Bojovníci Talibanu vstúpili do predmestí Kábulu. Prezident Ašraf Ghaní opustil Afganistan. Taliban sa údajne chystá vyhlásiť Islamský emirát. Heger potvrdil, že sa pracuje na vyslaní slovenského špeciálu

Bojovníci Talibanu vstúpili do predmestí Kábulu. Prezident Ašraf Ghaní opustil Afganistan. Taliban sa údajne chystá vyhlásiť Islamský emirát. Heger potvrdil, že sa pracuje na vyslaní slovenského špeciálu

Kábul 15. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/Sputnik/HSP/Foto:SITA/AP-Hamed Sarfarazi,MZV/TASR/AP-Rahmat Gul/Susan Walsh)

 

Bojovníci afganského militantného hnutia Taliban v nedeľu vstúpili do predmestí hlavného mesta. Traja afganskí predstavitelia pre agentúru Associated Press uviedli, že Taliban je v troch okresoch Kábulu. Militanti neskôr zverejnili sľub, že Kábul neobsadia „s použitím sily”, hoci v hlavnom meste bolo počuť sporadickú streľbu…

käbul
Ilustračná snímka: Na snímke dym stúpa vedľa veľvyslanectva USA v Kábule v Afganistane v nedeľu 15. augusta 2021

20:30- Spojené štáty ukončili evakuáciu svojich zamestnancov veľvyslanectva v Afganistane. Všetci diplomati boli prevezení na letisko v Kábule. Informuje o tom CNN s odvolaním sa na svoje zdroje. Ako ďalej uvádza CNN, v súčasnej dobe sa na veľvyslanectve USA nachádza iba malá skupina bezpečnostného personálu, ktorá ale tiež čoskoro odíde.

Reklama

19:35- Militantné hnutie Taliban onedlho vyhlási Islamský emirát Afganistan z prezidentského paláca v Kábule. Povedal to predstaviteľ hnutia, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nemá oprávnenie informovať média.

19:15– Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg potvrdil, že NATO pomáha udržiavať kábulske letisko otvorené pre vykonanie evakuačných operácií.

Reklama

19:00Predstavitelia Talibanu tvrdia, že vošli do prezidentského paláca v Kábule. Informáciu oficiálne nikto nepotvrdil.

18:05 – Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na sociálnej sieti potvrdil, že na základe úzkej koordinácie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom pripravujú vyslanie slovenského vojenského špeciálu do Afganistanu. Správu potvrdil aj Heger.

“Našou primárnou úlohou bude bezpečná evakuácia občanov SR nachádzajúcich sa v Afganistane, Afgancov spolupracujúcich s orgánmi SR a prípadnú zvyšnú kapacitu poskytneme spojencom v rámci EÚ a NATO. O ďalších podrobnostiach budeme priebežne informovať, najmä s ohľadom na bezpečnosť,” informoval Naď.

 

Reklama

17:55- Americké veľvyslanectvo v Afganistane informuje, že na letisku v Kábule vypukol požiar.

17:50- Objavilo sa video, na ktorom afganský prezident údajne opúšťa Kábul. Uverejnil ho Sami Abrahám, jeden z popredných novinárov Pakistanu.

Reklama

17:30- Slovensko intenzívne rokuje s partnermi o tom, ako sa SR zapojí do krízovej evakuácie ohrozených osôb v dôsledku krvavej politiky hnutia Taliban, ktoré preberá moc v Afganistane. Na sociálnej sieti o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

“V ostatných dňoch a hodinách intenzívne rokujeme s partnermi o tom, ako sa aj Slovensko zapojí do krízovej evakuácie ohrozených osôb v dôsledku krvavej politiky Talibanu, ktorý preberá moc v Afganistane. Verím, že už v najbližších hodinách budeme môcť identifikovať, aké kapacity vieme poskytnúť,” napísal Korčok.

Aktuálne informácie o postupe hnutia Taliban až do hlavného mesta Afganistanu Kábulu sú podľa šéfa slovenskej diplomacie veľmi zlou správou pre mier, stabilitu aj bezpečnosť Afganistanu i celého regiónu. Je to podľa neho tiež zlá správa pre naše takmer 20-ročné pôsobenie v Afganistane. Dodal, že Slovensko apeluje na aktérov v krajine, aby predišli ďalšiemu krviprelievaniu.

16:30- Taliban nariadil svojim silám vstúpiť do štvrtí hlavného mesta Afganistanu, ako vyplýva z vyhlásení hnutia. Podľa Talibanu to bolo vykonané preto, aby sa zabránilo rabovaniu a násiliu v oblastiach, ktoré polícia a bezpečnostné zložky opustili.

15: 59– Predstavitelia amerického veľvyslanectva v Afganistane sú z bezpečnostných dôvodov prevezení na letisko v Kábule, povedal minister zahraničia Anthony Blinken.

15:37– Prezident Ašraf Ghaní  odletel z Kábulu do Tadžikistanu. Oznámil to v nedeľu vysokopostavený predstaviteľ afganského ministerstva vnútra, informovala agentúra Reuters.

 Ašraf Ghaní
Na snímke Ašraf Ghaní

Ghaní krajinu opustil spolu so poradcom afganskej vlády pre národnú bezpečnosť Hamdulláhom Mohibom, napísala agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov afganskej vlády, ktorí však chceli zostať v anonymite. Miesto, kam Ghaní s Mohibom odišli, však podľa AP nebolo bezprostredne známe.

15:00- NATO apeluje na nájdenie politického riešenia konfliktu v Afganistane.

Severoatlantická aliancia v nedeľu vyhlásila, že nájdenie politického riešenia konfliktu v Afganistane je naliehavejšou záležitosťou než kedykoľvek v minulosti.

“Podporujeme afganské sily v snahe nájsť politické riešenie tohto konfliktu, ktoré je teraz naliehavejšie než kedykoľvek predtým,” povedal pre AFP nemenovaný predstaviteľ NATO.

Reklama

Aliancia vo vyhlásení uviedla, že “pomáha udržiavať prevádzku na kábulskom letisku, aby Afganistan zostal v spojení so svetom”. NATO si i naďalej zachová diplomatickú prítomnosť v afganskej metropole.

“Bezpečnosť našich zamestnancov je prvoradá, a prispôsobujeme sa podľa toho, ako je to nevyhnutné,” píše sa vo vyhlásení. Presný počet svojich pracovníkov, ktorí sa ešte nachádzajú v krajine, NATO neposkytlo. Aktuálny vývoj “neustále prehodnocujú”.

14:30- Taliban chce podľa hovorcu dosiahnuť odovzdanie moci “v najbližších dňoch”.

Islamistické hnutie Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom “v najbližších dňoch”, uviedol v nedeľu jeho hovorca pre stanicu BBC po tom, ako bojovníci hnutia po obsadení takmer celej krajiny obkľúčili aj hlavné mesto Kábul.

Chceme pokojné odovzdanie (moci) v najbližších dňoch,” uviedol hovorca Suhajl Šáhín. Podľa jeho slov je zámerom Talibanu vytvoriť “inkluzívnu” islamskú vládu, v ktorej bude mať zastúpenie všetci Afganci, teda aj tí, ktorí nie sú príslušníkmi hnutia.

Reklama

“Uisťujeme obyvateľov Afganistanu, najmä mesta Kábul, že ich majetok, ich životy sú v bezpečí – nebude žiadna pomsta voči nikomu,” vyhlásil hovorca.

13:40- Afganský prezident Ašraf Ghaní by mal odstúpiť z funkcie v najbližších hodinách po tom, ako bojovníci radikálneho hnutia Taliban v nedeľu vstúpili do Kábulu, uviedla televízia al-Arabíja s odvolaním sa na nemenované zdroje. Odovzdanie moci by podľa nich malo prebehnúť ešte v priebehu dňa v prezidentom paláci.

Následnú dočasnú vládu by podľa diplomatických zdrojov agentúry Reuters mohol viesť Alí Ahmad Džalálí, akademik pôsobiaci v USA a bývalý afganský minister vnútra.

Podľa katarskej televízie al-Džazíra zdroj blízky Ghanímu medzitým poprel správy o tom, že prezident odišiel z krajiny.

Al-Arabíja priniesla aj správu, podľa ktorej bojovníci Talibanu úplne obkľúčili Kábul a vstupujú na územie tamojšieho letiska. Hnutie však prisľúbilo, že všetci cudzinci, ktorí chcú opustiť Afganistan, tak budú môcť urobiť prostredníctvom kábulského letiska, pričom tí, ktorí si želajú zostať, sa budú musieť zaregistrovať u zástupcov Talibanu, uviedla tiež televízia sídliaca v Rijáde podľa agentúry TASS.

Reklama

13:35- Pápež František v nedeľu vyjadril “znepokojenie” nad situáciou v Afganistane a žiadal o “dialóg” na vyriešenie konfliktu v tejto krajine. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

“Pripájam sa vo svojich vyjadrenia k jednomyseľným obavám o situáciu v Afganistane,” povedal pápež počas nedeľňajšej modlitby Anjel Pána. František žiadal o modlitby “s cieľom ukončiť ruch zbraní” a nájsť riešenie prostredníctvom dialógu za rokovacím stolom.

“Jedine takýmto spôsobom sa sužované obyvateľstvo tejto krajiny – muži a ženy, starší ľudia a deti – môže vrátiť do svojich domovov a žiť v mieri a bezpečí, so vzájomným rešpektom,” povedal pápež.

13:30- Informácie o vstupe Talibanu do hlavného mesta Afganistanu Kábulu sú veľmi zlou správou pre mier, stabilitu a bezpečnosť Afganistanu aj celého regiónu. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV SR). Podľa Korčoka sú informácie zároveň aj zlou správou pre takmer 20-ročné slovenské pôsobenie v Afganistane pri jeho obnove a pomoci obyvateľom viesť dôstojný život.

Ivan Korčok
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok

„Dnes som v myšlienkach s tými najzraniteľnejšími – so ženami a dievčatami v Afganistane. Ich sloboda po rokoch, keď opäť mohli chodiť do školy, pracovať a uplatniť sa v spoločnosti, je v obrovskom ohrození. A rovnako so všetkými občanmi Afganistanu, ktorí sú vystavení ohrozeniu vlastných životov a čelia teroru,“ povedal Korčok. Podľa šéfa diplomacie Slovensko ako súčasť demokratického sveta nemôže akceptovať žiaden režim, ktorý bude založený na násilnom prevzatí moci, a ktorý má ako pracovnú metódu zabíjanie a masívne porušovanie ľudských práv a slobôd.

Korčok dodal, že Slovensko apeluje na všetkých aktérov v krajine, aby predišli ďalšiemu krviprelievaniu a zaručili práva pre všetkých obyvateľov Afganistanu.

13:10- Sociálnymi sieťami sa šíria videá, zachytávajúce masívne dopravné zápchy.  Z mesta sa na poslednú chvíľu údajne snažia utiecť tisíce ľudí.

Reklama

Reklama

13:00- BR OSN by mala rokovať o Afganistane, Moskva ambasádu v Kábule neevakuuje.

Rusko spolupracuje s ďalšími krajinami na zorganizovaní mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN o Afganistane. Moskva však nateraz neplánuje evakuovať svoje veľvyslanectvo v Kábule, uviedol v nedeľu vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov

Taliban podľa Kabulova ponúkol Rusku i iným krajinám, ktoré diplomat vo vyjadrení pre ruské tlačové agentúry nemenoval, bezpečnostné záruky, pokiaľ ide o ich zastupiteľstvá v Afganistane, informuje agentúra AFP.

Kabulov pre agentúru Interfax uviedol, že ruský veľvyslanec v Kábule a ďalší pracovníci ambasády “pokojne vykonávajú svoju prácu”.

Hovorca politickej kancelárie Talibanu v katarskej Dauhe Suhajl Šáhín pre agentúru TASS potvrdil, že hnutie garantuje bezpečnosť ruskej ambasády v afganskom hlavnom meste.

“Áno, máme veľmi dobré vzťahy s Ruskom a našou politikou je všeobecne zaisťovať bezpečné podmienky pre fungovanie ruského i ďalších veľvyslanectiev,” uviedol hovorca.

11:50– Vyjednávači Talibanu smerujú do prezidentského paláca.

Reklama

Vyjednávači afganského militantného hnutia Taliban smerujú do prezidentského paláca v Kábule, aby pripravili „odovzdanie” moci. Pre agentúru Associated Press to v nedeľu povedal afganský predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa jeho slov cieľom vyjednávaní má byť pokojné odovzdanie vlády Talibanu. Hnutie uviedlo, že neplánuje obsadiť hlavné mesto s použitím sily.

Hovorca Talibanu Suhajl Šahín sa pre katarskú televíznu stanicu al-Džazíra vyjadril, že povstalci „očakávajú pokojné odovzdanie mesta Kábul”. Odmietol však poskytnúť nejaké konkrétne informácie o možných vyjednávaniach medzi silami Talibanu a vládou.

 

Bojovníci Talibanu vstúpili do predmestí Kábulu

Bojovníci afganského militantného hnutia Taliban v nedeľu vstúpili do predmestí hlavného mesta. Traja afganskí predstavitelia pre agentúru Associated Press uviedli, že Taliban je v troch okresoch Kábulu. Militanti neskôr zverejnili sľub, že Kábul neobsadia „s použitím sily”, hoci v hlavnom meste bolo počuť sporadickú streľbu.

taliban afganistan
Ilustračné foto

„Nikoho život, majetok a dôstojnosť nebudú poškodené a životy obyvateľov Kábulu nebudú ohrozené,” vyhlásil Taliban. Hnutie v rámci ofenzívy na území celého štátu, ktorá trvá len trochu dlhšie ako týždeň, porazilo alebo získalo na svoju stranu alebo donútilo afganské bezpečnostné sily na útek, hoci mali čiastočnú leteckú podporu zo strany americkej armády.

Rýchlosť ofenzívy Talibanu mnohých šokovala a vyvolala otázky, prečo sa afganské sily rozpadli napriek tomu, že ich armáda USA roky cvičila a vynaložila na to miliardy dolárov. Len pred niekoľkými dňami americká armáda odhadovala, že afganské hlavné mesto sa pod tlak povstalcov dostane až o mesiac.

Na americkom veľvyslanectve v Kábule v nedeľu pristáli vrtuľníky. Z miesta ambasády bolo vidieť odchádzať diplomatické obrnené vozidlá SUV. Americké ministerstvo zahraničia ihneď neodpovedalo na otázky o tomto pohybe. Avšak nad strechou veľvyslanectva bolo vidieť kúdoly dymu, keďže diplomati rýchlo likvidovali citlivé dokumenty. Uviedli to dvaja predstavitelia americkej armády, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity.

Reklama

Pri ambasáde USA pristáli aj vrtuľníky Sikorsky UH-60 Black Hawk, ktoré zvyčajne prepravujú ozbrojených vojakov. USA pred niekoľkými dňami rozhodli, že do Kábulu pošlú 3-tisíc vojakov, aby pomohli pri evakuácii personálu veľvyslanectva. Česká republika tiež schválila plán stiahnutia personálu svojej ambasády v Afganistane, ale už predtým presunula diplomatov na kábulské medzinárodné letisko.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali