmi. A to robíme my,“ tvrdí o sebe hnutie s tým, že akékoľvek reči o lepšom zvládaní tejto situácie je len „hlúpy populizmus.“

Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) zachádza s odporúčaniami pri boji s infláciou ešte ďalej. Občanov vyzval, aby proti inflácii bojovali investovaním do nehnuteľností, alebo do akcií. Na tieto slová kriticky zareagoval bývalý minister školstva Juraj Draxler.

„Tak fajn, tie stotisíce a stotisíce ľudí, čo majú teraz, na začiatku mesiaca, na účte z výplaty ešte pár sto eur, možno tisícku, aby si mohli nakúpiť potraviny a poplatiť účty, túto radu určite ocenia,“ krúti hlavou exminister.

Juraj Draxler
Na snímke Juraj Draxler

Toto je podľa neho presný príklad toho, že nám tu vládnu „ukričaní ľudia či dopletení reformátori“. No plakať je teraz už neskoro. Dôležité je nezabudnúť, že „ak ste svojich pár sto eur dôchodku dostali a ešte vám niečo ostalo, kúpte si akcie. Alebo dom. Radí OĽaNO,“ zdôraznil Draxler.

Takéto rady občanom podľa Erika Tomáša (Hlas-SD) vôbec nepomáhajú, no úplným paradoxom je, že namiesto reálnej pomoci sa ide minister financií ľuďom ešte aj vyhrážať. Jednak že slovenským občanom odkázal, že nech si spokojne nakupujú v zahraničí, lebo štátnu kasu to vyjde lacnejšie ako zníženie DPH, ale zároveň ich aj upozornil, že „ak si v bandaskách dovezú viac ako 10 litrov benzínu, musia zaplatiť daň. Inak dostanú pokutu od 30 do 16 000 eur,“ kritizuje Tomáš.

Reklama
Erik Tomáš SMER SD
Na snímke člen Výboru NR SR pre sociálne veci Erik Tomáš

Matovičovu starosť o štátnu kasu po tom, čo vyhodil stovky miliónov eur na testovanie, lotérie či zlaté svine nominantov hnutia, pokladá minimálne za zaujímavú. Rovnako ako myšlienku premiéra Hegera o tom, že okolité krajiny nás v kompenzácii cien iba dobiehajú. To napriek tomu, že sme podľa opozičného poslanca pre občanov nerobili vôbec nič.

„Správanie sa vládnych činiteľov voči vlastným občanom v tomto ťažkom období je hanebné! Napínajú strunu, ktorá môže prasknúť a už nebude cesty späť…,“ domnieva sa Tomáš.

Základným problémom tejto vlády podľa bývalej poslankyne NR SR a expredsedníčky SNS Anny Belousovovej nie sú ani tak peniaze, ako priority.

Ľudia nebudú mať pomaly čo žrať, ceny potravín a pohonných hmôt idú prudko hore, Matovič sa tvári, že nevie nájsť 200 miliónov eur na zníženie DPH na potraviny, ale miliardy na nákup vojenskej techniky peniaze našiel,“ kritizuje bývalá politička.

Anna Belousovová
Na snímke Anna Belousovová

Navyše upozorňuje aj na ďalšie rozbehnuté tendre. Ministerstvo obrany vyhlásilo súťaž na transportéry za 332 miliónov eur a tiež na pásové obrnené vozidlá za ďalších 1,7 miliardy eur. A to napriek tomu, že údajne nemáme peniaze.

Reklama

Áno, tie chýbajú. Nemajú ich onkologickí pacienti, nemá ich celé zdravotníctvo, školstvo, nemajú ich občania. Ale priority sú určené.

„Nie zdravie, nie školstvo, nie normálny život občanov Slovenska. Ich priorita sú kšefty so zbraňami… Ale hlavné je, že si už teraz niekto poriadne namastí vrecká…,“ zdôraznila na záver Anna Belousovová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali