Bývalý poradca CIA predpovedá osud ukrajinskej protiofenzívy

Bývalý poradca CIA predpovedá osud ukrajinskej protiofenzívy

Kyjev 6. júna 2023 (HSP/Foto:Screenshot Twitter, TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

Aktualizované 6. júna 2023 o 16:55 h.

Bývalý poradca CIA Rickards tvrdí, že ukrajinská ofenzíva sa zastaví

James Rickards
Na snímke ekonóm James Rickards

Keď sa začne hlavná protiofenzíva, ukrajinské sily možno budú schopné za pomoci západných zbraní obsadiť niektoré územia, ale Kyjev ich nebude schopný udržať, napísal bývalý poradca CIA James Rickards v článku pre denník The Daily Reckoning.

Reklama

“Ofenzíva pravdepodobne ochabne, a následne ju ruské sily postupne ukončia. Ak Ukrajina prelomí jednu líniu (ruskej obrany. – pozn. red.), bude musieť čeliť ďalšej,” uviedol.

Je dôležité si uvedomiť, že ofenzíva predpokladaného rozsahu si vyžaduje masívnu logistickú podporu a Ukrajina pravdepodobne nebude mať potrebné zdroje, domnieva sa expert.

Reklama

“Ako som už povedal, Rusko vyhráva. Západ si nemôže dovoliť dať Ukrajine viac zbraní a podpora vojenskej akcie klesá,” zdôraznil.

Zostáva už len vyjednávanie alebo eskalácia do jadrovej vojny. Bohužiaľ, Biden sa pravdepodobne prikloní k eskalácii konfliktu, uzavrel Rickards.

 

Ako sa to skončí? Zdá sa, že dlho očakávaná ukrajinská jarná ofenzíva sa konečne začína

Rusko Ukrajina
Táto fotografia prevzatá z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany ukazuje pozemné útočné lietadlo Su-25 ruského letectva odpaľujúce rakety počas misie nad Ukrajinou

Rusko včera odrazilo ukrajinské útoky na piatich miestach, píše James Rickards

Je ešte veľmi skoro na seriózny komentár – pravdepodobne išlo o sondážne útoky, ktoré chceli odhaliť slabé miesta v ruských obranných pozíciách – ale tieto útoky boli oveľa silnejšie ako predchádzajúce sondážne útoky.

Reklama

Musíme si počkať, čo sa stane.

Keď príde hlavná ofenzíva, je veľmi možné, že ukrajinské sily v určitých oblastiach prerazia. Môžu sa zmocniť určitého územia (s množstvom prieskumných a spravodajských prostriedkov dodávaných USA/NATO, ktoré im pomôžu), ale je nepravdepodobné, že ich zisky budú trvalé.

Ofenzíva pravdepodobne ustane, keď ju ruské sily postupne rozdrvia.

Rusko má v regióne niekoľko obranných línií, ktoré sú opevnené mínovými poľami, protitankovými priekopami, betónovými prekážkami známymi ako dračie zuby atď. Ide o impozantnú obranu, ktorej vytvorením Rusko strávilo niekoľko mesiacov.

Ak Ukrajina prelomí jednu líniu, bude musieť čeliť ďalšej. A ďalšou. A potom ešte ďalšiu.

Reklama

Je tiež dôležité si uvedomiť, že ofenzívy v predpokladanom rozsahu si vyžadujú masívnu logistickú podporu a nie je zďaleka jasné, či Ukrajina má zdroje na udržanie veľkej ofenzívy. Nepomáha ani to, že Rusko sa sústavne zameriava na ukrajinské muničné sklady, dopravné spojenia, miesta sústredenia atď.

Zelenskyj medzitým chce viac raketových systémov Patriot. To preto, lebo Rusi už zničili tretinu systémov, ktoré západ poslal.

Ako som už tvrdil, Rusko vyhráva vojnu. Západ si nemôže dovoliť dať Ukrajine oveľa viac zbraní a podpora vojnového úsilia klesá.

 

Vyjednávanie alebo eskalácia

Zostáva už len vyjednávanie alebo eskalácia smerom k jadrovej vojne. Bohužiaľ, Biden si pravdepodobne vyberie eskaláciu.

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Najprv povedal, že žiadne tanky, potom súhlasil s vyslaním tankov. Potom povedal žiadne F-16, teraz súhlasil s vyslaním F-16. Nie je dôvod veriť, že sa to skončí. Biden je v tom príliš hlboko na to, aby v tejto chvíli jednoducho odišiel.

A určite nie je dôvod veriť, že Biden ustúpi od protiruských hospodárskych sankcií. V skutočnosti sa zavádzajú ešte väčšie sankcie.

Tu je najnovšie oznámenie o sankciách zo strany USA, o ktorom nedávno informoval Stratfor:

Spojené štáty zaviedli nové sankcie voči 69 ruským subjektom, jednému arménskemu subjektu a jednému kirgizskému subjektu, ako aj zastavili vývoz širokej škály ďalších až 1 200 výrobkov a spotrebného tovaru do Ruska, informovala 19. mája agentúra Reuters. Nové sankcie a obmedzenia sú súčasťou realizácie nedávneho vyhlásenia skupiny siedmich štátov o Ukrajine, v ktorom skupina deklarovala zámer rozšíriť sankcie voči Rusku.

Opatrenia naznačujú väčší dôraz na blokovanie tých, ktorí obchádzajú alebo uľahčujú obchádzanie sankcií, ale je nepravdepodobné, že by sankcie zastavili vznik nových schém obchádzania alebo zabránili Rusku pokračovať vo vojne na Ukrajine. Napriek tomu vytvoria nové riziká dodržiavania predpisov pre spoločnosti v rôznych odvetviach od spotrebného tovaru až po špičkové technológie, ktoré teraz musia zabezpečiť, aby ich obchodné aktivity neboli v rozpore s novými opatreniami.

Reklama

Medzinárodný menový fond v apríli ďalej zlepšil svoju prognózu pre ruskú ekonomiku, ktorá podľa neho v tomto roku porastie o 0,7 %, čo je o 0,4 percentuálneho bodu viac ako v januárovej prognóze.

 

Zlyhanie sankcií

Východiskom analýzy je uvedomiť si, že tieto protiruské sankcie sú bezprecedentné, pokiaľ ide o rozsah a počet dotknutých subjektov. USA zmrazili bankové účty ruskej centrálnej banky a dlhý zoznam ruských spoločností. Vyradili Rusko z globálneho systému medzibankovej komunikácie SWIFT.

Nie je prehnané nazývať SWIFT centrálnym nervovým systémom globálneho finančného systému. Zákaz Ruska výrazne obmedzuje schopnosť jeho bánk uskutočňovať platby, aj keď používajú iné meny ako americký dolár a uskutočňujú transakcie s neamerickými bankami.

Tisíce amerických spoločností zatvorili v Rusku svoje obchody. Buď ukončili svoju činnosť, alebo ju dočasne pozastavili. Americké osoby majú pod hrozbou vysokých pokút alebo odňatia slobody zakázané v Rusku investovať.

Reklama

Vývoz strategických kovov z Ruska bol v mnohých prípadoch zakázaný. Bol zakázaný dovoz polovodičov a iných technologicky vyspelých výrobkov a zariadení do Ruska. Vývoz ruskej ropy tankermi bol zakázaný.

Tento zákaz prepravy ropy bol podporený samostatným zákazom poistenia nákladu a plavidiel od veľkých poskytovateľov, ako je Lloyd’s of London. Bez poistenia väčšina strán ropu neprepraví ani nekúpi.

Zoznam pokračuje. Neustále sa oznamujú nové ciele a sankcie. Aký je výsledok tejto globálnej vojny finančných sankcií?

Bol to úplný neúspech. Rusko jednoznačne vyhráva kinetickú vojnu na Ukrajine a vyhráva aj finančnú vojnu.

 

Reklama

Toto nebolo v príručke

Ruský rubeľ je rovnako silný ako pred ruskou inváziou. Bidenovo tvrdenie, že sankcie “zničia” rubeľ, bolo len horúcim vzduchom. Ruská ekonomika v roku 2022 klesla približne o 3 % po tom, ako kritici tvrdili, že sa zrúti o 10 % alebo viac.

Tento rok MMF predpokladá, že Rusko porastie o 0,7 % v čase, keď mnohí analytici očakávajú, že ekonomika USA upadne do vážnej recesie.

Rusku sa ľahko darí obchádzať sankcie na vývoz ropy pomocou “flotily duchov” plavidiel, ktoré vypínajú transpondéry a zapájajú sa do presunov ropy z lode na loď, aby zamaskovali identitu predávajúceho v prístave vykládky.

Nie je na tom nič prekvapujúce. Majstrovský obchodník s komoditami Marc Rich robil to isté, aby sa vyhol sankciám na vývoz ropy do Iránu a Iraku v 90. rokoch a v roku 2000 zo svojho zámku vo švajčiarskom Zugu.

Zákazy poistenia sa tiež ukázali ako neúčinné. Existujú jednoduché obchádzky vrátane samopoistenia, kaptívnych poisťovní a poistenia od spoločností, ktoré sa nezúčastňujú na bojkote.

Nedávno USA uvalili ďalšie sankcie na dve veľké spoločnosti ťažiace zlato v Rusku. Je to nezmysel, ktorý sa predvádza. Zlato je prvok s atómovým číslom 79. Keď sa roztaví a pretaví do všeobecných prútov, je nevystopovateľné. Môže sa tajne prepravovať letecky po celom svete a predávať na trhoch od Šanghaja po Singapur.

Zlato je zlato a pôjde, kam bude chcieť. Americké sankcie nebudú mať žiadny vplyv okrem zvýšenia nákladov v globálnom obchode.

Reklama

 

Zúfalstvo sekundárnych bojkotov

Mnohé z najvýznamnejších krajín sveta skutočne zachovávajú neutrálny postoj a nepodporujú americké sankcie. Medzi tieto neutrálne strany patria India, Čína, Južná Afrika a Brazília, ktoré spolu zahŕňajú takmer 40 % obyvateľstva Zeme.

India, Čína a Brazília sú tri z desiatich najväčších ekonomík sveta a spoločne vytvárajú 24 % svetového HDP.

Novinkou v citovanej nedávnej správe o sankciách je, že USA teraz začínajú byť zúfalé z toho, že sankcie nedokázali poškodiť Rusko ani zmeniť jeho správanie na Ukrajine.

USA začali zavádzať tzv. sekundárne bojkoty. To znamená, že sankcie nie sú namierené priamo proti Rusku, ale proti krajinám, ktoré obchodujú s Ruskom a nedodržiavajú príkazy USA.

Napríklad Čína údajne predáva Rusku polovodiče, aj keď Brazília predáva lietadlá a India bezpilotné lietadlá. Čína a India tiež nakupujú ropu z Ruska. Uvádza sa tiež, že Južná Afrika začala predávať zbrane Rusku.

Všetky tieto predaje sú v rozpore so sankciami USA. USA údajne začnú ukladať samostatné sankcie voči Číne, Brazílii, Indii a Južnej Afrike za nedodržiavanie sankcií USA.

Reklama

 

Ako sa to skončí?

Tieto nové sekundárne sankcie za bojkot nebudú prijaté dobre. Čína, Brazília, India a Južná Afrika nebudú pasívne prijímať sekundárne bojkoty.

Budú sa mstiť vlastným spôsobom. Sankcie “sýkoriek” vôbec nebudú brániť Rusku, ale povedú k ďalšiemu poklesu svetového obchodu, čo sme naposledy zažili počas Veľkej hospodárskej krízy.

Biden tvrdí, že sankcie sa neskončia, kým sa Rusko úplne nestiahne z Ukrajiny vrátane Krymu. Rusko sa nielenže nestiahne, ale naďalej dosahuje významné vojenské a územné zisky. Ukrajinská ofenzíva túto realitu zásadne nezmení, pokiaľ sa jej nejakým spôsobom nepodarí prekonať veľmi dlhú šancu.

To znamená, že sankcie budú pokračovať donekonečna.

Znamená to tiež, že Biden vytvoril veľkú brzdu pre svetový obchod popri iných protivetroch, ktorým už čelí svetové hospodárstvo.

Investorom dobre poslúži alokácia aktív do hotovosti, zlata a iných tvrdých aktív. Tie budú skutočnými víťazmi, keďže vojna na Ukrajine sa vlečie.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali