Čaputová to mala dať na hulváta. Mala sa postaviť pred kamery a vztýčiť prostredník. Aspoň by to bolo úprimné, myslí si poslanec Smeru. Čo hovoria na rozhodnutie prezidentky ostatní politici?

Čaputová to mala dať na hulváta. Mala sa postaviť pred kamery a vztýčiť prostredník. Aspoň by to bolo úprimné, myslí si poslanec Smeru. Čo hovoria na rozhodnutie prezidentky ostatní politici?

Bratislava 21. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Adrian Dennis, archív, TASR-Jakub Kotian, Jaroslav Novák, HSP, Facebook)

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera v podvečerných hodinách vyhlásila, že v prípade schválenia interpretačnej doložky nevidí žiadny ústavný dôvod, aby Dohodu o obrannej spolupráci medzi SR a USA nepodpísala. Zároveň uviedla, že ak USA doložku odmietne, ona zmluvu nepodpíše. Koalícia jasá, no mnohí opoziční či mimoparlamentní politici toto nadšenie nezdieľajú. Napriek tomuto jej kroku hovoria o zrade či prepojení na americkú ambasádu

Zuzana Čaputová prejav
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Podľa nezávislého europoslanca a predsedu strany Patriot Miroslava Radačovského sa prezidentka výrokom o tom, že spolu s ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor DCA s Ústavou SR a z toho dôvodu sa ani neobráti na ústavný súd, vysmiala sudcom Ústavného súdu rovno do tváre.

Reklama

„Viete si predstaviť, že niekto prehlási, že som odborník na trestné právo, uzná vás vinným, uloží vám trest bez toho, aby o tom rozhodovali trestní sudcovia na súde? Viete si predstaviť situáciu, že niekto o sebe prehlási, že je expert na pozemkové právo a susedské spory a možno aj skončil právnickú fakultu a vydal niekoľko publikácií a privlastní si váš pozemok bez toho, aby podal žalobu na súd. Veď načo, rozhodnutie súdu nie je potrebné, ja som expert na pozemkové právo,“ uviedol ako príklad Radačovský.

poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Radačovský
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Radačovský

Tvrdí, že ústavných právnikov je v súčasnosti veľmi veľa. Mnohí ani nie sú zapísaní z Advokátskej komore, sú bez rozhodovacej praxe a teda na akékoľvek právne stanovisko či záväzné právne rozhodnutie nemajú žiadnu právomoc. Ich vyhlásenia teda zaváňajú zavádzaním občanov.

Reklama

„Pani prezidentka to dotiahla do dokonalosti. Ústavný súd pre ňu nie je potrebný. Stačí konzultácia s akýmisi bezmennými ústavnými právnikmi a oni rozhodli namiesto sudcov Ústavného súdu SR: Dohoda nie je protiústavná,“ kritizuje jej rozhodnutie Radačovský.

Na mieste ústavných sudcov by si po takomto vyhlásení jednoducho vyzliekol talár a zavesil ho na kľučku prezidentského paláca. Prezidentka mala podľa jeho slov radšej mlčať, pretože takéto vyhlásenie nie je hodné jej postavenia a to aj napriek jej politickej a odbornej neskúsenosti.

„Výrok ,neobrátim sa na sudcov ústavného súdu, lebo mi stačí konzultácia s ústavnými právnikmi´, je hodný vytlačiť na chodník vchodu do prezidentského paláca ako memento nezmyslu pre všetkých ďalších prezidentov SR,“ vyhlásil Radačovský.

Jej rozhodnutie o tom, že posúdenie zmluvy ústavným súdom nepovažuje za potrebné, kritizuje aj opozičný poslanec zo strany Smer-SD Marián Kéry.

Marián Kéry
Na snímke predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Marián Kéry (Smer-SD)

Na to, či Slováci môžu odvolať vládu, ktorú si sami zvolili, na to potrebuje prezidentka názor ústavného súdu. Na to, či majú byť americkí vojaci na našom území osobne zodpovední za každý prehrešok proti slovenským zákonom, na to názor ústavného súdu nepotrebuje,“ krúti hlavou Kéry.

Reklama

Podobný názor zdieľa aj opozičný poslanec a predseda strany Život Tomáš Taraba.

„Čaputová sa vie obrátiť na ústavný súd, len ak ide o zmarenie referenda, nie o ochranu suverenity,“ hnevá sa poslanec. Zároveň tvrdí, že v zmluve je viacero pasáží, ktoré môžu byť brané ako protiústavné, čo chce prezidentka riešiť vložením interpretačnej doložky. Tá však podľa poslanca problém nevyrieši.

Tomáš Taraba
Na snímke predseda strany ŽIVOT – NS Tomáš Taraba

„Keby si Čaputová bola istá, že zmluva nie je protiústavná, nemala by problém to spraviť,“ myslí si Taraba.

O tom, že žiadna interpretačná doložka nám v prípade konfliktu záujmov nepomôže, pretože nie je pre americkú stranu záväzna, si myslí aj predseda hnutia socialisti.sk Artur Bekmatov. Interpretačná doložka, ako viackrát deklarovala aj prezidentka, je len akýmsi vysvetlením, ako na dohodu bude nazerať Slovensko a ako jej rozumejú súčasní vládni predstavitelia.

Interpretačná doložka nie je nič viac a nič menej ako položenie Naďovej a Korčokovej interpretácie na papier. Rozumiete? Je to presne ten prípad, keď Naď hovoril, že on ten a ten článok chápe inak a všetci ostatní sa zmluve nerozumejú,“ vysvetľuje Bekmatov.

Reklama

Tí, ktorí však zmluve rozumejú, však trvajú na tom, aby rámce zmluvy boli nastavené úplne jednoznačne tak, „aby nemohli nastať interpretačné spory a s čo najväčším dôrazom na záujmy SR,“ zdôraznil Bekmatov. V prípade sporu či konfliktu by inak zostalo Slovensko bezzubé.

Artur Bekmatov
Na snímke predseda hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov

„Dnešné rozhodnutie hlavy štátu vnímame ako snahu prezidentského paláca o otupenie odporu voči DCA, ktorý v posledných týždňoch medzi slovenskou verejnosťou vznikol. Máme za to, že prezidentka Čaputová dnešným krokom len vytvára informačnú dymovú clonu pre ministrov Naďa a Korčoka, aby mohli ľahšie pretlačiť DCA,“ vyhlásil Bekmatov.

Vyzýva preto lídrov opozície Roberta Fica a Petra Pellegriniho, aby hodili za hlavu všetky doterajšie škriepky a snahu o získanie politických bodov a sústredili sa na to, čo teraz Slovensko potrebuje. A to je referendum. Teraz je podľa Bekmatova mimoriadne potrebné, aby predsedovia opozičných strán „prevzali záštitu nad prípravou okrúhleho stola všetkých relevantných odporcov dohody DCA, výsledkom ktorého by bolo spustenie petície. Socialisti.sk sú pripravení pomôcť,“ deklaroval Bekmatov.

O tom, že prezidentka Dohodu o obrannej spolupráci podpíše, bola od začiatku presvedčená aj bývalá politička a expredsedníčka mimoparlamentnej SNS Anna Belousovová.

„Priznajme si, všetci sme to očakávali. Veď jej prepojenie na USA ambasádu je verejne známy fakt. Preto nemohlo prekvapiť ani jej odmietnutie dať dohodu posúdiť ústavnému súdu,“ vyjadrila sa na sociálnej sieti.

Anna Belousovová
Na snímke Anna Belousovová

Zároveň súhlasí s Bekmatovom, že celá interpretačná doložka je len akousi dymovou clonou pre voličov, pretože pre amerických partnerov nemá de facto žiadnu hodnotu.

Opakovane zdôraznila, že dohoda o obrannej spolupráci je vo svojej podstate útočnou dohodou, namierenou proti Rusku. Potvrdili to aj slová predsedu vlády Eduarda Hegera: „Veľmi dobre si uvedomujeme a osobitne v dnešných časoch, keď je mierové spolunažívanie národov v Európe ohrozované Ruskou federáciou, že ten, kto sa nespráva ako spojenec, zostane bez spojencov,“ upozornila Belousovová a pýta sa ľudí, či už chápu, o čo tu ide.

„SR musela túto dohodu podpísať, lebo NATO vo vleku USA sa pripravuje na vojnu s Ruskom!!! Tým Ruskom, ktoré stále chce a chcelo len dohodu o garanciách vlastnej bezpečnosti. A my – SR sme na strane tých, čo sme sa rozhodnutím vlády, parlamentu a prezidentky dali do spolku tých, čo ohrozujú bezpečnosť Ruska. O tom je táto “obranná” dohoda,“ zdôraznila Belousovová.

Opozičný poslanec Ľuboš Blaha sa taktiež pozastavil nad výrokom prezidentky, podľa ktorého nevidí dôvod na to, aby dohodu o obrannej spolupráci musel posudzovať ústavný súd. Odporúčal jej, aby si prečítala Ústavu SR.

Stačilo si prečítať až jednu vetu po preambule. Prvý článok. Slovensko je zvrchovaný štát. To je v priamom rozpore s Obrannou dohodou. To nevidí len slepý!“ upozorňuje Blaha a zároveň sa čuduje, ako sa prezidentka mohla dostať k magisterskému titulu z práva. „Ona netuší, čo je to suverenita, zvrchovanosť, ani suverénna jurisdikcia. A keď sa jej spýtate na hlavné mesto Slovenska, povie Washington.“

Reklama
Ľuboš BlahaĽuboš Blaha
Na snímke podpredseda SMER-SD Ľuboš Blaha

Celú doložku, ktorou chce prezidentka zalepiť oči ľuďom považuje za absolútny nezmysel, ktorý pre nás nebude mať žiadny význam.

„Čaputová sa mala vykašľať na doložky a dať to na hulváta, bolo by to aspoň úprimné. Mala sa postaviť pred kamery a vztýčiť prostredník – to by najlepšie vyjadrilo, čo Slovákom chcela odkázať,“ myslí si Blaha.

Jediné, čo Slovákom môže pred americkou okupáciou pomôcť, je referendum. Blaha avizuje, že so zberom podpisov sa začne už čoskoro. Ešte predtým je však potrebný jeden krok, a to protest.

„V stredu 26.1. o 17.00 Smer organizuje veľký protivojnový protest pred Prezidentským palácom. Na námestí, ktorého tradičný názov vyjadruje hodnotu, za ktorú zápasíme – mier! Poďme odkázať Čaputovej, že Slovensko nechce vojnu s Ruskom,“ vyzýva na záver Blaha.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali