BRATISLAVA: Na okresnom súde mesto opäť prehralo spor o PKO (2)

BRATISLAVA: Na okresnom súde mesto opäť prehralo spor o PKO (2)

Bratislava 25. marca (TASR) – Na pojednávaní o platnosti právnych úkonov spojených s búraním Parku kultúry a oddychu (PKO) dnes na Okresnom súde Bratislava I. vyniesli rozsudok. Spor medzi žalovaným mestom Bratislava a žalujúcou firmou Henbury Development, vlastníkom pozemkov pod PKO, mesto opäť prehralo. Sudkyňa dala za pravdu investorovi a potvrdila, že zmluva o spolupráci medzi oboma stranami je platná.

Bývalé mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO developérskej spoločnosti ešte v roku 2005. Síce bez predaja stavieb, ktoré na pozemkoch stoja, ale pôvodné zastupiteľstvo pri predaji pozemkov schválilo investičný zámer developéra, aby na mieste bývalého PKO postavil multifunkčné objekty. To viedlo sudkyňu k názoru, že mestskí poslanci predajom pozemkov v podstate rozhodli aj o zbúraní kultúrneho stánku. Podotkla, že zbúranie bolo predpokladom minimálne z technického hľadiska. Sudkyňa tiež uviedla, že v danom prípade zmluva o spolupráci ako úkon, ktorým sa mesto zaviazalo odstrániť stavbu, nepodliehala súhlasu mestského zastupiteľstva. Exprimátor Andrej Ďurkovský teda súhlas zastupiteľstva na uzatvorenie takejto zmluvy ani nepotreboval. Argumentácia žalovaného, že odstránením PKO dochádza k zníženiu majetkových hodnôt mesta, podľa nej neobstojí a možno ju považovať za účelovú. Mesto sa môže odvolať do 15 dní odo dňa doručenia rozsudku.

Riaditeľ kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy pre TASR potvrdil, že mesto sa voči rozsudku odvolá. Proces na okresnom súde totiž podľa neho opäť prebiehal značne neštandardne. "Sudca nepovažoval za dôležité pred vynesením rozsudku vypočuť si názor primátora či poslancov, ktorí v minulosti rozhodovali svojim hlasovaním o predaji pozemkov pod PKO," reagoval Andrassy. Súčasné vedenie mesta si podľa neho stále myslí, že predajom pozemkov nebol automaticky poskytnutý súhlas exprimátorovi Ďurkovskému na vydanie PKO na jeho zbúranie.

Súd sa tiež stotožnil s názorom Henbury Development, že ak mesto predalo pozemky za účelom investičného projektu, ktorý si obe strany spolu výslovne dohodli, nemôže po predaji a zinkasovaní kúpnej ceny brániť tomu, aby sa naplnil záväzne dojednaný účel zmluvy. Sudkyňa tiež poukázala na to, že Henbury Development je oprávnený bez toho, aby mesto naplnilo svoje zmluvné záväzky, samo uskutočniť demolačné práce. Čo však bude ďalej s kultúrnym stánkom právny zástupca investora Slavomír Máčaj z advokátskej kancelária Relevans nepovedal. "Ďalší postup bude zvažovať klient," reagoval po vynesení rozsudku.

Reklama

Okresný súd Bratislava I. už raz o platnosti právnych úkonov pojednával. Rozsudok vyniesol v decembri 2011. Mesto sa však voči nemu vlani v januári odvolalo a krajský súd prvostupňový rozsudok zrušil. Samospráva tvrdila, že okresný súd jej odňal právo konať pred súdom a nesprávne posúdil skutočnosti súvisiace s odstránením stavby PKO. Mesto tiež podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho namietalo, že prvostupňový súd neodročil pojednávanie napriek žiadosti samosprávy, ktorá vychádzala z toho, že bratislavský magistrát pri výbere právneho zástupcu musel dodržať zákon o verejnom obstarávaní. Ani dnes však právneho zástupcu nemá, súťaž naň pre nízku ponúknutú cenu od jednej z kancelárií nedávno zrušilo.

Bratislava sa medzitým snažila s investorom dohodnúť aj mimosúdne. Za PKO chcela zameniť štátne pozemky, na ktorých stojí Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH). Ten sa mal stať súčasťou developérskeho projektu, pričom by mali ostať zachované vzácne hydrotechnické laboratóriá a vodná nádrž. To bola podmienka Ministerstva životného prostredia SR. Koncom minulého roka dal šéf envirorezortu Peter Žiga (Smer-SD) návrh zámeny mestu dopracovať a spresniť. O ďalšom rokovaní má primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) informovať mestských poslancov na rokovaní zastupiteľstva v stredu 27. marca. Andrassy dnes potvrdil, že samospráva má stále záujem o takúto mimosúdnu dohodu.

Reklama

Pre podozrenie z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku sa tiež viedlo trestné stíhanie voči exprimátorovi Ďurkovskému. Polícia ho zastavila v novembri minulého roku na pokyn bratislavskej krajskej prokuratúry. Súčasný primátor Ftáčnik podal síce proti jej zastaveniu sťažnosť, lebo Ďurkovský podľa neho konal nad rámec svojich kompetencií, Generálna prokuratúra (GP) ju však minulý mesiac zamietla. V roku 2006 podľa nej žiadny zákon nezakazoval vtedajšiemu primátorovi uzatvoriť spomínanú zmluvu a ani v štatúte mesta nebolo ustanovenie, ktoré by mu bránilo, aby sa zaviazal odstrániť mestskú stavbu.

UPOZORNENIE:

Správa bola rozšírená o stanovisko Hlavného mesta Bratislavy v 3. odseku a poslednej vete 6. odseku.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali