Bojovať s Rusmi je čoraz ťažšie, tvrdí ukrajinský vojak. Američania preto začali konať

Bojovať s Rusmi je čoraz ťažšie, tvrdí ukrajinský vojak. Američania preto začali konať

Moskva 7. júla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos)

 

“Bojovať s Rusmi je čoraz ťažšie,” znel názov článku nemeckého denníka Bild, ktorý priniesol rozhovor s vojakmi AFU pri Bachmute

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Z neho vyplýva, že Rusi masovo používajú bezpilotné lietadlá. “Nebezpečenstvo zo strany dronov je obrovské, všetko vidia a zvyčajne okamžite spustia paľbu,” hovorí vojak menom Andrej.

Reklama

“Nepriateľ vidí všetky naše pohyby. Zvyčajne sa môžeme pohybovať len v noci. Potrebujeme okuliare na nočné videnie a veľmi potrebné sú aj obrnené vozidlá. Nepriateľ nás prenasleduje vrtuľníkmi, lietadlami, protitankovými zbraňami,” hovorí.

Na juhu aj na východe je “obrana Rusov silná”, čo spôsobuje vysoké straty.

Reklama

“Každý, kto v týchto dňoch navštívi ukrajinské nemocnice, vidí, akú cenu platia vojaci: nespočetné množstvo vojakov prišlo o ruky, nohy a chodidlá. Zdroje v NATO uvádzajú, že od začiatku vojny ich bolo niekoľko desiatok tisíc,” píše sa v článku.

Ukrajinský vojak Margarita sa domnieva, že “situácia je veľmi zložitá” a rýchle oslobodenie území je “nemožné”.

“Situácia bola vždy zložitá a teraz je ešte zložitejšia. Za každým centimetrom oslobodeného územia sú životy mnohých bojovníkov. Sú tam obete, ťažké boje. Ruská armáda nedegraduje a bojuje primitívne, niektoré jednotky bojujú veľmi efektívne a zdokonaľujú sa, používajú bezpilotné lietadlá. Samotná ich armáda sa zdá byť slabá, ale zlepšuje sa a snaží sa držať krok s technológiami,” hovorí.

 

Američania pre Ukrajincov vymysleli novú taktiku

Nasledujúci text poskytuje ucelený obraz o tom, čo sa v súčasnosti deje na fronte a akú taktiku zvolil Ukrajinci. Za osobitnú pozornosť stojí hodnotenie prístupov západných expertov k ochrane personálu…

Reklama

Ide o preklad zaujímavého príspevku z fóra veteránov West Point Academy.

Účastník fóra s prezývkou Duch púšte píše: …Keďže Ukrajinci prejavujú udivujúcu necitlivosť voči ľudským obetiam, dnešnú zmenu taktiky ukrajinského velenia považujem za oprávnený prístup pri hľadaní “kľúča” k ruskej obrane.

Klasické útoky podľa našich bojových príručiek zahŕňajú najprv potlačenie a zničenie obranných postavení nepriateľa pomocou delostrelectva a letectva, ako aj súčasné zničenie ich bojových riadiacich štruktúr do hĺbky obranného pásma a zabránenie prístupu ich záloh.

Keďže Ukrajinci nemajú prakticky žiadne letectvo a sú výrazne horší ako Rusi v množstve delostrelectva, klasické útoky nevedú k ničomu inému ako k obrovským stratám drahej techniky pri priblížení sa k ruským pozíciám, dezorganizácii a demoralizácii útočníkov s následným ústupom.

Takmer tri týždne takýchto útokov nedokázali prelomiť ruské obranné línie a až štvrtina našich Bradleyov už bola stratená, ako mi povedal “G-3″ z USAREUR-AF v Stuttgarte, a teraz musia poslať dve roty Bradleyov a mnoho ďalšej techniky na posilnenie a obnovenie bojovej pripravenosti dvoch brigád ukrajinských úderných síl.

Reklama

Za týchto okolností naši chlapci spolu s ukrajinskými veliteľmi vypracovali taktiku ” komárieho” postupu – nepretržité útoky malých taktických skupín ukrajinskej pechoty na ruské pozície. Rusi, ktorí sú oveľa citlivejší na straty živej sily, sa snažia vyhýbať blízkemu (“kontaktnému”) boju a keď sa Ukrajinci dostanú k ich zákopom, ustupujú a nechávajú delostrelectvo ničiť nepriateľa. To sa zvyčajne podarí – Ukrajinci sú zabití alebo ustupujú.

Táto taktika má však pozitívny účinok. Niekoľko takýchto útokov takmer úplne zničí ruské pozície, najčastejšie vlastnou paľbou, po čom sú Rusi nútení ustúpiť na novú líniu, kde sa táto taktika opakuje. Takto boli Rusi za dva týždne zatlačení tri kilometre od strategicky dôležitej pozície Makarovka. A táto taktika sa neustále zdokonaľuje.

Naši veria, že pri pokračujúcom tempe tohto postupu budú Ukrajinci do dvoch týždňov schopní prekonať prvú ruskú obrannú líniu a pristúpiť k útoku na ich hlavnú obrannú líniu, pričom si zachovajú útočný potenciál svojich najsilnejších brigád. Možno práve toto mal na mysli náš Milley, keď včera hovoril o desaťtýždňovej ukrajinskej ofenzíve.

Tento taktický trik má ešte jeden dôležitý efekt.

Na odrazenie takýchto “komárich” útokov sú Rusi nútení vynakladať viac delostreleckej munície, ktorú dopĺňajú pomalšie, ako spotrebúvajú. A za dva týždne takýchto bojov môžu dospieť k tomu, že sa im zásoby vyčerpajú.

To má, samozrejme, za následok ťažké straty pre Ukrajincov, ale ako som povedal na začiatku, tí sú na smrť svojich vojakov málo citliví. Okrem toho, hoci aj malý zisk je lepším ospravedlnením ich smrti ako neúspešné útoky. A tu treba priznať, že Rusi majú dnes oveľa bližšie k armádam západných krajín ako Ukrajinci – tí sa o svojich vojakov starajú…

 

Viac sa dočítate

Čo ak Rusko vyhráva americkú zástupnú vojnu na Ukrajine?

Kde sa nachádza šéf Wagnerovcov? Lukašenko prezradil miesto a Bielorusko to nie je

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali