Časť 6: “Každé dieťa by malo byť chcené,“ tvrdia potratoví aktivisti. Čiže nechcené dieťa by malo byť mŕtve?

Časť 6: “Každé dieťa by malo byť chcené,“ tvrdia potratoví aktivisti. Čiže nechcené dieťa by malo byť mŕtve?

Svet 9. júna 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Eraldo Peres)

 

Prečo a ako obhajovať Pro-Life?

Ilustračné foto

Potratová spoločnosť Planned Parenthood tvrdí, že nechcené deti “získavajú nižšie známky v škole, najmä z jazykových schopností”. Hovorí, že nechcení adolescenti “neprosperujú a majú nižšiu pravdepodobnosť absolvovať vyššie vzdelanie než chcené deti”.(i) Mnohí dokoncia tvrdia, že keď bude viac nechcených detí, bude aj viac zneužívania detí, avšak štatistiky dokazujú pravý opak.

Reklama

Pravdou na týchto argumentoch je, že prezentujú obavu o ohrozené deti v spoločnosti. Tieto fakty nám hovoria to, čo vieme, a to je vysoká dôležitosť chcenia a starania sa o naše deti. Avšak, potratoví advokáti používajú tieto výskumy na ospravedlnenie zbavenia sa „nechcených detí“ potratom!

Dokonca, ako vlastne môžeme vedieť, či mnoho z týchto zneužívaných detí bolo vlastne „chcených pri narodení, avšak neskôr sa stali „nechcenými“ kvôli sebeckosti rodičov? Nemôžeme preto spájať zneužívanie detí s “nechceným” tehotenstvom.

Reklama

Ujasnime si to: všetci, vrátane pro-liferov súhlasia, že deti by mali byť chcené. Avšak pojem “nechcené” by sa nemalo používať na opis dieťaťa, ale skôr na postoj niektorých dospelých voči svojmu dieťaťu. Naozajstným problémom nie sú nechcené deti, ale rodičia, ktorí dieťa nechcú.

 

Žiadne nechcené dieťa

Existujú „nechcené“ tehotenstvá, ale v skutočnosti neexistuje nič také ako nechcené dieťa. Aj napriek tomu, že určití ľudia dieťa nechcú, iní ľudia ho chcú, a často zúfalo.

Takmer 1.3 milióna amerických rodín si chce adoptovať dieťa. Požiadavky na adopciu dieťaťa sú také vysoké, že súkromná americká adopcia môže stáť aj do 30 000 dolárov dokonca aj bez “drahých prekvapení”.[ii] Adopcie zo zahraničia sa v USA viac ako zdvojnásobili v 90. rokoch, keďže stále menej párov dostávalo adoptované deti v rámci krajiny.[iii] Dokonca sa vyvinul čierny trh[iv], keď sú bábätká kradnuté[v]a predávané za takmer 50-tisíc dolárov. A nie iba “normálne” bábätká sú chcené; mnoho ľudí prijme dokonca aj deti so špeciálnymi potrebami, vrátane tých s Downovým syndrómom či s rázštepom chrbtice.

Reklama

Je dôležité si ujasniť, že ani tieto fakty neovplyvňujú morálny problém s potratmi. Dokonca, ak by si aj NIKTO nechcel dieťa adoptovať, stále by nemal právo ho zabiť. Pointou však zostáva, že aj napriek tomu, že niekto nechce svoje dieťa, existujú ľudia, ktorí ho chcú.

 

Pocity sa menia

Mnoho detí, ktoré sú prvotne svojimi matkami nechcené, sú v neskorších štádiách tehotenstva chcené a pri pôrode častokrát ešte viac. (Nanešťastie, mnoho žien, ktoré by si možno zamilovali dieťa v šiestom mesiaci, podstúpi potrat v treťom mesiaci.)

Ba čo viac, mnoho detí chcených pri narodení sú “nie veľmi chcené”, keď plačú o druhej hodine ráno, keď majú šesť mesiacov. S ohľadom na tento fakt, majú alebo nemajú rodičia rozhodovať, či má alebo nemá dieťa právo žiť na základe ich pocitu chcenia? Vlastne, ak legitimizujeme takýto štandard pred narodením, prečo nie potom?

Reklama

Pro-life stránka Abort 73 ohľadom dôvodu “(ne)chcenia dieťaťa” uvádza: “(Potratoví aktivisti) sa nehádajú, že matky by mali mať umožnené zabiť  svoje “nechcené” deti po narodení, pretože vedia, že tieto deti sú žijúce ľudské bytosti s plnými právami človeka. Jediným dôvodom, prečo chcú, aby mohli matky ľubovoľne zabiť svoje nechcené dieťa pred narodením je, že ignorujú vedeckú realitu, že tieto deti sú rovnako žijúcimi ľudskými bytosťami. Otázkou preto je to, či to je ľudská bytosť, nie, či je chcené.[vii]

“Chcenie” je jednoducho subjektívny a meniaci sa pocit jednej osoby voči druhej. “Nechcené” dieťa je reálna ľudská bytosť nezávisiaca na pocitoch druhej osoby voči nemu.

 

V čo najlepšom záujme?

Raz moja manželka rozprávala pro-choice žene, prečo je pro-life. Tá žena na ňu pozrela a povedala: “Nikdy ste nevideli dieťa-bezdomovca túlať sa v našom meste? Je kruté pre nich žiť život, ako je toto!” Moja manželka povedala: “Áno, prečo nezoberieme vy a ja nejakú zbraň a nezabijeme tieto deti práve teraz? Vysloboďme ich z ich zúfalstva.” Žena bola šokovaná (sám som zostal v pomykove), ale Nancy vyjadrila pointu: “Nie je aktom lásky a férovosti zabiť ľudí len preto, že sú nechcení.”

Jedno z najväčších klamstiev potratového hnutia je predstieranie, že potrat je v najlepšom záujme dieťaťa. To je tak absurdné, že by to bolo smiešne, keby to nebolo také tragické. Maličké dieťa roztrhané na kusy končatinu po končatine, “pre jeho najlepšie dobro?” Podobne, aj napríklad otrokári tvrdili, že otroctvo bolo v najlepšom záujme pre otrokov (Koho tým chceme oklamať?)

Dnešní ľudia hovoria: “Nemôžem si nechať toto dieťa, pretože mu nemôžem zabezpečiť dobrý život.” A čo je ich riešením na tento problém – zbaviť dieťa aj toho jediného, čo má, jeho života.

 

Jeden z najčudnejších potratových argumentov

V roku 1973, keď boli potraty v USA legalizované, prípady zneužívania detí boli odhadované na 167-tisíc ročne.  V roku 2010 to bolo 701 158 dokázaných prípadov zneužitia a 1 262 prípadov úmrtia, viac ako 4-násobný nárast zneužívania voči obdobiu, kedy boli potraty zakázané. [ix]

Reklama

Pretrvávajúci omyl, že potratom dieťaťa sa predíde zneužívaniu dieťaťa, je jeden z najčudnejších argumentov, ktorý bol kedy vymyslený. Je pravdou rovnako ako argument typu “Zabitím žien predídeme zneužívaniu žien.” To je vlastne pravda, mŕtvi ľudia už viac nie sú tu, aby ich niekto zneužíval. Rovnako, zneužívaniu v budúcnosti môžeme predísť, keď ľudí zabijeme teraz. Hádať sa o tom, že sme ich vlastne zachránili pred zneužitím tým, že sme ich zabili, je na hlavu postavená logika.

Riešenie na bitie detí, keď sú vonku z maternice, nie je ich bitie, keď sú vnútri maternice.

Riešením na zneužitie dieťaťa nie je urobiť zneužitie skôr. Riešením je nerobiť zneužitie vôbec. Pre všetkých tých, ktorí sú neschopní alebo neochotní vychovať dieťa v zdravom prostredí, vždy existuje možnosť adopcie (a ako sme už uviedli, je obrovský dopyt po adopcii novorodencov.)

 

Úprimnejší slogan

Reklama

Známy slogan používaný potratovou spoločnosťou Planned Parenthood “Každé dieťa má byť chcené” je niečo, s čím by sme všetci mali súhlasiť. To, s čím nesúhlasíme, je spôsob dokončenia vety. Ako si myslíte, že by táto veta mala skončiť?

Každý súhlasí s tým, že každé dieťa by malo byť chcené. Vyvstáva jediná otázka: Mali by sme sa zbaviť tých, ktorí “nechcú alebo tých “nechcených”?

Presnejší slogan pre potratových aktivistov, aby odrážal ich pravý postoj, by mal vyzerať asi takto: “Každé nechcené dieťa – mŕtve dieťa.”

 

Článok Randyho Alcorna preložila Viktória Dandarová

Reklama

“Born Unwanted: Developmental Consequences for Children of Unwanted Pregnancies” (Planned Parenthood Federation of America, n.d.).

[ii] The Adoption Foundation, “Some Numbers in a Nutshell,” accessed December 29, 2011, http://infant.adoption.com/newborn/some-numbers-in-the-nutshell.html.

[iii] Allison Tarmann, “International Adoption Rate in U.S. Doubled in the 1990s,” Population Reference Bureau, January 2003, http://www.prb.org/Articles/2003/InternationalAdoptionRateinUSDoubledinthe1990s.aspx .

[iv] “Known Black Market Operations,” accessed December 30, 2011, http://www.adopting.org/adoptions/black-market-adoption-search-sites- adoption-2.html.

[v] Jessica Hopper, “Black Market Babies Seeking Answers through Face book” (http://www.facebook.com/SeymourFenichelAdoptees), ABC News, February 15, 2011, http://abcnews.go.com/US/adoptees-illegal-baby-selling-ring-led-seymour-fenichel/story?id=12886993.

[vi] Christian Homes and Special Kids, http://chask.org/.

[vii] Abort73, “Comon Abortion Fallacies,” accessed September 1, 2017, http://www.abort73.com/abortion/common_objections/.

Reklama

[viii] Report of the National Center of Child Abuse and Neglect, US Department of Health and Human Services, 1973–1982.

[ix] US Department of Health and Human Services, “Child Maltreatment 2010,” chap. 3, 30, Table 3-1, and chap. 4 , 58, accessed December 30, 2011, http://www.acf.hhs.gov/programs/cb/pubs/cm10/cm10.pdf#page=31.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali