Buttigieg oficiálne oznámil, že odstupuje z boja o Biely dom

Buttigieg oficiálne oznámil, že odstupuje z boja o Biely dom

Washington 2. marca 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Mary Altaffer)

 

Demokrat Pete Buttigieg v noci na pondelok oficiálne ukončil svoju kampaň, ktorej cieľom bolo stať sa kandidátom Demokratickej strany v novembrových voľbách prezidenta USA. Informovala o tom televízia CNN

Na snímke Pete Buttigieg

“Naším cieľom vždy bolo pomôcť zjednotiť Američanov, aby porazili Donalda Trumpa,” povedal Buttigieg podporovateľom.

Reklama

“Musíme si uvedomiť, že v tomto momente kampane najlepším spôsobom, ako udržať vieru v tieto ciele …, je odstúpiť a pomôcť spojiť našu stranu a našu krajinu. Takže dnes večer robím ťažké rozhodnutie” o ukončení kampane, vysvetlil Buttigieg svojim prívržencom vo svojom domovskom meste South Bend v štáte Indiana.

Buttigieg, 38-ročný bývalý starosta mesta South Bend a prvý otvorene homosexuálny kandidát na funkciu prezidenta USA, nikdy nezastával funkciu na celoštátnej úrovni či štátu americkej Únie, ale napriek tomu sa vypracoval na rešpektovaného hráča na politickej scéne: napr. v primárkach v štáte Iowa tesne zvíťazil nad protikandidátom Berniem Sandersom.

Reklama

Svoje rozhodnutie, že sa prestáva uchádzať o nomináciu Demokratickej strany, oznámil Buttigieg len dva dni pred tzv. “supervolebným” utorkom, keď sa demokratické a republikánske primárky budú naraz konať v štátoch Alabama, Arkansas, Colorado, Kalifornia, Maine, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Severná Karolína, Tennessee, Texas, Utah, Vermont a Virgínia. Republikáni neskôr oznámili, že primárky vo Virgínii rušia.

 

2:08 Trump očakáva, že Buttigiegovo odstúpenie bude na prospech Bidenovi

Prezident USA Donald Trump tvrdí, že odstúpenie Petea Buttigiega z boja o nomináciu na pozíciu kandidáta Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách bude prínosom pre bývalého viceprezidenta USA Josepha Bidena a povedie k porážke senátora zo štátu Vermont Bernieho Sandersa.

Trump to uviedol v noci na pondelok vo svojom tvíte, ktorým reagoval na medializované správy, že Buttigieg má v úmysle stiahnuť sa z boja o nomináciu demokratov.

Podľa Trumpa všetky hlasy pre Buttigiega pri hlasovaní počas tzv. supervolebného utorka pôjdu “zaspatému” Bidenovi. Túto situáciu označil za Sandersov “začiatok konca”, pričom konštatoval, že tento senátor opäť nezíska nomináciu demokratov pre prezidentské voľby.

Reklama

Najbližší utorok je “supervolebný”, pretože demokratické a republikánske primárky sa konajú naraz v štátoch Alabama, Arkansas, Colorado, Kalifornia, Maine, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Severná Karolína, Tennessee, Texas, Utah, Vermont a Virgínia. Republikáni neskôr oznámili, že primárky vo Virgínii rušia.

Agentúra AFP dodala, že Buttigieg svoje rozhodnutie oznámi v najbližších hodinách.

AFP napísala, že Buttigieg sa pre tento krok údajne rozhodol po neúspechu v primárkach v štáte Južná Karolína.

Buttigieg, 38-ročný bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana a prvý otvorene homosexuálny kandidát na funkciu prezidenta USA, nikdy nezastával funkciu na celoštátnej úrovni či štátu americkej Únie, ale napriek tomu sa vypracoval na rešpektovaného hráča na politickej scéne: napr. v primárkach v štáte Iowa tesne zvíťazil nad protikandidátom Berniem Sandersom.

Americké médiá napísali, že o Buttigiegovu podporu sa teraz v demokratickom tábore bude uchádzať Biden, ktorý sa snaží profilovať ako umiernená alternatíva k radikálnejšiemu Sandersovi.

Reklama

O kandidátovi Demokratickej strany, ktorý sa v prezidentských voľbách postaví proti republikánskemu rivalovi, budú rozhodovať jej delegáti na júlovom celorepublikovom zjazde strany.

Kandidátom republikánov bude s najväčšou pravdepodobnosťou súčasný americký prezident Donald Trump, keďže v rámci Republikánskej strany nemá vážnejšieho súpera.

O prezidentovi USA sa rozhodne 3. novembra.

 

0:54 Buttigieg chce odstúpiť z boja o nomináciu Demokratickej strany

Pete Buttigieg má v úmysle odstúpiť z boja o nomináciu na pozíciu kandidáta Demokratickej strany vo voľbách prezidenta USA. Informovali o tom v pondelok agentúry AP a Reuters i americké médiá.

Agentúra AFP dodala, že Buttigieg svoje rozhodnutie oznámi v najbližších hodinách. Pre tento krok sa údajne rozhodol po neúspechu v primárkach v štáte Južná Karolína.

Buttigieg, 38-ročný bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana, nikdy nezastával funkciu na celoštátnej úrovni či v štáte americkej Únie, ale napriek tomu sa vypracoval na rešpektovaného hráča na politickej scéne: napr. v primárkach v štáte Iowa tesne zvíťazil nad protikandidátom Berniem Sandersom.

Americké médiá napísali, že o Buttigiegovu podporu sa teraz v demokratickom tábore bude uchádzať bývalý viceprezident USA Joe Biden, ktorý sa snaží profilovať ako umiernená alternatíva k Sandersovi, progresívnemu senátorovi zo štátu Vermont.

O kandidátovi Demokratickej strany, ktorý sa v prezidentských voľbách postaví republikánskemu rivalovi, budú rozhodovať jej delegáti na júlovom celorepublikovom zjazde strany.

Reklama

Kandidátom republikánov bude s najväčšou pravdepodobnosťou súčasný americký prezident Donald Trump, keďže v rámci Republikánskej strany nemá vážnejšieho súpera.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali