Zlatým seniorom roka 2013 sa stal 68-ročný Jozef Truska

Zlatým seniorom roka 2013 sa stal 68-ročný Jozef Truska

Bojnice 9. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

O každom z ocenených možno povedať, že sú to vzácni ľudia, ktorí sú vzorom lásky a starostlivosti o druhých napriek ich veku

Zlatým seniorom roka 2013 sa stal 68-ročný Jozef Truska z Mýtnych Ludian v okrese Levice. Je víťazom tohoročnej ankety neziskovej organizácie Fórum pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi, pôsobiacej na celom Slovensku. Ocenenie si dnes spolu s ďalšími 17 ocenenými titulom Senior roka 2013 slávnostne prevzal v reprezentačnej Zlatej sále v Bojnickom zámku, z rúk prezidentky FpPS Ľubice Gálisovej. Patrí medzi najaktívnejších starších ľudí v obci. Na ocenenie ho navrhli aj preto, že pred viac než rokom, napriek riziku a vlastnému poškodenému zdraviu, bez váhania pomohol zachrániť život neznámemu šoférovi pri autonehode, ktorej bol náhodou svedkom.

Reklama
Zlatý senior roka 2013 Jozef Truska

Titul Strieborný senior 2013 si odniesla Kornélia Richterová (75) z Tužiny, okres Prievidza. Dokázala vlastným pričinením a z vlastných prostriedkov zachrániť v obci budovu bývalej Pálfiho usadlosti z 19. storočia, ktorá chátrala a hrozil jej zánik. Počas niekoľkých rokov z nej vytvorila penzión a v jednej časti začala budovať obecné múzeum, v ktorom chce zdokumentovať a zachovať kultúrne tradície karpatských Nemcov.

Alexander Tokár (76) zo Svitu si z Bojníc odniesol titul Bronzový senior roka. Je vždy ochotný pomôcť, poradiť, je dobrým organizátorom podujatí v rámci viacerých seniorských klubov. Niekoľko desaťročí viedol spevokol a aj dnes využíva svoje schopnosti pri tvorbe piesní alebo zábavných programov.

Reklama

Ďalšími “seniormi roka” (bez poradia) sa stali novinár Ľuboslav Ježo (67) z Bánoviec nad Bebravou, právnik Pavel Malov (82) zo Zvolena, Libuša Ocelková (80) z Nitry, vysokoškolský pedagóg Jozef Výboch (79) z Bratislavy, lekárka Oľga Čechová zo Žiliny, učiteľka Vlasta Zelezníková (76) z Piešťan, Štefan Rác (74) s manželkou Editou (73) z Bolešova, dôchodkyňa Magdaléna Vaššová (83) zo Slovenského Nového Mesta, ochranca kultúrnych pamiatok Juraj Pekarovič (66) z Galanty, Vovňaková Helena (63), matka dlhodobo starajúca sa o ťažko chorú dcéru, z Krompách, životom ťažko skúšaná Janka Fehérová (65) z Trebišova, aktivista kultúry Štefan Pavel (68) z Lehoty pri Nitre, organizátorka dobrovoľného darcovstva krvi Darina Tinková (71) z Trenčína, nevidiaca a napriek tomu aktívna organizátorka podujatí pre seniorov a hráčka slovenskej ligy v kolkoch Ľudmila Šišáková (60), aktivistka kultúrnych podujatí Marta Kubinová (68) z Petrovej Vsi, aktivistka a organizátorka podujatí pre seniorov Štefánia Jurigová (63) z Unína pri Skalici a obetavá, starostlivá matka, opatrovateľka viacerých členov širšej rodiny Helena Blašková (80) z Palúdzky.

„O každom z ocenených možno povedať, že sú to vzácni ľudia, ktorí sú vzorom lásky a starostlivosti o druhých. Viacerí sú už vo vyššom veku, mnohí aj sami sú vážne chorí, napriek tomu vynakladajú veľa úsilia, aby pomohli alebo dlhodobo pomáhali iným. O ich činnosti často verejnosť nevie, pretože sú skromní. Aj preto sa Fórum rozhodlo takýchto ľudí vyhľadávať a poďakovať im,“ konštatovala prezidentka Gálisová.

Medzi takýchto ľudí rozhodne patrí aj Zlatý senior Jozef Truska. Pre TASR porozprával, ako sa mu podarilo zachrániť život. Z okna svojho domu videl, ako nejaké osobné auto dostalo šmyk a vletelo do miestneho potoka, v ktorom bolo asi 160 centimetrov vody. „Neváhal som a napriek tomu, že som operovaný na srdce a mám zavedené bajpasy, skočil som do studenej vody, rozbil som okno na dverách, uvoľnil som mu pás, udržiaval ho pri vedomí, až kým neprišla záchranná služba. Využil som svoje vedomosti zdravotného inštruktora. Som rád, že aj vďaka mne tento už tiež starší človek dostal druhú šancu na život,“ dodal ocenený senior.

Slávnostné oceňovanie seniorov sa v Bojniciach uskutočnilo už po ôsmy raz. Nad tohoročným podujatím prevzal záštitu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, ktorý poslal list. V ňom zablahoželal oceneným a vyzdvihol záslužnú prácu FpPS. Podujatie podporilo tiež Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

jf

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali