Bývalý poradca CIA predpovedá osud ukrajinskej protiofenzívy

❚❚

Kyjev 6. júna 2023 (HSP/Foto:Screenshot Twitter, TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

Aktualizované 6. júna 2023 o 16:55 h.

Bývalý poradca CIA Rickards tvrdí, že ukrajinská ofenzíva sa zastaví

James Rickards
Na snímke ekonóm James Rickards

Keď sa začne hlavná protiofenzíva, ukrajinské sily možno budú schopné za pomoci západných zbraní obsadiť niektoré územia, ale Kyjev ich nebude schopný udržať, napísal bývalý poradca CIA James Rickards v článku pre denník The Daily Reckoning.

.

“Ofenzíva pravdepodobne ochabne, a následne ju ruské sily postupne ukončia. Ak Ukrajina prelomí jednu líniu (ruskej obrany. – pozn. red.), bude musieť čeliť ďalšej,” uviedol.

Je dôležité si uvedomiť, že ofenzíva predpokladaného rozsahu si vyžaduje masívnu logistickú podporu a Ukrajina pravdepodobne nebude mať potrebné zdroje, domnieva sa expert.

.

“Ako som už povedal, Rusko vyhráva. Západ si nemôže dovoliť dať Ukrajine viac zbraní a podpora vojenskej akcie klesá,” zdôraznil.

Zostáva už len vyjednávanie alebo eskalácia do jadrovej vojny. Bohužiaľ, Biden sa pravdepodobne prikloní k eskalácii konfliktu, uzavrel Rickards.

 

Ako sa to skončí? Zdá sa, že dlho očakávaná ukrajinská jarná ofenzíva sa konečne začína

Rusko Ukrajina
Táto fotografia prevzatá z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany ukazuje pozemné útočné lietadlo Su-25 ruského letectva odpaľujúce rakety počas misie nad Ukrajinou

Rusko včera odrazilo ukrajinské útoky na piatich miestach, píše James Rickards

Je ešte veľmi skoro na seriózny komentár – pravdepodobne išlo o sondážne útoky, ktoré chceli odhaliť slabé miesta v ruských obranných pozíciách – ale tieto útoky boli oveľa silnejšie ako predchádzajúce sondážne útoky.

.

Musíme si počkať, čo sa stane.

Keď príde hlavná ofenzíva, je veľmi možné, že ukrajinské sily v určitých oblastiach prerazia. Môžu sa zmocniť určitého územia (s množstvom prieskumných a spravodajských prostriedkov dodávaných USA/NATO, ktoré im pomôžu), ale je nepravdepodobné, že ich zisky budú trvalé.

Ofenzíva pravdepodobne ustane, keď ju ruské sily postupne rozdrvia.

Rusko má v regióne niekoľko obranných línií, ktoré sú opevnené mínovými poľami, protitankovými priekopami, betónovými prekážkami známymi ako dračie zuby atď. Ide o impozantnú obranu, ktorej vytvorením Rusko strávilo niekoľko mesiacov.

Ak Ukrajina prelomí jednu líniu, bude musieť čeliť ďalšej. A ďalšou. A potom ešte ďalšiu.

.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že ofenzívy v predpokladanom rozsahu si vyžadujú masívnu logistickú podporu a nie je zďaleka jasné, či Ukrajina má zdroje na udržanie veľkej ofenzívy. Nepomáha ani to, že Rusko sa sústavne zameriava na ukrajinské muničné sklady, dopravné spojenia, miesta sústredenia atď.

Zelenskyj medzitým chce viac raketových systémov Patriot. To preto, lebo Rusi už zničili tretinu systémov, ktoré západ poslal.

Ako som už tvrdil, Rusko vyhráva vojnu. Západ si nemôže dovoliť dať Ukrajine oveľa viac zbraní a podpora vojnového úsilia klesá.

 

Vyjednávanie alebo eskalácia

Zostáva už len vyjednávanie alebo eskalácia smerom k jadrovej vojne. Bohužiaľ, Biden si pravdepodobne vyberie eskaláciu.

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Najprv povedal, že žiadne tanky, potom súhlasil s vyslaním tankov. Potom povedal žiadne F-16, teraz súhlasil s vyslaním F-16. Nie je dôvod veriť, že sa to skončí. Biden je v tom príliš hlboko na to, aby v tejto chvíli jednoducho odišiel.

A určite nie je dôvod veriť, že Biden ustúpi od protiruských hospodárskych sankcií. V skutočnosti sa zavádzajú ešte väčšie sankcie.

Tu je najnovšie oznámenie o sankciách zo strany USA, o ktorom nedávno informoval Stratfor:

Spojené štáty zaviedli nové sankcie voči 69 ruským subjektom, jednému arménskemu subjektu a jednému kirgizskému subjektu, ako aj zastavili vývoz širokej škály ďalších až 1 200 výrobkov a spotrebného tovaru do Ruska, informovala 19. mája agentúra Reuters. Nové sankcie a obmedzenia sú súčasťou realizácie nedávneho vyhlásenia skupiny siedmich štátov o Ukrajine, v ktorom skupina deklarovala zámer rozšíriť sankcie voči Rusku.

Opatrenia naznačujú väčší dôraz na blokovanie tých, ktorí obchádzajú alebo uľahčujú obchádzanie sankcií, ale je nepravdepodobné, že by sankcie zastavili vznik nových schém obchádzania alebo zabránili Rusku pokračovať vo vojne na Ukrajine. Napriek tomu vytvoria nové riziká dodržiavania predpisov pre spoločnosti v rôznych odvetviach od spotrebného tovaru až po špičkové technológie, ktoré teraz musia zabezpečiť, aby ich obchodné aktivity neboli v rozpore s novými opatreniami.

.

Medzinárodný menový fond v apríli ďalej zlepšil svoju prognózu pre ruskú ekonomiku, ktorá podľa neho v tomto roku porastie o 0,7 %, čo je o 0,4 percentuálneho bodu viac ako v januárovej prognóze.

 

Zlyhanie sankcií

Východiskom analýzy je uvedomiť si, že tieto protiruské sankcie sú bezprecedentné, pokiaľ ide o rozsah a počet dotknutých subjektov. USA zmrazili bankové účty ruskej centrálnej banky a dlhý zoznam ruských spoločností. Vyradili Rusko z globálneho systému medzibankovej komunikácie SWIFT.

Nie je prehnané nazývať SWIFT centrálnym nervovým systémom globálneho finančného systému. Zákaz Ruska výrazne obmedzuje schopnosť jeho bánk uskutočňovať platby, aj keď používajú iné meny ako americký dolár a uskutočňujú transakcie s neamerickými bankami.

Tisíce amerických spoločností zatvorili v Rusku svoje obchody. Buď ukončili svoju činnosť, alebo ju dočasne pozastavili. Americké osoby majú pod hrozbou vysokých pokút alebo odňatia slobody zakázané v Rusku investovať.

.

Vývoz strategických kovov z Ruska bol v mnohých prípadoch zakázaný. Bol zakázaný dovoz polovodičov a iných technologicky vyspelých výrobkov a zariadení do Ruska. Vývoz ruskej ropy tankermi bol zakázaný.

Tento zákaz prepravy ropy bol podporený samostatným zákazom poistenia nákladu a plavidiel od veľkých poskytovateľov, ako je Lloyd’s of London. Bez poistenia väčšina strán ropu neprepraví ani nekúpi.

Zoznam pokračuje. Neustále sa oznamujú nové ciele a sankcie. Aký je výsledok tejto globálnej vojny finančných sankcií?

Bol to úplný neúspech. Rusko jednoznačne vyhráva kinetickú vojnu na Ukrajine a vyhráva aj finančnú vojnu.

 

.

Toto nebolo v príručke

Ruský rubeľ je rovnako silný ako pred ruskou inváziou. Bidenovo tvrdenie, že sankcie “zničia” rubeľ, bolo len horúcim vzduchom. Ruská ekonomika v roku 2022 klesla približne o 3 % po tom, ako kritici tvrdili, že sa zrúti o 10 % alebo viac.

Tento rok MMF predpokladá, že Rusko porastie o 0,7 % v čase, keď mnohí analytici očakávajú, že ekonomika USA upadne do vážnej recesie.

Rusku sa ľahko darí obchádzať sankcie na vývoz ropy pomocou “flotily duchov” plavidiel, ktoré vypínajú transpondéry a zapájajú sa do presunov ropy z lode na loď, aby zamaskovali identitu predávajúceho v prístave vykládky.

Nie je na tom nič prekvapujúce. Majstrovský obchodník s komoditami Marc Rich robil to isté, aby sa vyhol sankciám na vývoz ropy do Iránu a Iraku v 90. rokoch a v roku 2000 zo svojho zámku vo švajčiarskom Zugu.

Zákazy poistenia sa tiež ukázali ako neúčinné. Existujú jednoduché obchádzky vrátane samopoistenia, kaptívnych poisťovní a poistenia od spoločností, ktoré sa nezúčastňujú na bojkote.

Nedávno USA uvalili ďalšie sankcie na dve veľké spoločnosti ťažiace zlato v Rusku. Je to nezmysel, ktorý sa predvádza. Zlato je prvok s atómovým číslom 79. Keď sa roztaví a pretaví do všeobecných prútov, je nevystopovateľné. Môže sa tajne prepravovať letecky po celom svete a predávať na trhoch od Šanghaja po Singapur.

Zlato je zlato a pôjde, kam bude chcieť. Americké sankcie nebudú mať žiadny vplyv okrem zvýšenia nákladov v globálnom obchode.

.

 

Zúfalstvo sekundárnych bojkotov

Mnohé z najvýznamnejších krajín sveta skutočne zachovávajú neutrálny postoj a nepodporujú americké sankcie. Medzi tieto neutrálne strany patria India, Čína, Južná Afrika a Brazília, ktoré spolu zahŕňajú takmer 40 % obyvateľstva Zeme.

India, Čína a Brazília sú tri z desiatich najväčších ekonomík sveta a spoločne vytvárajú 24 % svetového HDP.

Novinkou v citovanej nedávnej správe o sankciách je, že USA teraz začínajú byť zúfalé z toho, že sankcie nedokázali poškodiť Rusko ani zmeniť jeho správanie na Ukrajine.

USA začali zavádzať tzv. sekundárne bojkoty. To znamená, že sankcie nie sú namierené priamo proti Rusku, ale proti krajinám, ktoré obchodujú s Ruskom a nedodržiavajú príkazy USA.

Napríklad Čína údajne predáva Rusku polovodiče, aj keď Brazília predáva lietadlá a India bezpilotné lietadlá. Čína a India tiež nakupujú ropu z Ruska. Uvádza sa tiež, že Južná Afrika začala predávať zbrane Rusku.

Všetky tieto predaje sú v rozpore so sankciami USA. USA údajne začnú ukladať samostatné sankcie voči Číne, Brazílii, Indii a Južnej Afrike za nedodržiavanie sankcií USA.

.

 

Ako sa to skončí?

Tieto nové sekundárne sankcie za bojkot nebudú prijaté dobre. Čína, Brazília, India a Južná Afrika nebudú pasívne prijímať sekundárne bojkoty.

Budú sa mstiť vlastným spôsobom. Sankcie “sýkoriek” vôbec nebudú brániť Rusku, ale povedú k ďalšiemu poklesu svetového obchodu, čo sme naposledy zažili počas Veľkej hospodárskej krízy.

Biden tvrdí, že sankcie sa neskončia, kým sa Rusko úplne nestiahne z Ukrajiny vrátane Krymu. Rusko sa nielenže nestiahne, ale naďalej dosahuje významné vojenské a územné zisky. Ukrajinská ofenzíva túto realitu zásadne nezmení, pokiaľ sa jej nejakým spôsobom nepodarí prekonať veľmi dlhú šancu.

To znamená, že sankcie budú pokračovať donekonečna.

Znamená to tiež, že Biden vytvoril veľkú brzdu pre svetový obchod popri iných protivetroch, ktorým už čelí svetové hospodárstvo.

Investorom dobre poslúži alokácia aktív do hotovosti, zlata a iných tvrdých aktív. Tie budú skutočnými víťazmi, keďže vojna na Ukrajine sa vlečie.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali