Bill Gates a jeho “vojna proti hotovosti” sú ohrozením našej slobody, varoval ekonóm

Bill Gates a jeho “vojna proti hotovosti” sú ohrozením našej slobody, varoval ekonóm

Washington 8. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Kamil Zihnioglu)

 

Vplyvné záujmové skupiny, ktoré zahŕňajú Visu a Mastercard, Medzinárodný menový fond, miliardára Billa Gatesa a americké ministerstvo financií lobujú za to, aby boli zrušené hotovostné peniaze, a to na celom svete. Chcú ich nahradiť len digitálnou menou

Na snímke Bill Gates

Norbert Häring je doktor ekonomických vied, spoluzakladateľ a námestník riaditeľa Svetovej ekonomickej asociácie – druhej najväčšej ekonomickej asociácie na celom svete. Napísal niekoľko kníh, je finančným žurnalistom a blogerom.

Reklama

Jeho dve najnovšie knihy pojednávajú o snahe zrušiť hotovosť. Jeho najnovšia kniha nesie názov Schönes neues Geld (Pekné nové peniaze), ktorá vyšla v Nemecku a v roku 2018 vyšla v čínštine.

Häring v roku 2015 inicioval súdne konanie za právo platiť poplatky verejnoprávnej televízii v hotovosti, ktoré odvtedy leží na Európskom súdnom dvore. Dátum začiatku rokovaní je stanovený na 15. jún 2020.

Reklama

 

Sputnik: Vysvetlite – pre tých, ktorí o projekte nič nevedia – o čom je kampaň na zrušenie hotovosti a kto sú na tomto poli hlavnými hráčmi.

Häring: V roku 2005 začala “vojna s hotovosťou”, ako tomu hovoria. Bola to obchodná stratégia Visa a Mastercard na vytlačenie hotovosti, pretože pre tieto spoločnosti je to hlavný konkurent pre ich karty. Približne od roku 2011 tieto slová kompletne utíchli.

Namiesto toho vstúpili do koalície s americkou vládou a Billom a Melindou Gatesovými a ich nadáciou a Citibank. Vytvorili organizáciu s názvom Better Then Cash Alliance, aby mohli eliminovať používanie hotovosti. Teraz to však robia pod krytím finančnej pomoci chudobným.

Existuje mnoho akademických inštitúcií, orgánov vytvárajúcich štandardy a vlád, ktoré boli zapojené do tohoto boja proti hotovosti, buď s podporou peňazí Billa Gatesa či iných členov Better Then Cash Alliance, alebo s diplomatickou podporou americkej vlády. Alebo oboma.

Reklama

 

Prečo to robia?

Existuje očividný záujem finančného sektora na predávanie ich vlastných produktov namiesto hotovosti.

Spoločnosti vo sfére IT chcú informácie plynúce z tejto digitalizácie a americká vláda chce mať možnosť sledovať a trestať, ktorá plynie z používania elektronických peňazí. Ostatným spolupracujúcim krajinám sa tiež páči aspekt získania väčšej kontroly svojej populácie.

 

Reklama

Písali ste o tom, ako je India používaná ako veľký pokusný králik na skúšanie odstránenie hotovosti. Mohli by ste stručne popísať, čo sa tam robí a kto za tým stojí?

V novembri roku 2016 indický premiér Narendra Modi v televízii vyhlásil, že sa rušia bankovky najmenšej hodnoty. A to iba so 4-hodinovým predstihom. To znamená, že s týmito bankovkami už nebolo možné platiť. Museli ste ich priniesť do banky. To viedlo k niekoľkým dňom chaosu a niekoľkomesačnej hotovostnej núdzi, a to všetko v krajine, kde polovica populácie ani nemá bankový účet a 90% operácií sa robí v hotovosti.

Údajným cieľom bolo zasiahnuť tých, ktorí hromadili peniaze (z čiernych trhov). To kompletne zlyhalo. Počas niekoľkých týždňov vláda prešla na deklarovaný cieľ “finančnej inklúzie” a modernizáciu finančného systému. V médiách zverejnili príbehy, aby to vyzeralo, akože to boli malé skupiny Indov okolo Modiho, ktoré to vymysleli.

Ale na mojom blogu a v mojej knihe som poukázal na veľmi blízku spoluprácu pri “finančnej inklúzii” medzi Indickou centrálnou bankou a Gates Foundation, americkou vládou a ďalšími americkými inštitúciami bojujúcimi proti hotovosti.

 

Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov (Bill and Melinda Gates Foundation) vyzerá ako kľúčový hráč v tejto snahe o svet bez hotovosti. Vieme, prečo o to majú taký záujem?

Ak premýšľate o Gatesovi ako o človeku Microsoftu, tak existujú záujmy Microsoftu a ďalších amerických IT spoločností, ktoré sú zapojené do digitalizácie všetkého, aby mohli robiť ďalší biznis a získať viac dát. Finančné dáta patria medzi najcennejšie.

Bill Gates je tiež prominentný účastník mnohých národných bezpečnostných skupín a zhromaždení. On je očividne patriot, ktorý má veľmi blízko pri srdci americké záujmy. To je možné chápať ako záujem o väčšie množstvo dát a viac kontroly ohľadom toho, čo sa deje vo svete.

 

Je Covid-19 a takzvaný “Veľký Lockdown” využívaný na ďalší postup vo veci odstránenia hotovosti?

Reklama

Áno, samozrejme. Je to veľmi intenzívne využívané. Banky používajú mailové a internetové kampane, kde ľuďom hovoria, že hotovostné peniaze sú špinavé a používanie kariet a mobilných platieb nie je. Robia to nehľadiac na to, že im chýbajú dôkazy, že vírus sa môže rozširovať pomocou peňazí.

Väčšina expertov hovorí, že hotovosť nie je relevantným kanálom prenosu choroby.

 

Aké sú vaše obavy ohľadom sveta bez hotovosti? Nie je skutočne vhodnejšie mať a používať digitálnu menu?

Áno, je to vhodnejšie. Nikto nikomu nebráni, aby používal digitálnu menu. Ja ju taktiež používam. Len niektorí obchodníci, ktorí považujú poplatky za prevody peňazí za príliš vysoké, neakceptujú digitálne peniaze. To je prvý dôvod, prečo títo finanční sprostredkovatelia chcú zrušiť hotovosť. Aby mohli zdvihnúť svoje ceny, čo nie je v našom záujme.

Reklama

Čo je ale dôležitejšie: Všetko, za čo platíme, je digitálne zaznamenávané, sledované a ukladané rôznymi poskytovateľmi služieb a všetko končí v našej histórii operácií na bankovom účte. Keď neexistuje žiadna ďalšia možnosť využívania hotovosti, informácie na bankovom účte budú obsahovať bezmála históriu celého nášho života. Všetci, ktorí k tomu budú mať prístup, a to kedykoľvek, budú môcť vidieť, kde sme boli a čo sme robili – každý deň, každú hodinu, a to desiatky rokov dozadu.

Mnoho ľudí si celkom správne myslí, že ľudia, ktorí budú mať takú moc, o nich nikdy v živote neprejavia záujem. Ale musia si uvedomiť, že aj pre nich to niečo znamená – budú žiť v spoločnosti, kde ktorýkoľvek dôležitý jedinec je absolútne priehľadný pre mocných a vďaka tomu môže byť vydieraný alebo úplne zničený týmito mocnými kedykoľvek sa im zachce. To je nezlučiteľné s demokraciou a slobodnou spoločnosťou.

 

Vy ste zapojený do súdnych sporov o to, aby bolo v Nemecku možné platiť verejnoprávnym médiám v hotovosti. Prípad bude čoskoro prerokovaný na európskych súdoch. Mohli by ste rýchlo vysvetliť podstatu tohto prípadu, a prečo ste tento prípad vzali na najvyšší súd EÚ?

Nie som ten, kto úplne tento prípad vzal pred európsky súd. Prípad došiel k najvyššiemu správnemu súdu v Nemecku, Bundesverwaltungsgericht. Súhlasili so mnou, že si nie sú istí, či nemecké právo zodpovedá európskemu právu, a preto bol prípad odovzdaný najvyššiemu súdu EÚ.

Reklama

Robím to preto, že chcem brániť právo používať hotovostné platby. Zistil som, že veľa vecí, ktoré sa robia, aby hotovosť bola považovaná za zlú a bolo ťažké ju používať, sú v rozpore so statusom európskych bankoviek a mincí z právneho hľadiska.

Keď vyhrám, tak to kampaň proti hotovosti bude mať ťažšie. Vládne úrady – vrátane daňových – už nebudú môcť odmietať brať hotovosť, alebo si za ňu účtovať extra poplatok, ako to teraz stále častejšie robia.

 

Ako je doposiaľ úspešná kampaň na zrušenie hotovosti? Existuje voči tomu nejaký odpor, a ak áno, tak odkiaľ?

Je to úspešný, ale pomalý proces vo väčšine bohatých krajín s funkčnými demokraciami, pretože ľudia si robia omnoho viac starostí o právo používať hotovosť. Vďaka tomu, že sa proti tomu ľudia stavajú, môžu robiť iba nepriame kroky ako sú regulácie pre banky, ktoré robia hotovosť menej ľúbivú a pre nich drahšiu, čo sú náklady, ktoré ony prenášajú na svojich klientov. Existuje správa od Medzinárodného menového fondu, ktorý odporúča tieto nepriame kroky, aby bolo možné zlomiť odpor občanov.

Organizovaný politický odpor zatiaľ nie je veľkým faktorom.

Pravica, kde sú ľudia voči vláde podozrievaví, tam existuje istá miera odporu, pretože vidia ohrozenie občianskych práv. Ľavica je v tejto otázke úplne naivná.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali