ART IN PARK priniesol do kúpeľného mesta množstvo umenia. Časť z neho bude atmosféru pripomínať celoročne

ART IN PARK priniesol do kúpeľného mesta množstvo umenia. Časť z neho bude atmosféru pripomínať celoročne

Trenčianske Teplice 27. júna 2018 (HSP/Foto:SpicyBrown)

 

Trenčianske Teplice sa počas štyroch dní premenili na umelecké mesto.  Počas víkendu prebehol v meste ART IN PARK, multižánrový festival, ktorého atmosféra nadchla návštevníkov aj organizátorov. Mesto chce v koncepte pokračovať aj o rok.

ART IN PARK priniesol do kúpeľného mesta množstvo umenia

Trenčianske Teplice poznajú ľudia hlavne ako kúpeľné a filmové mesto. V rámci Art Filmu tu bolo ocenených 41 popredných svetových i domácich hereckých osobností ako Jozef Kroner, Ladislav Chudík, Božidara Turzonovová, Bolek Polívka, Jean-Paul Belmondo, Isabelle Huppert, Sophia Loren a ďalší. Po odchode filmového festivalu do Košíc sa mesto rozhodlo sústrediť viac na svojich návštevníkov a pripraviť zábavu pre všetky vekové kategórie od detí až po tých najstarších. Koncept ART IN PARK funguje už tretí rok a u ľudí má obrovský úspech. „Odchod Art Filmu do Košíc pre nás znamenal nový začiatok kultúry v Trenčianskych Tepliciach. Spustili sme viacero kultúrnych projektov – Literárna jar, Hudobné leto, Divadelná jeseň, Plesová zima, a tomu všetkému kraľuje festival ART IN PARK. Milovníci kultúry si zaslúžia kvalitné divadlo, muziku aj výtvarné  umenie,“ uviedol primátor mesta Trenčianske Teplice na otvorení festivalu, Štefan Škultéty.

Reklama

 

Festival nenarušili ani blesky

Reklama

„Tento rok sme sa v termíne festivalu museli popasovať s búrkou a následným veľkým ochladením, ktoré viedlo aj k jemným programovým úpravám. Veľmi nás však potešila pozitívna energia, dobrá nálada a srdečná atmosféra, ktorá vládla medzi návštevníkmi. Okrem vysokej účasti na programe v kinosálach, sme sa tešili z atmosféry v parku,“ uviedla produkčná festivalu z O.Z. Cultura, Zuzana Danechová. Počas búrky sa ľudia presunuli do premietacej sály kina Prameň, v ktorej režisér Peter Hledík uviedol filmovú sekciu Miloša Formana a muzikál Hair. V rámci filmovej sekcie sa uvedenia filmov zhostili viacerí režiséri. Spomínaný Peter Hledík, ktorý uvádzal krátke oscarové filmy a sekciu Miloša Formana, Patrik Lančarič v rámci filmu Válek či Peter Trník, ktorý uviedol film Dubček. Premietania filmov sa zúčastnili okrem dospelých aj škôlkari a školáci, ktorí počas festivalu sledovali animované filmy ako Neuveriteľný príbeh o Obrovskej hruške alebo filmy o ekológii. Napriek chladnejšiemu počasiu boli obsadené takmer všetky miesta na sedenie aj v open air, kde sa premietali filmy Otcova Volga a Čiara. „Návštevníci prišli s dekami, do ktorých sa zabalili a sledovali filmy. Bolo to úžasné,“ dodala Zuzana Danechová.

Počas štyroch dní festivalu si návštevníci užili koncerty Niny Kohoutovej, Katarzie, skupín Le Payaco, Bad Karma Boy a ďalších. Súčasťou bola aj nevšedná akcia silent disco.

Celý park zdobili počas festivalu umelecké inštalácie na tému Slovník slušného správania. Rybník, ktorý predstavoval zákaz rybolovu, deti s telom dospelých, ktorí hádžu vinu jeden na druhého s názvom On za to môže či busta špáraniu sa v nose s názvom Zakázané slasti. Niektoré z inštalácií ostanú v parku dokonca natrvalo. Súčasťou bola aj oddychová zóna, nafukovacie šišky, štrikovacia stena a ďalšie.

V rámci sprievodných aktivít si návštevníci mohli zacvičiť work out, občerstviť sa v gastro zóne či navštíviť market – trhy s lokálnymi predajcami hand made výrobkov ako Mydlove – prírodná kozmetika, Menlemon – šperky inšpirované Shamballou, WakiVaky – ručne šité vaky, Smaltovaná Babka a mnohé iné.

Na festivale vystupovali aj divadelné predstavenia ako 3T, ktorého súčasťou je aj Juraj „Šoko“ Tabáček, stand-up comedy Pavla Seriša, predstavenie Nového divadla Cisárové nové šaty, o svojich knižkách rozprával Braňo Jobus a festival zavŕšila módna prehliadka ZUŠ Trenčín vedená módnou návrhárkou Veronikou Kostkovou.

Reklama

 

Atmosféra ako hlavný bod programu

„Atmosféra je to, na čom sme chceli stavať. Vytvoriť miesto, kde ľudia môžu stráviť pokojne aj celé 4 dni a užijú si ich. Môžu si vybrať z množstva možností. Môžu ísť na film, na divadlo, môžu počúvať hudbu alebo  sa len tak prechádzať či sedieť a obdivovať park. Myslíme, že vytvoriť prijemnú a skvelú  atmosféru sa nám podarilo,“ uviedol riaditeľ projektu z O.Z. Cultura, Pavol Sirotný. Pozitívne vnímali atmosféru a celý festival aj návštevníci: „Je tu veľmi príjemne, je tu skvelá atmosféra, super zorganizované, super koncertíky, hlavne filmy. Hodnotíme to na jednotku,“ zhrnuli viacerí do videa z festivalu.

„Tento rok bol prvý taký ostrý, keďže ART IN PARK už nebol len sprievodnou aktivitou, ale riadnym multižánrovým festivalom. Samozrejme, proces organizácie akéhokoľvek podujatia vždy prináša nové možnosti ako veci zlepšiť, urobiť inak či jednoduchšie, preto už teraz vieme, čo všetko chceme v budúcich ročníkoch zlepšovať.  Veľmi sa však tešíme z úspechu festivalu. Teší nás, keď vidíme, že to čo robíme ľudí baví,“ dodal na záver Pavol Sirotný.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali